Game of Thrones - Episode 2: The Lost Lords

by Παύλος Κρούστης on 9 Φεβρουαρίου 2015

Η είδηση για την κυκλοφορία του παιχνιδιού έσκασε σαν μάννα εξ ουρανού για τους λάτρεις τόσο των παιχνιδιών της Telltale Games, όσο και για τους fans της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones. Ως γνωστόν, η εταιρεία που έχει χτίσει το όνομά της τα τελευταία χρόνια πατώντας πάνω σε licenses γνωστών franchises, μπήκε σε νέα κατηγορία, όταν ανέλαβε τη σειρά The Walking Dead. Έκτοτε αυξήθηκε και η λίστα με τα licenses, αλλά βελτιώθηκε και κατά πολύ η συγγραφική τέχνη των δημιουργών της εταιρείας. Το Game of Thrones έρχεται στην ελαφρώς πιο ώριμη φάση της Telltale να δώσει αυτό που δεν έχει καταφέρει να δώσει άλλο παιχνίδι βασισμένο στο σύμπαν του κυρίου Martin ως τώρα. Και τα πηγαίνει περίφημα.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ήταν το αναγνωριστικό. Ήταν αυτό που παρουσίασε την οικογένεια Forrester, με τους οποίους ασχολούμαστε, ενώ κατάφερε να δώσει τον ίδιο ύφος με την τηλεοπτική σειρά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Telltale έκανε όλες τις σωστές κινήσεις για να κάνει το παιχνίδι να έχει ίδια αισθητική, ενώ ορθά επέλεξαν να βασιστούν στην σειρά και όχι στα βιβλία, προς καλύτερη αναγνωρισιμότητα από τους θεατές. Τι περιλάμβανε; Ό,τι λατρεύουμε από Game of Thrones και Telltale Games. Ένα ώριμο παιχνίδι γεμάτο ουσιαστικές επιλογές, καλογραμμένους διαλόγους, εκπληκτικούς χαρακτήρες και μοναδική ατμόσφαιρα. Μετά το σοκ του φινάλε του πρώτου επεισοδίου, ήρθε η ώρα να δούμε το The Lost Lords.

Game of Thrones_20150205015124

Στις κυκλοφορίες με την επεισοδιακή μορφή, το δεύτερο επεισόδιο είναι πάντα το πιο δύσκολο. Προσπαθεί να χτίσει περαιτέρω τον κόσμο στον οποίο προσπαθεί να σας βάλει, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει το ενδιαφέρον αμείωτο με νέες ιδέες που δεν έχουν παρουσιαστεί στο προηγούμενο και να δώσει καλύτερα την κεντρική ιδέα. Σε περιπτώσεις όπως εδώ, όπου έχουμε δεκάδες χαρακτήρες προς εκμάθηση του θεατή, τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα. Η Telltale όμως τα καταφέρνει περίφημα. Σ' αυτό το επεισόδιο μας παρουσιάζει και τις πρώτες επιπτώσεις των επιλογών μας από το πρώτο.

Οι Forresters έχουν δείξει το ποιόν τους από το προηγούμενο κιόλας επεισόδιο, ενώ εδώ θα χειριστείτε πλέον και 2 βασικά μέλη που δεν είχατε προλάβει ως τώρα. Θα κληθείτε να τους επαναφέρετε στην "πραγματικότητα" και να τους εντάξετε στην ιστορία που εξιστορεί η Telltale. Η εισαγωγή μας δείχνει για πρώτη φορά τη Westeros μεριά και τον εξοστρακισμένο δευτερότοκο της οικογενείας. και ξεκινά με φουλ δράση (και QTEs) σε μια χορογραφία αρκετά καλοδουλεμένη, καθώς παρουσιάζει τους νέους χαρακτήρες μέσα απ' τα λόγια τους, χωρίς κλισεδιάρικες ατάκες του τύπου  "θυμάσαι τότε που...". Το ύφος τους, οι πράξεις τους και τα λόγια τους είναι αυτά που ζωγραφίζουν την εικόνα τους και το παρελθόν τους, ενώ εσείς κρατάτε τον άλλο μοχλό, όπου επιλέγετε την πορεία της ηθικής τους, μέσω των επιλογών.

Game of Thrones_20150205002536

H Telltale ακολουθεί και εδώ την ίδια συνταγή. Οι Forresters συνεχίζουν να έχουν μια παρόμοια μορφή με τους Starks με τα πάνω και κάτω, αλλά τη σταθερότητα στην ηθική και το αλτρουιστικό πνεύμα. Αυτό που έχει λείψει απ' τη σειρά του HBO όμως στις τελευταίες σεζόν είναι ένας πρωταγωνιστής απ' τη μεριά της οικογένειας, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Το δεύτερο επεισόδιο προς μεγάλη ικανοποίηση των GoT οπαδών, κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Δε δίνει κάποιον υπερήρωα, αλλά τουλάχιστον μετατρέπει σε κάτι πιο ισορροπημένο, το σκορ ανάμεσα στους "καλούς" και τους "κακούς". Για να μην παρεξηγηθούμε, ό,τι θα περίμενε κανείς από Game of Thrones θα το βρει και εδώ (minus the sex). Δολοπλοκίες, διλλήματα, πονηριές, εγωιστικά κίνητρα, μάχες, αίμα και η ωμή βία της ανθρώπινης φύσης. Όπως ακριβώς σοκαριστήκαμε με την ανατρεπτική τηλεοπτική σειρά, έτσι κι εδώ ταυτιζόμαστε με την "ρεαλιστική" φαντασία.

Το επεισόδιο διαρκεί κάτι λιγότερο από 2 ώρες και είναι λίγο πιο μικρό από το πρώτο, αλλά έχει πιο γρήγορη ροή σε σχέση με εκείνο. Γενικά είναι αργές οι εξελλίξεις και στα 2, αλλά στο δεύτερο λόγω των νέων χαρακτήρων και κάποιων βασικών σκηνών σασπένς, όπου θα αναρωτιέστε με κρύο ιδρώτα στο μέτωπο, αν κάνατε τη σωστή επιλογή, δείχνει να κυλάει καλύτερα. Έχει βρει καλύτερο ρυθμό και παρόμοιο με αυτό των καλών επεισοδίων της HBO σειράς. Θα δείτε περίπου 4-5 διαφορετικά σκηνικά, όπως και στο προηγούμενο, ενώ θα αλλάζουν οι σκηνές όταν ολοκληρώνεται ένα θέμα. Στην πορεία θα επανερχόμαστε κ.ο.κ. Όπως ακριβώς κυλούν τα καλά δομημένα επεισόδια της TV. H Telltale μελέτησε σωστά.

Game of Thrones_20150205013226

Αυτό που κάνει τη διαφορά όμως είναι ότι έχουν προσεχθεί τόσο οι παρουσιάσεις των νέων χαρακτήρων, ώστε να σας κάνει να νοιαστείτε για αυτούς. Όλοι οι Forresters έχουν τελείως διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, κάτι που λειτουργεί καλά και για την ποικιλία του τίτλου. Το άλλο που έχει πετύχει η Telltale είναι ότι τα περισσότερα σεναριακά στοιχεία που έχουν συγγράψει για τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε από το προηγούμενο επεισόδιο βοηθούν ώστε να τους μάθουμε καλύτερα, αλλά και να τους δούμε να εξελίσσονται. Ακόμα και οι stars της TV, όπως η Μάρτζερι, η Σέρσεϊ, ο Τίριον, αλλά και ο Τζον που παρουσιάζονται σε αυτό το επεισόδιο δεν έχουν ρόλους fillers, αλλά ουσιαστικές παρουσίες με νόημα.

Αν κάτι δε μας άρεσε αυτό είναι κάποια παρόμοια διλήμματα που μας έθεσε η Telltale από τον προηγούμενο τίτλο είτε για τους ίδιους χαρακτήρες, είτε για άλλους σε παρόμοιες καταστάσεις. Θάρρος ή συμβιβασμός, ζωή ή θάνατο, αξιοπρέπεια ή υποταγή είναι τα στάνταρ, τα οποία θα επανέρχονται ξανά θεματικά. Επίσης το ότι οι Forresters μοιάζουν τόσο με τους Starks μάλλον ήταν αναγκαίο κακό. Δεν χαλάει κάτι, απλά μπορεί να αναλωθεί κάποιος στο να βρίσκει ομοιότητες. Μας φαίνεται λίγο αχρείαστο. Ίσως ήθελε η Telltale να "διορθώσει" λίγο το μακελειό του George R.R. Martin.

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία του παιχνιδιού, Telltale Games, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Game of Thrones - Episode 2: The Lost Lords

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Διανομή

Telltale Games

Πλατφόρμες

PC / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One / OS X / iOS / Android

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

3 Φεβρουαρίου 2015

Είδος

Point-and-click, graphic adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Πατάει πιο γερά στα πόδια του
+ Τουλάχιστον 1-2 σοκαριστικά σημεία βγαλμένα από GoT
+ Οι νέοι χαρακτήρες εξίσου καλογραμμένοι, αν όχι καλύτεροι
+ Έχει πρωταγωνιστικές θέσεις που ίσως λείπουν απ' την τηλεοπτική σειρά
+ Το τραγούδι στους τίτλους τέλους

Αρνητικά

- Δεν έχει το shock value του πρώτου επεισοδίου
- Κάποιες παρόμοιες αποφάσεις/εξελίξεις με το προηγούμενο επεισόδιο
- Αν δε γνωρίζετε τα γεγονότα της 3ης τηλεοπτικής σεζόν, θα "χαθείτε"

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
8.5
Συνοψίζοντας

Το δεύτερο επεισόδιο από τα έξι διατηρεί τους εξαιρετικά καλογραμμένους διαλόγους και τις ουσιώδεις αποφάσεις. Φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι ένα τέτοιο παιχνίδι χρειαζόταν το σύμπαν του Martin και η Telltale φαίνεται να έχει πιάσει για τα καλά την ουσία της σειράς του HBO. Στο 1/3 της πορείας πλέον γνωρίσαμε (πιθανότατα) όλους τους πρωταγωνιστές και χαράξαμε την πορεία τους. Μένει μόνο να δούμε πού θα τους βγάλει αυτή η πορεία. Τα 2 εισαγωγικά επεισόδια πάντως δείχνουν ότι η Telltale Games έκανε εξαιρετική επιλογή με το συγκεκριμένο license και με ένα franchise που της ταιριάζει γάντι.

8.5
Βαθμός
8.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1