King's Quest - Chapter I: A Knight to Remember

Ζήτω ο βασιλιάς!
by Χρήστος Μπακατσέλος on 3 Αυγούστου 2015

Διαβάστε ΕΔΩ το αφιέρωμά μας για τη Sierra.

Ως γνήσιος, και αρκετά πωρωμένος, adventurας την χρυσή εποχή των adventures κυνηγούσα ό,τι adventure έβγαινε για να το παίξω. Καμιά όμως εταιρεία, ναι, ούτε η LucasArts, δεν μπορούσαν να με κάνουν να ξεπεράσω την αγάπη μου που είχα για την Sierra On-Line. Έτσι πρέπει να ήταν, από όσο θυμάμαι, αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν έπεσε στα χέρια μου το πρώτο King’s Quest για την Amiga 500 μου. Το King’s Quest 1: Quest for the Throne είχε κυκλοφορήσει το 1984 και ήταν το πρώτο adventure με 2D γραφικά περιβάλλοντα, όπου για την εποχή του θεωρούνταν ως κάτι το πρωτοποριακό και η δημιουργός του Roberta Williams ως μια από πιο σημαντικές προσωπικότητες στην βιομηχανία. Για τα επόμενα 15 χρόνια κυκλοφόρησαν άλλες 7 συνέχειες με τις περιπέτειες του βασιλιά Graham και της οικογένειάς του, αλλά με το οριστικό κλείσιμο της Sierra το 1999 τα King’s Quest, αλλά και τα υπόλοιπα παιχνίδια της, έμειναν στην ιστορία.

30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου King’s Quest, η The Odd Gentlemen αποφασίζει να αναβιώσει, με τις ευλογίες των Ken και Roberta Williams, την πολυαγαπημένη αυτή σειρά δημιουργώντας ένα πραγματικά ακόμα κλασσικό adventure συνδυάζοντας τα τωρινά στοιχεία του είδους από παιχνίδια, όπως της Telltale, κάτι που πολλά άλλα παιχνίδια προσπαθούν να υιοθετήσουν και κάνοντας τα έτσι λίγο δύσκολο να αποκτήσουν την δική τους ταυτότητα, με old school γρίφους και μια ανάλαφρη fantasy ιστορία. Όλα αυτά όμως χωρίς να χάνει την ψυχή, την ουσία αλλά και όλα όσα έκαναν τα adventures της Sierra να ξεχωρίζουν και να αγαπηθούν από τόσους πολλούς. Για να το ξεκαθαρίσουμε, το συγκεκριμένο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία των King’s Quest δεν αποτελεί ούτε συνέχεια αλλά δεν είναι ούτε το remake της πρώτης περιπέτειας του, τότε ιππότη, Graham. Πρόκειται στην ουσία για μια εξιστόρηση κάποιων από των ανείπωτων περιπετειών του γεμάτες από μπόλικη νοσταλγία και αναφορές από τα προηγούμενα παιχνίδια.

Η ιστορία μας ξεκινάει με τον, αρκετά ηλικιωμένο πια, βασιλιά Graham να εξιστορεί στην εγγονή του Gwendolyne το πως απόκτησε τον μαγικό καθρέφτη, ένα από τους τρεις μαγικούς θησαυρούς του Daventry, από τον δράκο που βρίσκονταν μέσα στο πηγάδι. Μπορεί, όσοι έχουν παίξει το πρώτο King’s Quest να θυμούνται τα γεγονότα αλλά, όπως πολύ έξυπνα λέει ο Graham καθώς εξερευνά τις υπόγειες σπηλιές «δεν ήταν ακριβώς όπως τα θυμάμαι, αλλά και από την άλλη δεν ήταν και τελείως διαφορετικά». Όλο αυτό αποτελεί μια ευχάριστη εισαγωγή για να σε βάλει στον κόσμο του Daventry, της περιπέτειας και των κινδύνων του, πριν σου παρουσιάσει την κυρίως ιστορία, για το πως ο τότε συνοδός ιπποτών κατάφερε να νικήσει τους τρεις υποψήφιους ιππότες σε διάφορες δοκιμασίες και να γίνει ο ίδιος ιππότης στην αυλή του βασιλιά Edward.

H The Odd Gentlemen έκανε εξαιρετική δουλειά στο να ενώσει την παλιά ιστορία με την καινούργια ενώ ταυτόχρονα σέβεται απόλυτα τα παλιά King’s Quest προσθέτοντας πολλές αναφορές και αστεία για όσους έχουν παίξει την σειρά, χωρίς όμως να την κάνει ακατανόητη ή βαρετή για τους καινούργιους παίχτες. Έτσι η ιστορία, αν και δεν είναι και απολύτως πρωτότυπη, έχει εξαιρετικά καλογραμμένους διαλόγους, με αρκετές δόσεις πετυχημένου χιούμορ, που δύσκολα βρίσκεις ακόμα και σε μεγάλες παραγωγές. Είχα καιρό να γελάσω έτσι με παιχνίδι. Όλο το καστ δίνει τον καλύτερό του εαυτό με τον Christopher Lloyd όμως να κλέβει την παράσταση ως ηλικιωμένος Graham, o οποίος καταφέρνει γίνει ο καλύτερος αφηγητής που θα μπορούσες να έχεις, διηγούμενος τις περιπέτειές του γεμάτη μπρίο και λογοπαίγνια. Όλο το καστ όμως δείχνουν να το διασκεδάζουν και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Η The Odd Gentlemen δεν συνδυάζει μόνο το παλιό με το νέο όσον αφορά στην ιστορία, αλλά και στο gameplay. Το παιχνίδι είναι στην ουσία ένα κλασσικό adventure γεμάτο γρίφους που πρέπει να επιλύσεις, εμπλουτισμένο και με κάποια action sequences τα οποία, μερικές φορές, αποτελούνται και από QTEs. Όλα μαζί συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό και βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία χωρίς να σε κάνουν να αισθάνεσαι πως γίνονται βάρος ή καταντούν κουραστικά. Ο χειρισμός του είναι αρκετά απλός. Κινείτε τον Graham με το αριστερό stick, ενώ υπάρχει ένα κουμπί για το inventory σου και ένα για το action (με το οποίο μπορείτε να παρατηρείτε ή να χρησιμοποιείτε κάποιο αντικείμενο στο περιβάλλον, να μιλήσετε με κάποιον χαρακτήρα). Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο από το invetory σας με κάποιον χαρακτήρα ή άλλο αντικείμενο στο περιβάλλον απλά το πλησιάζετε, ανοίγετε το inventory (θα δείτε τον χαρακτήρα ή το αντικείμενο να έχει εμφανιστεί στον μαγικό καθρέφτη) και απλά διαλέγετε ποιο από τα αντικείμενο που κουβαλάς να χρησιμοποιήσεις. Τόσο απλά. Η κάμερα, αν και είναι fixed τύπου God of War, πότε δεν μου παρουσίασε κάποιο πρόβλημα στο gameplay ως σύνολο.

 

Το King’s Quest αποτελείται από ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα έξυπνων γρίφων οι οποίοι κυμαίνονται από απλούς και εύκολους μέχρι και λίγο πιο δύσκολους, φαινομενικά, που θα σας κάνει να σκεφτείτε λίγο παραπάνω. Υπήρχαν 1-2 στιγμές που με έκαναν να σκεφτώ παραπάνω από όσο θα έπρεπε αλλά με κάθε βήμα, αν και αρκετά αργά, ένιωθα πως βρισκόμουν πιο κοντά στην λύση του γρίφου. Κανένας όμως από αυτούς δεν είναι παράλογος ή θα σας κάνει να απορείτε για την επίλυσή του. Υπάρχουν φορές όμως που κάποιοι γρίφοι υποπίπτουν στα κλασσικό «φέρε μου αυτό το αντικείμενο για να σου δώσω το αντικείμενο που θες», κάτι που υπήρχε κατά κόρον στα old school adventures.

Από την στιγμή που περνάς την ιστορία με τον δράκο, η οποία είναι αρκετά γραμμική, το παιχνίδι ανοίγει με αρκετές περιοχές στην διάθεσή σου για να εξερευνήσεις. Και μαζί με αυτό ανοίγει και τον τρόπο που θα επιλέξεις να λύσεις κάποιους γρίφους, όπως π.χ. τι θα δώσεις στον έμπορο για ρόδα ή ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις να κερδίσεις το μάτι κάποιου τέρατος για να μπεις στις δοκιμασίες. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι επιλογές που κάνεις, τύπου Telltale, όπως π.χ. οι επιλογές με τον δράκο στην αρχή ή οι τρεις επιλογές (δυσκολίες) που θα έχεις με τον τελικό γρίφο/σκακιέρα και τα οποία έχουν σοβαρή επίδραση στην προσωπικότητα του Graham. Όλα αυτά προσθέτουν ένα είδος replayability στο παιχνίδι, το οποίο για επεισόδιο είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια φτάνοντας περίπου τις 6 ώρες gameplay, κάτι που το κάνει αρκετά καλό value for money αν αναλογιστεί κανείς ότι επεισόδια όπως από τα παιχνίδια της Telltale φτάνουν το πολύ 2 ώρες. Α, και όπως κάθε παλιό adventure της Sierra, υπάρχει κι εδώ αρκετά συχνά ο κίνδυνος του θανάτου. Αλλά μην φοβάστε, το παιχνίδι κάνει αρκετά συχνά save για να σας κάνει να δυσανασχετήσετε που πεθάνατε κάποια στιγμή. To μόνο αρνητικό είναι ότι δεν μπορείς να προσπεράσεις cutscenes και διαλόγους που έχεις ξαναδεί. Θα ήταν καλό να υπήρχε μια τέτοια επιλογή.

King's Quest_20150731175806

Αλλά το παιχνίδι δεν παίζεται μόνο ευχάριστα, φαίνεται και πανέμορφο. Τα γραφικά του είναι όλα ζωγραφισμένα με το χέρι, ενώ μερικά από τα τοπία απλά δεν χορταίνεις να τα βλέπεις. Όλα δίνουν μια αίσθηση ταινίας κινουμένων σχεδίων και κάθε τι που βλέπεις στην οθόνη, από τους υπέροχους χαρακτήρες μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια στο δάσος, θα σας κάνει να χαμογελάσετε. Η μουσική ντύνει την περιπέτεια με παλιά αγαπημένα θέματα ραμμένα με λεπτότητα και αρμονία με τα καινούργια. Η The Odd Gentlemen έκανε μια εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς ρίχνοντας πολύ αγάπη και αυτό φαίνεται.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Activision Blizzard στη χώρα μας, IGE S.A, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

King's Quest - Chapter I: A Knight to Remember

Author

Χρήστος Μπακατσέλος

Developer

The Odd Gentlemen

Publisher

Sierra Entertainment / Activision Blizzard

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360

Tested on

PC / PS4

Κυκλοφορία

28 Ιουλίου 2015

Είδος

Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Ένας μύθος των adventure games αναβιώνει με τον καλύτερο τρόπο

+ Υπέροχο χιούμορ

+ Πανέμορφα hand painted γραφικά

+ Εξαιρετικό voice cast με έναν Christopher Lloyd να δίνει ρεσιτάλ ως ηλικιωμένος βασιλιάς Graham

+ Έξυπνοι γρίφοι, συνδυασμένοι με ωραία action sequences…

Αρνητικά

- Κάποιοι γρίφοι go-and-fetch όπως στα old school adventures

- Cutscenes και διάλογοι δεν προσπερνιούνται

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το King’s Quest είναι το ξύπνημα του βασιλιά των adventure games. Παίζοντάς το ένιωσα μια όμορφη ζεστασιά σαν να ήμουν το παιδί εκείνο, 25 χρόνια πριν, μπροστά στην Amiga του, παίζοντας για πρώτη φορά τις περιπέτειες του Graham. Αυτό αποδεικνύει το πόσο η The Odd Gentlemen κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την καρδιά, την ψυχή αλλά και το πνεύμα ενός κλασσικού πλέον τίτλου και συνδυάζοντάς το με τις πιο μοντέρνες πτυχές των adventure games του σήμερα. Ανυπομονώ πραγματικά για να δω που θα μας πάνε οι επόμενες περιπέτειες του βασιλιά Graham. Ποιος ξέρει, ίσως η Rosella, ο Alexander και η βασίλισσα Valanice, αλλά και περιοχές όπως τα Green Isles και η χώρα του Tamir να κάνουν την εμφάνισή τους. Αλλά για την ώρα, όπως λένε, ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1