Football Manager 2015

Και οι "Managerικές'' ολονυχτίες αρχίζουν ξανά
by Κώστας Νικολούζος on 9 Νοεμβρίου 2014

Για ακόμη μια φορά έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου που κάθε Έλληνας «Μουρίνιο του καναπέ» περιμένει με ανυπομονησία. Ο Νοέμβρης ήρθε και μαζί του έφερε το Football Manager 2015. Πολλές συστάσεις για τον προσομοιωτή προπονητικής των Sports Interactive και Sega δεν χρειάζονται. Οι περισσότεροι που έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο στο παρελθόν με το franchise ή έχουν φίλους ’’Managerικούς’’ γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι-θεσμό, ένα παιχνίδι-εθισμό. Μετά την ενασχόλησή μας με το FM2015 για περισσότερες από 100 ώρες σε Beta και τελική έκδοση είμαστε σε θέση να σας αποτυπώσουμε στις επόμενες γραμμές τις εντυπώσεις μας από την φετινή πρόταση της Sports Interactive.

Φέτος, στο Football Manager έχουμε αρκετές αλλαγές-προσθήκες. Πρώτα-πρώτα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον χρήστη από ότι είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Οι βασικότερες επιλογές του παιχνιδιού έχουν μεταφερθεί σε νέα μπάρα η οποία βρίσκεται στο πλάι της οθόνης. Η αλήθεια είναι πως απαιτείται χρόνος μέχρι να συνηθίσει κανείς αυτό το νέο Interface με τη νέα Sidebar. Επίσης, υπάρχουν επιλογές που έχουν αλλάξει θέση και μπορεί να σας συγχύσουν αρχικά, όπως η αναζήτηση προσωπικού που πλέον βρίσκεται στον τομέα του προσωπικού (Staff). Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί μεν αρχικά να μας ξένισαν κι εμάς αλλά μετά από την περιήγησή μας τις πρώτες ώρες αντιληφθήκαμε πως συνολικά τα μενού είναι πλέον πιο ‘’νοικοκυρεμένα’’ και για όσους παίζουν το παιχνίδι σε οθόνες χαμηλής ανάλυσης ελευθερώνεται περισσότερος χώρος.

Ύστερα, έχουμε την προσθήκη πλέον του εαυτού μας ως ενεργού γυμναστή στην προπόνηση της ομάδας που έχουμε αναλάβει.. Τα αρχικά στατιστικά μας ως γυμναστές ορίζονται από εμάς τους ίδιους αναλόγως το δίπλωμα προπονητικής που θα επιλέξουμε να έχουμε στην αρχή του παιχνιδιού και το παρελθόν μας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Συνεπώς, από εμάς εξαρτάται πόσο θα μπορούμε να βοηθήσουμε εξ αρχής ποιοτικά στην προπόνηση ως γυμναστές ή με απλά λόγια αν είμαστε γυμναστές των 2 ή των 5 αστεριών. Τα στατιστικά μας ανεβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου αλλά αρχικά εμείς θα επιλέξουμε την καταμέρισή τους δίνοντας μας την ταυτότητα του αθλητικού προπονητή αν δώσουμε βάση στα στατιστικά προπόνησης, του προπονητή τακτικής αν δώσουμε βάση στα ψυχικά χαρακτηριστικά ή αν είμαστε ένα κράμα και των δύο. Προσθήκη που κάνει την αλληλεπίδρασή με την ομάδα ακόμη πιο ‘’βαθιά’’, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενασχόληση με το προφίλ μας και ικανή να μας διευκολύνει στην προπόνηση.

Η ενεργή ενασχόλησή του Manager μας με την προπόνηση δεν είναι η μόνη προσθήκη σχετικά με εμάς. Τώρα, δημιουργώντας το προφίλ μας στην αρχή της καριέρας μας μπορούμε να επιλέξουμε ως αγαπημένες ομάδες περισσότερες από δύο και να προσθέσουμε οι ίδιοι τις επιπλέον ξένες γλώσσες που γνωρίζουμε. Έτσι, δεν απαιτείται πλέον να μας προσθέσουμε δεύτερη εθνικότητα για να συμπεριλάβουμε εξ αρχής και άλλη γλώσσα στις γνώσεις μας πέραν της μίας μητρικής. Προσθήκη που προσωπικά την θέλαμε από καιρό και ευχαριστηθήκαμε μόλις την αντικρίσαμε.

Επίσης, έχει γίνει μεγαλύτερη η αλληλεπίδρασή μας με τους παίκτες. Παραδείγματος χάρη, σε περιπτώσεις που κάποιος παίκτης δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί για να έρθει στην ομάδα μας μπορούμε να του μιλήσουμε προσπαθώντας να τον μεταπείσουμε για να μπει τουλάχιστον σε συζητήσεις.

Τακτικά, η Sports Interactive πρόσθεσε μερικές ακόμη επιλογές φέτος για να μπορούμε να παίζουμε με ακόμη περισσότερη ακρίβεια το ποδόσφαιρο που επιθυμούμε. Μερικές από αυτές τις προσθήκες αφορούν σε περισσότερες έτοιμες τακτικές, περισσότερες επιλογές στον τρόπο συμπεριφοράς εντός αγωνιστικού χώρου και νέους ρόλους για ορισμένες θέσεις σύμφωνα με τα μοντέρνα πρότυπα.

Ο τομέας που έχει υποστεί την μεγαλύτερη αλλαγή στο Football Manager 2015 είναι κατά την άποψή μας αυτός του scouting. Οι καρτέλες αναφοράς των σκάουτερ για τους παίκτες έχουν πάρει μία περισσότερο ευχάριστη προς το μάτι απεικόνιση με τα θετικά και αρνητικά τους στοιχεία και το αντίστοιχο εικονίδιο τους να εμφανίζονται στο κέντρο, δίνοντας μια εντύπωση πιο άμεση. Μεταξύ άλλων, πλέον μπορούμε να ζητήσουμε από τον σκάουτερ μας πιο εξειδικευμένη αναζήτηση όπως αντικαταστάτη για κάποιον παίκτη της ομάδας μας ή ανίχνευση ανερχόμενων ταλέντων. Από εκεί και πέρα όσοι έχουν συνηθίζει να παίζουν επιλέγοντας να φαίνονται τα στατιστικά όλως τον παικτών του παιχνιδιού από την αρχή δεν θα παρατηρήσουν ιδιαίτερες αλλαγές. Όσοι όμως κυνηγούν τον ρεαλισμό και σε αυτόν τον τομέα και προτιμούν να ανακαλύπτουν οι ίδιοι νέους παίκτες και τα στατιστικά τους μέσα από το σκάουτινγκ πιστεύουμε πως θα μείνουν ευχαριστημένοι.

Μέχρι πέρυσι, τα στατιστικά από παίκτες που δεν βρίσκονταν εντός του πεδίου γνώσης scouting της ομάδας ήταν εν μέρει και αυτά άγνωστα αλλά υπήρχαν και κάποια εμφανή. Ύστερα από κάποιο scouting όμως εμφανιζόντουσαν όλα όσα ήταν κρυμμένα. Φέτος αυτό αλλάζει. Οι άγνωστοι παίκτες συνεχίζουν να έχουν κρυμμένα στατιστικά αλλά ακόμα και αυτά που εμφανίζονται βρίσκονται σε ένα εύρος τιμών. Ακόμη και αν στείλετε τον σκάουτερ σας να ενημερωθεί για αυτόν τον παίκτη η αναφορά που θα σας επιστραφεί θα εμφανίζει μεν όλα τα στατιστικά αλλά και πάλι ανάμεσα από ένα εύρος τιμών. Για να περιορίσετε αυτό το εύρος θα χρειαστεί να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τον εκάστοτε παίκτη. Ακόμη και τότε όμως, αν ο σκάουτερ δεν είναι αρκετά καλός δε θα μπορεί να περιορίσει περισσότερο το εύρος τιμών των στατιστικών από ένα σημείο κι έπειτα. Εκεί θα χρειαστεί να στείλετε κάποιον καλύτερο σκάουτερ προς αναγνώριση. Επίσης, ρόλο στην αποκάλυψη των στατιστικών για τους άγνωστους παίκτες παίζει και τον αν τους έχετε αντιμετωπίσει ως αντιπάλους, αν παρακολουθήσατε κάποιο παιχνίδι στο οποία αγωνίστηκαν, ακόμα και τα ίδια σας τα στατιστικά στους τομείς ‘’Γνώσεις Παικτών’’ και ‘’Γνώσεις Νεαρών Παικτών’’.

Όσον αφορά την Match Engine τώρα, τομέας που απασχολεί και το περισσότερο κοινό του Football Manager, οι εντυπώσεις μας είναι ανάμεικτες. Η Sports Interactive φέτος βελτίωσε τα animations των παικτών δίνοντάς τους μεγαλύτερη φυσικότητα στις κινήσεις τους. Επίσης, βελτιωμένα παρουσιάζονται και τα μοντέλα του γηπέδου με καλύτερη 3D απεικόνιση και μικρολεπτομέρειες που κάνουν πιο ‘’ζωντανό’’ τον χώρο.

Στο λειτουργικό κομμάτι της Match Engine τώρα σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι αν και υπάρχουν ζητήματα που μας προβληματίζουν. Κατά τη διάρκεια της Beta του τίτλου εντοπίσαμε αρκετά bugs που επηρέαζαν τη συνολική μας εμπειρία. Πολλά από αυτά διορθώθηκαν από την Sports Interactive με την κυκλοφορία του τελικού προϊόντος και πιο συγκεκριμένα την έκδοση του 15.1.1, αυτή δηλαδή που παίξαμε τελευταία φορά πριν καταγράψουμε την τελική μας άποψη.

Στον κύκλο των ανθρώπων που ασχολούνται με το Football Manager τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό πως η πρώτη έκδοση κάθε τελικού προϊόντος παρουσιάζει τα ‘’θεματάκια’’ της. Φέτος, το Football Manager 2015 είναι εξ αρχής πλήρως playable όμως όπως προείπαμε δεν λείπουν και κάποια ζητήματα. Αυτά που εντοπίσαμε εμείς προσωπικά έχουν να κάνουν με τα -περισσότερα από το κανονικό- γκολ που μπαίνουν από μακρινές αποστάσεις ακόμα και από παίκτες με χαμηλά στατιστικά στα μακρινά σουτ και από τα πολλά γκολ από σέντρες. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τερματοφύλακες μετά την πρώτη απόκρουση και με την μπάλα να βρίσκεται σχεδόν δίπλα τους δεν κινούνται προς αυτή και απλά κοιτάζουν τους αντίπαλους επιθετικούς να έρχονται και να την σπρώχνουν προς τα δίκτυα. Άλλοι παίκτες έχουν κάνει παράπονα πως ακόμη και μετά την κυκλοφορία της έκδοσης 15.1.1 τα bugs με τους πολλούς τραυματισμούς, τα υψηλά σκορ που υπήρξαν στην Beta και μερικά ακόμη συνεχίζουν να υπάρχουν. Εμείς στην κανονική έκδοση δεν το είδαμε αυτό. Επομένως ίσως να διαφέρουν τα αποτελέσματα από Save σε Save.

Κάτι τελευταίο που απασχολεί τον γράφοντα τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με τις μεταγραφές και το βλέπει να συνεχίζεται και φέτος. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να ξεφορτωθεί κανείς παίκτες που δεν θέλει από την ομάδα του αν δεν έχει σκοπό να τους δώσει όσο-όσο ή να τους χαρίσει. Ακόμη και τότε, αν βρεθεί ομάδα οι ίδιοι οι παίκτες για να αποχωρήσουν ίσως ζητήσουν επιπλέον χρήματα από εσάς για όσο διαρκεί το συμβόλαιό τους μαζί σας.

Σίγουρα, οι μικροπροσθήκες του Football Manager 2015 είναι πάρα πολλές και δεν τις έχουμε αναφέρει όλες. Διαφορετικά το κείμενό μας θα ήταν τεράστιο και θα κούραζε τους αναγνώστες του. Αναφέραμε όμως αυτές που θεωρούμε σημαντικότερες.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της SEGA στη χώρα μας, Zegetron, για τις ανάγκες του Review.

Αποκτήστε το Football Manager 2015 από το GamerGeeks.gr στην τιμή των 35.00€.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Sports Interactive

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron

Πλατφόρμες

PC / iOS / PS Vita / Android

Tested on

PC

Κυκλοφορία

7 Νοεμβρίου 2014

Είδος

Sports, business simulation

PEGI

3

Θετικά

+ Η προσθήκη του Manager μας ως ενεργό γυμναστή

+ Οι αλλαγές στο Scouting και οι νέες μικροπροσθήκες έφεραν τον ρεαλισμό ένα βήμα πιο κοντά

+ Βελτιωμένη Match Engine σε animations και μοντέλα γηπέδων

Αρνητικά

- Τεχνικά η Match Engine έχει τα ''θεματάκια'' της

- Στις μεταγραφές θα θέλαμε να ξεφορτωνόμαστε τους ''ανεπιθύμητους'' ευκολότερα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Φέτος, έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά ανανεωμένη πρόταση από την Sports Interactive. Οι αλλαγές στον τομέα του scouting και όλες οι υπόλοιπες γενικότερες μικροαλλαγές έφεραν τη σειρά ένα βήμα πιο κοντά στον ρεαλισμό. Το νέο User Interface επίσης παρουσιάζεται πιο εύχρηστο αν και όπως προείπαμε οι παλαιότεροι παίκτες της σειράς θα χρειαστούν τον χρόνο τους για να το συνηθίσουν. Από εκεί και πέρα, η φετινή Match Engine δείχνει επίσης βελτιωμένη στον τομέα των animations και των μοντέλων του γηπέδου όμως στο τεχνικό κομμάτι παρουσιάζει στην κυκλοφορία του FM15 τα ‘’θεματάκια’’ της, όπως και κάθε χρόνο τέτοια εποχή άλλωστε. Τα προβλήματα της Match Engine η Sports Interactive τα γνωρίζει και αναμένεται να διορθωθούν, ελπίζουμε σύντομα. Πάντως, ακόμη και τώρα το παιχνίδι είναι πλήρως playable και το προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1