Project Cars

Ένα Racing παιχνίδι με δική του ταυτότητα
by Νίκος Λυμπέριος on 11 Μάϊου 2015

Το Project Cars αποτελεί το πρώτο σοβαρό Racing Game που δίνει έμφαση πρώτα στο κομμάτι των αυτοκινήτων και το πώς αυτά συμπεριφέρονται και μετά στο περιτύλιγμα. Φυσικά δεν είναι το πρώτο παιχνίδι αγώνων με αυτοκίνητα που κυκλοφορεί για τις κονσόλες νέας γενιάς αφού έχουμε τα Forza, Driveclub, Need for Speed, The Crew. Όλα τους όμως βασίζονται στο να δημιουργήσουν πρώτα έντονα την αίσθηση της ταχύτητας και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την έννοια της στρατηγικής οδήγησης και τα σοβαρά physics.

Στο Project Cars δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και επιπόλαιες κινήσεις. Αν βρέχει και δεν σεβαστείς την ολισθηρότητα του δρόμου θα βρεθείς να κάνεις πιρουέτες σαν μπαλαρίνα. Αν είναι βράδυ και αρχίσεις να χτυπάς δεξιά και αριστερά τους αντιπάλους, θα βρεθείς χωρίς φώτα. Αν στρίβεις πολύ νωρίς ή κάνεις απότομες κινήσεις με το χειριστήριο – τιμονιέρα, με το πρώτο πάτημα των τροχών στο γρασίδι θα τιμωρηθείς. Η τιμωρία μπορεί να είναι απλά από μια μικρή προειδοποίηση, την ακύρωση του χρόνου για τον γύρο ή ακόμα χειρότερα θα χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου και τελικά της θέσης στην κατάταξη. Ένας γύρος παραπάνω στους αγώνες αντοχής και μπορεί να βρεθείς στην άκρη του δρόμου να παρακολουθείς του αντιπάλους σου να ολοκληρώνουν τον αγώνα και εσύ να αναρωτιέσαι γιατί τελικά δε μπήκες στα pits για ανεφοδιασμό βενζίνης.

To μοντέλο φυσικής του παιχνιδιού είναι στημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθεί όσο το δυνατόν γίνεται, τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν τα ελαστικά, οι αναρτήσεις και το αμάξωμα του αυτοκινήτου. Αυτό για πολλούς αρχάριους σημαίνει αρκετές ώρες ασυγχώρητης τιμωρίας και πολλών επανακινήσεων. Ξεκινας τον αγώνα οδηγώντας προσεχτικά αφού η χαμηλή θερμοκρασία των ελαστικών δεν σου δίνει το απαραίτητο grip και τη σιγουριά που χρειάζεται για να πιέσεις το αυτοκίνητο στις απότομες στροφές. Ένα γύρο μετά και το κράτημα του αυτοκινήτου βελτιώνεται αισθητά, πίεσε λίγο παραπάνω τα λάστιχα, υπερέβαλε στη χρήση του φρένου και στα άσκοπα πλαγιάσματα και θα χρειαστείς γρήγορα αλλαγή.

Α.Ι.: ΟΤΑΝ Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Project Cars Grid Position

Τα άψογα physics του παιχνιδιού παντρεύονται άριστα με την εξαιρετική A.I. των αντιπάλων αυτοκινήτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Στο 20% - 30% της δυσκολίας τους είναι απλά ανταγωνιστικοί, ανεβάζοντας όμως την σκάλα λιγάκι και βρίσκουμε απέναντι μας συμπεριφορές που μας εκπλήσσουν. Οι οδηγοί πιέζουν στις στροφές για να μας αγχώσουν αναγκάζοντας μας να κάνουμε σφάλμα, κλείνουν το δρόμο και σχεδόν ποτέ δεν δίνουν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουμε κάποιον εικονικό αντίπαλο. Λέμε σχεδόν, γιατί το μόνο ψεγάδι που ανιχνεύσαμε είναι στην έναρξη κάθε αγώνα και σε περιπτώσεις που η θέση μας είναι από την 4η θέση και πίσω. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αντιπάλων υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στριμώγματος και ατυχημάτων μέχρι και την πρώτη στροφή. Το πρόβλημα ενδεχομένως οφείλεται στην επιθετικότητα της οδήγησης που δείχνουν οι αντίπαλοι οδηγοί.

Η μαγεία του Project Cars είναι ότι μετά από ώρες κοπιαστικής δουλειάς και προσπάθειας, ανθίζει σε κάτι πραγματικά εθιστικό. Το απίστευτα βαθύ περιεχόμενο του σε συνδυασμό με την sandbox προσέγγιση των ρυθμίσεών του μεταμορφώνεται στον απόλυτο χώρο συγκέντρωσης των απανταχού fan του είδους. Ψάχνοντας πιο βαθιά στις ρυθμίσεις που προσφέρονται γίνεται αμέσως σαφές ότι οι επιλογές για το στήσιμο των αυτοκινήτων αποτελούν ό,τι πιο σχολαστικό και λεπτομερές έχει δει κάποιος σε Racing στις κονσόλες και ίσως και στο PC, εξαιρουμένων κάποιων συγκεκριμένων παιχνιδιών.

Οι ρυθμίσεις για την παραμετροποίηση των πιστών είναι το ίδιο εντυπωσιακές. Επιτρέπουν την λεπτομερή ρύθμιση των καιρικών συνθηκών από καθαρή ηλιόλουστη μέρα σε καταιγίδα που πραγματικά κόβει την όραση, μέχρι και την ακριβή ώρα της μέρας. Μιλώντας για πληθώρα επιλογών και επίπεδο ρεαλισμού, δίνεται η δυνατότητα για πλήρη 24ωρο αγώνα σε ένα Le Mans event σε πραγματικό χρόνο. Το πραγματικό τεστ αντοχής, ικανοτήτων και συγκέντρωσης. Ο αριθμός των πιστών που είναι διαθέσιμος είναι πραγματικά τεράστιος. 14 χώρες και 80 διαφορετικά layout πιστών.

ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ - Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ

Project Cars Grid Position

Ο αριθμός των αυτοκινήτων είναι λίγο πάνω από 60, νούμερο που με την πρώτη ματιά φαίνεται μικρό. Η λίστα περιλαμβάνει από αυτοκίνητα δρόμου, τέρατα υψηλών επιδόσεων, karts, μέχρι και παλιά κλασσικά. Εδώ ισχύει ότι η ποιότητα ξεπερνάει την ποσότητα. Κάθε αμάξι είναι μελετημένο από την ομάδα της Slightly Mad Studios και σε συνδυασμό με τις προτάσεις και συμβουλές της κοινότητας είναι σχεδιασμένο με έμφαση στην όσο δυνατή καλύτερη πιστότητα της συμπεριφοράς του στο δρόμο. Το θεαματικότερο όλων είναι ότι αυτά είναι ξεκλείδωτα από την αρχή. Εδώ έρχεται το sandbox κομμάτι του παιχνιδιού που αναφέραμε και πριν. Η Slightly Mad Studios θέλησε με το Project Cars να δώσει στους παίχτες να απολαύσουν την εμπειρία οδήγησης που προσφέρει το παιχνίδι χωρίς να κλειδώσει τα πάντα πίσω από διάφορους κλασσικούς μηχανισμούς που συναντάμε σε άλλα παιχνίδια του είδους. Είναι από τα λίγα παιχνίδια που η σπαρτιάτικη προσέγγιση των συστημάτων leveling και της διαθέσιμης καριέρας είναι για καλό.

Μπορείς να ξοδέψεις άπειρες ώρες στο single player κομμάτι του παιχνιδιού ή στο career mode. Η καρδιά του Project Cars βρίσκεται στο Online του. Η λίστα των διαθέσιμων επιλογών και τα στοιχεία συμπεριφοράς και οδήγησης που δίνονται είναι εκτενή, προωθούν την καλή συμπεριφορά και δίνουν την αίσθηση μιας ζωντανής κοινότητας, όντας μάλιστα παιχνίδι που ξεκίνησε από την υποστήριξη της κοινότητας και αργότερα πέρασε στα ικανά χέρια της Bandai Namco για την προώθηση του. Δε πρέπει να παραλείψουμε ότι ο κόσμος που θα μπει στην κοινόττητα αυτή θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός, οπότε οι νεοφερμένοι του είδους θα χρειαστούν αρκετή εξάσκηση.

Ο ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PC

Project Cars Raining

Κάθε αμάξι είναι σχεδιασμένο με στόχο την απόλυτη λεπτομέρεια και την έμφαση στο ρεαλισμό. Η κάμερα πρώτου προσώπου παρμένη και βελτιωμένη από το Need for Speed: Shift 2 της Slightly Mad Studios, είναι ιδανική, γιατί παρόλο που γεμίζει την οθόνη με διάφορες λεπτομέρειες που μειώνουν την ορατότητα, ο ρεαλισμός της οπτικής που έδωσαν οι developers ξεπερνάει ότι έχουμε δει μέχρι τώρα στο είδος. Η αίσθηση της ταχύτητας και του αυτοκινήτου που παίρνει ο παίχτης από την κλίση του αμαξώματος και η έκρηξη αδρεναλίνης όταν προσπερνάς έναν αντίπαλο από το εσωτερικό μιας κλειστής στροφής με πολλά χιλιόμετρα αγγίζει τα όρια του αληθινού. Υπάρχουν φυσικά και πιο παραδοσιακές κάμερες, αλλά χάνουν την μοναδικότητα της ατμόσφαιρας που δίνει η κάμερα πρώτου προσώπου.

Μικρές λεπτομέρειες όπως σπίθες από το κάτω μέρος του σασί, κομμάτια των αυτοκινήτων που μένουν στις πίστες, οι κώνοι που παραμένουν στις ίδιες θέσεις μετά από χτύπημα τους, φαίνονται αδιάφορες λεπτομέρειες, αλλά βρίσκονται εκεί για να δημιουργήσουν στο σύνολο τους μια ακριβέστατη εμπειρία οδήγησης αγώνων.

Και μιας και αναφερόμαστε στα γραφικά θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην έκδοση για τους υπολογιστές. Η μεγάλη διαφορά που ξεχωρίζει την έκδοση του PC από τα μικρά αδελφάκια του είναι φυσικά ο οπτικός τομέας. Αν η έκδοση για το PlayStation 4 είναι όμορφη και αγγίζει επίπεδα πραγματικού, τότε η έκδοση για τους υπολογιστές κάνει ένα βήμα παραπάνω κάνοντας την οθόνη μας οπτική πανδαισία. Οι λεπτομέρειες των αυτοκινήτων, της βροχής και των επιμέρους σταγόνων που τρέχουν στο σασί, τα απόνερα στους δρόμους και τα νερά που πετάγονται από τα αντίπαλα αυτοκίνητα φέρνουν τους αγώνες μέσα στο σπίτι μας.

Η έκδοση για τους υπολογιστές όπως είναι λογικό συνοδεύεται και από μια μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων των γραφικών. Από τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για την εξάλειψη του Aliasing, μέχρι το Padding του V.R. για τους τυχερούς κατόχους του Oculus Rift.

Επειδή όμως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις ακολουθούν δυο βίντεο και μερικές φωτογραφίες από την έκδοση για υπολογιστές που μπορείτε να βρείτε ως ψηφιακή αγορά μέσω του Steam:

Αδιαμφισβήτητα ο οπτικός τομέας του τίτλου είναι εξαιρετικός, δε μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και σε μερικά λιγότερο εντυπωσιακά σημεία του. Τα περιβάλλοντα των πιστών θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο κόσμος στις κερκίδες θα μπορούσε να δείχνει περισσότερη ζωντάνια και αληθοφάνεια, τουλάχιστον στην έκδοση για τους υπολογιστές όπου η ισχύς δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τα καιρικά φαινόμενα, στις κονσόλες υστερούν αρκετά σε σχέση με την έκδοση για τους υπολογιστές όσον αφορά την λεπτομέρεια της βροχής, αλλά και των ξεχωριστών particles αυτής όπως πετάγεται από τα απόνερα στο δρόμο. Τέλος η έκδοση για το PlayStation 4, χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τεχνική για την εξάλειψη των σκαλοπατιών στο περίγραμμα των αυτοκινήτων και γενικά των textures με την ονομασία temporal ΑΑ. Το ελάττωμα της τεχνικής είναι ότι δημιουργεί ghosting που φαίνονται αρκετά, ιδιαίτερα στα κινούμενα αντικείμενα μπροστά μας. Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τον υαλοκαθαριστήρα και τα κάγκελα.

Project CARS Ghosting

Το Ghosting στην έκδοση για το PlayStation 4.

 

Συνολικά και πέρα από τα παραπάνω αρνητικά τα οποία πρακτικά δεν τα παρατηρεί κάποιος όταν τρέχει σε έναν αγώνα, η Slightly Mad Studios έχει κάνει εξαιρετική δουλεία και το παιχνίδι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες κάθε πλατφόρμας.

εικόνες από την έκδοση του Project Cars στον υπολογιστή

εικόνες από την έκδοση του Project Cars στο PlayStation 4

Άλλο ένα μεγάλο ατού της έκδοσης για τον υπολογιστή είναι η ευρεία γκάμα υποστηρίξης σε επιπλέον περιφερειακά. Και λέγοντας περιφερειακά φυσικά αναφερομαστε στις τιμονιέρες. Κακά τα ψέμματα για ένα παιχνίδι του βεληνεκούς και του ύφους του Project Cars είναι απαραίτητη η χρήση τιμονιέρας για να μπορέσει κάποιος να το απολαύσει στο 100%.

Θα θέλαμε να είχαμε στη διάθεση μας και ένα Oculus Rift για δοκιμή του παιχνιδιού. Πάντως και αυτό ανήκει στα θετικά του τίτλου, η υποστήριξη δηλαδή του συγκεκριμένου VR HeadSet.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ PC / PS4

Αριστερά: PlayStation 4 / Δεξιά: PC

PlayStation 4
PC - Ultra Settings
PlayStation 4
PC - Ultra Settings

Ο ΗΧΟΣ - ΜΕΛΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ

Κάθε παιχνίδι αυτοκινήτων που σέβεται τον εαυτό του και το άθλημα εκτός από τον οπτικό τομέα πρέπει να ξεχωρίζει και στον ακουστικό, άλλωστε ο περισσότερος μας χρόνος θα είναι πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Η πρώτη εντύπωση πάντα είναι η όμορφη εικόνα, αλλά αυτό που θα μείνει είναι ο ήχος. Τα σκασίματα των εξατμίσεων από τα γρήγορα κατεβάσματα, το ουρλιαχτό των ελαστικών καθώς πασχίζουν να κρατήσουν το αμάξωμα στο δρόμο μπαίνοντας στα κλειστά hairpin της Mazda Laguna Seca, το άγριο κούμπωμα των ταχυτήτων στα αμάξια με δίσκο πλατώ μονής μάζας, η φωνή του συμβούλου μας από τα pit και το ρεαλιστικό static του ασυρμάτου μέχρι το οδυνηρό άκουσμα στο κάψιμο της μηχανής. Όλα αυτά δημιουργούν το απόλυτο περιβάλλον για μας μυήσει και καθηλώσει στο χώρο του αθλήματος.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ DEVELOPERS

234630_2015-05-09_00010

To Project Cars αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα crowdfunded games αυτή τη στιγμή. Χτίστηκε με τη βοήθεια της κοινότητας και απευθύνεται καθαρά στην κοινότητα. Οι λάτρεις του είδους θα βρουν το ιδανικό μέρος για να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα. Η πληθώρα επιλογών και οι δυνατότες παραμετροποίησης αυτοκινήτων και πιστών χαρίζουν στο παιχνίδι εξαιρετική διάρκεια στο χρόνο.

Η Slighlty Mad Studios έχει υποσχεθεί μακροχρόνια υποστήριξη και σε συνδυασμό με τις συμβουλές του κοινού έχουμε στα χέρια μας έναν τίτλο που έχει όλα τα φόντα για να εξελίσσεται διαρκώς και να γίνεται μέσω αναβαθμίσεων ακόμα καλύτερος.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της Bandai Namco στην Ελλάδα, Bandai Namco Games Hellas, στις εκδόσεις PC και PS4 για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Project Cars

Συντάκτης
11 Μάϊου 2015
Developer

Slightly Mad Studios

Publisher

Bandai Namco

Διανομή

Bandai Namco Games Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC / PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Μαΐου 2015

Είδος

Racing Simulator

PEGI

3

Badges
Θετικά

+ Γραφικά / Ήχος
+ Τα 60 fps
+ Gameplay - Physics
+ Βάθος και πλήθος επιλογών και ρυθμίσεων

Αρνητικά

- Η έκδοση για το PlayStation 4 έχει εμφανές Ghosting
- Η ΑΙ στο starting grid position (μόνο εκεί)
- H έλλειψη λεπτομέρειας στα περιβάλλοντα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.0
Συνοψίζοντας

Μετά από πολύχρονη αναμονή και αρκετά builds, το brainchild της Slightly Mad Studios κυκλοφόρησε και αποτελεί τρανό παράδειγμα για το πώς μια σωστή συνεργασία με την κοινότητα σε συνδυασμό με την αγάπη των δημιουργών για το είδος μπορούν να δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι το Project Cars δεν είναι το πιο εύκολο του είδους. Απαιτεί εξάσκηση και αρκετή προπόνηση. Αν του δώσεις χρόνο θα σε ανταμείψει και στο τέλος αυτό είναι που μετράει.

Η βαθμολογία αφορά την έκδοση PC, ενώ για PS4 θα το βαθμολογούσαμε με 8, καθώς το ghosting μπορεί να καταντήσει αρκετά ενοχλητικό.

9.0
Βαθμός
9.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
17%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
17%
Sad
0%
Rage
17%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1