J-Stars Victory VS+

Η "αφρόκρεμα" του Shonen Jump στο πιάτο μας
by Κώστας Νικολούζος on 20 Ιουλίου 2015

Η πληθώρα των manga/anime fans δέχτηκαν με μεγάλη χαρά πίσω στον Δεκέμβρη του 2012 την ανακοίνωση του J Stars Victory VS (τότε γνωστό ως Project Versus J), Fighting τίτλο που αναπτύχθηκε με αφορμή την 45η επέτειο του ιαπωνικού περιοδικού Shonen Jump και περιέχει  μερικούς από τους καλύτερους χαρακτήρες του σύμπαντος του Jump όπως τον Goku από Dragon Ball, τον Monkey D. Luffy από One Piece, τον Himura Kenshin από Rurouni Kenshin και τους Toriko και Naruto από τις αντίστοιχες ομώνυμες σειρές. Ο τίτλος κυκλοφόρησε αρχικά μόνο στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2014 σε PS3 και PS Vita.

Με λίγους μήνες καθυστέρηση και πιο συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούνιο την ευκαιρία να παίξει τον τίτλο έχει και ο δυτικός κόσμος μετά την κυκλοφορία του σε Ευρώπη και Αμερική ως J Stars Victory VS+, με το PS4 να προστίθεται στα συστήματα διάθεσής του. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε τις εντυπώσεις μας της έκδοσης που μόλις αναφέραμε στο PS4.

J-STARS Victory VS+_20150709003508

Όπως πολλοί θα υποπτεύονται (και δεν έχουν πέσει έξω) ο εν λόγω brawler τίτλος είναι γεμάτος fan service για τους ενδιαφερόμενους αλλά δεν έχει τα στοιχεία που θα το κατατάξουν στις πρώτες επιλογές των υπόλοιπων παικτών.

Οι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους προς επιλογή μία πληθώρα από περισσότερο και λιγότερο γνωστούς χαρακτήρες του Jump με χαρακτηριστικές και μοναδικές επιθέσεις για τον καθένα. Άλλοι είναι άριστοι στις επιθέσεις από απόσταση, άλλων ειδικότητα είναι οι μάχες σώμα με σώμα και άλλων οι αμυντικές τεχνικές. Ποικιλία στην επιλογή λοιπόν. Η ταχύτητα της μάχης χαρακτηρίζεται από έναν γρήγορο ρυθμό που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι φτιαγμένο ιδανικά για αναμετρήσεις τριών εναντίων τριών (με δύο κανονικούς μάχιμους χαρακτήρες και έναν υποστηρικτικό) κάνουν τον παίκτη να σαστίσει μέσα στο πεδίο μάχης στην αρχή της ενασχόλησής του. Μετά τις πρώτες ώρες όμως το Gameplay φανερώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα του και τις αδυναμίες του.

Σε μία μάχη οι παίκτες τριγυρίζουν στο 3D τερέν εξαπολύοντας επιθέσεις με νικήτρια ομάδα να είναι συνήθως εκείνη που ολοκληρώνει πρώτη 3 K.O.'s ή τα περισσότερα σε 300 δευτερόλεπτα. Το σύστημα μάχης προσφέρει όπως κάθε συνηθισμένο Fighting παιχνίδι απλές αλλά γρήγορες και δυνατότερες αλλά πιο αργές γροθιές και κλωτσιές. Οι μάχες όμως συνήθως κρίνονται από την σωστή χρήση των ειδικών -και ισχυρότερων- επιθέσεων κάθε χαρακτήρα και της μπάρας δύναμης η οποία αδειάζει κάθε φορά που οι παίκτες τρέχουν γρήγορα ή χρησιμοποιούν ειδικές επιθέσεις. Η μπάρα αυτή γεμίζει με την πάροδο του χρόνου ή με την χρήση ειδικών τεχνικών από τους χαρακτήρες. Για την διευκόλυνση του παίκτη διατίθεται σύστημα εστίασης στόχου προς τον αντίπαλο που εκείνος επιθυμεί να πραγματοποιήσει επίθεση. Αυτή είναι πάνω-κάτω η φιλοσοφία στις μάχες του J Stars Victory VS+.

J-STARS Victory VS+_20150708230320

Μπορούμε να πούμε πως το σύστημα μάχης το βρήκαμε διασκεδαστικό, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, με την δυνατότητα να πάρουμε στα χέρια μας τους αγαπημένους μας χαρακτήρες και να τους βλέπουμε να εκτελούν μερικές από τις χαρακτηριστικές τους επιθέσεις. Πόντους στο γεγονός αυτό προσθέτει και το καταστρέψιμο περιβάλλον των επιπέδων. Θα θέλαμε να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα άριστο Fighting παιχνίδι, ειδικότερα όταν είμαστε και λάτρεις των ιαπωνικών anime, δεν γίνεται όμως να φορέσουμε παρωπίδες και να μην δούμε τις αρκετές του ατέλειες. Το μόνο θετικό των επιπέδων, μιας και τα αναφέραμε μόλις, είναι ίσως το γεγονός ότι μπορούμε με τις επιθέσεις μας να καταστρέψουμε κολώνες, τείχη, κτήρια κτλ. Από εκεί και πέρα ο συνολικός αριθμός τους είναι μικρός και πολύ γρήγορα οι παίκτες θα βρεθούν να μάχονται ξανά και ξανά σε ίδια τοπία που δεν έχουν να αναδείξουν κάτι ιδιαίτερο αφού δράση δεν υπάρχει στο background τους και πολλές φορές αποτελούνται από μία επίπεδη επιφάνεια απλά με μερικά καταστρέψιμα αντικείμενα.

Ύστερα, κατά τη λειτουργία Dash, του γρήγορου τρεξίματος δηλαδή, παρατηρήσαμε πως δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα πορεία στον παίκτη μας προς τα εκεί που επιθυμούμε με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε μόνο απευθείας προς τον αντίπαλο όταν έχουμε κεντράρει πάνω του ή διαφορετικά να χρειάζεται να σταματάμε και να αλλάζουμε κατεύθυνση χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο μιας και ο αντίπαλος δεν αργούσε να μας παγιδεύσει έπειτα σε κάποιο combo. Επίσης, υπάρχουν φορές που η κάμερα αδυνατεί να εστιάσει σωστά λόγω του γρήγορου ρυθμού. Έτσι υπήρχαν φορές που χάναμε τον αντίπαλο από το οπτικό μας πεδίο και αναγκαζόμασταν χειροκίνητα να γυρίζουμε την κάμερα στην θέση που θα έπρεπε να είναι ή αλλιώς πραγματοποιούσαμε επιθέσεις στα τυφλά.

J-STARS Victory VS+_20150710205413

Στα Modes του τίτλου συγκαταλέγονται τα Victory Road και Arcade τα οποία είναι και τα κλασσικά Modes ενός Fighting παιχνιδιού που τοποθετεί του παίκτες σε συνεχείς μάχες. Υπάρχει όμως και το J-Adventure το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο του Story Mode για να δώσει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στην ενασχόληση μας. H υπόθεση εδώ είναι ένα Τουρνουά για την ανάδειξη του ισχυρότερου μαχητή -με σκοτεινότερες εξελίξεις στη συνέχεια- σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν οι ήρωες και ορισμένες περιοχές από το περιβάλλον του Shonen Jump. Στον κόσμο αυτό ταξιδεύουμε με ένα καράβι το οποίο σταδιακά αναβαθμίζεται έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέες περιοχές. Το Story Mode διαθέτει κύριες και δευτερεύουσες αποστολές. Μην φανταστείτε βέβαια κάτι το εξεζητημένο. Απλούστατες αποστολές, περιτυλιγμένες με διαλόγους μεταξύ των ηρώων. Συνήθως, μόλις φτάνετε σε μία περιοχή για να αναλάβετε το quest σας αυτό που θα σας ζητείται θα είναι είτε να παλέψετε για χάρη της προπόνησης για το Τουρνουά, είτε θα σας δοθεί εντολή να πάτε σε μία δεύτερη περιοχή να παλέψετε για χάρη της προπόνησης ή για έναν-δύο ακόμη λόγους που επαναλαμβάνονται διαρκώς μεταξύ τους. Κάποιες φορές, μάλιστα, τα quests ολοκληρώνονται στο σημείο που τα αναλαμβάνουμε χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι πέρα από το να ολοκληρώσουμε τους διαλόγους. Επίσης, το J-Adventure αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά Arcs προς επιλογή. Δυστυχώς, η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι οι χαρακτήρες με τους οποίος θα ξεκινήσουμε να παίζουμε. Από την στιγμή που θα συμπληρώσουμε ένα Arc, επομένως, δεν βρίσκουμε τον λόγο να σπαταλήσουμε περισσότερο χρόνο στα υπόλοιπα Arcs κάνοντας από την αρχή τα ίδια πράγματα. Καλή η ιδέα των δημιουργών για την προσθήκη ενός Story Mode αλλά η υλοποίησή της ιδιαίτερα επιφανειακή. Θα μπορούσε να έχει δουλευτεί περισσότερο.

J-STARS Victory VS+_20150712015206

Το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα να αναμετρηθούμε και διαδικτυακά με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο. Από τον Online κομμάτι οι εντυπώσεις μας είναι ανάμεικτες. Τα Ranked παιχνίδια αποτελούνται από μάχες δύο εναντίων δύο( χωρίς να αναλογιστούμε τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες). Μόνο όταν παίξαμε με αληθινό παίκτη στο πλάι μας καταλάβαμε στο έπακρον τη διασκέδαση που μπορεί να σου προσφέρει αυτό το παιχνίδι αλλά και τη μεγάλη σημασία της στρατηγικής και της συνεργασίας για να επέλθει η νίκη. Αν θα προτείναμε να παίξετε κάτι πέραν του J-Adventure αυτό θα ήταν οι μάχες παρέα με φίλους ή διαδικτυακούς συμπαίκτες. Κάκιστο στα Ranked Matches βρήκαμε το Matchmaking. Ασχέτως από το ότι αναγράφεται πως τοποθετούμαστε με παίκτες παρόμοιας δυναμικότητας με εμάς, τις περισσότερες φορές πέφταμε σε παίκτες που έχουν σπαταλήσεις εργατοώρες στο παιχνίδι και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα βαθμολογίας τι κι αν εμείς μόλις είχαμε ξεκινήσει τα Ranked παιχνίδια και το επίπεδό μας ήταν τον κατώτερο δυνατό. Χρειαζόμασταν δηλαδή αρκετές προσπάθειες που ισοδυναμούσαν με αρκετά λεπτά μέχρι να βρούμε κάποιον παίκτη στα μέτρα μας.

Τεχνικά, τα γραφικά είναι ξεκάθαρα παρωχημένα και φαίνεται πως προέρχονται από την PS3 έκδοση του 2014. Οι επιφάνειες δεν παρουσιάζουν καμία ιδιαίτερη λεπτομέρεια ενώ και πολλά εφέ δείχνουν προχειροφτιαγμένα. Μόνη διαφορά ίσως να είναι τα μοντέλα των χαρακτήρων που στο PS4 δείχνουν περισσότερο λεπτομερή. H φιλική A.I. επιθετικά δείχνει να κάνει τη δουλειά της επαρκώς μιας και αρκετές φορές βοηθάει βγάζοντας τους αντιπάλους K.O., στο θέμα της συνεργασίας όμως υπάρχει πρόβλημα. Πολλές φορές βρεθήκαμε να δεχόμαστε επιθέσεις από δύο αντιπάλους ταυτοχρόνους αλλά δυστυχώς ο συμπαίκτης μας που χειρίζεται η A.I. δεν βοηθούσε έγκαιρα την κατάσταση με αποτέλεσμα να "τρώμε" αρκετό άνισο ξύλο.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της Bandai Namco στη χώρα μας, Bandai Namco Games Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

J Stars Victory VS+

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Spike Chunsoft

Publisher

Bandai Namco

Διανομή

Bandai Namco Hellas

Πλατφόρμες

PS4 / PS3 / PS Vita

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

26 Ιουνίου 2015

Είδος

Fighting

PEGI

12

Θετικά

+ Στρατηγικό και διασκεδαστικό Gameplay, κυρίως με παρέα

+ Η "αφρόκρεμα" του Shonen Jump στο πιάτο μας

Αρνητικά

- Παρωχημένος τεχνικός τομέας

- O μικρός αριθμός και η έλλειψη έμπνευσης των επιπέδων

- Κακό Matchmaking

- Το J-Adventure θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα

- Μικροδυσκολίες στον χειρισμό

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το J Stars Victory VS+ είναι φανερό πως αναπτύχθηκε προς εξυπηρέτηση των φαν των manga/anime σειρών. Το γεγονός πως δηλώνουν παρών τόσοι γνωστοί χαρακτήρες του Shonen Jump είναι πόλος έλξης από μόνο του.  Διαθέτει επίσης γρήγορο ρυθμό και στρατηγικό, διασκεδαστικό Gameplay, κυρίως αν παίξετε με παρέα.

Από εκεί κι έπειτα, η προχειρότητα της ανάπτυξής του είναι φανερή. Στα προβλήματά του συγκαταλέγονται ο μετριότατος τεχνικός τομέας, η έλλειψη λεπτομέρειας σε J-Adventure Mode αλλά και στα επίπεδα που πραγματοποιούνται οι μάχες, οι δυσκολίες χειρισμού λόγω Dash και κάμερας και το κακό Online Matchmaking. Με τη σειρά μας κι εμείς θα προτείναμε τον συγκεκριμένο τίτλο στους λάτρεις του Shonen Jump ως ένα αξιόλογο Brawler αλλά όχι σε εκείνους που ψάχνουν το κάτι παραπάνω από το είδος.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1