Game of Thrones - Episode 4: Sons of Winter

Τεταμένες διαπραγματεύσεις
by Χρήστος Μπακατσέλος on 8 Ιουνίου 2015

Προσοχή: Ακολουθούν spoilers για το συγκεκριμένο επεισόδιο αλλά και για τα προηγούμενα.

Με το τέταρτο επεισόδιο του Game of Thrones, η Telltale αποφασίζει να ρίξει περισσότερη δράση στην ήδη πετυχημένη συνταγή της, κάνοντάς το έτσι ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά και γεμάτο αδρεναλίνη επεισόδια της σειράς μέχρι στιγμής. Όλες οι ιστορίες των χαρακτήρων προχωρούν, άλλες περισσότερο άλλες κάπως λιγότερο, ενώ οι δολοπλοκίες και οι ίντριγκες, που είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας τους, κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Αλλά ας πάρουμε τα πάρουμε από την αρχή.

Το Sons of Winter ξεκινάει με τον Gared στο Τείχος όπου κατηγορείται για τον φόνο του Britt, που σκότωσε στο τέλος του τρίτου επεισοδίου. Όσο και να προσπαθεί να απολογηθεί και να πείσει τους Night’s Watch ότι δεν έφταιγε αυτός για ότι έγινε, πάντα θα βρει τον δρόμο της φυλακής, ο οποίος μοιάζει προδιαγεγραμμένος. Πάντα με πείραζε το γεγονός αυτό, ότι κάτι δεν μπορεί να αλλάξει όσο και να προσπαθείς, σε τέτοιου είδους παιχνίδια στα οποία ο δρόμος αλλάζει ανάλογα με τις επιλογές σου αλλά το θεωρώ αναγκαίο κακό. Με αυτό τον τρόπο όμως ο Gared, μαζί με τους Finn και Cotter καταφέρνουν να το σκάσουν από τους Night’s Watch και να ξεκινήσουν την περιπέτεια αναζήτησής τους για το North Grove.

Η ιστορία του Gared, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, την έβρισκα ίσως την πιο βαρετή από όλες. Ακόμα και το bromance που αναπτύσσει με τους άλλους δύο, Finn και Cotter, δεν μου κινούσε καθόλου το ενδιαφέρον και είναι ίσως οι πιο χάρτινοι και επίπεδοι χαρακτήρες στην σειρά. Και από την στιγμή που φεύγουν από το Τείχος ίσως περίμενα τα πράγματα να ήταν κάπως πιο ενδιαφέροντα, κι αν εξαιρέσει κανείς τις αρκετά καλές σκηνές δράσεις με τους Wildlings, δυστυχώς για άλλη μια φορά η ιστορία του Gared με έκανε να νιώθω πως ήθελα να υπήρχε ένα κουμπί fast forward μιας και σέρνει το επεισόδιο, χωρίς να προσφέρει το ανάλογο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελπίζω αυτό να αλλάξει στα δύο επόμενα επεισόδια.

Από την άλλη έχουμε την ιστορία του Asher, ο οποίος συναντάει την Μητέρα των Δράκων, Daenerys. Το tease της Telltale με τους δράκους από την αρχή του τρίτου επεισοδίου συνεχίζεται κι εδώ, το οποίο είναι μια μικρή ευχάριστη έκπληξη. Πάντα είναι ωραίο να βλέπεις δράκους, όσο αυτό κι αν κρατάει. Το συγκεκριμένο story arc του Asher, του Malcolm και της Beshka είναι κι αυτό με την περισσότερη δράση. Από την στιγμή που πάνε στην Mereen για να βοηθήσουν τους στρατιώτες της Daenerys για να την καταλάβουν, το gameplay συνδυάζει stealth, όπου θα πρέπει να πηγαίνεις από το ένα σημείο στο άλλο χωρίς να σε καταλάβουν οι φρουροί, και πολύ action με αρκετά καλές σκηνές μάχης. Οι σκηνές αυτές πρέπει να περιέχουν ίσως το μεγαλύτερο action κομμάτι μέχρι στιγμής στην σεζόν.

 

Μέσα σε αυτό τον χαμό μαθαίνουμε λίγο περισσότερα πράγματα για την Beshka και την ζωή της στην Meereen, το οποίο επιτέλους αρχίζει να της δίνει περισσότερο βάθος σαν χαρακτήρα μιας και το background story της, αλλά και η εξέλιξή του, είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του επεισοδίου. Σε αυτό το επεισόδιο με έκανε περισσότερο να ενδιαφερθώ για τους συγκεκριμένους χαρακτήρες και τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, και σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τους ήταν και η στιγμή που με έκανε να σκεφτώ περισσότερο για το πως θα πρέπει να πράξω. Ακόμα και μετά την απόφαση που πήρα αποφάσισα να ξαναπαίξω το συγκεκριμένο κομμάτι και να δω την έκβασή του αν έκανα την άλλη επιλογή.

Αυτή την φορά η στάση μας στο King’s Landing και στην Mira έχει την μικρότερη διάρκεια. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό μιας και είναι γεμάτο ίντριγκα και δολοπλοκίες. Η Mira προσπαθεί να μάθει περισσότερα για το τι σκοπεύουν να κάνουν οι Whitehill στους Forresters κατά την διάρκεια του πάρτι που ακολουθεί μετά την στέψη του Tommen Baratheon. Καθ’ όλη αυτή την διάρκεια η Mira προσπαθεί να κρυφακούσει διάφορες ομιλίες μεταξύ διαφόρων χαρακτήρων, να μάθει στοιχεία συζητώντας και, φυσικά, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχει μάθει από τις συζητήσεις αυτές αλλά και από όσα έχει κρυφακούσει, να μάθει τελικά τι συνωμοτούν οι Whitehill. Χωρίς να είναι κάτι το δύσκολο ή να σε κάνει να ξοδέψεις πολύ χρόνο στον συγκεκριμένο γρίφο, όλο αυτό το βρήκα μια πολύ ευχάριστη πινελιά και φόρο τιμής της Telltale στα παλιά καλά adventure games.

Game of Thrones_20150608023001

Τέλος η ιστορία του Rodrick στο Ironrath παίρνει μια αρκετά ενδιαφέρουσα τροπή. Μετά από τόσα που έχει τραβήξει στα προηγούμενα επεισόδια ο Rodrick και η οικογένειά του από τους Whitehills που έχουν κατασκηνώσει εκεί, αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα είναι μια άκρως ικανοποιητική αναμέτρηση με τον Gryff, το οποίο ήταν κάτι που περίμενα να δω καιρό όπου στο τέλος μου άφησε μια γεύση ευχαρίστησης. Όμως αυτό που ακολουθεί είναι ίσως από τις πιο τεταμένες στιγμές όχι μόνο του επεισοδίου αλλά και, ίσως, ολόκληρης της σεζόν. Η συνάντηση των Forresters με τον Λόρδο Whitehill για να μιλήσουν για τους ομήρους, είχε από την αρχή μέχρι το τέλος απίστευτη ένταση και καλογραμμένους διαλόγους. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και το κλίμα του Red Wedding που επικρατούσε καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και έχετε την καλύτερη σκηνή του επεισοδίου.

Το κλείσιμο του Sons of Winters είναι ίσως το πιο αδύναμο στοιχείο του. Δεν είναι τόσο δυνατό όπως στα προηγούμενα μιας και δεν υπάρχουν τα cliffhangers για, έστω, κάποιους από τους χαρακτήρες αλλά παρ’ όλα αυτά αφήνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και συνεχίζει να δημιουργεί καταστάσεις οι οποίες οδηγούν σε ένα άκρως ενδιαφέρον πέμπτο επεισόδιο.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Game of Thrones - Episode 4: Sons of Winter

Author

Χρήστος Μπακατσέλος

Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Διανομή

Telltale Games

Πλατφόρμες

PC / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One / OS X / iOS / Android

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

26 Μαΐου 2015

Είδος

Point-and-click, graphic adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Οι δράκοι, για άλλη μια φορά

+ Το old school adventure στοιχείο στην ιστορία της Mira

+ Η ένταση στις διαπραγματεύσεις του Rodrick με τον Whitehill

+ Περισσότερη δράση

Αρνητικά

- Η ιστορία του Gared μοιάζει, για άλλη μια φορά, να σέρνει το επεισόδιο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το τέταρτο επεισόδιο του Game of Thrones με τίτλο Sons of Winter περιέχει την περισσότερη δράση που έχεις δει μέχρι στιγμής στην σεζόν. Οι εντάσεις αυξάνονται, οι δολοπλοκίες γίνονται ολοένα και πιο σκοτεινές και φυσικά η ένταση που επικρατεί λίγο πριν το φινάλε σε τσακίζει. Μέσα στις 2 περίπου ώρες που θα ξοδέψετε παίζοντάς το, οι επιλογές που θα κάνετε θα σας κάνουν να σκεφτείτε αρκετά για το αντίκτυπο, τον οποίο θα επιφέρουν μιας και φαίνεται πως θα έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις στους χαρακτήρες. Για άλλη μια φορά η Telltale αποδεικνύει την μαεστρία και το πόσο καλά γνωρίζει αυτό που κάνει, δημιουργώντας ίσως το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν αυτής του Game of Thrones.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
50%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1