Life is Strange - Episode 4: Dark Room

Οι σκοτεινές πτυχές της ζωής μας
by Χρήστος Μπακατσέλος on 30 Ιουλίου 2015

Με τα τρία πρώτα επεισόδια του Life is Strange η Dontnod έχτισε, με ένα υπέροχο τρόπο, μια ιστορία με έναν κόσμο γεμάτο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Κάθε επεισόδιο κατάφερνε να προσθέτει κάτι παραπάνω στο μυστήριο και στις σχέσεις των χαρακτήρων, να τις κάνει πιο ανθρώπινες και πιο πειστικές, έτσι ώστε φτάνοντας στο τέταρτο κιόλας επεισόδιο εσύ, ως παίχτης, να έχεις δεθεί συναισθηματικά και να νοιάζεσαι γι’ αυτούς, κάτι που δυστυχώς κανένα παιχνίδι της Telltale δεν έχει καταφέρει να μου το προσφέρει σε τόσο μεγάλο βαθμό από την πρώτες κιόλας στιγμές.

Στο τέλος του τρίτου επεισοδίου με τίτλο Chaos Theory, η Dontnod δημιούργησε ένα φινάλε που θα άλλαζε την πορεία και την δυναμική του παιχνιδιού. Από το σημείο αυτό και μετά θα μπορούσε να κάνει ότι ήθελε και να ακολουθήσει δρόμους που δεν θα είχαμε ξαναδεί σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Τα πρώτα 15-20 λεπτά του προτελευταίου επεισοδίου με τίτλο Dark Room είναι ίσως κάποια από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα λεπτά που έχω ζήσει παίζοντας κάποιο παιχνίδι. Μετά τα σοκαριστικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στο φινάλε του τρίτου επεισοδίου, ένιωθα καθ’ όλη διάρκεια της εισαγωγής ένα σφίξιμο στην καρδιά. Βλέποντας την καλύτερή μου φίλη να ζει ως παραπληγική στο κρεβάτι, ανήμπορη να κάνει το οτιδήποτε δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Οι διάλογοι και οι ερμηνείες των ηθοποιών καταφέρνουν να δώσουν έναν ακόμα παραπάνω τόνο δυστυχίας. Με έκανε να νιώσω τον πόνο της Chloe, την ελπίδα των γονιών της αλλά και την μετάνοια της Max. Και εδώ είναι που νιώθεις την πρώτη γερή γροθιά στο στομάχι, καθώς η Dontnod σου ρίχνει ένα σκληρό δίλημμα πριν τελειώσει η εισαγωγή. Ένα δίλημμα που με έκανε να αφήνω κάτω το χειριστήριο και απλά να σκέφτομαι για ώρα το τι είναι σωστό (αν υπάρχει σωστό σε αυτή την περίπτωση).

Και σε αυτό είναι που η Dontnod πρωτοπορεί και για άλλη μια φορά βάζει τα γυαλιά στην Telltale. Προσωπικά δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε κανένα άλλο παιχνίδι καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα, που από πολλούς ακόμα θεωρείται μέγιστο ταμπού, το χειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πραγματικά τα 20 λεπτά αυτά είναι ένα tour de force από συναισθήματα. Αλλά, σχεδόν αμέσως μετά, η Dontnod σου τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια. Όλο αυτό που είχε χτίσει στις τελευταίες στιγμές του τρίτου και στις αρχές του τέταρτου επεισοδίου, μοιάζει να μην είχε καμία σημασία και απλά το πέρασες για να σε κάνει να περάσεις μια διαδικασία συναισθηματικής φόρτισης, αν και η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχουμε δει πως και αν θα το αξιοποιήσει όλα αυτά στο πέμπτο επεισόδιο.

 

Από το σημείο αυτό και μετά το επεισόδιο φαίνεται πως ξαναμπαίνει στους κανονικούς του ρυθμούς. Για άλλη μια φορά το μυστήριο της εξαφάνισης της Rachel Amber βρίσκεται στο προσκήνιο και εδώ όλα όσα έχουμε μάθει μέχρι στιγμής μαζεύονται όλα μαζί και κάποια στιγμή υπάρχει ένας γρίφος, αρκετά σε old school adventure στυλ, που θα σε κάνει να ενώσει τις τελείες και να φτάσεις στην λύση αυτού, τουλάχιστον, του μυστηρίου η οποία δεν θα απογοητεύσει. Μέσα σε όλα αυτά οι δυνάμεις της Max περνούν σε μια δεύτερη μοίρα και δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε ούτε στην επίλυση γρίφων αλλά ούτε μέσα στο παιχνίδι ως σύνολο. Όχι ότι δεν υπάρχουν στιγμές που τις χρησιμοποιείς, απλά μου φάνηκαν ελάχιστες σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια.

Τουλάχιστον η Dontnod ξέρει πως να αξιοποιεί κατάλληλα τις αποφάσεις που έχεις πάρει μέχρι στιγμής και να τις ενσωματώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε επεισόδιο. Όπως και στα προηγούμενα λοιπόν, έτσι και σε αυτό το επεισόδιο, ανάλογα το πως έχεις συμπεριφερθεί σε διάφορες καταστάσεις παλιότερα, θα δεις τα γεγονότα να εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο, όπως π.χ. στην σκηνή με τον Frank στην οποία ανάλογα πως του έχεις μιλήσει και αντιμετωπίσει στα προηγούμενα επεισόδια, η έκβαση της σκηνής αυτής μπορεί να καταλήξει με διάφορες πιθανές παραλλαγές. Ακόμα και μικροπράγματα που έκανα, ή όχι, σε άλλα επεισόδιο εδώ δείχνουν το πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά και ό,τι απόφαση και να πάρω, έχει επιπτώσεις.

Το κακό είναι ότι ίσως μερικές φορές νιώσεις ότι το επεισόδιο αυτό κάπου χωλαίνει λίγο, ειδικά προς την μέση και λίγο η ιστορία μοιάζει να τραβάει κάπως με διαλόγους χωρίς ουσία οι οποίοι κρατούν υπερβολικά πολύ. Οι αποφάσεις που θα πάρεις μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους θα σε βάλουν σε κάποιες σκέψεις, χωρίς όμως να σου προκαλέσουν, για άλλη μια φορά, σοβαρά διλλήματα, πλην μερικών ελαχίστων εξαιρέσεων. Αλλά γρήγορα όμως ξαναμπαίνει στους ρυθμούς του, και μέχρι το φινάλε έχει ανεβάσει την αγωνία και αδρεναλίνη σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Για άλλη μια φορά η Dontnod δεν απογοητεύει με το φινάλε της. H σκηνές μέσα στο Vortex Club είναι υπέροχες, και το φινάλε απλά, για άλλη μια φορά θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Ένα από τα πράγματα που της βγάζω πραγματικά το καπέλο είναι και το πως κάθε φορά καταφέρνει να ξεπερνάει τα όρια που ίδια είχε βάλει στον εαυτό της στα προηγούμενα επεισόδια. Δεν είναι κάτι που το βλέπεις συχνά να γίνεται, αλλά όταν γίνεται και με σωστό τρόπο, σε αφήνει άφωνο. Και αυτή, παρ' όλες τις όποιες κακές στιγμές του, είναι η μαγεία του Dark Room.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Square Enix στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Life is Strange - Episode 4: Dark Room

Author

Χρήστος Μπακατσέλος

Developer

Dontnod Entertainment

Publisher

Square Enix

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

28 Ιουλίου 2015

Είδος

Graphic adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Απαντήσεις και αποκαλύψεις μέχρι το φινάλε

+ Η σχέση μεταξύ της Max και την Chloe έχει φτάσει στο ζενίθ της

+ Ατμόσφαιρα

+ Old school adventure γρίφοι

+Η εισαγωγή είναι ίσως ένα από τα πιο δυνατά σημεία που θα ζήσεις σε παιχνίδι…

Αρνητικά

- …που δυστυχώς η Dontnod δεν το αξιοποίησε, τουλάχιστον ως τώρα, όσο θα έπρεπε

- Οι δυνάμεις της Max περνούν στο παρασκήνιο

- Η ιστορία μοιάζει να σέρνεται λίγο στη μέση

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.8
Συνοψίζοντας

Η Dontnod προσεγγίζει με ώριμο τρόπο το θέμα της ζωής και του θανάτου, δημιουργώντας κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές σε κάποιο video game. Αν και δεν καταφέρνει να φτάσει στα ύψη, σεναριακά τουλάχιστον, του τρίτου επεισοδίου, το Dark Roοm καταφέρνει να χτυπήσει ευαίσθητες χορδές και σε συνδυασμό με κάποιους αρκετά καλούς γρίφους, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον για 2μίση περίπου ώρες ως το, ακόμα μια φορά, εκπληκτικό φινάλε. Δεν ξέρω πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία αυτή, αλλά το ταξίδι μέχρι στιγμής και η σχέση μεταξύ της Max και Chloe άξιζε κάθε λεπτό. Εις αναμονή λοιπόν μέχρι το μεγάλο φινάλε.

7.0
Βαθμός
8.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1