Grim Fandango Remastered

Διαχρονικό Adventure gaming
by Γιώργος Νανάκης on 27 Ιανουαρίου 2015

Τα τελευταία χρόνια η αγορά των video games έχει κατακλυστεί από τίτλους που αποτελούν επανέκδοση παλαιότερων παιχνιδιών. Remasters, remakes, remasters των remakes, special editions και άλλοι χίλιοι δύο χαρακτηρισμοί για να χρυσώσουν το χάπι στον καταναλωτή και να τον προσελκύσουν να αγοράσει ένα παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πριν και που ενδεχομένως ο παίκτης να το έχει ήδη παίξει. Δεν με διακατέχει αρνητισμός ως προς το θέμα των remake και δεν θα ήθελα να παρερμηνευθεί η παραπάνω πρόταση. Τρανή απόδειξη ότι ξεχώρισα και λάτρεψα αμέσως τα remake των Kingdom Hearts, του Ico, του The Last of Us καθώς και των παιχνιδιών Monkey Island. Με αφορμή την Remastered κυκλοφορία του Grim Fandango θα ήθελα να ενσωματώσω μέσα στο review τον προβληματισμό μου για την πορεία που έχουν πάρει τα videogames σήμερα. Δεν θα σταθώ στη μερίδα των νεότερων gamers που δεν έχουν παίξει αυτά τα παιχνίδια και τους δίνεται η ευκαιρία για πρώτη φορά να ασχοληθούν με αυτά, που έχω την πεποίθηση ότι αποτελούν και την μειοψηφία στην προκειμένη περίπτωση, αλλά στους gamers που τους σερβίρουν ”ξαναζεσταμένο φαγητό”.

Grim Fandango Remastered_20150124001711

Οι δυνατότητες που είχαν οι κονσόλες μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένες. Κυρίως στο κομμάτι των γραφικών. Πάντα οι υπολογιστές ήταν ένα βήμα μπροστά. Αδιαμφισβήτητα όμως έχουν κυκλοφορήσει αρκετοί αξιόλογοι τίτλοι σε κονσόλες περασμένης γενιάς (Kingdom Hearts, Last of Us, Halo κτλ). Mε την μετάβαση του gaming κοινού σε νεότερης γενιάς μηχανήματα, οι κονσόλες πλέον αγγίζουν ολοένα και περισσότερο την ισχύ ενός ισχυρού gaming pc και οι εταιρίες κρίνουν σκόπιμο και αναγκαίο να επανεκδώσουν αρκετά από τα παλαιότερα παιχνίδια σε Full HD ανάλυση. Εκμεταλλευόμενες λοιπόν το γεγονός ότι ένας τίτλος έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν αξιόλογες πωλήσεις και ποντάροντας στο συναίσθημα και την νοσταλγία των παικτών να βιώσουν και να κατακλυστούν εκ νέου από όλα εκείνα τα υπέροχα συναισθήματα που είχαν νοιώσει ενώ έπαιζαν για πρώτη φορά το παιχνίδι, οι εταιρίες προχωρούν στην οπτική ανακατασκευή του τίτλου. Συνήθως, εκτός της αναβάθμισης των γραφικών, συμπεριλαμβάνουν και άλλα καλούδια (όπως μαζεμένα όλα τα DLC περιεχόμενα ή άλλο extra υλικό που δεν περιέχεται στο αρχικό παιχνίδι) για να δελεάσουν τον χρήστη, σπρώχνοντάς τον με αυτόν τον τρόπο σε ένα φαύλο κύκλο αγορών αναβαθμισμένων εκδόσεων του ίδιου πρακτικά τίτλου. Δε θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην E3 ότι το Grim Fandango θα επιστρέψει με ένα Remaster που του αρμόζει. Φανταστείτε έναν μαντράχαλο να τσιρίζει από χαρά (κυριολεκτικά) μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Αυτός ήμουν εγώ. Βλέπετε η πρώτη μου επαφή με το gaming ήταν κυρίως τα adventure games που μεσουρανούσαν στην εφηβεία μου. Παιχνίδια όπως το Monkey Island, το The Dig, το Full Throttle, το Gabriel Knight και άλλα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα παιδικά μου χρόνια και βοήθησαν στην ωρίμανσή μου τόσο ως άτομο, όσο και ως gamer. Στην περίπτωση του Remaster του Grim Fandango, η τσιρίδα τελικά εξελίχθηκε σε κραυγή αγωνίας.

grim-fandango-remastered-comparison-1Η Lucas Arts ήταν από τις κορυφαίες εταιρίες έκδοσης adventure παιχνιδιών. Από τις περιπέτειες του Indiana Jones μέχρι το Monkey Island, η εταιρία μας προσέφερε έντονες συγκινήσεις και τα παιχνίδια της ξεχώριζαν γιατί προσέφεραν πραγματική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το Grim Fandango πρωτοκυκλοφόρησε το 1998 και ήταν το πρώτο παιχνίδι περιπέτειας που έκανε χρήση 3D γραφικών. Είναι από τα τελευταία adventure της Lucas Arts και μαζί με το Monkey Island 4 και μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στο κεφάλαιο των adventure games. Να σημειωθεί ότι όλοι οι πρωταγωνιστές στο παιχνίδι είναι σκελετοί (αφού είναι νεκροί!). Κεντρικός χαρακτήρας στο παιχνίδι είναι ο Many Calavera (στα Ισπανικά calavera είναι το κρανίο), ένας ταξιδιωτικός πράκτορας στην χώρα των νεκρών. Δουλειά του, εκτός από το να συλλέγει ψυχές είναι να τους παρέχει και το αντίστοιχο ταξιδιωτικό πακέτο ενημερώνοντάς τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διασχίσουν την χώρα των νεκρών μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό που είναι η μετάβαση σε κάτι άλλο. Όσο πιο καλός εν ζωή ήταν κάποιος τόσο καλύτερη μεταχείριση και καλύτερο ταξιδιωτικό πακέτο δικαιούται μετά θάνατον. Με την καλύτερη δυνατή επιλογή το ταξίδι με το Number 9, ένα τρένο που αγγίζει υπερταχύτητες και κάνει το ταξίδι σύντομο και απολαυστικό. Ο Many ανακαλύπτει ότι τελικά στον κάτω κόσμο δεν λειτουργούν τα πράγματα όπως θα έπρεπε και προσπαθεί να ξεσκεπάσει ένα κύκλωμα που κλέβει τα πακέτα των πολύ καλών ψυχών και τα εκμεταλλεύεται προς όφελός του. Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερη καθώς συνδυάζει στοιχεία κλασσικής ταινίας noir (πχ Casablanca, The Maltese Flacon κτλ) με έντονες επιρροές από την Μεξικάνικη κουλτούρα (πχ αναφορές στην Ημέρα των νεκρών, ο πρωταγωνιστής έχει ισπανική προφορά, πολλές αναφορές σε Αζτέκους, Μάγιας κτλ). Το σενάριο, η πλοκή και οι διάλογοι είναι όλα εξαιρετικά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το παιχνίδι όταν είχε πρωτοεμφανιστεί είχε διακριθεί και βραβευτεί σε όλους αυτούς τους τομείς.

Και ερχόμαστε στο 2015… Υπεύθυνη για το Remaster είναι η Double Fine. Ο δημιουργός του Grim Fantango (Tim Schafer) είναι και ο ιδρυτής της εταιρίας. Στο άκουσμα της λέξης Remaster ήρθαν εικόνες στο μυαλό μου από την εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει με τις special εκδόσεις των Monkey Island 1 και 2. Δυστυχώς στην περίπτωση του Grim Fandango δεν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Στον μόνο τομέα που έχει γίνει εξαιρετική δουλειά είναι στον πλήρη επανασχεδιασμό των χαρακτήρων σε υψηλή ανάλυση και στη μουσική επένδυση καθώς έχει γίνει εκ νέου ηχογράφηση του soundtrack από ζωντανή ορχήστρα. Κατά τα άλλα, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία άλλη απολύτως αλλαγή. Οι χώροι στους οποίους περιφέρεστε δεν έχουν αναβαθμιστεί ή επανασχεδιαστεί σε υψηλότερη ανάλυση και το Remaster δίνει την αίσθηση ότι είναι ημιτελές και πρόχειρο. Η δράση εκτυλίσσεται στα 4:3 της οθόνης και στον χώρο που περισσεύει δεξιά και αριστερά μπορείτε να επιλέξετε να υπάρχει είτε μαύρο πλαίσιο είτε γκρίζο που ομολογουμένως δεν κουράζει τόσο όσο η πρώτη επιλογή. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε 16:9 απεικόνιση αλλά σε αυτή τη περίπτωση η οθόνη απλά “ξεχειλώνει” και εφάπτεται στα άκρα χωρίς κάποια άλλη επεξεργασία! Από την μία διατηρείται ακέραιη η ατμόσφαιρα του πρωτότυπου παιχνιδιού αλλά από τη στιγμή που έχει γίνει ανακοίνωση ότι πρόκειται για remake ο χρήστης έχει άλλες απαιτήσεις και προσδοκίες. Ο χειρισμός εξοργίζει και μπερδεύει αρκετές φορές κατά κύριο λόγο στο ps4 και σε περίπτωση που παίζετε στο pc με κάποιο gamepad. Στους υπολογιστές από την άλλη, έχει γίνει επανασχεδιασμός και μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι εξολοκλήρου με το ποντίκι ως point and click adventure. Στις κονσόλες αν θέλετε να διατηρήσετε ακέραιη την ψυχική σας υγεία, δεν θα κάνετε χρήση του αναλογικού μοχλού αλλά του σταυρού κατεύθυνσης. Δυστυχώς το παιχνίδι βρίθει προγραμματιστικών λαθών. Ενδεχομένως κάποια από αυτά να λυθούν άμεσα με κάποιο update γιατί πραγματικά θα χαλάσει την εμπειρία του παιχνιδιού σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το παιχνίδι.Grim Fandango Remastered_20150124031725Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που υπήρχε και στο manual του πρώτου παιχνιδιού. Πολλοί ενδέχεται να κατηγορήσουν το παιχνίδι ότι περιέχει σκηνές βίας καθώς και ότι οι ήρωες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και τσιγάρου. Οι χαρακτήρες είναι ήδη νεκροί… Σκεφτείτε το…

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

LucasArts (original) / Double Fine Productions (remaster)

Publisher

Double FIne Productions

Διανομή

Double Fine Productions

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS Vita / OSX / Linux

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

27 Ιανουαρίου 2015

Είδος

Graphic adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Αναβίωση ενός κορυφαίου Adventure game

+ Ατμόσφαιρα, διάλογοι, σενάριο

Αρνητικά

- Πέραν των χαρακτήρων, οπτικά, δεν έχει αλλάξει τίποτα άλλο

- Χειρισμός

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.5
6.8
Συνοψίζοντας

Η μόδα των remaster εκδόσεων σαφώς και δεν πρόκειται να σταματήσει. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και σίγουρη λύση να αναβιώσει κάποια εταιρία έναν τίτλο με μεγάλη εμπορική επιτυχία και να αποφέρει στην ίδια νέα κέρδη. Το Grim Fandango αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο όμορφα παιχνίδια στην ιστορία των adventure παιχνιδιών και αξίζει να το τιμήσουν οι λάτρεις του είδους και μη. Η remaster έκδοσή του δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Ελπίζουμε επερχόμενες remaster εκδόσεις (πχ. Day of the Tentacle) να είναι ανώτερες των προσδοκιών μας. Η βαθμολογία απευθύνεται αυστηρά στην remaster έκδοση και στο πόσο κατάφερε να μας κερδίσει ως κάτι νέο. Σε άλλη περίπτωση –κυρίως αν ήμασταν στο 1998- σίγουρα θα είχε ατόφιο 10άρι από εμάς.

5.5
Βαθμός
6.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
100%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1