Knack

Ο πνευματικός διάδοχος του Crash είναι γεγονός
by Νίκος Λυμπέριος on 20 Αυγούστου 2015

2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του και μαζί με το άρθρο που ετοιμάσαμε για την άνοδο και την πτώση του Crash Bandicoot, σκεφτήκαμε να δώσουμε μια ευκαιρία στο Knack, τον πνευματικό διάδοχό του αγαπημένου από όλο τον κόσμο πορτοκαλί τρωκτικού γράφοντας ένα ίσως καθυστερημένο Review με σκοπό να αναδείξουμε τα καλά στοιχεία του τίτλου. Το συγκεκριμένο παιχνίδι δίχασε και έστρεψε αρκετούς εναντίον του, ίσως γιατί ο κόσμος περίμενε από έναν launch τίτλο κάτι παραπάνω στο κομμάτι των γραφικών. Εμείς το παίξαμε, το αγαπήσαμε και θελήσαμε να το υπερασπιστούμε, να δικαιώσουμε την προσπάθεια που έγινε από την ομάδα να πιάσει το κλίμα και το πνεύμα του Crash μέσα από κάτι φρέσκο. Το Knack είναι δημιούργημα του βασικού αρχιτέκτονα του PlayStation 4, Mark Cerny και συνδυάζει πολλά στοιχεία παλιών arcade platformers και beat 'em up's. Παίρνει αρκετά στοιχεία από το Crash Bandicoot, παιχνίδι στο οποίο επίσης συμμετείχε ο Cerny και μπορεί εύκολα κάποιος να διακρίνει τις ομοιότητες. Στον πυρήνα του βασίζεται σε δοκιμασμένες φόρμουλες, όπως οι στημένες κάμερες, η χρήση ενός κουμπιού επίθεσης, τις άπειρες ορδές κακών και τα Bosses.

Στο Knack η ανθρωπότητα κινδυνεύει από μια φυλή Goblin που μυστηριωδώς έχει εφοδιαστεί με αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες ενός εκατομμυριούχου επιστήμονα, που θέλει να εφαρμόσει την τεχνολογία με λάθος τρόπο. Τη λύση του προβλήματος θα προσπαθήσουν να δώσουν o Doctor Vargas με την δημιουργία του, τον Knack, o Lucas και o Ryder.

Ο Knack είναι ένα πλάσμα δημιουργημένο από τον Doctor Vargas και δεν έχει ένα ενιαίο, στιβαρό σώμα. Αποτελείται από κομμάτια αρχαίων αντικειμένων, που τα ονομάζουν Relics και μπορεί συγκεντρώνοντάς τα να επεκτείνει το μέγεθος του σώματος του, αλλά παράλληλα να αποκτήσει και νέες ιδιότητες. Τα Relics αποτελούν βασικό κομμάτι της περιπέτειας που θα ζήσουμε και γύρω από αυτά κινούνται όλα τα γεγονότα που ξεκινάνε από την ανακάλυψη και δημιουργία του Knack μέχρι την τελική κατάληξη και την ανατροπή της ιστορίας και τις επιπτώσεις αυτών στον πλανήτη από την κακή χρήση τους. Η ιστορία του Knack μπορεί να μη διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας δεν παύει όμως να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και παρά τα κλισέ της κυλάει αρκετά ομαλά χωρίς να κουράζει. Επιπλέον οι χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί χωρίς να ενοχλούν τον παίκτη. Ιδιαίτερα ο Knack με την μεταβαλλόμενη -βάσει μεγέθους- φωνή και τις ατάκες του. Γενικά για παιχνίδι του είδους και για το κοινό που απευθύνεται, το σενάριο κρίνεται άκρως ικανοποιητικό.

Οι στημένες κάμερες για παιχνίδι του είδους είναι σωστά τοποθετημένες και δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση που να δημιουργούν πρόβλημα στον παίκτη, όπως συναντάμε σε πολλά παιχνίδια του είδους και οδηγούν σε εκνευρισμό και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες. Αν υπάρχει κάποιο παράπονο είναι ότι δεν βοηθούν στην απόλαυση των φανταστικά φτιαγμένων σαν cartoon γραφικών. Υπάρχει ένα κουμπί επίθεσης, ένα άλματος και ένα για τις ειδικές επιθέσεις. Ως platformer το παιχνίδι παίρνει άριστα αφού συνοδεύεται από  υποδειγματικό χειρισμό και διακρίνεται για την άρτια ακρίβειά του στην εκτέλεση των αλμάτων σε κάθε platforming element αλλά και στις εκατοντάδες μάχες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε πίστα και ιδιαίτερα στις μεταγενέστερες κάθε εχθρός είναι έξυπνα τοποθετημένος ώστε και οι "μάχες" να έχουν ένα ιδιαίτερο platforming στοιχείο και να δίνουν στον παίκτη ένα λόγο να σκεφτεί τις κινήσεις του αλλά και να μάθει καλά τον χαρακτήρα που χειρίζεται.

Παραδόξως ενώ το Knack φαίνεται να έχει πιο παιδικό προσανατολισμό οι μάχες του είναι αρκετά δύσκολες σε σημεία, ειδικά όταν υπάρχουν Bosses που μπορούν να μας σκοτώσουν με ένα χτύπημα. Η διαθέσιμη ενέργεια είναι περιορισμένη και το μέγεθος του Knack μειώνεται σε κάθε χτύπημα που δέχεται με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του. Τέλος το Knack διαθέτει τοπικό co-op δυο παιχτών, με τον ένα παίκτη να αναλαμβάνει το ρόλο ενός ρομποτικού Knack. Αρκετά διασκεδαστικό mode που θυμίζει τις παλιές εποχές των καλών arcade games. Μας άρεσε η διάρκεια του τίτλου και το γεγονός ότι μετά τον τερματισμό ξεκλειδώνονται επιπλέον modes που επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την αντοχή του στο χρόνο.

Στον τομέα των γραφικών το Knack σίγουρα δεν εντυπωσιάζει, ακόμη περισσότερο όταν κάποιος το συγκρίνει με άλλα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν μαζί του, όπως το Killzone: Shadow Fall, αλλά η απλοϊκότητα και η καθαρότητα των cartoon-like γραφικών μαζί με τον εξαιρετικό σχεδιασμό των επιπέδων του, δουλεύει άψογα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Μάλιστα είναι ένα ιδανικό ξεκίνημα για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας που είναι σίγουρο ότι θα εκτιμήσουν το art style του τίτλου και το ανάλαφρο story του.  Το highlight της «βραδιάς» φυσικά είναι ο Knack ο οποίος σχεδιαστικά αποτελείται από εκατοντάδες κομμάτια Relics και εντυπωσιάζουν βλέποντας τα να μαζεύονται συνθέτοντας το σώμα του ή να διαλύονται σε κάθε χτύπημα που δέχεται, αφήνοντας σημεία του σώματος του να φαίνονται αδύναμα σε σχέση με άλλα. Αυτός ο σχεδιασμός του αποτέλεσε και το βασικό Selling Point για την προώθηση των δυνατοτήτων του PlayStation 4.

Το Knack είναι μια αξιομνημόνευτη εμπειρία και η χρήση παλιών platforming στοιχείων λειτουργούν άψογα. Για τίτλο νέας γενιάς δεν αποτελεί παράδειγμα σύγκρισης ούτε σημείο αναφοράς, είναι όμως ένα ευχάριστο διάλειμμα που προσφέρει απολαυστικό gameplay, κάτι που σε παιχνίδια του είδους δύσκολα συναντάμε στις μέρες μας.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Knack

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

SCE Japan Studio

Publisher

Sony Computer Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

29 Νοεμβρίου 2013

Είδος

Platformer, beat 'em up

PEGI

12

Badges
Θετικά

+ Γραφικά που θυμίζουν Cartoon
+ Διασκεδαστικό
+ Μεγάλη διάρκεια
+ Ακριβής χειρισμός
+ Καλοσχεδιασμένες πίστες

Αρνητικά

- Δεν έχει αρκετή δόση πρωτοτυπίας
- Μουσική
- Δυσκολία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.0
Συνοψίζοντας

Ένα παιχνίδι που θα πρέπει κάθε κάτοχος PlayStation 4 να δοκιμάσει. Δεν ξεχωρίζει για τα γραφικά του και ίσως φανεί αδιάφορη η ιστορία του, λάμπει όμως για τα στοιχεία platforming που διαθέτει, την διασκέδαση που προσφέρει και την μεγάλη διάρκεια του. Ένα παιχνίδι που αν είχε κυκλοφορήσει σε άλλη πλατφόρμα θα χαρακτηριζόταν σαν ένα από τα πολύ καλα platformers του είδους του.

7.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
40%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
60%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1