Halo: The Master Chief Collection

H εξέλιξη των HD συλλογών
by Παύλος Κρούστης on 5 Νοεμβρίου 2014

Το Halo: The Master Chief Collection αποτελεί το αμάλγαμα της δημιουργικότητας από 5 studio (τουλάχιστον) και της αφοσίωσης που έχει δείξει η Microsoft στο μεγαλύτερο ίσως χαρακτήρα (από άποψη εμπορικότητας) που έχει δημιουργήσει. Το χαρακτηριστικό πράσινο κράνος με το χρυσαφί τζάμι έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν για τη gaming πλευρά της εταιρείας, ενώ η σειρά μέσα σε 13 χρόνια πλέον, από την πρώτη κυκλοφορία του Combat Evolved, κατάφερε να αποκτήσει status που έχουν ελάχιστες σειρές σε αυτή τη βιομηχανία. Το συγκεκριμένο πόνημα της 343 Indrustries έρχεται να σφραγίσει αυτή τη σχέση της MS με τον Master Chief, καθώς πρόκειται για ένα πλήρες πακέτο, που απευθύνεται σε όλους τους fans, αλλά και όχι μόνο, αφού είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον που δεν έχει γνωρίσει ακόμα τη σειρά.

Ένα απ' τα μεγαλύτερα franchises της Microsoft πέρασε από τα χέρια της (first-party τότε) Bungie, στη σχετικά άπειρη τότε 343 Industries. H Βungie έπειτα από 5 τίτλους Halo (Halo 1-3, ODST, Reach) σε Xbox και Xbox 360, παρέδωσε τη σκυτάλη, φεύγοντας μάλιστα από τη "μαμά" Microsoft, προς ανεξαρτητοποίηση. Η 343 Ιndustries, που είχε πάρει μέχρι και το όνομά της από χαρακτήρα του παιχνιδιού (343 Guilty Spark) έκανε την αρχή με την επανέκδοση του Halo: Combat Evolved, Halo: CE Anniversary το 2011 για το Xbox 360. Η επανέκδοση ήταν το πρώτο βήμα για να μάθει η εταιρεία να χειρίζεται τη γνωστή σειρά, δίνοντας την απαραίτητη εμπειρία, που χρειαζόταν, ώστε αναλάβει την συνέχισή της. Αυτό οδήγησε στο sequel, Ηalo 4, την επόμενη χρονιά. Έναν τίτλο που αναπτύχθηκε από την 343 Industries αυτή τη φορά. Το Halo 4 κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών της σειράς, καθώς και η τεχνολογία του το έκανε ένα απ' τα καλύτερα δείγματα γραφικών στην κονσόλα, αλλά και οι πωλήσεις του ήταν αυτές που έπρεπε. Επιπρόσθετα, κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα κομμάτια ιστορίας, ενώ παράλληλα συνέδεσαν τα στοιχεία του παρελθόντος.

Το Halo: TMCC είναι η πρώτη απόπειρα της εταιρείας στη νέα γενιά για το νέο (ακόμα) μηχάνημα της Microsoft, καθώς μαζεύει σε ένα πακέτο ρετουσαρισμένες εκδόσεις σχεδόν όλων των τίτλων της σειράς πλην των 2, στα οποία δεν πρωταγωνιστούσε ο Master Chief. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει το Halo: CE Anniversary του 2011, τη νέα δημιουργία της εταιρείας, Halo 2: Anniversary, το οποίο έχει υποστεί παρόμοια βελτίωση με το παιχνίδι του 2011, το Halo 3 και το Halo 4, μαζί με ρετουσαρισμένο multiplayer, ώστε να περιλαμβάνει τις playlists όλων των προηγούμενων, συνδυάζοντάς τες με όλους τους πιθανούς τρόπους, ενώ περιλαμβάνονται και όλα τα DLC τους. Όλα αυτά με τα πάντα (εκτός του campaign του Halo 2 - περισσότερα γι' αυτό παρακάτω) να τρέχουν στα 1080p και ως επί το πλείστον 60fps. Ας δούμε αναλυτικότερα τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη συλλογή.

halo_tmcc_review_2

Η Microsoft μας παρέδωσε ένα review copy, που "ζύγιζε" 45GB, το οποίο δεν περιλαμβάνει κανένα multiplayer mode. Κατά συνέπεια, δεν μπορέσαμε να δούμε καθόλου αυτό το τμήμα, πέρα από κάποιες επιλογές στο main menu. Συγκεκριμένα δίνεται η επιλογή να παίξετε τις multiplayer playlists όλων των παιχνιδιών που περιλαμβάνονται, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε τις πίστες με όποιο τρόπο εσείς θέλετε. Τα multiplayer modes επίσης θα περιλαμβάνουν το Spartan Ops από το Halo 4. Μια σειρά 10 επεισοδίων με ξεχωριστή ιστορία, που θα μπορείτε να παίξετε είτε μόνοι σας, είτε σε co-op. Όλα αυτά θα έρθουν μέσα στο μήνα σε ένα update των 20GB (σημείωση: τελικά είναι 15GΒ και κυκλοφόρησε μια μέρα πριν αναρτηθεί το παρόν review - αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο), ενώ ο λόγος λένε ότι είναι ότι δε χωρούσε στο Blu-ray και προτίμησαν να βάλουν το έξτρα υλικό σε update προς download, παρά σε ένα δεύτερο δισκάκι. Μια ιδιαίτερη επιλογή, η οποία ταυτόχρονα δίνει και περισσότερο χρόνο στους προγραμματιστές να τελειοποιήσουν το προϊόν τους, αλλά ταυτόχρονα και μια έλλειψη στο προϊόν που λανσάρουν στην αγορά κατά τη γνώμη μας.

Αυτό που μπορέσαμε να δούμε όμως είναι τα 4 full campaigns των παιχνιδιών. Μάλιστα, κάθε παιχνίδι έχει ξεκλείδωτες όλες τις αποστολές, ώστε να παίξετε αμέσως όποια θέλετε εσείς. Επιπρόσθετα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τα δικά σας multipliers μέσω των skulls, ώστε να κάνετε το δικό σας custom παιχνίδι σε όλες τις διαθέσιμες δυσκολίες. Είναι μια κίνηση που βοηθά πολύ αυτούς που έχουν ήδη δει τα παιχνίδια, να ευχαριστηθούν τη συλλογή από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να παίζουν. Κάτι άλλο που καλύπτει όλα τα παιχνίδια είναι τα kills που κάνετε, τα οποία προσμετρώνται, ενώ εμφανίζονται ειδικά badges ανάλογα με τα kills που κάνετε. Τέλος, κάποια από τα 400 achievements που περιλαμβάνει ο τίτλος (συνολικά 4000G) έχουν ισχύ και στα 4 παιχνίδια καθώς είναι συνδυαστικά.

halo_tmcc_review_3

Το πρώτο παιχνίδι της συλλογής είναι το Halo: Combat Evolved Anniversary, που είχε κυκλοφορήσει το 2011 για το Xbox 360, αυτή τη φορά σε 1080p και σχεδόν σταθερά στα 60fps. Πέρα από τη βελτίωση της ανάλυσης και των fps δε θα βρείτε άλλες διαφορές, καθώς ο τίτλος είναι πανομοιότυπος. Το επιπλέον ατού αυτής της έκδοσης είναι ότι θα μπορείτε να εναλλαχθείτε ανάμεσα στην παλιά έκδοση του 2001 και την έκδοση του 2011 με το πάτημα του View Button στιγμιαία. Η εναλλαγή ανάμεσα στις 2 εκδόσεις γίνεται άμεσα και απροβλημάτιστα, ενώ η έκδοση του Xbox 360 έπαιρνε περίπου 4-5 δευτερόλεπτα να αλλάξει. Το παιχνίδι "κρατιέται" αρκετά καλά, αν όχι τόσο τεχνικά, όσο άποψη gameplay καθώς το καλοστημένο του game design δείχνει τη διαχρονικότητά του. Επιπρόσθετα βλέπουμε τις αρχικές ιδέες της Bungie, πώς εξελίχθηκαν με τα χρόνια και πώς έφτασε η Bungie αυτή τη στιγμή να δημιουργεί το Destiny, με το οποίο η συγκεκριμένη σειρά έχει εξαιρετικά πολλά κοινά στοιχεία. Το Combat Evolved παρουσιάζει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις, καθώς πρόκειται στην ουσία για έναν τίτλο 2 γενιές πίσω. Ακόμα και η επανέκδοση τεχνικά δεν ήταν κάτι άνω του απλά λειτουργικού και στο Xbox 360. Απλά αυτή τη φορά το βλέπουμε σε πιο καθαρή εικόνα και ομολογουμένως ένα 60άρι (κυρίως) που ταιριάζει γάντι στη σειρά.

Τα προβλήματα που εντοπίσαμε έχουν να κάνουν με κάποια ελαφρά stutters την ώρα που σώζει το παιχνίδι (και δυστυχώς είναι συχνό αυτό), ενώ τα framedrops, καθώς "καθαρίζετε" Flood είναι αδικαιολόγητα και χαλάνε τη συνολική αίσθηση. Επιπλέον είδαμε κάποια προβλήματα με την Α.Ι., που στεκόταν άπραγη ή οι εχθροί μας να τρέχουν πάνω σε τοίχους. Ευτυχώς ήταν πιο σπάνια φαινόμενα και κατά τ' άλλα διατηρείται η αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με έξυπνους αντιπάλους, όπως έχει βγάλει τη φήμη πολλά χρόνια τώρα ο συγκεκριμένος τίτλος. Οι ενστάσεις μας είναι οι ίδιες που είχαμε και στις παλαιότερες ενασχολήσεις μας με τον τίτλο, καθώς το copy/paste ήταν τακτική τότε της Bungie για το level design. Ελαφρώς υπερεκτιμημένο, αλλά αρκετά διασκεδαστικό και με μοναδικό ύφος. Έφερε νέα standards στα FPS και βοήθησε το Xbox να γίνει το brand που είναι σήμερα . Αν μη τι άλλο, είναι ένα κομμάτι ιστορίας.

halo_tmcc_review_4

Το επόμενο παιχνίδι είναι το Halo 2: Anniversary. Πρόκειται στην ουσία για το κεντρικό κομμάτι της συλλογής, καθώς είναι το μόνο στο οποίο θα δείτε νέο υλικό. Eίναι επίσης ο τίτλος, ο οποίος έχει διαφημιστεί περισσότερο από τη συλλογή και κατά συνέπεια θα λέγαμε ότι είναι και ο βασικός λόγος απόκτησης του πακέτου, καθώς όλα τα υπόλοιπα στοιχεία φαίνονται να το περιβάλλουν. Η Anniversary έκδοση του δεύτερου παιχνιδιού κυκλοφορεί για πρώτη φορά στο Xbox One και βελτιώνει το αρχικό Halo 2 με παρόμοιο τρόπο, όπως το Anniversary του 2011 κάνει στο πρώτο. Θα δείτε νέα textures, νέα μοντέλα, νέο φωτισμό και επανασχεδιασμό πολλών πραγμάτων. Επιπρόσθετα, αυτή τη φορά, έχουμε νέα cutscenes με CG γραφικά να ομορφαίνουν πολύ το πακέτο, ενώ επίσης έχουμε και νέο ήχο. Τα πάντα έχουν γίνει remastered από εφέ και μουσικές, ενώ και πάλι με το πάτημα του View Button μπορείτε να μεταφερθείτε μεμιάς στην παλιά εκδοχή του απλού Halo 2 (2004 - και πάλι 10 χρόνια πίσω), όπου θα εντοπίσετε εκτός απ' τη διαφορά στην εικόνα, τη διαφορά και στον ήχο πλέον, αφού εναλλάσσεται και ο ηχητικός τομέας εδώ. Την εναλλαγή επίσης μπορείτε να τη δοκιμάσετε και στα cutscenes, καθώς θα μεταφέρεστε από τα πανέμορφα CG στα "άκομψα" in-game προ δεκαετίας. Τέλος, το Halo 2: Anniversary καινοτομεί φέρνοντας στην ουσία μια extended edition (με την έννοια των ταινιών), καθώς θα δείτε σαν "κομμένες σκηνές" κάποιες συμπληρωματικές, οι οποίες προστέθηκαν τώρα και είναι αυτές που θα συνδέσουν το Halo 5: Guardians με την υπόλοιπη σειρά.

Τα προβλήματά μας με τη συγκεκριμένη έκδοση ξεκινούν με την ανάλυση στο campaign, η οποία είναι 1328x1080. Το δεύτερο παράπονό μας είναι ότι από το αποτέλεσμα του remaster που έγινε, καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανό η συγκεκριμένη έκδοση να προοριζόταν για το 360. Θα περιμέναμε πολύ περισσότερα από ένα remaster στο One, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα 2 anniversary μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους απ' όσο θα θέλαμε. Τα 2 παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό, κάνουν ενα παιχνίδι που φαίνεται στα σημεία μόνο (κάποια εφέ ή κάποιες νέες λεπτομέρειες) πιο καλό απ' το πρώτο της συλλογής, αλλά συνολικά θα προτιμούσαμε, να μην είχαμε στη διάθεσή μας τις 2 μηχανές γραφικών που τρέχουν παράλληλα και να είχαμε το 1080p στα 60 fps της νέας έκδοσης και αν θέλουμε να φορτώσουμε εμείς από το μενού την άλλη (που ούτως ή άλλως δίνεται η επιλογή). Θυσιάστηκε όμως για τη δυνατότητα εναλλαγής ανά πάσα στιγμή. Τουλάχιστον μας "γλυκαίνουν" τα εξαιρετικής ποιότητας νέα cutscenes. Κατά τ' άλλα ο τίτλος προχωρά το σενάριο σε νέα επίπεδα, όπως έχουμε δει σε σχέση με το πρώτο και οι ιδέες του και το fine-tuning στο gameplay, το καθιστούν αντάξιο sequel. Τουλάχιστον τώρα δε θα περιμένετε τον Master Chief να "τελειώσει τη μάχη", όπως περιμένατε το 2004.

halo_tmcc_review_5

To Halo 3 της συλλογής είναι το Halo 3 του 2007, που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές του Xbox 360 και είναι αυτό που έκλεινε την ιστορία της αρχικής τριλογίας. Το παιχνίδι είναι πανομοιότυπο, μόνο που αυτή τη φορά το βλέπουμε στα 1080p εν αντιθέσει με το sub-HD 1152x640 του 2007 και τα πιο σταθερά 60fps απ' όλη τη συλλογή. Αναμενόμενο μιας και το παιχνίδι φαίνεται το πιο απαρχαιωμένο από τα 4, καθώς οι ελλείψεις λεπτομερειών δε βοηθούν. Δεν ξέρουμε αν θα ήταν πολύ να ζητούσαμε remake και αυτής της έκδοσης, σίγουρα όμως πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο ταιριαστό και νιώθουμε "ένα κενό". Τουλάχιστον οι επιδόσεις του είναι εξαίσιες και έχουμε τη μεγαλύτερη διαφορά στην ανάλυση απ' όλα τα υπόλοιπα. Ας ελπίσουμε σε ένα remake σε Anniversary, όταν κλείσει κι αυτό 10 χρόνια, το 2017. Και να το προσθέσουν δωρεάν σε τούτη τη συλλογή... Στην περίπτωση που και το Halo 3 ήταν σε remake έκδοση, θεωρούμε ότι θα ανέβαινε άνετα ο συνολικός βαθμός μία μονάδα.

halo_tmcc_review_6

Το Halo 4 κυκλοφόρησε στα σχετικά "τελευταία" του Xbox 360 και αποτελεί τίτλο ορόσημο για την κονσόλα εκείνη για πολλούς λόγους. Θα ταίριαζε να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη έκδοση που επίσης "τρέχει" στα 1080p και 60fps μας θυμίζει την περίπτωση της Remastered έκδοσης του The Last of Us στο PS4. Είναι 2 τίτλοι σημαντικοί για τις κονσόλες που πρωτοκυκλοφόρησαν, βγήκαν προς το τέλος του κύκλου τους και τεχνικά είχαν "χτυπήσει ταβάνι", ενώ τώρα βλέπουμε την έκδοση που "αναπνέει" καλύτερα στις νέες κονσόλες. Το Halo 4 παραμένει και σήμερα ένα πολύ όμορφο παιχνίδι και σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του, το κάνει το πιο όμορφο κομμάτι της συλλογής. Κατά τη γνώμη μας είναι και το καλύτερο παιχνίδι της σειράς για πολλούς λόγους, όπως το ότι έγινε πιο "προσωπικό" και εστίασε στα σωστά σημεία. Επίσης έδειξε τις δυνατότητες μιας εταιρείας, που ζούσε στη σκιά της Bungie ως τότε και στη συνέχεια έγινε ΑΑΑ developer. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τίτλο η 343 Industries ξεπέρασε το "δάσκαλό" της και τώρα που έχει κυκλοφορήσει το Destiny, αναμένουμε να δούμε τι είναι εφικτό με το Halo 5: Guardians, καθώς η σειρά φαίνεται ότι είναι σε πολύ "ζεστά" χέρια.

Συνολικά, η παρουσίαση του τίτλου είναι αψεγάδιαστη. Το δέσιμο των τίτλων μεταξύ τους έχει γίνει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να σας παρουσιαστεί ένα ενιαίο προϊόν. Από το εξαιρετικά βολικό μενού, μέχρι και τις επιλογές που έχετε φαίνεται ότι η εταιρεία δεν άφησε ίντσα, χωρίς να τη λάβει υπόψη της για το πώς θα φανεί στον παίκτη. Στο χειρισμό για παράδειγμα, θα έχετε στη διάθεσή σας αμέτρητες επιλογές, από παλιότερα setups, είτε νεότερα, είτε μίξεις αυτών. Ακόμα κι όταν καταλήξετε, υπάρχει επιλογή να σώσετε το setup, να είναι ίδιο σε όλα τα παιχνίδια της σειράς.

halo_tmcc_review_8

Το πακέτο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και κάποια όμορφα extras, όπως είναι η "my precious" beta για το επερχόμενο Halo 5: Guardians, κάτι που οφείλουμε να ομολογήσουμε φαίνεται πολύ αρμόζον. Τα videos επίσης του τίτλου, που θα βλέπετε από τα "collectibles"-terminals εμφανίζονται σε μια άλλη εφαρμογή, που ανοίγει η κονσόλα σας και είναι το Halo Channel. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία λύνει τα χέρια σε πολλά θέματα, καθώς τα video logs που βλέπετε είναι streaming και όχι μέσα στο παιχνίδι. Επιπλέον αυτά τα videos ήταν κάποτε easter eggs στα παλαιότερα games. Τέλος, μέσω του συγκεκριμένου καναλιού έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις live-action σειρές του Halo: το "συνοδευτικό" του Halo 4, Forward Unto Dawn, αλλά και το νέο Halo: Nightfall, που είναι παραγωγή του κυρίου "Alien-Gladiator-Blade Runner-κλπ" Ridley Scott.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Microsoft Studios στη χώρα μας, Microsoft Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Αποκτήστε το Halo: The Master Chief Collection από το GamerGeeks.gr στην τιμή των 67,00€.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

343 Industries

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

11 Νοεμβρίου 2014

Είδος

First-person shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Εξαιρετική συλλογή για τους fans, αλλά και για όσους δεν έχουν δει ξανά τη σειρά

+ Τα 4 βασικά παιχνίδια της σειράς στην καλύτερη μορφή τους

+ Πολύ καλή αξία για τα χρήματά σας

+ Τα νέα cutscenes του Halo 2 Anniversary είναι πανέμορφα

Αρνητικά

- Η μειωμένη ανάλυση στο campaign του Halo 2

- Η έλλειψη του Halo 3: ODST και του Halo: Reach

- Το Halo 3 θα μπορούσε να έχει υποστεί και αυτό remake

- Τα multiplayer modes βρίσκονται σε update

- Kάποια bugs

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Η συλλογή του Master Chief θα μπορούσε να είναι το τέλειο πακέτο, αν είχε ρετουσαρισμένο και το Halo 3, αν περιλάμβανε και τα ODST και Reach και αν τα πρώτα 2 μας έδιναν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί και για την τωρινή γενιά. Δυστυχώς αυτά δεν ισχύουν. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι το deal που ετοίμασε η 343 Industries είναι άσχημο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Πρόκειται για μία απ' τις καλύτερες επανεκδόσεις που έχουμε δει ως τώρα και η προσοχή στο τι παρέδωσε τελικά η εταιρεία δείχνει ότι πιστεύει και αγαπά τη σειρά αυτή, τόσο όσο ελπίζει να την αγαπάμε κι εμείς. Ακόμα και για αυτούς, που δεν λατρεύουμε το Halo, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά γοητευτικό πακέτο.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1