Escape Dead Island

Χωρίς προσωπικότητα
by Δήμητρα Διαμαντούλη on 30 Νοεμβρίου 2014

Πριν από 3 χρόνια η Techland μας παρουσίασε το Dead Island, ένα σχετικά αξιόλογο action-role/horror game το οποίο διέθετε ένα μεγάλο open world γεμάτο με αμέτρητα ζόμπι τα οποία οι παίκτες καλούνταν να εξολοθρεύσουν από μια first-person προοπτική. Πέρσι, το 2013, η Techland προσπάθησε να ανανεώσει το ενδιαφέρον της σειράς με τη κυκλοφορία ενός stand-alone expansion με τίτλο Dead Island: Riptide, το οποίο βασίστηκε κατά κύριο λόγο στα στοιχεία του προκατόχου του και λάμβανε χώρα αμέσως μετά τα γεγονότα του.

Η πολωνική όμως Techland φαίνεται πως “αγαπά” ιδιαίτερα τη θεματολογία των ζόμπι και δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Ήδη γνωρίζουμε πως εργάζεται πάνω στη δημιουργία του Dead Island 2, που θα αποτελεί sequel του original Dead Island του 2011 και το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015 για Xbox One, PS4 και PC. Για να μην μας αφήσει όμως με άδεια χέρια μέχρι τότε, ανέθεσε στην Fatshark τη κυκλοφορία ενός spin-off game. Δυστυχώς όμως η Fatshark δεν έχει μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της πράγμα και μαζί με το γεγονός πως η κυκλοφορία του Escape Dead Island πέρασε στα ψιλά γράμματα, μας προδιαθέτει πως δεν θα έχουμε να κάνουμε με καμία τρελή επιτυχία.

Εμείς δοκιμάσαμε το παιχνίδι και δυστυχώς μείναμε ιδιαίτερα απογοητευμένοι. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να το χαρακτηρίσουμε ως ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του 2014. Αν δεν μας πιστεύετε ή διατηρείτε τις αμφιβολίες σας, μια ανάγνωση στη συνέχεια του άρθρου μας… θα σας πείσει!

Storyline

Πρωταγωνιστής του Escape Dead Island είναι ένας νέος χαρακτήρας, με το όνομα Cliff Calo, ο οποίος είναι γιός ενός μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης της Αμερικής. O Cliff νιώθοντας την ανάγκη να εντυπωσιάσει το πατέρα του με τη δουλειά του ως ρεπόρτερ παίρνει τους  δύο συνεργάτες του, τον Devan και την Linda, και όλοι μαζί ετοιμάζονται να ερευνήσουν τις φήμες γύρω από το zombie outbreak στο αρχιπέλαγος Banoi ώστε να κάνουν ένα ρεπορτάζ που θα αφήσει εποχή.

Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο της ιστορίας έχουμε να κάνουμε με το πρόλογο, ο οποίος μοιάζει αρχικά αποκομμένος από το υπόλοιπο κομμάτι της ιστορίας. Σε αυτή τη περίπτωση, αναλαμβάνουμε το ρόλο του Kilo Two, ενός ειδικού πράκτορα ο οποίος πρέπει να εισχωρήσει στην εταιρία που είναι υπεύθυνη για την εξάπλωση του ιού, την Geopharm και να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί. Αν ένα πράγμα είναι σχετικά δυνατό στο Escape Dead Island  αυτό είναι ίσως το σενάριο του, το οποίο διατηρεί όσο μπορεί το ενδιαφέρον του παίκτη.

Gameplay

Οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς (Dead Island και Dead Island: Riptide) διέθεταν αρκετά RPG στοιχεία, το Escape Dead Island  δεν διαθέτει τόσα και γενικά φαίνεται πως αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε διαφορετικά genres. Συγκεκριμένα έχουμε να κάνουμε με Action, Adventure, Stealth και Survival Horror στοιχεία μέσα στο παιχνίδι. Πάμε να τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.
Από τη στιγμή που θα αναλάβουμε το ρόλο του Cliff, καλούμαστε να εξερευνήσουμε το νησί, να μαζέψουμε αντικείμενα και να βγάλουμε διάφορες φωτογραφίες (γιατί ως ρεπόρτερ έχουμε πάντα μια φωτογραφική μηχανή μαζί μας) . Αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού - το Adventure κομμάτι αν θέλετε - η αλήθεια είναι πως δεν θα σας συναρπάσει ιδιαίτερα μιας που ο κόσμος του Escape Dead Island  είναι αρκετά μικρός. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι αναμετρήσεις με τα ζόμπι. Ο κεντρικός ήρωας του παιχνιδιού, αν και ρεπόρτερ, φαίνεται πως μπορεί να χειριστεί ιδιαιτέρως καλά τα melee όπλα που του προσφέρονται. Στη διάθεσή του έχει σπαθιά, λοστούς, τσεκούρια, πιστόλια, καραμπίνες και διάφορα άλλα τα οποία μπορεί να εναλλάσσει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Γενικά το σύστημα μάχης πρέπει να πούμε πως είναι αρκετά εύκολο στη χρήση του, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή των χτυπημάτων από τους εχθρούς (dodge). Και πάλι όμως, μετά από λίγη εξοικείωση με το παιχνίδι θα είστε σε θέση να “διαβάσετε” τις επιθέσεις των εχθρών πριν ακόμα αυτοί τις κάνουν.

Για να μπορέσετε όμως να επιβιώσετε στο Escape Dead Island εκτός από αυτά που προαναφέραμε θα πρέπει αρκετές φορές να χρησιμοποιήσετε και stealth τακτικές. Βλέπετε τα ζόμπι είναι ιδιαιτέρως δυνατά και με 3-4 χτυπήματα μπορούν κάλλιστα να σας εξουδετερώσουν. Ωστόσο η μηδενική Α.Ι τους διευκολύνει το έργο μας μιας που μπορούν να εξουδετερωθούν εύκολα με αθόρυβες κινήσεις.  Το Escape Dead Island  όπως και τα άλλα παιχνίδια της σειράς δε διαθέτει κανένα Horror στοιχείο, οπότε μην περιμένετε πραγματικά να “τρομάξετε”. Σχετικά με το Survival Horror στοιχείο του τώρα, πρέπει να πούμε πως εν αντιθέσει με τους άλλους τίτλους  το παιχνίδι προσφέρει άφθονα πυρομαχικά (αδειάζει το όπλο σας και δίπλα σας εμφανίζονται αμέσως σφαίρες για να καταλάβετε), ωστόσο μην νομίζεται ότι το έργο σας εναντίον των ζόμπι θα είναι εύκολο. Αντιθέτως μάλιστα είναι σίγουρο πως θα πεθάνετε πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι και όχι αναγκαστικά από δικό σας λάθος χειρισμό. Βλέπετε ο σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι ιδιαιτέρως κακός και θα σας δυσκολέψει αρκετές φορές.

Graphics - Soundtrack

Πάμε να πούμε και λίγα λόγια για τα γραφικά του παιχνιδιού. Για τα γραφικά έχει χρησιμοποιηθεί η cel-shading τεχνική, γραφικά δηλαδή που μοιάζουν με σκίτσα που έχουν γίνει στο χέρι, ενώ έχουμε να κάνουμε και με ένα motion-comic style στις cutscenes που συναντάμε ανάμεσα στα κεφάλαια του παιχνιδιού. Οι σκιές (shadows) και τα εφέ φωτισμού του είναι ιδιαιτέρως άσχημα και πραγματικά ενοχλούν πολύ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όπως το ίδιο συμβαίνει και με την απόσταση του βάθους (draw distance) που δεν έχει δεχθεί τη δουλειά που της αρμόζει.

Σχετικά με το soundtrack του παιχνιδιού τώρα, έχουμε να κάνουμε με μια μέτρια δουλειά. Σίγουρα δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε απογοητευτική την επιλογή των κομματιών που συντροφεύουν το παιχνίδι αλλά μέχρι εκεί. Όσον αφορά όμως τα voice overs δυστυχώς θα επαναλάβω πως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ κακή διαχείριση. Οι ηθοποιοί που έχουν επιλεγεί να δανείσουν τις φωνές τους στους ήρωες του παιχνιδιού, δεν καταφέρνουν να πείσουν ούτε στο ελάχιστο με τις ερμηνείες τους.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Deep Silver στη χώρα μας, Enarxis Dynamic Media, για τις ανάγκες του Review. 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Escape Dead Island

Συντάκτης
30 Νοεμβρίου 2014
Developer

Fatshark

Publisher

Deep Silver

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS3 / Xbox 360

Tested on

PS3

Κυκλοφορία

21 Νοεμβρίου 2014

Είδος

Adventure / Survival Horror

PEGI

18

Θετικά

+ Μέτριο σενάριο που είναι το μόνο που σώζει κάπως τη κατάσταση

+ Συμπαθητικό soundtrack

Αρνητικά

- Όλα τα υπόλοιπα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.0
Συνοψίζοντας

Πιστεύω ότι με τα όσα διαβάσατε μέχρι τώρα θα δικαιολογείτε την αρχική άσχημη κριτική μας. Είναι όντως δύσκολο να καταλάβουμε πως ένας τόσο κακός (από πολλές απόψεις) τίτλος πήρε το πράσινο φως να κυκλοφορήσει και ειδικά σε μια περίοδο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τόσοι πολλοί αξιόλογοι τίτλοι, Far Cry 4, Assassin Creed Unity κλπ. Σίγουρα δεν σας προτείνουμε την αγορά του, αλλά αν και πάλι θέλετε να προβείτε σε αυτήν να είστε προετοιμασμένοι ότι το πιο πιθανό είναι να μείνετε απογοητευμένοι.

4.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1