Evolve

Τέρατα στην άγρια φύση
by Κώστας Βλάχος on 16 Φεβρουαρίου 2015

Τέρας...Μια λέξη που από την παιδική ηλικία είχε πάρει διάφορες μορφές (ποικίλουν ανάλογα με την εκάστοτε φαντασία) και είχε σκοπό να τρομάξει και να καταστρέψει. Και όπως κάθε απειλή για την ανθρωπότητα, έτσι και τα τέρατα πρέπει να εξαλειφθούν ώστε οι άνθρωποι να ζήσουν τις ζωές τους. Ή μήπως κάθε ανθρώπινη απειλή, έπρεπε να αντιμετωπισθεί από τα τέρατα ώστε αυτά να ζήσουν ειρηνικά;

Το Evolve, ένα παιχνίδι από την γνωστή μας Turtle Rock Studios (Left 4 Dead) έχει ως σκοπό να μας βάλει για τα καλά στο ρόλο του κυνηγού και του θηράματος μέσα σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο από πολλές τοποθεσίες-πλανήτες, όμορφα γραφικά, εξαιρετικά εφέ και πολλά τέρατα. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πως ο σχεδιασμός του έχει online χαρακτήρα.

Evolve_11

Gameplay

Ουσιαστικά το παιχνίδι βασίζεται στο co-op, αλλά και στο survival στοιχείο. Δεν ακολουθεί κάποιο story και έχει 5 διαφορετικές αποστολές σε αρκετές τοποθεσίες, με διαφορετικούς εχθρούς. Οι τοποθεσίες είναι σχεδιασμένες ώστε να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν ρεαλιστικά την άγρια φύση. Γι’ αυτό και υπάρχουν αδύναμα πλάσματα, δυνατότερα τα οποία δίνουν και perks όταν τα σκοτώσεις και φυσικά τα monsters (τέρατα) που έχουν το ρόλο των bosses. Να σημειωθεί, πως το παιχνίδι έχει φροντίσει για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, να προσφέρει στους χρήστες εκτός από τα καθιερωμένα movie tutorials και interactive tutorials, τα οποία αν ολοκληρώσετε, θα σας δοθεί αντίστοιχο trophy-achievement.

Τελειώνοντας τα tutorials, κατά το co-operative mode, ξεκινάμε με μια ομάδα από 4 πολεμιστές (hunters) που αναλαμβάνουν την προστασία διάφορων περιοχών ανά πλανήτες και έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα bosses. Σκοπός τους κατά κύριο λόγο είναι να σκοτώσουν τα bosses και να σώσουν όσους έχουν μείνει ζωντανοί από την επίθεση. Σκοτώνοντας bosses, θα παίρνουμε περισσότερα XPs τα οποία μας βοηθούν είτε για upgrade όπλων, είτε για να ξεκλειδώσουμε κάποια perks ή να ξεκλειδώσουμε νέους hunters, μιας και στην αρχή μας δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουμε μόνο τους 4 πρώτους. Οι 4 πολεμιστές έχουν μια ξεχωριστή ιδιότητα μεταξύ τους οπότε διακρίνονται σε 4 κατηγορίες:

Assaults--> Αρχικά ελέγχουμε τον Markov και ειδικεύονται στο damaging.

Medic--> Αρχικά ελέγχουμε τη Val και ειδικεύονται στο healing.

Trappers--> Αρχικά ελέγχουμε τη Maggie και ειδικεύονται στο defending.

Support--> Αρχικά ελέγχουμε τον Hank και ειδικεύονται στο supporting.

Στο πεδίο μάχης έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε με όλους τους χαρακτήρες, τους οποίους και εναλλάσσουμε με τους δείκτες του χειριστηρίου. Το θέμα είναι πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης του εχθρού, αλλιώς τα bosses είναι τέτοια που μπορούν να αφανίσουν τους hunters ανά πάσα στιγμή. Όταν το έβαλα για πρώτη φορά και κλήθηκα να αντιμετωπίσω τον Goliath (ένα από τα bosses), η ήττα ήταν μονόδρομος, αφού έκανα άναρχο παιχνίδι. Σκότωνα όποιο πλάσμα έβρισκα γύρω μου και όταν ερχόταν ο Goliath, έριχνα σε οποιοδήποτε σημείο επάνω του. Η σωστή τακτική, την οποία αντιλήφθηκα μετά, ήταν ότι έπρεπε να σκοτώνω μόνο τα μεγάλα πλάσματα που προσέφεραν perks και όχι πολλά μικρά, διότι τα bosses τρέφονται από τα πτώματα των μικρών πλασμάτων και αυξάνουν health-armor καθώς και τη δυνατότητα εξέλιξης τους. Ειδικά αν ένας εκ των Goliath ή Kraken, φτάσει σε Stage 3, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Άρα πρώτα κοιτάμε να μην προλάβει να εξελιχθεί το boss κι έπειτα, όταν φτάσουμε face 2 face με αυτό, θα παρατηρήσουμε πως για κάποιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται κάποιοι στόχοι σε συγκεκριμένα σημεία επάνω τους, όπου αν οι βολές του όπλου πέσουν εκεί, θα κάνουν multiplier damage 1.5x, 2x, 2.5x οπότε το boss θα πέσει και πιο εύκολα-γρήγορα. Τέλος, σε περίπτωση που μείνει μόνο ένας hunter, θα πρέπει να τρέξουμε μακριά από το boss για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν respawn οι παίκτες.

Οι μάχες έχουν ως κύριο στοιχείο την αντιμετώπιση των τεράτων όμως κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Rescue Mode--> Υπάρχουν διασωθέντες σε κάποιες τοποθεσίες οι οποίοι παλεύουν με πλάσματα και bosses και προσπαθούμε να σώσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε.

Nest Mode-->Υπάρχουν αυγά σε διάφορα σημεία της εκάστοτε τοποθεσίας τα οποία πρέπει να καταστρέψουμε. Αρχικά τα αυγά θα έχουν την ελάχιστη δυνατή προστασία, όμως όσο πιο πολλά καταστρέφουμε, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα πλάσματα και τα bosses που προστατεύουν τα αυγά και καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε.

Defend Mode--> Υπάρχουν γεννήτριες σε διάφορα σημεία της εκάστοτε τοποθεσίας, τους οποίους πρέπει να προστατέψουμε από bosses-attacks, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να λειτουργήσουν ώστε να φύγει το διαστημόπλοιο. Συνήθως δεχόμαστε επιθέσεις με πάνω από 2 bosses.

Evolve_20150214113617

Στην αντίπερα όχθη, όταν υπάρχει το survival στοιχείο, αναλαμβάνουμε το ρόλο του τέρατος. Τα bosses είναι 4 και το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά:

Goliath--> Τέρας υπό μορφή τεράστιας σαύρας το οποίο ξεχωρίζει για τη δύναμη του, καθώς και την ικανότητα να εκτοξεύει φωτιά από το στόμα του.

Kraken--> Τέρας υπό μορφή τεράστιας σαύρας που ειδικεύεται στο ranged attacking. Έχει την ικανότητα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω των 2 άκρων που έχει στην πλάτη του κι έτσι εξαπολύει ηλεκτρικές επιθέσεις προς τους εχθρούς. Επιπλέον, τα άκρα του, του δίνουν την δυνατότητα να αιωρείται.

Wraith--> Τέρας υπό μορφή εξωγήινου και γένους θηλυκού. Έχει το λιγότερο health και armor από οποιοδήποτε άλλο boss, όμως ξεχωρίζει για τις ικανότητες του. Μπορεί να κάνει τηλεμεταφορά σε διάφορα σημεία του χάρτη, να δημιουργεί εκρήξεις σε σημεία που επιλέγει, να αρπάξει hunters και να τους φέρνει μπροστά του για face 2 face attack και τέλος, να δημιουργεί ένα αντίγραφό του, το οποίο θα τραβάει την προσοχή των hunters και θα τους επιτείθεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όσο διαρκεί το αντίγραφο, τo boss θα είναι αόρατο και μπορεί είτε να επιτεθεί είτε να ξεφύγει, για όσο διαρκέσει η άμυνα του αντιγράφου.

Behemoth (DLC)--> Το πιο μεγάλο και δυνατό τέρας του παιχνιδιού. Έχει το περισσότερο health και armor απ’ όλα τα bosses, όμως το μέγεθος του δεν του επιτρέπει να κινείται γρήγορα και ούτε να σκαρφαλώνει. Ωστόσο μπορεί να κυλάει στο έδαφος, προκαλώντας αρκετή ζημιά στο πέρασμά του. Το κύριο χαρακτηριστικό του, είναι πως μέσο της μεγάλης του δύναμης, σηκώνει βράχους γεμάτες φωτιά και τις εκτοξεύει σε αντιπάλους, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή όπου θα πέσει ο βράχος θα γεμίσει λάβα για λίγο χρονικό διάστημα. Τέλος, μπορεί να αρπάξει hunters όπως ακριβώς κάνει και το Wraith.

Εδώ το παιχνίδι από 4 vs 1 γυρνάει σε 1 vs 4 και χειριζόμαστε το boss ώστε να αφανίσουμε κάθε στοιχείο της άγριας φύσης συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, καθώς επίσης να εξελιχθούμε σε μεγαλύτερο επίπεδο όπου θα αυξάνονται τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε boss. Ολοκληρώνοντας τα tasks, επιβραβευόμαστε με XPs τα οποία χρησιμοποιούμε για upgrades στις επιθέσεις ή για να ξεκλειδώσουμε τα επόμενα bosses, μιας και στην αρχή ελέγχουμε μόνο τον Goliath. Αυτά γίνονται στο λεγόμενο Hunt Mode όπου θεωρητικά είναι πιο συναρπαστικό, μιας και τα bosses έχουν τρομερές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τους hunters. Βέβαια, το σύστημα είναι εξισορροπημένο με αποτέλεσμα η δυσκολία να είναι ίδια είτε είσαι hunter είτε monster. Αντίστοιχα εδώ θα χρειαστεί κάποια τακτική για να κερδίσουμε τη μάχη. Καλή είναι η δύναμη, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε να τη χρησιμοποιούμε γιατί θα χάνουμε συνέχεια. Έτσι λοιπόν, πρώτα θα πρέπει να σκοτώνουμε τον Medic Hunter ώστε να μην υπάρχει το Healing στους αντιπάλους. Έπειτα θα πρέπει να σκοτώσουμε τον Trapper Hunter γιατί εκείνος είναι υπέυθυνος για τις ενέδρες και διάφορες άλλες παγίδες που εξασθενούν την ασπίδα του τέρατος. Αν φύγουν αυτοί οι 2, οι υπόλοιποι θα είναι θέμα χρόνου.Να σημειωθεί πως υπάρχει και το Evacuation Mode όπου έχει το ρόλο ενός μικρού campaign όπου παίζονται και τα 5 προηγούμενα modes που αναφέρθηκαν, υπό χρονολογική μορφή (δηλ. Day 1 Rescue Mode, Day 2 Nest Mode κτλ).

Evolve_20150214113837

Μπορεί το παιχνίδι από ένα σημείο να είναι επαναλαμβανόμενο, ωστόσο έχει αρκετούς χάρτες ώστε να μας κρατάει σε εγρήγορση. Η χάρτες είναι αρκετά μεγάλοι και μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν και δυναμικό καιρό, ο οποίος αλλάζει ανάλογα με το σημείο που θα βρισκόμαστε. Έτσι, μπορεί να βρεθούμε σε αντίξοες συνθήκες μάχης μέσα σε έντονη χιονοθύελλα ή καταιγίδα και από την άλλη μπορεί να έχουμε έναν ηλιούλουστο καιρό ή μια όμορφη ξαστεριά το βράδυ. Το παιχνίδι περιλαμβάνει 16 χάρτες, όπου οι 12 χρησιμοποιούνται στα Hunt/Nest/Rescue modes, ενώ οι υπόλοιποι 4 στο Defend Mode. Η έκταση τους άλλες φορές είναι μεγάλη και άλλες πολύ μεγάλη, δίνοντας μας τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε την άγρια φύση σπιθαμή προς σπιθαμή. Συγκεκριμένα λοιπόν έχουμε:

Hunt/Nest/Rescue Maps--> Armory, Aviary, Barracks, Dam, Distillery, Fusion Plant, Medlab, Orbital Drill, Refueling Tower, Rendering Plant, Weather Control

Defend Maps--> Colonial Water & Power, King’s Fort, New Calico, Salveron Industries

Οι κόκκινες κουκκίδες είναι οι γεννήτριες στο Defend Mode ενώ στο Hunt Mode είναι τα Power Relay, οι πράσινες είναι τα αυγά των τεράτων στο Nest Mode, οι μωβ είναι τα σημεία που βρίσκονται οι επιζήσαντες στο Rescue Mode, οι μπλε είναι το σημείο εκκένωσης κατά το Rescue Mode και οι πορτοκαλί είναι τα σημεία που κάνουν spawn τα minions στο Defend Mode.

Γραφικά

Αρκετά ωραίοι χάρτες με μεγάλη έκταση και γραφικά αρκετά smooth χωρίς ιδιαίτερα κολλήματα. Η χρήση της Cry Engine 3 κάνει τη διαφορά. Τα animations είναι αρκετά προσεγμένα τόσο στους χαρακτήρες όσο και στα bosses. Δυστυχώς το παιχνίδι κλειδώνει στα 30fps. Όταν χειριζόμαστε boss και λειτουργεί η 3rd Person Camera δεν έχουμε θέμα, αλλά όταν έχουμε τον hunter και γυρνάει σε 1st Person, τότε εκεί μας τα χαλάει κάπως.

Χειρισμός

Η αλήθεια είναι πως ο χειρισμός δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος όταν παίζουμε ως monster. Η κάμερα δεν βολεύει και οι κινήσεις είναι απότομες. Ενδεχομένως να ρυθμίζετε κατάλληλα το sensitivity, αλλά by default, ως monster υπάρχει μια δυσκολία κατά την μάχη. Ως hunter τα πράγματα είναι απλά και είναι σαν να παίζουμε κάποιο γνωστό 1st Person Shooter.

Online

Όταν βλέπεις ότι το offline μέρος του παιχνιδιού σου προσφέρει μόνο συγκεκριμένα modes και δεν υπάρχει το campaign, τότε σίγουρα θα περιμένεις με ανυπομονησία το τι θα σου προσφέρει το online κομμάτι. Όμως, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα replay του offline, μόνο που αντί για bots εχθρούς και συμπαίκτες, πλέον έρχεσαι σε συνεργασία ή αντιμετωπίζεις παίκτες από όλο τον κόσμο στα ίδια modes. Η εταιρεία επέλεξε το παιχνίδι να έχει online χαρακτήρα, οπότε αν το δούμε από αυτή την οπτική γωνία, το online του είναι αρκετά καλό. Επίσης, παρ’ όλο που οι μάχες μεταξύ hunters και bosses είναι γεμάτες εκρήξεις, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερο lag.

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της 2K Games στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Αποκτήστε το παιχνίδι τώρα από το GamerGeeks.gr

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Evolve

Author

Κώστας Βλάχος

Developer

Turtle Rock Studios

Publisher

2K Games

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

10 Φεβρουαρίου 2015

Είδος

Action, First-Person Shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Ωραία γραφικά
+ Κινηματογραφικός ήχος
+ Τεράστιοι χάρτες
+ Καλό online

Αρνητικά

- Έλλειψη story-based campaign
- Λίγα modes
- Δύσκολος χειρισμός όταν χρησιμοποιούμε το τέρας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το παιχνίδι δεν μας προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο στόρυ βασισμένο σε σενάριο και φυσικά θα περιμέναμε κάτι παραπάνω από 5 διαφορετικά modes. Το γεγονός ότι παίζοντας τα ίδια modes σε διαφορετικούς χάρτες με απώτερο σκοπό το ξεκλείδωμα διάφορων χαρακτήρων, τεράτων και upgrades, δίνει ένα ενδιαφέρον για τους λάτρεις του είδους, όμως από ένα σημείο και μετά γίνεται αρκετά επαναλαμβανόμενο. Τα γραφικά και κυρίως ο ήχος είναι τα δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού σε συνδυασμό με τις αχανείς εκτάσεις των maps που σίγουρα θα σας αφήσουν ικανοποιημένους, ενώ ο χειρισμός στην αρχή θα φανεί δύσκολος, αλλά μετά θα συνηθιστεί. Η Turtle Rock Studios προσπάθησε να μας παρουσιάσει ένα survival-fps shooter, με εχθρούς που βασίζονται στη φαντασία και στη μυθολογία, αλλά η έλλειψη βασικού campaign, δεν δίνει κάποιο βάθος. Βέβαια, όπως είπαμε και στην αρχή, το παιχνίδι ήταν σχεδιασμένο να μας δώσει ένα online co-op χαρακτήρα, οπότε πάνω σε αυτό το οποίο δημιουργήθηκε μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά καλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1