Legend of Kay Anniversary

Kung Fu Panda... αλλά με γάτα... και πιο αδιάφορο
by Παύλος Κρούστης on 5 Αυγούστου 2015

Η περίπτωση του Legend of Kay Anniversary είναι ιδιαίτερη. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2005 στο PS2, παραμένοντας υπό τη σκιά των μεγάλων Action/Adventure - Platformers, όπως Ratchet & Clank ή Jak & Daxter. Κατάφερε λίγες πωλήσεις παρά τις σχετικά καλές κριτικές που απέσπασε. Για ποιο λόγο λοιπόν έχουμε εν έτει 2015 την επανακυκλοφορία του και μάλιστα ένα "δουλεμένο" remaster; Η απάντησή μας: έλα ντε...

Το Legend of Kay κυκλοφόρησε και στο PSN ως PS2 Classic και απ' ό,τι καταλαβαίνουμε πρέπει να υπήρξε ενδιαφέρον, αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ασχοληθεί η Nordic Games να προσλάβει ξανά την εταιρεία που δημιούργησε το αρχικό παιχνίδι (Kaiko ή Neon Studios), ώστε να το καλλωπίσει για το 2015. Έτσι αποφάσισαν εν μέσω του παραληρήματος από remasters, που ζούμε να κυκλοφορήσουν την Anniversary έκδοση. Πάμε να δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.

Το Legend of Kay είναι η ιστορία του Kay, μιας γάτας σε έναν κόσμο που υπάρχουν 4 βασίλεια: των βατράχων, γατών, των πάντα και των λαγών. Όλοι ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους, μέχρι που εισέβαλαν οι κακοί γορίλες και οι αλχημιστές (???) αρουραίοι. Τα βασίλεια ζούσαν ως τώρα υπό την καθοδήγηση των Waters και τις οδηγίες του The Way, όμως οι κακοί γορίλες και αρουραίοι έφεραν μαζί τους τις αλχημείες με σκοπό (υποτίθεται) να βοηθήσουν στην πρόοδο με αυτές τις νέες τεχνολογίες. Το concept έχει μια βάση για να εξελιχθεί, καθώς από την αρχή κιόλας γνωρίζουμε τον antagonist ή και παράπλευρους χαρακτήρες, όπως το θείο του Kay, τον Shen, αλλά και το δάσκαλό του. Δυστυχώς όμως, δε βγάζει πολύ νόημα από κάποιο σημείο και μετά και καταντά ιδιαίτερα βαρετό.

Αυτό όμως που το κάνει ανυπόφορο είναι οι διάλογοί του. Δυστυχώς έχει πολλούς και ακόμα χειρότερα είναι και unskippable. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα voice overs είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από τη συγγραφή τους. Ο κόσμος του παιχνιδιού θυμίζει κάτι από Kung Fu Panda, καθώς εμπλέκει ομιλούντα ζώα με την κινέζικη κουλτούρα και τις πολεμικές τέχνες. Δυστυχώς όμως, οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Οι παίκτες μικρότερης ηλικίας, που δε θα δώσουν σημασία σε όσα λέγονται, σίγουρα είναι και το κοινό που στοχεύει ο τίτλος και για να το δούμε και από λίγο πιο θετική πλευρά, το ότι απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες είναι καλό, καθώς σπανίζουν αυτοί οι τίτλοι στις μέρες μας.

 

Το gameplay του αποτελείται από εξερεύνηση των levels, συλλογή νομισμάτων ή διαμαντιών για την εξαργύρωση power ups ή extras (concept art κλπ) αντίστοιχα, μάχες σώμα με σώμα, platforming και κάποια κομμάτια με αγώνες πάνω σε αγριόχοιρους. Σε κανένα από τα παραπάνω δεν καταφέραμε να νιώσουμε ικανοποίηση, καθώς όλα έχουν τα θέματά τους. Προβλήματα τα οποία υπήρχαν σε αρκετά παιχνίδια 10-15 χρόνια πριν και ευτυχώς δε βλέπουμε στα σημερινά παιχνίδια.

Από τη μία έχουμε την κάμερα του παιχνιδιού, που δε σας αφήνει να δείτε ποτέ πάνω, αρκετές φορές λαμβάνει θέση αυτοβούλως (κατά κύριο λόγο δε σημαδεύει εκεί που θα θέλατε να κοιτάξετε) και στα platforming sections δε σας αφήνει να τη ρυθμίσετε σχεδόν καθόλου. Δημιουργεί πρόβλημα και στην εξερεύνηση, καθώς θα βρείτε κάποια μυστικά σεντούκια, που θα έχετε μια ιδέα για το πού βρίσκονται, αλλά δε θα μπορείτε να στρίψετε την κάμερα για να δείτε. Για το platforming δε, όπως είναι αυτονόητο,  θα σας οδηγήσει πολλές φορές στον θάνατό σας χωρίς να το θέλετε, πράγμα απείρως εκνευριστικό, που θεωρούσαμε ότι δε θα ξαναζήσουμε ποτέ ξανά.

Παρά τα παραπάνω προβλήματα, το παιχνίδι έχει μια ιδιαίτερα ελκυστική δομή (game design). Χωρίζεται σε κεφάλαια, με κάθε ένα από αυτά να έχει μια αρκετά μεγάλη περιοχή προς εξερεύνηση. Μικρότερες περιοχές μπορεί να μην τις δείτε καν, καθώς μπορεί να "στεγάζουν" κάποιο από τα side missions. Τα βασικά quests πάντως, είναι τύπου "πηγαίνετε στο τάδε σημείο, παλέψτε, πάρτε το αντικείμενο και προχωρήστε/επιστρέψτε". Ο χάρτης δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμος ποτέ ολόκληρος (έχετε στη διάθεσή σας μόνο minimap) κι έτσι μπορεί να κυκλοφορείτε λίγο άσκοπα μέχρι να βρείτε το πράσινο εικονίδιο που δείχνει τo objective σας. Επίσης ο τίτλος έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια (περίπου 20 ώρες) και εκτείνεται σε περίπου 20 κεφάλαια, ενώ χωρίζεται με cutscenes, τα οποία είναι stills από comic book σελίδες. Κάτι που έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε σε φορητούς τίτλους. Κάποια από αυτά τα chapters είναι πιο μικρά, ενώ άλλα πιο μεγάλα. Βασικά περιβάλλοντα αποτελούν τα δάση, τα χωράφια και οι σπηλιές.

Οι μάχες του τίτλου έχουν ένα δεύτερο επίπεδο σε βάθος, αλλά όχι τίποτα πολύπλοκο. Ο Kay έχει στη διάθεσή του διάφορα όπλα, που βρίσκετε στο δρόμο σας (εκτελώντας quests), αλλά και μαγεία. Οι κινήσεις του είναι συγκεκριμένες, ενώ διαθέτει άμυνα, αλλά και dodge roll. Οι εχθροί αποτελούνται από μία αρκετά μεγάλη γκάμα διαφόρων ζώων, ιπτάμενων και μη, αλλά συνήθως θα θέλετε απλά να τους αποφύγετε ή να τους επιτεθείτε από πίσω και στη συνέχεια να εκτελέσετε το combo σας ή την κατακόρυφη επίθεση όταν είναι στο έδαφος. Μπορεί να γίνει αρκετά προκλητική η δυσκολία ακόμα και στο Normal επίπεδο (2ο από τα 4). Τα combos χρησιμοποιούνται και στο platforming, καθώς θα σπάτε στον αέρα κάποια Zhongs και πατώντας το "τρίγωνο" θα πετάτε στον επόμενο στόχο. Άλλο ένα gameplay στοιχείο αποτελούν οι αγώνες με τον αγριόχοιρο ή η κωπηλασία σε μια βάρκα. Αυτά δεν έχουν το χειρισμό που θα έπρεπε και επίσης σας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω στο gaming. Εκεί όπου τα χειριστήρια έφευγαν από το μπαλκόνι, λόγω κακού προγραμματισμού.

Τεχνικά ο τίτλος έχει όντως υποστεί οφθαλμοφανέστατο remaster. Πολύ πιο καθαρά textures, άμεσος χειρισμός (χάρη στο framerate), ανάλυση 1080p, surround ήχος, αλλά και προσθήκη trophies. Το γυάλισμα είναι το καλύτερο δυνατό. Όταν όμως από κάτω κρύβεται ένα παιχνίδι της λογικής του 2005, τα πράγματα είναι δύσκολα. Μάλιστα ακόμα και τότε υπήρχαν τα ίδια προβλήματα, όπως η κάμερα. Τέτοιου είδους προβλήματα, ένα απλό remaster δεν μπορεί να τα λύσει δυστυχώς. Η μουσική είναι πανέμορφη και πολυποίκιλη παραδόξως, καθώς το κάθε επίπεδο έχει τη δική του υπόκρουση ανάλογα με την ατμόσφαιρα με αρκετά χαρακτηριστικές μελωδίες που θυμίζουν κινέζικη κουλτούρα. Είναι ένα απ' τα στοιχεία που θα σας βοηθήσει να προοδεύσετε στον τίτλο και δε θα σας σπάσει τα νεύρα.

Το Legend of Kay έπρεπε να παραμείνει χωρίς Anniversary έκδοση και εννοείται να μην πωληθεί το 2015 στα 30 ευρώ. Στα χρήματα που ζητάει, μπορείτε να βρείτε αμέτρητες άλλες καλύτερες προτάσεις ή γενικότερα πιο καλά παιχνίδια, αν και ίσως όχι στο συγκεκριμένο είδος ακριβώς. Έχει διάρκεια όμως και ουσία στο gameplay και ίσως καταφέρουν να πάρουν κάποια ικανοποίηση, όσοι το δεχτούν γι' αυτό που είναι και παραβλέψουν τα σημαντικά ομολογουμένως προβλήματά του.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Nordic Games στην χώρα μας, Enarxis Dynamic Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Legend of Kay - Anniversary

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Kaiko (aka Neon Studios / Keen Games)

Publisher

Nordic Games

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox 360 / Wii U (Anniversary)
PS2 / DS

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

28 Ιουλίου 2015

Είδος

Action Adventure / Platformer

PEGI

12

Θετικά

+ Κατάλληλο για μικρότερες ηλικίες
+ Πανέμορφη μουσική
+ Ενδιαφέρουσα δομή
+ Μικροί χρόνοι loading

Αρνητικά

- Εκνευριστικά κακά voice overs
- H κάμερα είναι τραγική
- Απαρχαιωμένος τεχνικός τομέας, παρά το remaster
- Η τιμή είναι αρκετά υψηλή για αυτό που προσφέρεται

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.5
Συνοψίζοντας

To Legend of Kay Anniversary είναι το remaster ενός παιχνιδιού που είχε κυκλοφορήσει 2 γενιές πίσω και παρά τις καλές κριτικές του (τότε) είχε μείνει σχετικά στην αφάνεια. Με αυτήν την επανέκδοση και το καλο-γυάλισμα η Nordic Games το επαναφέρει, ώστε να το γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Σίγουρα στο PS2 πρέπει να ήταν αξιοπρεπής τίτλος. Δύο γενιές μετά όμως, ίσως είναι λίγο αργά για επανεκδόσεις, παρά την τίμια δουλειά που έχει κάνει στο remaster η ίδια η Kaiko.

Εν μέσω καλοκαιριού, που υπάρχει σχετική ξηρασία από τίτλους, ίσως θα ενδιέφερε κάποιους να τσεκάρουν αυτό το σχετικά αδιάφορο παιχνίδι της εποχής του PS2, που δεν είχε κανένα λόγο να υποστεί remaster.

4.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
100%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1