Final Fantasy X/X-2 HD

by Νίκος Λυμπέριος on 14 Μαΐου 2015

Το Final Fantasy X/X-2 HD είναι ένα από τα projects που φαινόταν ξεκάθαρα ότι η Square Enix έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα. Έχοντας στο πακέτο ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς καταλαβαίνει αμέσως κάποιος γιατί η Square Enix έδωσε τόσο μεγάλη προσοχή στη δημιουργία του συγκεκριμένου Remaster. To μεγαλύτερο πρόβλημα του πακέτου δεν είναι η έλλειψη προσοχής στη λεπτομέρεια αλλά ότι το δεύτερο παιχνίδι δεν έχει τις συναισθηματικές εκρήξεις, την εξέλιξη των χαρακτήρων και τη βαρύτητα των γεγονότων του πρώτου.

Στη συλλογή εμπεριέχεται το Final Fantasy X και το δεύτερο μέρος του το Final Fantasy X-2 και συγκεκριμένα οι International εκδόσεις τους. Όσοι έχουν παίξει τις ευρωπαϊκές εκδόσεις των δυο παιχνιδιών στο PlayStation 2 δεν έχουν κάτι καινούριο για να δουν από άποψη περιεχομένου. Διαφορά θα δουν όσοι έπαιξαν την αμερικάνικη έκδοση από την οποία, όπως συνηθίζουν τα Final Fantasy, έλλειπαν αρκετά Bosses. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται ένα σύντομο βίντεο που ονομάζεται Eternal Calm και γεφυρώνει τα γεγονότα από το τέλος της ιστορίας του X μέχρι και την αρχή του X-2.

"Μια γλυκιά ιστορία αγάπης και απώλειας..."

Το Final Fantasy X αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς και ένα από τα πιο λατρεμένα από τον κόσμο. Αν και είναι χτισμένο γύρω από ένα ιδιαίτερο cast και περιβάλλον, καταφέρνει μαεστρικά να συνθέσει μια υπέροχη ιστορία καταφέρνοντας να αποφύγει πολλά από τα γνωστά στερεότυπα που συναντάμε στους τίτλους της σειράς Final Fantasy. Ένα από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού είναι το ξεχωριστό του και ιδιαίτερο cast χαρακτήρων που αποτελεί ένα από τα πιο ανθρώπινα της σειράς καταφέρνοντας να εισχωρήσει βαθιά στην καρδιά μας μέσω των γεγονότων που διαδραματίζονται, κάνοντας μας να πονέσουμε και να νοιαστούμε για τις δυσκολίες τους και τις εσωτερικές τους ανακαλύψεις και ανησυχίες.

FINAL FANTASY X/X-2 HD Remaster_20150512220057

Το υπέροχο cast έρχεται να συμπληρώσει μια φανταστική, παραμυθένια ιστορία, απρόβλεπτη και αψεγάδιαστη στον ρυθμό της. Εισάγει τους χαρακτήρες την κατάλληλη στιγμή, τους απομακρύνει επίσης όταν πρέπει και αποκαλύπτει τις ανατροπές του σεναρίου εκεί που δε τις περιμένεις αλλά και εκεί που πραγματικά τις χρειάζεσαι. Ο Tidus ενώ αρχικά εμφανίζεται σαν αδαής και ενοχλητικός και σε σημεία κλαψιάρης και κακομαθημένος, καταφέρνει στην πορεία της ιστορίας να μας κάνει να τον αγαπήσουμε με την θετική του διάθεση. Οι μονόλογοι του είναι καλογραμμένοι βοηθώντας μας ακόμα περισσότερο να δεθούμε με τον ήρωα και να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Συμπληρώνεται εξαιρετικά από την Yuna που είναι η συμπρωταγωνίστρια του παιχνιδιού. Η σχέση τους εξελίσσεται σε μια όμορφη ιστορία αγάπης που αφήνει το σημάδι της στον παίχτη και μοιάζει ανθρώπινη σε πολλά επίπεδα.

"'Οταν το fan service ξεπερνάει την ανάγκη για συνέχεια..."

Το Final Fantasy X-2 συγκρινόμενο με το Final Fantasy X, μοιάζει άψυχο και ρηχό. Η Yuna αν και αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή πλέον έχει χάσει αρκετή από την μαγεία που μας έκανε να την αγαπήσουμε στο πρώτο παιχνίδι. Επιπλέον καταρρίπτει το προφίλ που έχει χτιστεί για την ηρωίδα μας μέχρι τώρα και μεταμορφώνεται από μια ταπεινή και σεβάσμια Summoner σε pop star με ύφος και αέρα που όμοιο του δε βρίσκεις ούτε στην αληθινή ζωή. Φυσικά στην νέα της περιπέτεια δεν είναι μόνη της. Συνοδεύεται από την ενοχλητική Riku και την εκρηκτική Payne. Δυστυχώς ενώ υπάρχουν κάποια σημεία που η τριάδα ξεχωρίζει, στο σύνολο τους και συγκριτικά με το cast του X δεν αναπτύσσεται το ίδιο, με αποτέλεσμα την αδιαφορία μας για τους χαρακτήρες και την εξέλιξη τους στην ιστορία.

FINAL FANTASY X_X-2 HD Remaster_201505112212471

Ακόμα χειρότερα και το ίδιο το σενάριο του Final Fantasy X-2 υστερεί σε σχέση με του προκατόχου του. Αφενός με τον αργό του ρυθμό και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του μεγάλου κινδύνου για την καταστροφή του κόσμου. Οι χαρακτήρες δεν έχουν την εξέλιξη του Χ και οι μεταξύ τους σχέσεις αλλά και το στήσιμο τους σεναριακά δεν επιτρέπει το δέσιμο μας με αυτούς. Ακόμα και το ύφος του παιχνιδιού έχει αλλάξει περνώντας σε πιο ευχάριστο, πιο girlish, από το σοβαρό και μουντό ύφος του X.

"Γνώριμοι μηχανισμοί, αψεγάδιαστα συστήματα μάχης..."

Το gameplay και των δυο παιχνιδιών είναι αψεγάδιαστο και έχει μεστώσει όπως το παλιό καλό κρασί, γίνεται δηλαδή καλύτερο με την πάροδο των χρόνων. Η λέξη αριστουργήματα ίσως φανεί υπερβολή, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περιγράψει κανείς την τελειότητα του gameplay και τους μηχανισμούς πίσω από αυτό.

Και τα δυο τους αποτελούν πολύ συμβατικά JRPG στον πυρήνα τους. Το X είναι πολύ πιο παραδοσιακό από το X-2 αλλά και τα δυο τους παίζουν με γνώριμο τρόπο για τους fans του είδους. Στην ουσία κάθε κομμάτι των δυο παιχνιδιών εξελίσσεται ως εξής: βρισκόμαστε σε μια πόλη και μιλάμε με τους κατοίκους για να προχωρήσει η ιστορία, δεχόμαστε μια αποστολή, εξερευνούμε κάποιο dungeon, πολεμάμε πολλά τέρατα και στο τέλος αντιμετωπίζουμε τον αρχηγό, κάνουμε level up, φτιάχνουμε τον οπλισμό μας και πάλι από την αρχή. Ο περισσότερος χρόνος μας φυσικά καταναλώνεται στις μάχες.

FINAL FANTASY X/X-2 HD Remaster_20150512213153

Το Final Fantasy X είναι ένα καθαρά turn based RPG. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης μετά από κάθε κίνηση περιμένει την σειρά του. Οι εντολές εκτελούνται μέσω ενός μενού με διάφορες επιλογές, όπως την εκτέλεση επίθεσης, κάποιας μαγείας, χρήση αντικειμένου ή γιατί όχι και την έξοδο από την ίδια την μάχη σε περίπτωση ανισορροπίας του επιπέδου των εχθρών. Σχετικά απλό το στήσιμο της μάχης τουλάχιστον στα αρχικά επίπεδα του παιχνιδιού, αφού αργότερα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης των ενεργών «μαχητών» με άλλους από την ομάδα για χρήση των σωστών ανά πάσα στιγμή δυνατοτήτων των χαρακτήρων, δίνοντας έτσι μια στρατηγική υπόσταση στη μάχη. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται και μαθαίνουν νέες δυνάμεις μέσα από το Sphere Grid που μοιάζει αρκετά στο Crystarium System του Final Fantasy XIII.

τα διαθέσιμα Aeons ή αλλιώς τα Summons

Το Final Fantasy X-2 είναι λίγο διαφορετικό όσον αφορά το σύστημα μάχης του. Η έννοια turn based έχει διαφοροποιηθεί με την έννοια ότι τώρα δε περιμένουμε την σειρά μας για να κάνουμε επίθεση αλλά μπορούμε ανά πάσα στιγμή να διακόψουμε την επίθεση του αντιπάλου. Αυτό δίνει ταχύτερο ρυθμό στις μάχες. Παράλληλα έχουμε την επαναφορά του job system που πρωτοεμφανίστηκε σε παλιότερους τίτλους της σειράς όπως το Final Fantasy Tactics, 3 και 5. Λέγοντας job system δεν αναφερόμαστε σε επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά στην εναλλαγή των καθηκόντων και των δυνάμεων των χαρακτήρων. Με απλά λόγια την εναλλαγή των κλάσεων τους. Αυτό πραγματοποιείται αλλάζοντας τον ρουχισμό των κοριτσιών και αναπτύσσεται μέσα από το μενού dressphere και Garment Grid. Μπορεί το X-2 να χάνει σε ιστορία και περιβάλλον κερδίζει αρκετά από την υψηλή παραμετροποίηση των χαρακτήρων και το δυναμικότερο σύστημα μάχης του.

FINAL FANTASY X_X-2 HD Remaster_20150511221247

Ο τεχνικός τομέας δεν εντυπωσιάζει. Στην εποχή του, όταν κυκλοφόρησε στο PlayStation 2 ήταν χάρμα οφθαλμών, ένα τεχνολογικό αριστούργημα. Το πέρασμά του χρόνου όμως άφησε το σημάδι του στον τίτλο. Tα γραφικά είναι ξεπερασμένα και το animation των χαρακτήρων στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις παράξενο, αποκύημα μιας παλαιότερης εποχής που όλα γίνονταν στο χέρι αφού η τεχνολογία motion capturing δεν ήταν τόσο εξελιγμένη όπως σήμερα. Η ανάλυση ενώ πλέον αναβαθμίστηκε στα 1080p για την έκδοση του PlayStation 4 δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στην γενικότερη βελτίωση που είδαμε από την πρωτότυπη έκδοση στην αναβαθμισμένη που βγήκε για το PlayStation 3 ένα χρόνο πριν. Φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι άσχημα ή ότι δεν έχει γίνει δουλειά στην μεταφορά των δύο τίτλων, οι νεοφερμένοι όμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν τίτλο που οπτικά είναι παρωχημένος. Ο ηχητικός τομέας έχει δυο όψεις. Από την μια, το voice acting των χαρακτήρων είναι μέτριο και δε συγκρίνεται με παιχνίδια της εποχής μας και από την άλλη το soundtrack είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει σε τίτλους Final Fantasy και ίσως και γενικότερα σε RPG. Να προσθέσουμε ότι στο Remaster υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του πρωτότυπου Soundtrack ή του ανανεωμένου.

FINAL-FANTASY-X_X-2-HD-Remaster_20150511221247

Δυο κλασικά παιχνίδια σε ένα πακέτο. Ιδανικά για τους παλιούς κατάλληλα για τους νέους στο είδος. Η μόνη μας ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσοι αγόρασαν την έκδοση για το PlayStation 3 δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ξανά αγοράσουν για το PlayStation 4, αφού η καλύτερη ανάλυση δε δίνει τίποτα παραπάνω από λίγο καθαρότερη εικόνα.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Final Fantasy X/X-2 HD

Συντάκτης
14 Μαΐου 2015
Developer

Square Enix

Publisher

Square Enix

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 3 / PlayStation 4 / PS Vita

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

15 Μαΐου 2015

Είδος

Role Playing Game

PEGI

13

Θετικά

+ Υπέροχη ιστορία

+ Μεγάλη διάρκεια (δυο διαθέσιμα RPG)

+ Η εξέλιξη των χαρακτήρων είναι
υποδειγματική στο πρώτο παιχνίδι

+ Από τα καλύτερα turn based συστήματα μάχης

Αρνητικά

- Τα ανανεωμένα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι λίγο περίεργα

- Ρηχό story και cast χαρακτήρων για το X-2

- Το ανανεωμένο Soundtrack ίσως ενοχλήσει

- Φαίνεται σε αρκετά σημεία ότι πρόκειται για τίτλο 12 ετών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Είναι δύσκολο να πεις κάτι κακό για το συγκεκριμένο πακέτο, διότι πέρα από την ιστορία που έχει αφήσει πίσω του είναι και καλογυαλισμένο στο βαθμό που του επιτρέπεται ως Remaster παιχνιδιού 13 ετών και η ποσότητα του περιεχομένου αδιαμφισβήτητα είναι τεράστια.

Το Final Fantasy X είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς και η νέα πνοή που παίρνει από την ανανεωμένη έκδοση το κάνει ιδανικό για παλιούς και νέους. Το νεότερο αδελφάκι του ενώ δεν είναι στα ίδια ποιοτικά επίπεδα του πρώτου, είναι ένα καλό παιχνίδι με ενδιαφέρον σύστημα μάχης χάρη στο καλοδουλεμένο job system.

Εν κατακλείδι, το πακέτο περιλαμβάνει δυο παιχνίδια με αναβαθμισμένα γραφικά, ανανεωμένο soundtrack και περιεχόμενο. Οποιοσδήποτε θεωρεί τον εαυτό του λάτρη των RPG και της σειράς Final Fantasy πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθεί μαζί τους.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
50%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
50%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1