LEGO Jurassic World

65.000.000 LEGO π.Χ.
by Κώστας Νικολούζος on 8 Ιουλίου 2015

Έχουμε συνηθίσει πλέον την Traveller's Tales να μας προσφέρει ετησίως τρεις-τέσσερις κυκλοφορίες LEGO βιντεοπαιχνιδιών. Αυτή τη φορά σημείο αναφοράς γίνεται το LEGO Jurassic World, βασισμένο στο σύμπαν των πασίγνωστων ταινιών δεινοσαύρων που αριθμούν εκατομμύρια θαυμαστές ανά την υφήλιο. Το παιχνίδι ανακοινώθηκε τον περασμένο Γενάρη για να κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου, ταυτόχρονα με την παγκόσμια πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης τέταρτης ταινίας -Jurassic World- που ήρθε δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το Jurassic Park III. Το LEGO Jurassic World περιλαμβάνει και τις τέσσερις ταινίες του franchise.

Για όσους δεν έχει τύχει να ασχοληθούν με κάποιον LEGO τίτλο ή δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται (δύσκολο αλλά όχι απίθανο) αξίζει να αναφέρουμε πως τα LEGO Video Games χαρακτηρίζονται ως ένα ξεκούραστο Action-Adventure Platforming franchise με ανάλαφρο χιούμορ.

Στα του Jurassic World τώρα, οι δημιουργοί του τίτλου αναπαριστούν τα γεγονότα των ταινιών με τον δικό τους χιουμοριστικό τρόπο μέσα από τα cut-scenes και τα είκοσι επίπεδα της ιστορίας (πέντε για κάθε ταινία). Μάλιστα, πολλές ατάκες έχουν παρθεί κατευθείαν από τις ταινίες κι έτσι οι παίχτες θα ακούσουν αυτοτελείς και αυθεντικές μερικές από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις των ταινιών αλλά και τις ιαχές των δεινοσαύρων. Αυτό ίσως και να είναι το καλύτερο κομμάτι για τους λάτρεις των συγκεκριμένων ταινιών. Από εκεί και πέρα οι προβληματισμοί μας είναι αρκετοί.

LEGO® Jurassic World™_20150706182153

Πολλές φορές θα χρειαστεί να τρέξετε για να γλιτώσετε από τα πλαστικά σαγόνια των δεινοσαύρων

Από την αρχή ήμασταν σκεπτικοί για το κατά πόσο θα ταιριάξει το χιούμορ των LEGO παιχνιδιών σε μία σειρά ταινιών που ο βίαιος θάνατος είναι βασικό χαρακτηριστικό του. Για του λόγου το αληθές, ανυπομονούσαμε να παίξουμε το LEGO Jurassic World ως υποστηρικτές και των δύο συντελεστών του αλλά οι ανησυχίες μας επαληθεύτηκαν. Σε δύο-τρία στιγμιότυπα όντως το χιούμορ του παιχνιδιού μας ευχαρίστησε. Από εκεί κι έπειτα όμως νιώθουμε ένα είδος απογοήτευσης για το αποτέλεσμα.

Σε χαρακτηριστικές σκηνές των ταινιών που αναβιώνουν στο LEGO Jurassic World κανείς χαρακτήρας δεν πεθαίνει από τους δεινόσαυρους και ας έχει βρεθεί στα πλαστικά του σαγόνια. Πάντα, με κάποιον τρόπο οι δημιουργοί του παιχνιδιού μας δείχνουν ότι οι χαρακτήρες παραμένουν ζωντανοί. Εννοείται, πως σε μεγάλο ποσοστό το παιχνίδι απευθύνεται σε μικρά παιδιά και δεν περιμέναμε να αντικρύσουμε περιεχόμενο για ενηλίκους. Το θέαμα αυτό όμως σε ένα προϊόν που φέρει το όνομα “Jurassic”, δεν θα σας πούμε ψέματα, για να το πούμε και λαϊκά… μας ξενέρωσε λίγο. Αυτό είναι βέβαια καθαρά προσωπική μας άποψη μιας και -όπως είδη είπαμε- γνωρίζουμε πως τα LEGO παιχνίδια, αν και έχουν αρκετό ενήλικο κοινό επίσης, φτιάχνονται με γνώμονα περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες.

LEGO® Jurassic World™_20150707045723

Η LEGO αναπαράσταση της viral για τα Social Media σκηνής του Jurassic World με τον Chris Pratt και τους Raptors

Η δεύτερη και πιο ουσιαστική απογοήτευσή μας έρχεται στο Gameplay του παιχνιδιού. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων θέλουμε να καταστήσουμε γνωστό εξ αρχής πως το ανάλαφρο και αξιόπιστο Platforming που χαρακτηρίζει τα παιχνίδια LEGO και τα έχει κάνει γνωστά –μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών- παρουσιάζεται στο σύνολό του και αυτή τη φορά. Ο προβληματισμός μας έγκειται στο γεγονός πως δεν έχουμε καμία καινοτομία σε σχέση με τις άλλες LEGO κυκλοφορίες. Αυτό δεν παρουσιάζεται ως πρόβλημα για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στο franchise αλλά είναι -κατά τη γνώμη μας- αρνητικό για εκείνους που το έχουν ‘’φάει’’ με το κουτάλι.

Δηλαδή, ακριβώς όπως και σε προηγούμενα παιχνίδια LEGO έτσι και εδώ αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διασχίζουμε τα επίπεδα λύνοντας απλοϊκούς γρίφους, χτίζοντας διάφορες κατασκευές,  συλλέγοντας studs (το νόμισμα του παιχνιδιού) και τα συνηθισμένα collectibles, γκρεμίζοντας ότι μπορούμε και ενίοτε κατατροπώνοντας κάποιους εύκολους εχθρούς που παρουσιάζονται στο διάβα μας. Όλα τα παραπάνω τα κάνουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα τα κάναμε και σε κάποιο άλλο LEGO παιχνίδι αλλά αυτή τη φορά σε διαφορετικό τοπίο. Μια μικρή εξαίρεση για τους δύο-τρεις νέους μικρογρίφους και mini QTE's που έχει αποκλειστικά το LEGO Jurassic World, κάτι που συμβαίνει με κάθε LEGO τίτλο, αλλά δυστυχώς είναι επαναλαμβανόμενοι και αυτοί.

LEGO® Jurassic World™_20150707052027

Indominus Rex, ότι πιο κοντινό σε συμπεριφορά σαρκοφάγου εντός παιχνιδιού βάσει ταινιών

Το μόνο πράγμα που έρχεται να δώσει μία διαφορετική νότα είναι οι δεινόσαυροι. Από Velociraptors, Pachychephalosaurus, Pteranodon, μέχρι και με τον επιβλητικό Indominus Rex της 4ης ταινίας, Jurassic World, η προσθήκη των δεινοσαύρων ως απειλή αλλά και ως playable χαρακτήρες δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο gameplay. Ένα ακόμη θετικό είναι το γεγονός ότι η Traveller’s Tales μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τις νήσους των ταινιών Jurassic, Nublar και Sorna, με αρκετές περιοχές να αναπαριστώνται με μεγάλη λεπτομέρεια.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, δεν αλλάζει κάτι στο γνωστό θετικό "πάντρεμα' της LEGO αρχιτεκτονικής με τοπία και επιφάνειες που καταφέρνουν να κάνουν άλλα παιχνίδια της γενιάς να ζηλέψουν. Μόνη μας ένσταση το γεγονός πως όσο παίζαμε τις Story Missions το παιχνίδι "πάγωσε" δύο φορές όταν άρχισε να παίζει το τελικό cut-scene τους με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επανεκκινήσουμε τη κονσόλα μας και να να παίξουμε ξανά από την αρχή τα δύο αυτά επίπεδα.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Warner Bros. Interactive Entertainment στην Ελλάδα, Zegetron S.A., για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

LEGO Jurassic World

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Traveller's Tales

Publisher

Warner Bros. Interactive Entertainment

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360 / Wii U / 3DS / PS Vita

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

12 Ιουνίου 2015

Είδος

Action-Adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Το αξιόπιστο και ανάλαφρο platforming των LEGO τίτλων

+ To νέο setting, οι δεινόσαυροι κτλ

+ Voice-acting παρμένο κατευθείαν από τις ταινίες

Αρνητικά

- Καμία απολύτως καινοτομία

- Tο ανάλαφρο χιούμορ των LEGO δεν ταίριαξε στην "ενήλικη" αισθητική των Jurassic Park/World

- Τεχνικά μικροπροβλήματα (Freezing)

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Έχουμε να κάνουμε με μία πολύ γενική εμπειρία LEGO. Εκτός από το νέο setting και την εισαγωγή των δεινοσαύρων δεν υπάρχει καμία άλλη αξιόλογη αλλαγή σε σχέση με άλλους τίτλους του franchise. Οι Jurassic fans μπορούν να αγοράσουν τον τίτλο για τους προφανείς λόγους. Οι γονείς που ψάχνουν ένα παιχνίδι για να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους θα βρουν στο LEGO Jurassic World έναν άξιο συνεχιστή τίτλο LEGO επίσης.

Η μερίδα εκείνων των ωριμότερων παικτών που δηλώνουν λάτρεις των LEGO βιντεοπαιχνιδιών όμως δεν έχει να αποκομίσει σχεδόν καμία νέα εμπειρία αυτή τη φορά. Προσωπικά, θεωρούμε πως το franchise πρέπει να παρουσιάσει πρόοδο σε ότι έχει να κάνει με το τι προσφέρει. Δύσκολα θα δούμε όμως κάτι τέτοιο διότι ως γνωστόν, τα παιχνίδια LEGO απευθύνονται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες και παρά την ίδια συνταγή που χρησιμοποιεί η TT Games σε κάθε τίτλο της καταφέρνει να διατηρεί τις πωλήσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
100%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1