Hyperdimension Neptunia U: Action Unleashed

by Σταύρος Ζήσης on 23 Μαΐου 2015

Πάνω-κάτω όλοι έχουμε συνηθίσει το γεγονός ότι οι Ιάπωνες βγάζουν παιχνίδια με περίεργο concept στην αγορά, αλλά η σειρά Hyperdimension Neptunia απαιτεί εξήγηση. Πρόκειται για μια σειρά από JRPG σχετικά με τους Console Wars και αναπτύσσεται από την Compile Heart. Ναι, καλά διαβάσατε. Οι Console Wars έγιναν σειρά video-games! Και όχι, δεν ξέρω τι κάπνιζαν εκεί στην Compile Heart όταν τους ήρθε αυτή η ιδέα. Πρόκειται κυρίως για μια παρωδία του θέματος και της βιομηχανίας παιχνιδιών γενικότερα ενώ το ίδιο το σενάριο και οι διάλογοι είναι σε τελείως meta επίπεδο. Τα παιχνίδια λαμβάνουν χώρα σε ένα μέρος με όνομα Gamindustri όπου υπάρχουν 4 κράτη με το καθένα να κυβερνάται από μια θεά που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί κάποια κονσόλα και καθεμιά να έχει τις δικιές της παραξενιές. Ας είμαστε ειλικρινείς, θα φανταζόσασταν ποτέ τη θεά του PS3 να είναι μια Tsundere (google it) με χόμπι το cosplay, του Xbox 360 σαν μια σκληροπυρηνική otaku που όλη μέρα κάθεται και παίζει παιχνίδια και του Wii όποτε χάνει την ψυχραιμία της να βρίζει σαν νταλικέρης; Για την ακρίβεια, οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι από τα δυνατά κομμάτια της σειράς. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι τα παιχνίδια απευθύνονται κυρίως στους μεγάλους fans των anime και σε αυτούς που τους αρέσουν οι παρωδίες, οπότε αν δεν ανήκετε σε αυτό το σύνολο μάλλον δεν θα βρείτε κάτι για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον.

Το Hyperdimension Neptunia U φεύγει από το JRPG και αντ’ αυτού είναι ένας πλήρως action τίτλος και αυτό οφείλεται στο ότι αντί για την Compile Heart, στο τιμόνι της ανάπτυξης βρίσκεται η Tamsoft, πιο γνωστή για τα παιχνίδια Battle Arena Toshinden και πιο πρόσφατα για τα Senran Kagura. Αν δεν έχετε ξαναπαίξει κάποιο από τα παιχνίδια, τότε καλό θα ήταν να ξεκινήσετε πρώτα με τα Re;birth 1 και Re;birth 2 που είναι remakes των δύο πρώτων παιχνιδιών στο PS Vita (Σημειωτέον ότι το πρώτο παιχνίδι είναι σε διαφορετικό continuity από τα υπόλοιπα. Και καλύτερα να μην ξεκινήσετε με την PS3 έκδοση του γιατί έχει ένα κάρο προβλήματα), γιατί δεν υπάρχει κάποιο in-game exposition για το ποιος είναι ποιος. Για άλλη μια φορά μεταφερόμαστε στον κόσμο της Gamindustri όπου 2 καινούργιοι χαρακτήρες, η Dengekiko (βασισμένη στο περιοδικό Dengeki) και η Famitsu (για μαντέψτε!) θέλουν να γράψουν άρθρα για τις θεές και διαγωνίζονται για το ποια θα γράψει το πιο επιτυχημένο. Αυτή τη φορά, το σενάριο δεν λέει και πολλά κυρίως λόγω του είδους του παιχνιδιού και υπάρχει απλά σαν δικαιολογία για να πηγαίνετε από τη μια αποστολή στην επόμενη. Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι χαριτωμένοι μεν, αλλά δυστυχώς οι ίδιοι οι χαρακτήρες δεν δείχνουν τα χαρακτηριστικά με τα οποία τους ξέρουμε και αγαπάμε.

Παρόλα αυτά όμως το Neptunia U αποζημιώνει πλήρως στο θέμα του gameplay. Τώρα πλέον μιλάμε για ένα hack ‘n’ slash σύστημα με επιρροές από Senran Kagura και Sengoku Basara. Συνολικά υπάρχουν 10 playable παίχτες (οι θεές, οι αδερφές τους, η Dengekiko και η Famitsu) με την καθεμιά να έχει διαφορετικά όπλα και το δικό της στυλ μάχης, κάτι που τις κάνει ξεχωριστές ως προς το θέμα του gameplay. Σε κάθε αποστολή μπορείτε να επιλέγετε μέχρι και 2 χαρακτήρες για να τη διεκπεραιώσετε και όσο η μια ρίχνει το ξύλο, γεμίζει ένας μετρητής για την άλλη. Όταν ο μετρητής φτάσει πάνω από ένα επίπεδο έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε τη HDD form, μια μεταμόρφωση που αυξάνει τα stats της κάθε παίχτριας και τις δίνει καινούργιες και πιο φανταχτερές κινήσεις.

neptrevpic4

Ο μόνος τομέας του παιχνιδιού που θυμίζει κάπως RPG είναι το ότι υπάρχει leveling για να αυξάνονται τα stats και αντικείμενα για να εφοδιαστείτε. Στο θέμα της δυσκολίας το παιχνίδι δεν αποτελεί και μεγάλη πρόκληση. Αν είστε μέσα στο προτεινόμενο όριο επιπέδων κάθε αποστολής, τότε δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα, αλλά αν είστε πιο κάτω τότε ίσως να τα βρείτε σκούρα και θα δείτε ότι το button mashing δεν αρκεί πια και θα πρέπει να κάνετε και καλή χρήση των ειδικών ικανοτήτων που διαθέτετε. Μιλώντας για τις αποστολές, η πλειοψηφία τους ακολουθεί το μοτίβο “Περιφέρομαι στο πεδίο - Σκοτώνω τερατάκια μέχρι να εμφανιστεί το Boss – Του αλλάζω τα φώτα” και τα περιβάλλοντα είναι παρμένα από τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς. Υπάρχουν όμως και κάποιες πιο περίεργες αποστολές όπου δεν ζητείται ξεκάθαρα το τι πρέπει να κάνετε και πρέπει να καταλάβετε από τα συμφραζόμενα ή απλά να πειραματιστείτε μόνοι σας για να τα βγάλετε πέρα. Προσέχετε όμως γιατί αν φάτε βαριά χτυπήματα θα δείτε τα ρούχα των κοριτσιών να σκίζονται! Αυτός είναι ένας νέος μηχανισμός που σας αυξάνει την πιθανότητα για critical χτυπήματα με αντάλλαγμα μια μείωση στην άμυνα. Για τα παιδιά που έφτιαξαν το Senran Kagura μιλάμε, φυσικά και θα είχε μέσα σκίσιμο ρούχων.

Βέβαια πέρα από κάποιες πόζες δεν πάει μέχρι το extreme επίπεδο. Μέχρι και το ίδιο το παιχνίδι σπάει το 4ο τείχος για να σχολιάσει το όλο θέμα. Αν πάλι δεν αντέχετε το θέαμα, τότε μην ανησυχείτε γιατί αφού χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές κάθε χαρακτήρα θα ξεκλειδώσετε και στολές που δεν σκίζονται. Δυστυχώς η command list κάθε χαρακτήρα είναι κάπως μικρή, οπότε δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο βάθος στο όλο σύστημα, αλλά είναι πάρα πολύ ευχάριστο το να πηγαίνεις σε μια αποστολή και να σφάζεις ότι βλέπεις μπροστά σου και να βλέπεις τον combo μετρητή να πηγαίνει στα ύψη. Συνολικά θα σας πάρει γύρω στο 12ωρο για να τελειώσετε την κύρια ιστορία και μετά ξεκλειδώνετε επιπλέον αποστολές, ένα καινούργιο mode που είναι σαν arena και μπορείτε να παλέψετε τις άλλες θεές και το Neptral Tower όπου αντιμετωπίζετε εχθρούς με αυξανόμενη δυσκολία και στην κορυφή μια έκπληξη. Το μόνο παράπονό μου είναι ο περιορισμένος αριθμός χαρακτήρων αν σκεφτεί κανείς την πληθώρα που υπάρχει στο σύμπαν του Neptunia. Μέχρι και η IF και η Compa που είναι μέσα στο κύριο cast έχουν γίνει τώρα μόνο σχολιαστές. Κατά τα άλλα εκτός από τις μάχες θα εμφανίζονται που και που διάφορα events σε διάφορα μέρη που αποτελούνται κυρίως από μικρούς διαλόγους μεταξύ των κοριτσιών.

Στο τεχνικό κομμάτι το παιχνίδι πραγματικά “λάμπει”. Τα γραφικά είναι πολύ όμορφα όμορφα και οι χαρακτήρες ξεχειλίζουν από χρώματα. Τα animations των χαρακτήρων εντός και εκτός μάχης είναι πολύ καλοφτιαγμένα και ομαλά ενώ υφίσταται και κάτι άλλο που μου προκάλεσε έκπληξη. Δεν είδα καμία απολύτως από τις πτώσεις στο frame-rate που έχω συνηθίσει να βλέπω στα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς, κάτι που απ’ότι φαίνεται οφείλεται στο ότι το παιχνίδι αναπτύχθηκε από διαφορετική ομάδα. Ακόμα και με 50 εχθρούς στην οθόνη ταυτόχρονα το frame-rate παραμένει σταθερότατο και με κάνει να εκπλήσσομαι! Το soundtrack είναι εξίσου καλό με το υπόλοιπο σύνολο. Ήδη το opening theme είναι πολύ καλό και συνεχίζει έτσι καλά. Υπάρχουν κομμάτια που ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, αλλά αυτά που ακούγονται στις αποστολές είναι δυναμικά και ό,τι πρέπει για να σας κάνει να πάτε να σκορπίσετε θάνατο στο διάβα σας. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το αγγλικό voice acting το οποίο είναι αρκετά μέτριο. Εγώ προσωπικά βρίσκω το original Ιαπωνικό πολύ ανώτερο.

neptrevpic6

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία του παιχνιδιού, Idea Factory International, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Hyperdimension Neptunia U: Action Unleashed

Συντάκτης
23 Μαΐου 2015
Τίτλος

Hyperdimension Neptunia U: Action Unleashed

Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Tamsoft

Publisher

Idea Factory International

Πλατφόρμες

PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

22 Μαΐου 2015

Είδος

Action, Hack and Slash

PEGI

12

Θετικά

+Το gameplay είναι πολύ διασκεδαστικό

+Αρκετοί αστείοι διάλογοι

+Πολύ σταθερό στο τεχνικό θέμα

+Το soundtrack

+Replayability

Αρνητικά

-Λίγο επαναλαμβανόμενο

-Πολύ ρηχή ιστορία

-Λίγοι χαρακτήρες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Στο σύνολό του, το Hyperdimension Neptunia U, είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο action παιχνίδι με αρκετό replay value και ό,τι πρέπει για φορητή κονσόλα. Η ιστορία μπορεί να μην είναι το δυνατό του σημείο, αλλά το gameplay, αν και κάπως επαναλαμβανόμενο, είναι πολύ διασκεδαστικό. Μπορεί μεν να μην κάνει κάτι ριζοσπαστικό στο είδος και δεν ξέρω τι σχέδια έχει η Idea Factory για τη σειρά, αλλά θα μου άρεσε πολύ να δω άλλη μια συνέχεια αυτού του spin-off παιχνιδιού από την Tamsoft. Ακόμα περισσότερο και αν βάλουν ακόμα περισσότερους χαρακτήρες.

Προφανώς δεν μπορείτε να περιμένετε να σας κρατήσει τόσο απασχολημένους όσο ένα JRPG, αλλά αν θέλετε να ξεκλειδώσετε τα πάντα τότε θα έχετε να κάνετε αρκετό grinding. Αν είστε φαν της σειράς και των παιχνιδιών αυτού του στυλ, τότε προτείνεται ανεπιφύλακτα να το προσθέσετε στη βιβλιοθήκη σας.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
100%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1