PES 2015

O πάλαι ποτέ βασιλιάς επέστρεψε για να διεκδικήσει το θρόνο του
by Κώστας Νικολούζος on 17 Νοεμβρίου 2014

Φτάσαμε αισίως στον Νοέμβριο του 2014 για να κυκλοφορήσει ο πρώτος ‘’next-gen’’ τίτλος PES με το Pro Evolution Soccer 2015. Franchise που στην Ελλάδα έχει αγαπηθεί όσο πουθενά αλλού ανά την υφήλιο. Το παρελθόν του προϊόντος από την ιαπωνική Konami ένδοξο, με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια που έπασχε αδιαμφισβήτητα από κρίση ταυτότητας και ποιότητας, βλέποντας το αντίπαλο δέος - EA Sports και FIFA - να του κλέβει τη θέση στην κορυφή της κατηγορίας.

Η πρώτη προσπάθεια στη νέα Gaming γενιά έφερε τον αέρα της αλλαγής άραγε για το πιο διάσημο παιχνίδι στη χώρα μας (μαζί με το LoL ίσως) ή για μία ακόμη χρονιά θα μείνει ζωγραφισμένη η απόγνωση στα πρόσωπα των υποστηρικτών;

Φέτος, το στοίχημα για την Konami ήταν μεγάλο όπως μεγάλη και η ευκαιρία της για ένα δυναμικό comeback. Αρχικά, φέτος θεωρητικά μπόρεσε να δείξει σε μεγαλύτερό βαθμό τις δυνατότητες της μηχανής γραφικών της, Fox Engine, που πέρυσι με το PES 2014–όπως υποστήριξε- περιορίστηκαν από τις αντίστοιχες των Xbox 360 και PS3. Ύστερα, είχαμε την επιπλέον καθυστέρηση κυκλοφορίας του PES 2015 δύο μηνών από ότι συνήθως. Κίνηση που πραγματοποίησε η Konami προκειμένου να δώσει στο κοινό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα πρώτα δείγματα του PES 2015 είναι ενθαρρυντικά. Το κεντρικό μενού έχει αλλάξει όψη, στα πρότυπα του FIFA πλέον, και είναι πολύ πιο βολικό και καλαίσθητο από άλλες χρονιές. Ύστερα, έχουμε μια πληθώρα από Modes για να διαλέξει ο παίκτης. Master League, UEFA Champions League, Europa League, Copa Libertadores, Copa Sudamericana και το ολοκαίνουργιο MyClub είναι μερικά από αυτά. Το τελευταίο βαδίζει στα πρότυπα του Ultimate Team Mode του FIFA σε μία πιο απλή μορφή αρχικά που σε βάθους χρόνου θα προσπαθήσει, όπως φαίνεται, να πάρει την πρωτιά από το UT. Οι παίκτες αναλαμβάνουν την ομάδα της αρεσκείας τους με παίκτες χαμηλής δυναμικότητας βέβαια και καλούνται να χτίσουν βήμα-βήμα μια δυνατή ομάδα με ισχυρή χημεία που θα προβιβαστεί από την 12η κατηγορία όσο πιο ψηλά γίνεται για να κατακτήσει τη δόξα.

Η ατμόσφαιρα των γηπέδων φέτος έχει ανέβει επίπεδο. Οι φίλαθλοι δείχνουν πιο ‘’ζωντανοί’’ σε σχέση με αυτούς του FIFA. Ειδικά στις διοργανώσεις της λατινικής Αμερικής με τα καπνογόνα, τα χαρτάκια και τους φιλάθλους να ανεβαίνουν στα κάγκελα στην είσοδο των ομάδων είναι το κάτι άλλο.

Στα ενδότερα τώρα και το ουσιαστικό gameplay του PES 2015 ,το οποίο καθορίζει και το κατά πόσο είναι η φετινή πρόταση της Konami επιτυχημένη, έχουμε μείνει σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι. Αυτό γιατί έχουμε να κάνουμε με μία ισορροπημένη και λειτουργική εμπειρία. Αρχικά να πούμε πως η Konami δείχνει να ξεφεύγει από αυτόν τον Arcade χαρακτήρα που πολύ προσδίδουν στο PES.

Πλέον, κάθε πάσα χρειάζεται τη σωστή δύναμη αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και η τοποθέτηση σώματος τόσο του παίκτη που κάνει την πάσα όσο και εκείνου που θέλει να την υποδεχθεί. Η φυσική στις μάχες σώμα με σώμα επίσης είναι ομαλότερη φέτος και δίνει το πλεονέκτημα σε εκείνους που διεκδικούν την μπάλα μέχρι τέλους. Η τακτική του «πετάω την μπάλα μπροστά με τον γρήγορο εξτρέμ μου και ξεπερνάω τον αντίπαλο» δείχνει να αποδυναμώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τις υπερβολικές ατομικές ενέργειες. Αποκλείστε από τώρα την προοπτική πως απλά αλλάζοντας κατεύθυνση με κάποιον σούπερ σταρ θα μπορείτε να αδειάσετε όλη την αντίπαλη ομάδα. Θα χρειαστείτε εξυπνότερες τακτικές και μεγαλύτερες συνεργασίες.

Επίσης, ο manual χειρισμός σε πάσες και σουτ είναι εύκολος στη χρήση και πολλές φορές απολαυστικός με τις φάσεις που μπορεί κανείς να δημιουργήσει εξαιτίας του. Βέβαια, ξανά φέτος τα σουτ δεν μας ικανοποίησαν. Δεν είναι τα ‘’βαρύγδουπα’’ και γεμάτα σουτ που θέλουμε να βλέπουμε. Κάτι που μας ικανοποιεί στο FIFA αντίστοιχα. Πέρα από τα παραπάνω, οι τερματοφύλακες παρουσιάζουν σταθερότητα με σωστές επεμβάσεις και χωρίς τις γκέλες που κοστίζουν φθηνά γκολ και εκνευρίζουν. Η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει πάει ένα κλικ πιο πάνω δίνοντας μεγαλύτερη φυσικότητα στη ροή ενός ματς σε σχέση με πέρυσι.

Ένα από τα λίγα αρνητικά του Gameplay για εμάς μαζί με τα σουτ είναι και το φαινόμενο του ‘’freeze’’. Όχι ιδιαίτερα σοβαρό αλλά όχι και αμελητέο. Σχεδόν σε κάθε αγώνα μια φορά τουλάχιστον η εικόνα μας ‘’παγώνει’’ για 1 δευτερόλεπτο, ίσως και λιγότερο. Η συνολική εμπειρία δεν επηρεάζεται από αυτό βέβαια αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί από τους developers.

Όσον αφορά τον σχολιασμό τώρα, τόσο στον ελληνικό όσο και στον αγγλικό οι προσθήκες είναι ελάχιστες και σχετικά γρήγορα καταλήγει να είναι επαναλαμβανόμενος και βαρετός. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά τα πράγματα να αλλάξουν.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Konami με τα δικαιώματα και τις άδειες για επίσημες ομάδες κτλ είναι γνωστό και δεν παραλείπεται ούτε φέτος. Ο αριθμός των διαθέσιμων γηπέδων περιορίζεται στα 11 και οι ομάδες της Αγγλίας συνεχίζουν να μην διαθέτουν πραγματικά ονόματα και εμφανίσεις.

Όμως η Konami, όσον αφορά το σύνολο των ομάδων, φαίνεται να καταβάλει προσπάθειες για να βελτιώσει την κατάσταση. Για πρώτη φορά περιέλαβε Β’ Κατηγορίες σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Τεχνικά, η A.I. λειτουργεί πολύ καλά. Οι παίκτες της ομάδας σας υπακούν στην τακτική που τους υποβάλλεται και ψάχνουν την κίνηση στα κενά της αντίπαλης άμυνας. Ομοίως άρτια δουλεύει και η αντίπαλη A.I. Προσαρμόζει τις τακτικές της και τον τρόπο παιχνιδιού ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα.

Στις διαδικτυακές συνδέσεις μας και την προσπάθεια παιχνιδιού με άλλους χρήστες ανά τον κόσμο θα μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερη εμπειρία. Αντίπαλο βρίσκαμε με την πρώτη προσπάθεια τις περισσότερες φορές αλλά το lag -συνήθως ''ελαφρύ''- κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν συχνό φαινόμενο.

Στον οπτικοακουστικό τομέα έχουμε μείνει επίσης ικανοποιημένοι, χωρίς να εντυπωσιαστούμε ιδιαίτερα ωστόσο. Η απεικόνιση του γηπέδου και των ίδιων των μοντέλων των παικτών κινείται σε υψηλά επίπεδα, σίγουρα όμως έχει περιθώρια βελτίωσης τις επόμενες χρονιές. Το soundtrack αν και περιορισμένο διαθέτει μοντέρνα κομμάτια όπως είναι τα ‘’Wake me up’’ από Avicii και «Demons» από Imagine Dragons.

Κλείνοντας, στο συμπέρασμα το οποίο καταλήγουμε για το PES 2015 είναι πως έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά ποιοτική πρόταση από την Konami ύστερα από καιρό. Η εισαγωγή του τίτλου στα συστήματα νέας γενιάς πραγματοποιήθηκε ‘’με το δεξί’’. Το ισορροπημένο Gameplay και η πληθώρα από Modes είναι μερικά από τα θετικά του στοιχεία ενώ στα αρνητικά έχουμε το ζήτημα με τα δικαιώματα και τα λίγα διαθέσιμα γήπεδα για μία ακόμη φορά αλλά και όσες μικρές ατασθαλίες προαναφέραμε.

Ο ανταγωνισμός στον χώρο του ποδοσφαίρου επέστρεψε και το PES 2015 είναι τίτλος που προτείνουμε στους λάτρεις της σειράς και όχι μόνο.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπρόσωπο της Konami στη χώρα μας, Zegetron, για τις ανάγκες του Review.

Αποκτήστε το Pro Evolution Soccer 2015 από το GamerGeeks.gr στην τιμή των 50,00€.

 

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

PES Productions

Publisher

Konami

Διανομή

Zegetron

Πλατφόρμες

PC / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

13 Νοεμβρίου 2014

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Καλαίσθητο και βολικό μενού

+ Πληθώρα από διαθέσιμα Modes

+ Η ατμόσφαιρα των γηπέδων

+ Ισορροπημένοι και λειτουργικοί Gameplay μηχανισμοί

+ Ποιοτική A.I.

+ Για πρώτη φορά έχουμε την εισαγωγή Β' κατηγοριών

Αρνητικά

- Τα σουτ δεν μας ικανοποιούν

- Το στιγμιαίο ''πάγωμα'' στους αγώνες

- Ο σχολιασμός γίνεται γρήγορα επαναλαμβανόμενος

- Τα ζητήματα με τα δικαιώματα και τα λίγα γήπεδα συνεχίζουν να υπάρχουν

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.5
8.0
Βαθμός
8.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
50%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1