One Piece: Pirate Warriors 3

by Κώστας Νικολούζος on 11 Σεπτεμβρίου 2015

Το One Piece έχουμε την εντύπωση πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο φίλαθλο και μη κοινό που ασχολείται με το gaming, τα anime και τα manga. Λίγο-πολύ γνωρίζουν οι περισσότεροι για τον Monkey D. Luffy, το ψάθινο καπέλο του και τον στόχο του να γίνει ο Βασιλιάς των Πειρατών στον φανταστικό κόσμο του Eiichiro Oda, δημιουργού του Shonen Manga/Anime στο οποίο και αναφερόμαστε.

Τον περασμένο Αύγουστο το One Piece: Pirate Warriors 3 έκανε την εμφάνισή του στην δυτική αγορά, μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία. Για πρώτη φορά η σειρά παρουσιάζεται και στα νεότερα οικιακά συστήματα (PS4) με το τρίτο μέλος της. Ευχή του γράφοντος πριν το λανσάρισμα του τίτλου σαν φαν του One Piece ήταν το Pirate Warriors 3 να μην αποτελέσει απλά ένα ακόμη παιχνίδι τύπου Warriors από την Omega Force αλλά να διαθέτει τα στοιχεία εκείνα που θα το κάνουν να ξεχωρίσει. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε πριν αναλύσουμε την εμπειρία μας είναι πως δεν απογοητευτήκαμε σαν "φίλοι" του Luffy.

ONE PIECE: PIRATE WARRIORS 3_20150906141842

Αρχικά, για πρώτη φορά στη σειρά με το Pirate Warriors 3 καλύπτονται τα σημαντικότερα γεγονότα του One Piece από την αρχή μέχρι και το πιο πρόσφατο Dressrosa Arc, για όσους γνωρίζουν, σε τεράστιο βαθμό. Arlong Park, Alabasta, Skypiea και Marineford δηλώνουν παρών μαζί με δεκαέξι ακόμα Arcs.

Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται όσον αφορά τα Warriors παιχνίδια, έχουμε να κάνουμε με Action τίτλους όπου σε μεγάλης ή μικρής έκτασης dungeons οι χαρακτήρες μας έρχονται αντιμέτωποι με ορδές αντιπάλων στην οθόνη τους χρησιμοποιώντας μία σειρά από διάφορα combos και πολλές φορές με την χρήση της button mash τεχνικής. Κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά των Warriors παιχνιδιών τα τελευταία χρόνια είναι το στοιχείο της επανάληψης, του αδύναμου σεναρίου και ο παρωχημένος τεχνικός τομέας. Αξίζει να δούμε πως τα πάει με την "κληρονομιά" των συγκεκριμένων παιχνιδιών το Pirate Warriors.

ONE PIECE: PIRATE WARRIORS 3_20150906190240

Τα διαθέσιμα Modes του τίτλου είναι τρία. Πρώτα, το Legend Log το οποίο είναι και το κύριο Story Mode και για εμάς το Highlight του παιχνιδιού αφού όπως προείπαμε καλύπτει σε τεράστιο βαθμό τα σημαντικότερα γεγονότα του One Piece και μάλιστα χωρίς να τα αλλοιώνει. Ακόμη και εντός του gameplay στα dungeons, βλέπουμε να αναπαριστώνται γεγονότα της σειράς. Μετά, υπάρχει το Free Log το οποίο στην ουσία είναι το Legend Log με τη μόνη διαφορά ότι στα επεισόδια που εμπεριέχονται μπορούμε να παίξουμε με οποιονδήποτε χαρακτήρα -που έχουμε ξεκλειδώσει φυσικά- επιθυμούμε, ασχέτως από το αν κανονικά εμπλέκεται σε αυτά. Τέλος, υπάρχει το Dream Log όπου με τον χαρακτήρα της επιλογής μας, ολοκληρώνοντας quests, διαθέσιμα γίνονται νέα νησιά και δρόμοι που δίνουν πρόσβαση σε μάχες με νέους αντιπάλους. Φτωχό, θα λέγαμε, σύνολο από Modes.

Οι διαθέσιμοι προς επιλογή χαρακτήρες ξεπερνούν τους τριανταπέντε ενώ την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια των playthrough μας κάνουν πολλοί περισσότεροι. Ο "πυρήνας" των Warrior Games όσον αφορά το gameplay παραμένει πιστός και στο Pirate Warriors 3. Δηλαδή, αυτό που καλείται ο παίκτης να κάνει ουσιαστικά είναι να αφανίζει "λαοθάλασσες" αντιπάλων με απώτερο σκοπό των missions μέσα στα dungeons συνήθως είτε να καταλάβουμε εν τέλει κάποιο οχυρό, είτε να προστατεύσουμε κάποιο δικό μας είτε να κερδίσουμε τα αντίπαλα bosses, έχοντας πάντα στο νου μας και την ακεραιότητα των συντρόφων μας (την φιλική A.I.). Αυτή η μονοτονία σπάει ενίοτε από την κλήση μας να ενεργοποιήσουμε διάφορους διακόπτες κάπου μέσα στα dungeons και άλλα παρόμοια events. Με λίγα λόγια δηλαδή το στοιχείο της επανάληψης στους στόχους μας εντός μάχης είναι έντονο δυστυχώς. Βέβαια, το γεγονός πως πρωταγωνιστές σε όλο αυτό το "σκηνικό" είναι οι χαρακτήρες του One Piece και αναβιώνουμε πολλές σπουδαίες στιγμές του (όσοι ακολουθούν τη σειρά τουλάχιστον) είναι αρκετό, προσωπικά για εμάς, για να προσδώσει μία εντυπωσιακότερη αύρα.

ONE PIECE: PIRATE WARRIORS 3_20150906173157

Στο σύστημα μάχης τώρα, πέρα από τους κλασσικούς συνδυασμούς επιθέσεων και την ευκαιρία που μας δίνεται να εκτελέσουμε τις χαρακτηριστικότερες κινήσεις των αγαπημένων μας χαρακτήρων έχουμε μία νέα προσθήκη στο σύστημα μάχης, το λεγόμενο Kizuna Rush. Όταν ο κύριος χαρακτήρας μας εκτελεί combo επιθέσεις στο τέλος τους ένας από τους παρτενέρ μας βοηθάει χτυπώντας ακόμη μια φορά γεμίζοντας παράλληλα μία αντίστοιχη μπάρα. όταν η μπάρα αυτή γεμίσει πλήρως μπορούμε να εισέλθουμε σε ένα Rush Mode, όπου οι επιθέσεις μας γίνονται ισχυρότερες και σαν φινάλε να εκτελέσουμε μία συνεργατική Super Kizuna επίθεση. Η επίθεση αυτή μπορεί να εκτελεστεί με έως τέσσερις παρτενέρ ταυτόχρονα με την ισχύ της να αυξάνεται ανάλογα.

Το παιχνίδι διαθέτει και RPG στοιχεία αφού οι χαρακτήρες ανεβαίνουν level βελτιώνοντας τα στατιστικά τους σε άμυνα, επίθεση κτλ. Ύστερα από την ολοκλήρωση κάθε dungeon και ανάλογα τις απαιτήσεις κάθε επιπέδου που πληρούμε ανταμειβόμαστε με Beli (το νόμισμα στον κόσμο του One Piece) αλλά και Coins που απεικονίζουν χαρακτήρες και αντικείμενα και τα οποία είναι χρήσιμα για την περαιτέρω αύξηση στατιστικών και εκμάθηση skills.

ONE PIECE: PIRATE WARRIORS 3_20150906183459

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το διαδικτυακό κομμάτι. Μπορούμε πάντα να παίξουμε συνεργατικά με παίκτες ανά τον κόσμο βοηθώντας τους σε αποστολές και chapters ή ζητώντας βοήθεια από εκείνους. Βέβαια, μας ενόχλησε το γεγονός πως αν ζητήσουμε εμείς να παίξουμε διαδικτυακά κάποιο mission και ως ότου βρεθεί παίκτης, αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μόνοι μας τότε όταν συνδεθεί ο παίκτης που περιμέναμε η όλη αποστολή ξεκινάει ξανά από την αρχή. Ευτυχώς δεν χάνεται τυχόν experience που έχουμε συλλέξει μέχρι εκείνη την στιγμή. Η συνδεσιμότητα κυμαίνεται σε καλά επίπεδα με ευκολία στην εύρεση παιχτών και χωρίς διακοπές λόγω αδυναμίας σύνδεσης κατά τη διάρκεια των αποστολών.

Αυτό που λατρέψαμε στο παιχνίδι είναι τα cutscenes του. Δεν είναι animated αλλά και πάλι με την CGI εκδοχή τους απολαύσαμε να παρακολουθούμε την δουλειά της Omega Force όπως προσπάθησε να αποδώσει για ακόμη μία φορά τα γεγονότα του One Piece. Πολλά γεγονότα όμως παρουσιάζονται και με την μορφή ενός manga. Επίσης, η Omega Force φροντίζει για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το One Piece να τους ενημερώνει με σύντομες περιλήψεις για τα δρώμενα μεταξύ των αποστολών μας ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει.

ONE PIECE: PIRATE WARRIORS 3_20150906181548

Στον αντίποδα, κάτι που δεν μας άρεσε να βλέπουμε είναι οι πολλές πληροφορίες που κατακλύζουν την οθόνη μας κάνοντάς μας να χάνουμε αρκετή από τη δράση. Η κάμερα επίσης παρουσιάζει τα ''θεματάκια" της γυρνώντας αυτόματα χωρίς να εξυπηρετεί το οπτικό μας πεδίο πολλές φορές, απασχολώντας μας έτσι αρκετά για να την φέρουμε στα μέτρα μας. Η γενικότερες οπτικές εντυπώσεις μας από την PS4 έκδοση είναι ανάμεικτες. Το περιβάλλον των dungeons όπως είθισται σε Warriors τίτλους έχει παραμείνει αρκετά χρόνια πίσω τεχνολογικά με επιφάνειες μικρής λεπτομέρειας. Βελτίωση, ωστόσο, παρουσιάζει η λεπτομέρεια στα μοντέλα των χαρακτήρων.

Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο των Warrior games είναι το framedrop όταν το σύστημα μας επιβαρύνεται από τους εκατοντάδες χαρακτήρες που συνυπάρχουν ταυτόχρονα στην οθόνη. Στο Pirate Warriors 3 και το PS4 βλέπουμε πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αφού παρά τις αρκετές ώρες ενασχόλησής μας δεν διαπιστώσαμε πτώση των καρέ πάνω από δύο ή τρεις φορές. Η ύπαρξη του- έστω και ισχνού- frame drop δεν παύει όμως να είναι ένα μικρό μείoν τεχνικά.

ONE PIECE: PIRATE WARRIORS 3_20150907000046

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη τα επίπεδά της κυμαίνονται στα στάνταρ ενός Warrior παιχνιδιού. Η απόδοση των συντρόφων μας είναι μέτρια έως αξιόλογη κι αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστεί να τρέξουμε μέσα στο dungeon για να δώσουμε μία μικρή βοήθεια στις μάχες τους ώστε να μην εγκαταλείψουν, ενώ άλλες φορές καταφέρνουν να κερδίσουν μόνοι τους τα διάφορα mini bosses που παρουσιάζονται. Από την άλλη, η εχθρική Α.Ι. ακόμη και στο Hard επίπεδο δυσκολίας δεν διαθέτει ιδιαίτερη πρόκληση παρά μόνο σε μερικές μάχες με bosses ή αν αποφασίσουμε να μπούμε σε μία αποστολή μεγαλύτερου προτεινόμενου level για χαρακτήρα μας με κάποιον με αρκετά μικρότερο level.

Δεν απουσιάζουν και κάποια μικρά bugs/glitches. Game-breaking δεν μπορούμε να τα πούμε αλλά λίγο ενοχλητικά ίσως. Χαρακτηριστικά, σε τελική μάχη ενάντια στον Buggy για την ολοκλήρωση κάποιας αποστολής ύστερα από είκοσι λεπτά παιχνιδιού παρά το γεγονός ότι του αδειάσαμε όλη την μπάρα ζωής, όσο κι αν τον χτυπούσαμε από εκεί και πέρα εκείνος δεν έλεγε να ηττηθεί με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ξαναπαίξουμε τη αποστολή από την αρχή. Για του λόγου το αληθές όμως ήταν και το μόνο σχετικό "παρατράγουδο" που αντιμετωπίσαμε εντός του gameplay.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Bandai Namco στη χώρα μας, Bandai Namco Games Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

One Piece: Pirate Warriors 3

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Omega Force

Publisher

Bandai Namco

Διανομή

Bandai Namco Games Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / PS Vita

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

28 Αυγούστου 2015

Είδος

Action

PEGI

12

Θετικά

+ Το Legend Log Mode (Arcs, αναβίωση αξιομνημόνευτων γεγονότων κ.α.)
+ Απολαύσαμε τα Cutscenes
+ Πληθώρα από χαρακτήρες
+ Απροβλημάτιστο διαδικτυακό παιχνίδι
+ To καλύτερο Pirate Warriors παιχνίδι ως τώρα και καταλληλότερο για τους φαν του One Piece

Αρνητικά

- Το στοιχείο επανάληψης στο Gameplay
- Λίγα διαθέσιμα Modes
- Τα τερτίπια της κάμερας
- Το περιβάλλον των dungeons παραμένει οπτικά στάσιμο
- Πτώση των καρέ περιστασιακά
- Κάποια Bugs/Glitches

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι το One Piece: Pirate Warriors 3 μπορούμε να πούμε πως είναι το καλύτερο παιχνίδι της τριλογίας και σίγουρο όχι ένα ακόμη Warriors παιχνίδι. Δεν καταφέρνει να αποφύγει αρνητικά στοιχεία των Warriors τίτλων όπως η επανάληψη στο Gameplay και τα διάφορα τεχνικά προβλήματα αλλά του σύμπαν του One Piece προσφέρει ένα Story με συγκινήσεις και κάνει τα πάντα να μοιάζουν λίγο πιο ενδιαφέροντα. Υστερεί σίγουρα σε ποικιλία από Modes.

Ως Highlight του παιχνιδιού εμείς βλέπουμε το Legend Log Mode με το συνολικό του περιεχόμενο ενώ απολαύσαμε και τα Cutscenes του. Όσοι δεν συγκινείστε από το ίδιο το One Piece ή τα παιχνίδια τύπου Warriors σίγουρα δεν θα βρείτε κάτι να σας τραβήξει το ενδιαφέρον ούτε και τώρα. Συνεχίζει να είναι ένα genre που απευθύνεται σε μία μικρότερη σχετικά gaming μερίδα ατόμων αλλά το συστήνουμε οπωσδήποτε και ανεπιφύλακτα στους φίλους του One Piece. Σαν φαν του One Piece θα δίναμε εύκολα ένα "οκταράκι" στην γενική αξιολόγηση. Η συνολική εικόνα του σαν παιχνίδι όμως είναι κάπου χαμηλότερα...

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
50%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1