inFAMOUS: Second Son

by Άκης Μαύρος on 3 Απριλίου 2014

H Sony ήταν αδιαμφισβήτητα η μεγάλη νικήτρια στην κούρσα των κονσολών έβδομης γενιάς. Μπορεί να έκανε τραγικά λάθη στην αρχή της "γεννησης" του PlayStation 3 αλλά κατάφερε με σωστές και στρατηγικές κινήσεις να ανατρέψει την κατάσταση. Μια από αυτές τις κινήσεις και ίσως η πιο σημαντική από όλες ήταν η στήρηξη του PS3 με πάρα πολλούς αποκλειστικούς τίτλους. Το να αρχίσουμε να αναφέρουμε ονομάτα σειρών που ανέβασαν το PS3 στην κορυφή θα ήταν τελειώς άσκοπο. Μια όμως πρέπει να αναφερθεί, γιατί χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε το καλύτερο -μέχρι στιγμής- exclusive παιχνίδι στο PS4. Ο λόγος φυσικά για την σειρά inFAMOUS, η οποία μας έδινε την δυνατότητα να ελέγξουμε έναν χαρακτήρα (βλέπε Cole McGrath) και να κινηθούμε ελεύθερα μέσα σε μια πόλη δίνωντας μας το ελεύθερο να γίνουμαι είτε ο απόλυτος φύλακας της πόλης είτε ο χειρότερος εχθρός της μέσα φυσικά από τις επιλογές μας. Με το inFAMOUS: Second Son η Sucker Punch κάνει το πρώτο της βήμα στη νέα γενιά και το hardware του PlayStation 4, προσφέροντας μας έναν λίγο διαφορετικό τίτλο τον οποίο θα αναλύσουμε εκτενέστερα ευθύς αμέσως.

Η πρώτη διαφορά η οποία γίνεται αντιληπτή από τα πρώτα λεπτά της ενασχόλησή σας με τον τίτλο είναι ότι το Second Son είναι ένα απολύτως νέο κεφάλαιο στη σειρά. Έχουμε έναν νέο "ήρωα", τον νεαρό ινδιάνο Delsin Rowe ο οποίος δεν κατοικεί σε κάποιο sci-fi, υποθετικό σύμπαν των μη πραγματικών Empire City και New Marais, των δύο πόλεων που γνωρίσαμε στα παλαιότερα inFAMOUS, και που, πρακτικά, επρόκειτο για τις Νέα Υόρκη και Νέα Ορλεάνη αλλά στην Αμερική όπως υφίσταται, και πιο συγκεκριμένα στο Seattle. Όπως καταλαβαίνετε η Sucker Punch μας προσφέρει ένα αρκετά πιο "γήινο" τίτλο αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως ότι έχει γίνει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια inFAMOUS έχουν ξεχαστεί τελείως.

Στο Second Son βρισκόμαστε 7 χρόνια μετά τα κατακλυσμικά γεγονότα του δεύτερου επεισοδίου, σε μια χώρα που κυριαρχεί πια ένα στρατιωτικό καθεστώς. Οι Conduits των παλιών inFAMOUS χαρακτηρίζονται πλέον ως «βιο-τρομοκράτες» και συλλαμβάνονται/ καταδικάζονται/ φυλακίζονται αμέσως μόλις εντοπιστούν. Μια τέτοια ομάδα βιο-τρομοκρατών έτυχε να μεταφέρεται και να περνά από το ήσυχο χωριό του Delsin Rowe, όταν κάτι συμβαίνει, ξεφεύγουν και ο νεαρός ινδιάνος ανακαλύπτει ότι δεν είναι απλά Conduit, αλλά ένα «σφουγγάρι», που μπορεί να απορροφήσει κάθε ξεχωριστή ικανότητα άλλων Conduits απλά αγγίζοντάς τους. Έτσι, μέσα από μια εξέλιξη γεγονότων που δεν θα αποκαλύψουμε, ταξιδεύει στο Seattle για να βάλει μερικά πράγματα στη θέση τους. Κάπως έτσι λοιπόν θα εξελιχθεί η απλοική αλλά αξιοπρεπέστατη ιστορία του Second Son.

Το Seattle, στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του InFAMOUS: Second Son όπως είπαμε και νωρίτερα, αποτελείται από μια έκταση πολλών ψηφιακών τετραγωνικών χιλιομέτρων κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μια ολόκληρη πόλη ελεύθερη προς εξερεύνηση. Μέσα στα σοκάκια, στα πεζοδρομία, στις ταράτσες και σε λοιπές περιοχές θα βρείτε και τις αποστολές που θα πρέπει να φέρετε εις πέρας για να δείτε στην τηλεοράση τους τίτλους τέλους του παιχνιδιού. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς έτσι και στο Second Son υπάρχουν οι κύριες αποστολές και τα side missions. Οι δευτερεύουσες αποστολές είναι καθαρά και μόνο προαιρετικές και παίζουν ρόλο μόνο στο ποσοστό ολοκλήρωσης του τίτλου. Οπότε αν λοιπόν επιθυμείτε να συλλέξετε το πολυπόθυτο Platinum Trophy του Second Son θα πρέπει να τις ρίξετε μια ματιά.

Στόχος του Delsin είναι να εξαφανίσει από το Seattle τις δυνάμεις καταστολής της D.U.P., μιας δύναμης επιβολής της τάξης, η οποία κυνηγά ανηλεώς τα Conduits, ενώ ταυτόχρονα έχει επιβάλει ένα στρατιωτικό καθεστώς στην πόλη. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ελευθερώσετε το Seattle γειτονιά με γειτονιά, διαλύοντας τα κέντρα ελέγχου της D.U.P. πολεμώντας τους στρατιώτες αυτού του σώματος, καταστρέφοντας κάμερες ασφαλείας, σκοτώνοντας κρυφούς πράκτορες, κάνοντας γκράφιτι σε τοίχους και συμμαχώντας με άλλους «βιο-τρομοκράτες», που εκτός από υποστήριξη, θα σας δώσουν και πρόσβαση σε νέες δυνάμεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη συνέχεια και στις απλές μάχες, αλλά και στα boss fights.

Και μιας που αναφερθήκαμε στις δυνάμεις που έχει ο "ήρωας" μας ας αναλύσουμε το πιο σημαντικό κομμάτι του τίτλου. Ο Delsin μπορεί, σε αντίθεση με τον Cole McGrath, να έχει συνολικά τέσσερις δυνάμεις από τις οποίες μόνο μια ενεργοποιημένη κάθε φορά. Κάθε δύναμη έχει αρκετές εντυπωσιακές κινήσεις, είτε melee είτε ranged, οι οποίες είτε ξεκλειδώνονται μέσα από ένα Skill Tree το οποίο απαιτεί την χρήση διάφορων Blast Shards που θα βρείτε μέσα στην πόλη του Seattle. Τέλος, ο Delsin έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια ειδική κίνηση η οποία είναι άκρως θεαματική και προκαλεί αρκετή, μα αρκετή ζημιά. Για να την χρησιμοποιήσει θα πρέπει να γεμίσει μια ειδική μπάρα που βρίσκεται πάνω αριστερά στην οθόνη σας.

Τα πράγματα όμως στο Second Son δεν είναι και τελείως ρόδινα. Προβλήματα και θέματα έχει τα οποία δεν απαιτούν και ιδιαίτερη ανάλυση και μπορούν να αναφερθούν έστω και επιγραμματικά. Κατ' αρχήν, συνεχίζει να υφίσταται κάτι το οποίο συναντούμε από το πρώτο παιχνίδι της σειράς, αυτό της κακής A.I.. Επίσης οι δευτερεύουσες αποστολές, όπως είναι λογικό, είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες ενώ οι μάχες μα τα "αφεντικά" του παιχνιδιού μπορούν να χαρακτηριστούν ως μέτριες.

Για να ολοκληρώσει κάποιος τις main missions του τίτλου θα πρέπει να ξοδέψει κάτι παραπάνω από 15 ώρες, ενώ για να κάνει τα πάντα θα χρειαστεί ακριβώς το διπλάσιο. Βέβαια, μετά τον τερματισμό του εμφανίζονται και άλλες side missions οι οποίες όμως μετά από λίγη ώρα καταντούν αρκετά κουραστικές.

Από τα γραφικά του τίτλου δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο. Μιλάμε για έναν, στην κυριολεξία 'Next-Gen" τίτλο. Κάθε γωνία της πόλης σφύζει από λεπτομέρεια, οι χαρακτήρες είναι τόσο, μα τόσο εκφραστικοί, το frame rate ξεκινάει από τα 30 και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα 60 καρέ, δεν υπάρχει ίχνος tearing, slowdown ή κάποιου άλλου τεχνικού προβλήματος όπου παραδίδεται ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα σε 1080p το οποίο δύσκολα θα συναντήσετε κάπου αλλού μέχρι στιγμής.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Sucker Punch

Publisher

Sony Computer Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

21 Μαρτίου 2014

Είδος

Action

PEGI

16

Θετικά

+ Στιβαρό και απολαυστικό gameplay

+ Αξιοπρεπές σενάριο

+ Τεχνικά υπέροχο

+ Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά

- Κακή Α.Ι

- Επαναλαμβανόμενες δευτερεύουσες αποστολές

- Μέτριες μάχες με τα Bosses

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι το inFAMOUS: Second Son μπορεί να μην είναι κάτι το πραγματικά απαραίτητο για όλους, αλλά προσφέρει ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό πακέτο. Έχουμε ένα παιχνίδι με υπέροχο και διασκεδαστικό gameplay, αξιοπρεπές σενάριο και το οπτικό του αποτέλεσμα είναι πραγματικά τέλειο. Όσοι δεν βρήκατε κάτι να σας κρατήσει στα δύο προηγούμενα inFAMOUS μην περιμένετε πως τα πράγματα θα αλλάξουν επειδή το Second Son προσφέρεται σε ένα αστραφτερό, next-gen περιτύλιγμα. Για όλους τους υπόλοιπους που το έχουν αποκτήσει ή σκοπεύουν να το αγοράσουν τρεις λέξεις έχουμε να πούμε μόνο, Enjoy your Power!

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1