DriveClub

Μονόδρομος για τους χρήστες του PS4
by Άκης Μαύρος on 5 Νοεμβρίου 2014

Η Sony τον τελευταίο καιρό έχει να αντιμετωπίσει αρκετά μικρά αλλά και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το κομμάτι της οικιακής ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα το PS4. Ορισμένα από αυτά, όπως τα θέματα που προκάλεσε το update 2.0 έχουν -σχεδόν- επιλυθεί, όμως υπάρχουν και άλλα τα οποία δε λύνονται με ένα μόνο patch. Ένα από αυτά είναι αφορά το περιεχόμενο που προσφέρει πια στους συνδρομητές του PS Plus, μιας και τα παιχνίδια δεν ικανοποιούν πλέον μια αρκετά μεγάλη μερίδα από χρήστες του PS4. Βέβαια, όπως διαβάσατε μέσα από το v24.gr, οι επόμενοι μήνες για την συνδρομητική υπηρεσία της Sony θα θυμίσουν κάτι από την αίγλη του παρελθόντος καθώς έχουν ανακοινωθεί ήδη οι πρώτοι ΑΑΑ τίτλοι οι οποίοι και θα δοθούν δωρεάν μέσα από το PS Plus. Εδώ όμως δε βρισκόμαστε να αναλύσουμε τα προβλήματα της Sony αλλά να σας παρουσιάσουμε τον νέο, αποκλειστικό τίτλο του PS4, Driveclub, το οποίο όμως και αποτελεί ένα από τα προβλήματα του Ιαπωνικού κολοσσού.

driveclub_rev_1

Γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι ο νέος racing τίτλος θα δοθεί στο PS Plus ως μέρος του instant game collection τον μήνα Νοέμβριο, κάτι που τελικά δεν έγινε εξαιτίας της "ανικανότητας" της Evolution Studios η οποία και δεν προνόησε να υπάρχουν αρκετοί servers ώστε να υποδεχτούν όλους τους παίχτες, ακόμη και αυτούς που αγόρασαν τον τίτλο. Αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμη και σήμερα΄που γράφεται το review μας, ένα μήνα σχεδόν μετά από την κυκλοφορία του Driveclub υπάρχουν ένα σωρό θέματα στο online κομμάτι τα οποία και δεν αφήνουν να ζήσουμε στο 100% την εμπειρία που έχει να μας προσφέρει το νέο πόνημα της Evolution Studios. Και δυστυχώς το Driveclub είναι ένας αποκλειστικά multiplayer τίτλος. Κακά τα ψέματα, μετά το πέρας των 225 events ή και πολύ νωρίτερα και συγκεκρίμενα από τη στιγμή που θα μπορέσετε να δημιουργήσετε το δικό σας club το παιχίδι και ειδικά το αρχικό μενού αλλάζει κατά πολύ αφού αποκτάτε το δικό σας“news feed” το οποίο θα είναι γεμάτο ειδοποιήσεις και θα σας ενημρώνει για τα τρέχοντα challenges, events, καθώς και για την πρόοδο του club και των φίλων μου. Η Evolution πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για τη δόμηση αυτού του υπερ-ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο Driveclub, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει σε racing παιχνίδι. Συγκεκριμένα, το ανταγωνιστικό στοιχείο του τίτλου θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στον ανταγωνισμός μεταξύ των ατόμων της friendlist, το δεύτερο επίπεδο αφορά στον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών του club και το τρίτο επίπεδο αφορά στον ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των clubs.

driveclub_rev_2

Το Driveclub είναι ένας κλασσικός arcade racing τίτλος, κάτι που σημαίνει ότι ο παίχτης δεν θα αφήσει το δάχτυλο του από το γκάζι σχεδόν καθόλου. Το μόνο πράγμα για το οποίο δεν μπορoύμε να του δώσουμε τον χαρακτηρισμό της πλήρους arcade οδήγησης είναι αίσθηση των φρένων που διαφέρει από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο και είναι κάτι που δούλεψε η Evolution πολύ καλά. Αναλόγως το όχημα, λοιπόν, η σκανδάλη του DualShock 4 αποκτά διαφορετική ευαισθησία, άλλοτε «σκληρότερη» και άλλοτε πιο «μαλακή», ενώ το απότομο πάτημα παρατεταμένα θα «σπινιάρει» το αυτοκίνητο. Όσον αφορά στα physics, θαλέγαμε πως ο τίτλος τα πηγαίνει μια χαρά και πάντα σεβόμενος την arcade φιλοσοφία του, τα οχήματα συμπεριφέρονται ικανοποιητικά, τόσο στο κράτημα, όσο και στις συγκρούσεις. Αυτό που μας απογοήτευσε όμως αρκετά είναι η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων που αρκετά συχνά υποκύπτει σε λάθη που θα κοστίζουν αρκετούς πόντους. Πολλές φορές μάλιστα παρατηρήσαμε 3 και 4 αντιπάλους να εκσφενδονίζονται κυριολεκτικά στις ευθείες, σαν να ενεργοποιούν κάποιο nitro, περνώντας μας για μερικές στροφές, μέχρι να ενεργοποιηθεί και πάλι η «άλλη πλευρά» του handicap συστήματος και να τους περάσουμε μαζικά σε μια καθαρή στροφή.

driveclub_rev_3

Και μιας που αναφέραμε τους πόντους ήρθε η στιγμή να αναλύσουμε και το leveling system του τίτλου. Μετά το τέλος κάποιου αγώνα και βάση την θέση που τερματίσαμε ή τα διάφορα challenges που ολοκληρώσαμε θα ανταμειφτούμε με XP Points. Η πρόοδος στο leveling σύστημα είναι γραμμική και σε κάθε level up του προφίλ μας (ή του club μας) κερδίζουμε από ένα αυτοκίνητο ή paint job. Χρειάζονται τουλάχιστον 2 άτομα για να ξεκινήσουν ένα club, ενώ το όριο βρίσκεται μόλις στα 6 άτομα. Είναι φανερό, ότι τα clubs στο DriveClub δεν έχουν τη χρήση των Clans (όπως στο πρόσφατο GRID Autosport), αλλά περισσότερο μοιάζουν με μικρά parties, όπου οι αμοιβές 6 παικτών προσμετρώνται στην ίδια EXP pool, ενώ υπάρχει ξεχωριστή EXP pool ανά αυτοκίνητο. Συνολικά όμως το περιεχόμενο στο DriveClub είναι μικρό: Τα 225 αστεράκια του single player mode μπορούν να μαζευτούν περίπου σε μια εβδομάδα, με τον παίκτη να φτάνει περίπου στο lv30 μόνο μέσα από το single player (μέγιστο είναι το lv50), ενώ το level του Club μπορεί επίσης να ανέβει σχετικά σύντομα, ακόμη και από ένα άτομο.

Ο τεχνικός τομέας είναι σίγουρα από τα δυνατά χαρτιά του τίτλου, βέβαια ορισμένες λεπτομέρειες όπως η εναλλαγή των καιρικών φαινομένων λείπουν από τον τίτλο αλλά θα προστεθούν στο μέλλον με κάποιο patch. Το κορυφαίο σημείο στον οπτικό τομέα του Driveclub είναι το σοκαριστικό –χωρίς καμία υπερβολή- HDR effect, το οποίο μπορεί πράγματι να τυφλώσει, άρα και να δυσκολέψει, τον παίκτη. Υπάρχουν σημεία στις πίστες που απογειώνουν αυτήν την αίσθηση. Για παράδειγμα σε απότομες βουνοπλαγιές με ιδιαίτερα κοφτές στροφές ή βγαίνοντας από ένα σκοτεινό τούνελ, το εφέ είναι πραγματικά εκπληκτικό. Όσο θα αγωνίζεστε και θα ανακαλύπτετε τα τριγύρω περιβάλλοντα, τόσο θα συμπαθήσει το μάτι σας τα γραφικά του Driveclub, τα οποία πρέπει να ευγνωμονούν τους φοβερούς real-time φωτισμούς του, μιας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στο φωτορεαλισμό που διέπει τη μηχανή γραφικών. Επίσης ένα ακόμη κομμάτι που κλέβει την παράσταση στο Driveclub και αφορά τον τεχνικό τομέα είναι η εναλλαγή ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα, όπου όταν το φως το ηλιου χαθεί τότε η δυσκολία ανεβαίνει κατακόρυφα.

driveclub_rev_4

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Sony στη χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.  

Αποκτήστε το Driveclub από το GamerGeeks.gr στην τιμή των 59,00€.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Evolution Studios

Publisher

Sony Computer Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

8 Οκτωβρίου 2014

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Αρκετά πλούσια τοπία

+ Τεχνικά άριστο

+ Καινοτομία στο Online...

Αρνητικά

- ...αν καταφέρετε και παίξετε ποτέ online

- Άδικο σύστημα ποινών που μπορεί να κρίνει ολόκληρο αγώνα

- "Κακή" και επιθετική A.I.

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

To DriveClub μπορεί να χαρακτηρίστει ως μια χαμένη ευκαιρία και δυστυχώς αποτελεί μονόδρομος προς το παρόν για τους χρήστες του PS4. Μπορεί να μην είναι ένας κακός τίτλος αλλά τα πολύ σοβαρά θέματα που έχει τον κάνουν, με το multiplayer κομμάτι, με την πολύ κακή και επιθετική A.I η οποία θα σας οδηγήσει σε πολλά "restart" και φυσικά με το αρκετά άδικο penalnty system που έχει να είναι να τα σημαντικότερα από αυτά. Τα καλά γραφικά έχουν μικρή αξία στο χρόνο, γιατί πάντα θα υπάρξουν καλύτερα. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει απλά να εντυπωσιάσετε φίλους και συγγενείς με τον τεχνικό τομέα ενός racing τίτλου αγοράστε άφοβα. Αν όμως θέλετε να παίξετε κάτι αυθεντικό και με λεπτομέρεια στον χειρισμό καλύτερα να κοιτάξετε αλλού, προς Microsoft μεριά. 

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1