Final Fantasy Type-0 HD

Nova Crystalis: Final Fantasy
by Νίκος Λυμπέριος on 20 Μαρτίου 2015

Τι είναι αυτό που ορίζει έναν τίτλο Final Fantasy; Αυτό που ξεχωρίζει τις αριθμημένες σειρές από τα επιμέρους ονομαστικά παιχνίδια; Συνήθως το βεληνεκές και ότι τα δεύτερα βασίζονταν στην περαιτέρω ανάπτυξη της βασικής ιστορίας των αριθμημένων.

Τα Final Fantasy σαν παιχνίδια πάντα ξεχώριζαν από το γεγονός ότι ενώ είναι αριθμημένα το μόνο πράγμα που τα συνδέει είναι η μυθολογία τους, κάποιες μικρές παραδόσεις, αν θέλετε που κρατάει ζωντανές η Square Enix, ώστε να δώσει στη σειρά το δικό της χαρακτήρα, το δικό της πνεύμα. Η επανεμφάνιση του Cid, των Chocobos, των Moοgle, αλλά και αρκετών από τα Summon's, Eidolon's ή Aeons έχουν μείνει ανεξίτηλα και αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Final Fantasy.

Προσπαθώντας να σπάσει αυτήν την παράδοση και να χτίσει ένα δεμένο σύμπαν με την κυκλοφορία του Final Fantasy XIII, καθιέρωσε και τον κόσμο του Nova Crystallis. Γύρω από το σύμπαν αυτό θα έπλαθε τις ιστορίες των επόμενων παιχνιδιών της. Αυτό δε σήμαινε ότι τα παιχνίδια που εξελίσσονται στον κόσμο του Nova Crystallis θα έχουν κοινές ιστορίες ή ουσιαστικούς παραλληλισμούς. Το σίγουρο είναι ότι όποιος παίξει το Demo του Final Fantasy XV θα πρέπει να ετοιμαστεί για μια ευχάριστη έκπληξη.

Fabula_Nova_Crystallis_logo

Το Final Fantasy Type-0 HD ανοίγει με μια παραδόξως πολύ βίαιη εισαγωγή για τα δεδομένα της σειράς και θέτει το σκοτεινό ύφος του που δικαιολογεί το PEGI rating από τα πρώτα λεπτά. Η εισαγωγή κάνει άριστη δουλειά στην παρουσίαση της Class Zero, της ομάδας που ανήκουμε και το πόσο καλά εκπαιδευμένη είναι. Αποτελείται από 14 χαρακτήρες και η ομορφιά είναι στην ποικιλία των προσωπικοτήτων τους. Μπορεί το παιχνίδι να μην αναπτύσσει τον καθένα τους ξεχωριστά και είναι λογικό, μιας και μιλάμε για ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε πριν 4 χρόνια στο PSP, δίνει όμως την αίσθηση ότι ο κάθε χαρακτήρας είναι ξεχωριστή οντότητα. Εστιάζει ουσιαστικά σε 4 χαρακτήρες από την ομάδα: τον Ace, την Queen και δυο παιδικών φίλων, τον Machina και την Rem που είναι και οι βασικοί αρωγοί της εξέλιξης της ιστορίας.

Το σενάριο του παιχνιδιού αφορά τον πόλεμο μεταξύ των τεσσάρων Crystal States της Orience και των L’Cie πουFINAL FANTASY TYPE-0 HD_20150318202239 προστατεύουν τους κρυστάλλους. Το βασίλειο των Militesi έχει κηρύξει τον πόλεμο στα βασίλεια Rubrum, Lorica και Concordia για τον έλεγχο των κρυστάλλων τους. Στο κέντρο αυτού του πολέμου βρίσκεται η Class Zero, μια ομάδα άριστα εκπαιδευμένων νεαρών από την ακαδημία της Akadaemia στην περιοχή Vermillion Peristylium που προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία από το χάος του δικτάτορα και τις προσωπικές βλέψεις και θέλω των l'Cie.

 


Οι l'Cie παίρνουν τις δυνάμεις τους μέσω κρυστάλλων και έχουν τεράστιες μαγικές ικανότητες. Στο Final Fantasy XIII μόνο οι l'Cie είχαν την δυνατότητα χρήσης μαγείας. Αντίθετα στο Final Fantasy Type-0 HD, η μαγεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο δικό τους. Και στα δυο παιχνίδια η πνευματική σταθερότητα και οι προσωπικές συγκρούσεις ήταν σημαντικές για την εξέλιξη των l'Cie. Είτε αυτό ήταν υπό την μορφή κατάρας στο Final Fantasy XΙΙΙ, όπου οι l'Cie γίνονταν Cie’th, είτε με απώλεια μνήμης στο Final Fantasy Type-0 HD.

FF-Type0-HD-CID

Οι κεντρικές αποστολές είναι χωρισμένες σε χρονικές περιόδους. Πριν από κάθε αποστολή, έχουμε στην διάθεση μας 12 ώρες ελεύθερου χρόνου πριν ξεκινήσουμε την επόμενη. Ο χρόνος αυτός προχωράει εκτελώντας διάφορες μικρές αποστολές και διαρκούν από 2 έως και 12 ώρες. Δυστυχώς ενώ το σύστημα αυτό είναι ενδιαφέρον και πρωτότυπο, ρίχνει αρκετά τον ρυθμό του παιχνιδιού αφού εκτός από την δυνατότητα farming στον χάρτη για ενδυνάμωση των χαρακτήρων, οι υπο-αποστολές δεν είναι τίποτα παραπάνω από συνομιλία με συγκεκριμένους χαρακτήρες του παιχνιδιού που ξεχωρίζουν από ένα πράσινο θαυμαστικό. Θεωρούμε ότι πήγε ανεκμετάλλευτη μια πολύ καλή ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη των χαρακτήρων και πιο απολαυστική χρήση του ελεύθερου χρόνου.

Υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης των κεντρικών αποστολών για ανάπτυξη διαφορετικών στρατηγικών και συγκέντρωση EXP, νιώθουμε όμως ότι είναι μια προσθήκη που θα ικανοποιήσει μόνο τους πιο τρελαμένους με τη σειρά μιας και πέρα από την εξτρά εμπειρία και την καλύτερη βαθμολογία για την σωστή εκτέλεση της αποστολής, δεν υπάρχει κάποιο άλλο κέρδος.

FINAL FANTASY TYPE-0 HD_20150318202444

Οι αποστολές στο πλήθος τους ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο. Αφού εξαντλήσουμε τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο μας, καλούμαστε να πάμε στο στρατηγείο για να αναφερθούμε στον Kurasame και να πάρουμε τις εντολές μας. Οι αποστολές εξελίσσονται κάθε φορά σε ένα από τα τέσσερα βασίλεια και ολοκληρώνονται με την ήττα του Boss της αποστολής, αφού έχουν ακολουθήσει μερικές μάχες με ορδές αντιπάλων. Μερικές αποστολές διαφοροποιούνται προσθέτοντας ένα RTS στοιχείο όπου προσπαθούμε να αποτρέψουμε τις επιτιθέμενες στρατιές να καταλάβουν κάποιο βασίλειο πριν προχωρήσουμε στην κλασική εισβολή.

Η μεγάλη γκάμα χαρακτήρων κάνει την μάχη στο Type-0 ενδιαφέρουσα και φρέσκια και ίσως είναι και το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού μετά την ιστορία του. Ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του στυλ μάχης και η χρήση τους βοηθάει στην ανάπτυξη διαφορετικών στρατηγικών. Δυστυχώς οι αποστολές δεν δίνουν κάποια ενημέρωση στον παίκτη ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί τους καταλληλότερους χαρακτήρες ανά περίσταση και ενώ είναι δυνατή η εναλλαγή χαρακτήρων κατά την διάρκεια μιας αποστολής η διαχείριση του party γίνεται μόνο στα σημεία που σώζουμε.

Ευτυχώς το παιχνίδι δεν τιμωρεί τον παίκτη σε περίπτωση αποτυχίας της αποστολής και η εμπειρία που έχουμε κερδίσει παραμένει. Αυτό προφανώς έγινε για να δοθεί έμφαση στη σωστή χρήση της ομάδας και των διαθέσιμων χαρακτηριστικών του κάθε παίκτη της Class Zero.

Η μάχη στο Type-0 δεν ακολουθεί το κλασσικό πρότυπο των προκατόχων του και εστιάζει περισσότερο στη δράση. Έχουμε την ελευθερία να κινηθούμε όπου θέλουμε. Θυμίζει αρκετά το Crisis Core και το Kingdom Hearts και είναι στον πυρήνα της hack n’ slash με πιο αργό ρυθμό.

Ελέγχουμε μόνο έναν χαρακτήρα από τους τρεις που βρίσκονται μαζί μας όπως ακριβώς και στο Final Fantasy XIII. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή ανάμεσα στους τρεις. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η άριστη γνώση του Dodging, που χωρίζεται σε δυο τεχνικές στο παιχνίδι, το Blindsight και το Killsight και απαιτούν την εκτέλεση κάποιας κίνησης την σωστή στιγμή.

Τα γραφικά του παιχνιδιού δείχνουν από την πρώτη στιγμή την προέλευση τους. Θολά textures, συνεχόμενα loading times (μικρής διάρκειας), έντονο blur στις κινήσεις της κάμερας και ενώ οι βασικοί χαρακτήρες έχουν δεχτεί ένα πολύ καλό ρετουσάρισμα, οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί σχεδόν αυτούσιοι. Υπάρχουν σημεία που φαίνεται ότι η ομάδα ανάπτυξης δούλεψε για να τα βελτιώσει, όπως οι σκιές και οι αντανακλάσεις και κάποια άλλα σημεία παρέμειναν ίδια, όπως ο παγκόσμιος χάρτης που μπορεί να έκανε άριστα τη δουλειά του 4 χρόνια πριν στο PSP, αλλά πλέον είναι κενός και τελείως άψυχος.

Το Soundtrack συνεχίζει την άριστη παράδοση των παιχνιδιών Final Fantasy και προκαλεί δέος. Αδιάφορο δυστυχώς ειναι το αγγλικό voice over που έγινε στον τίτλο με αποτέλεσμα αρκετοί από τους μικρούς διαλόγους να φαίνονται άψυχοι και ανέκφραστοι.

Δυο μεγάλες αλλαγές από την έκδοση του PSP είναι η προσθήκη μιας νέας χαμηλότερης δυσκολίας αφού το πρωτότυπο είχε κατηγορηθεί ότι ήταν δύσκολο. Η άλλη αλλαγή είναι η αφαίρεση του multiplayer.

Το Final Fantasy Type-0 HD είναι μια ευχάριστη προσθήκη για τους λάτρεις της σειράς και ειδικά όσους δεν είχαν την δυνατότητα να παίξουν το πρωτότυπο. Οι νεοεισερχόμενοι ίσως το βρουν λίγο δύσκολο ή ιδιαίτερο, αλλά θέτει τις αναγκαίες βάσεις για τη μετάβαση στον επόμενο μεγάλο τίτλο μιας και τα δυο παιχνίδια μοιράζονται αρκετά στοιχεία στα συστήματα μάχης τους. Δεν αποτελεί το τέλειο HD Remaster και στο σύνολο του φαίνεται ότι είναι ένα παιχνίδι κομμένο και ραμμένο για φορητό. Θα θέλαμε να το δούμε και στο PS Vita μιας και εκεί ο  τίτλος θα έλαμπε. Ο τομέας των γραφικών θα μπορούσε να είναι καλύτερος, ανταμείβει όμως με ένα υπέροχο σύστημα μάχης και με μια καλοδουλεμένη ιστορία.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Final Fantasy Type-0 HD

Συντάκτης
20 Μαρτίου 2015
Developer

Square Enix

Publisher

Square Enix

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

20 Μαρτίου 2015

Είδος

Role Playing Game

PEGI

16

Θετικά

+ Πολυ καλό σύστημα μάχης
+ Μεγάλη γκάμα χαρακτήρων
+ Το story
+ To demo του Final Fantasy XV

Αρνητικά

- Τα απαρχαιωμένα γραφικά
- Τα ρηχά sidequests
- To κακό Αγγλικό Voice Acting

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

O τίτλος θα ανταμείψει τους λάτρεις της σειράς και όσους θέλουν να κάνουν ένα καλό ζέσταμα πριν την κυκλοφορία του Final Fantasy XV. Δεν ξεχωρίζει για τα γραφικά του, αλλά ανταμείβει με την σκοτεινή ιστορία, το διασκεδαστικό σύστημα μάχης και την ποικιλία των χαρακτήρων του.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
100%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1