Rare Replay

Ένας υπερπολυτελής emulator
by Παύλος Κρούστης on 7 Αυγούστου 2015

Διαβάστε ΕΔΩ το αφιέρωμά μας για "Τα 10 καλύτερα παιχνίδια της Rare".
(7 από αυτά, υπάρχουν στη συλλογή)

Λίγες φορές έχει τύχει να αναφερθούμε σε Review για τους κολοσσούς της βιομηχανίας, ένας εκ των οποίων είναι και η Rare, ώστε να αναλύσουμε καλύτερα το προϊόν που υπόκειται σε Review. Η συγκεκριμένη συλλογή όμως έχει δεκάδες επεκτάσεις τόσο ιστορικού ενδιαφέροντος, όσο για να αντιληφθούμε καλύτερα τι ακριβώς έχουμε στα χέρια μας. Το Rare Replay είναι μια αποκλειστική συλλογή 30 παιχνιδιών της Rare για το Xbox One της Microsoft. Για αρχή, ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή.

Ιστορική αναδρομή

Όλα ξεκινούν το 1982, όταν ιδρύθηκε η εταιρεία Ultimate Play the Game από τα αδέρφια Tim και Chris Stamper. Η εταιρεία έμελλε να ασχοληθεί με παιχνίδια για το Spectrum ZX, προτού αφιερωθεί στο NES και μετονομαστεί σε Rare. Η συνεργασία με την Nintendo έγινε πιο στενή, έγινε second party studio της εταιρείας και ακολούθησε το φαινόμενο Donkey Kong Country. Η αγγλική εταιρεία απέκτησε παγκόσμια φήμη και άρχισε η άνοδος. Η χρυσή εποχή της Rare είχε ξεκινήσει και θα έφερνε στο Nintendo 64 τα Banjo, GoldenEye, Killer Instinct, Conker και Perfect Dark. Παιχνίδια-μύθους για τη βιομηχανία με πολλά εκατομμύρια πωλήσεις (90 συγκεκριμένα ως το 2002).

Screenshot-Original (12)

Εκεί κάπου μπαίνει στο παιχνίδι η Microsoft, η οποία αγοράζει το 100% της Rare. Άμεσα ξεκινά ένα remake του Conker για το πρώτο Xbox, όπως και το πρώτο νέο παιχνίδι της εταιρείας, Grabbed by the Ghoulies. Δεν στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία. Κυκλοφορεί το Xbox 360 και η Rare κάνει το αδιανόητο "3 στα 3" με τα πρώτα games για τη νέα κονσόλα της Microsoft. Kameo: Elements of Power, Perfect Dark Zero και την επόμενη χρονιά Viva Pinata. Όλα με πολύ καλές κριτικές, αλλά με πεσμένο το επίπεδο των πωλήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ύστερα ήρθε η κάθοδος και κάπου εκεί έφυγαν και οι ιδρυτές της εταιρείας. H Microsoft, που πίστευε τότε στο Kinect, ανέθεσε στην Rare να αφοσιωθεί στο τόσο σημαντικό περιφερειακό τους. Το Kinect Sports γνώρισε εμπορική επιτυχία, αλλά οι κριτικές ήταν μέτριες και σίγουρα δεν άρμοζαν σε μια εταιρεία με το παρελθόν της Rare. Ο Phil Spencer αναλαμβάνει τα ηνία του Xbox, ξεχνάμε σταδιακά τα Kinect, κυκλοφορεί το Xbox One και μια ανάσα φρεσκάδας εισπνέεται. Τόσο για την Rare, όσο και για τη στροφή της Microsoft προς το hardcore gaming.

Ο ίδιος ο Spencer δηλώνει τεράστιος fan της Rare και των παιχνιδιών της και ανακοινώνεται νέο Killer Instinct, κάτι που οι fans ζητούσαν χρόνια. Λίγο αργότερα η Microsoft δηλώνει ότι θέλει να επαναφέρει παλιούς αγαπημένους ήρωες της εταιρείας, o Spencer βγαίνει με μπλουζάκι Battletoads και φτάνουμε στην E3 πριν 2 μήνες, όπου ανακοινώνεται το Rare Replay και το νέο, πολλά υποσχόμενο παιχνίδι της εταιρείας, Sea of Thieves. Κι έτσι όπως νιώθουμε ξανά την φλόγα να αναζωπυρώνεται, πάμε να δούμε τι προσφέρει το Rare Replay.

Εισαγωγή

Η συλλογή περιλαμβάνει 30 παιχνίδια από το 1982, έως και το 2008. Η εταιρεία έκλεισε τα 30 της χρόνια, με αυτή τη συλλογή με τα 30 παιχνίδια και σκέφτηκε να πωλείται προς 30 ευρώ. Για εμάς, το τελευταίο είναι σοκαριστικό. Δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιες καλοσύνες σε καμία περίπτωση σε αυτήν την αδυσώπητη βιομηχανία και μας κάνει να εκτιμήσουμε ακόμα περαιτέρω το ήδη υπέροχο πακέτο. Τι περιλαμβάνει ακριβώς όμως;

Από την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στο παιχνίδι θα ακούσετε μια μαγευτική μουσική. Η μουσική αυτή είναι νέα ηχογράφηση με ένα τραγουδάκι, όπου εορτάζεται η Rare και οι χαρακτήρες της και είναι η τέλεια εισαγωγή για ένα τέτοιο επετειακό πακέτο. Στο κανάλι της Rare στο YouTube μπορείτε να βρείτε τα making of από τις ηχογραφήσεις. Από την ποιότητα αυτή καταλαβαίνουμε τα production values και ο χαβαλές ξεκίνησε.

Πατώντας το A στην αρχή, ο τίτλος σας παρουσιάζει 3 modes. Το πρώτο, Rare Revealed, περιλαμβάνει όλο το βίντεο υλικό, το οποίο είναι στην ουσία ένα ντοκυμαντέρ για την Rare. Τα videos ξεκλειδώνουν όσο εσείς ξεκλειδώνετε achievements. Για κάποιους, αυτό θα είναι αρνητικό, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική επιβράβευση και πανέμορφο κίνητρο για να παίξουμε τελικά το Rare Replay. Πολύ καλύτερο από κάποια bonus στολή ή κάτι παρεμφερές, που βλέπουμε σε άλλα games. Τα videos περιέχουν εκπληκτικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για fans της εταιρείας και μη, είναι εξαιρετικής ποιότητας και οι developers της Rare, που μιλούν, τα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικά με το χιούμορ τους ή αυτά που λένε. Ακυρωμένο Kameo 2, γιατί δε θα δούμε νέο Conker και το εξαιρετικό making of του Banjo είναι μόνο μερικά απ' τα διαμάντια που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Το δεύτερο mode είναι η Game Gallery. Αφού μπείτε μέσα θα δείτε τα 30 εν λόγω παιχνίδια, τα οποία μπορείτε να ταξινομήσετε αλφαβητικά ή χρονολογικά. Επιλέγοντας κάποιο, ξεκινά να παίζει η χαρακτηριστική μουσική του, είτε 8-bit, είτε όπως ήταν, αλλά ηχογραφημένη εκ νέου με ορχήστρα/μπάντα! Το λατρεμένο theme από Battletoads σε ολόφρεσκη εκτέλεση. Μπαίνοντας στο μενού, έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τις επιλογές για το game ή να μπείτε στο snapshot mode, το οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω. Στο background βλέπουμε διακοσμημένο φόντο, στο κέντρο της οθόνης βλέπουμε gameplay, ενώ στα δεξιά λεπτομέρειες για το σκοπό του παιχνιδιού, χρονολογία και πόσοι παίκτες υποστηρίζονται.

Πάμε στο σημαντικότερο μέρος, που είναι η επιλογή των παιχνιδιών. Από έναν κατάλογο με εκατοντάδες παιχνίδια, οι υπεύθυνοι επέλεξαν 30. Αν εξαιρέσετε περίπου 5-6 θεωρούμε ότι η επιλογή είναι ιδανική, αλλά και η ποικιλία σε είδη εξαιρετική, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για τη δουλειά (χρόνων βέβαια) μίας μόνο εταιρείας. Δυστυχώς λόγω δικαιωμάτων, δεν συμπεριλαμβάνονται τα 2 καλύτερα ομολογουμένως παιχνίδια τους, που δεν είναι άλλα από τα GoldenEye 007, που είχε κυκλοφορήσει στο N64 και το Donkey Kong Country, της εποχής του SNES. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι πέρα από τα δικαιώματα, δε θα ταίριαζαν στη συλλογή γιατί δεν είναι χαρακτήρες της Rare. Θα διαφωνήσουμε, αλλά τους συγχωρούμε γιατί το πακέτο είναι εξαιρετικό έτσι κι αλλιώς.

Screenshot-Original (13)

Τα παιχνίδια

Χρονολογικά, τα πρώτα 7 παιχνίδια είναι της εποχής του Spectrum ZX, όταν η εταιρεία ακόμα ονομαζόταν Ultimate Play the Game. Έχουν ιστορικό ενδιαφέρον, όπως επίσης βλέπει και κάποιος τις εξελίξεις στο gameplay, μιας και είναι πάναπλο και μπορεί να τις παρατηρήσει ο καθένας. Ξεκινώντας με το Jetman και το sequel, Lunar Jetman δίνουν τις βάσεις, καθώς μπορείτε να δείτε τα κοινά στοιχεία που εμπεριέχουν και οι επόμενοι τίτλοι τους. Τα Atic Atac, Sabre Wulf, Underwurlde έχουν κι αυτά τις ομοιότητές τους, καθώς φτάνουμε στο Knight Lore, το οποίο έδωσε την ισομετρική προοπτική και θεωρήθηκε πρωτοπορία για την εποχή του, ενώ το Gunfright ουσιαστικά άλλαξε απλά theme. To 1985 αλλάζει το όνομα σε Rare και ακολουθεί η στήριξη του NES. Sports/Racing games ως επί το πλείστον με τo Slalom, RC Pro Am και RC Pro Am II, όπως και το Cobra Triangle, το οποίο ξέφευγε από τη λογική των αγώνων. Ισομετρικά ή μη, αρκετά διασκεδαστικά games για να παίξετε με τους φίλους σας. Το Solar Jetman αποτελεί το τρίτο παιχνίδι της Jetman σειράς, ενώ τα Snake Rattle 'n' Roll και Digger T. Rock επαναφέρουν το στοιχείο της εξερεύνησης και της περιπέτειας που είχαν παλιότεροι τίτλοι.

Αισίως φτάνουμε στο Battletoads. Ένα παιχνίδι, το οποίο δημιουργήθηκε επειδή η εταιρεία ήθελε να χτίσει ένα franchise και να πουλάει merchandise από αυτό. Τα Χελωνονιντζάκια ήταν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλή τότε. Οι 3 βάτραχοι, Rash, Zitz και Pimple πρωταγωνιστούν σε ένα μείγμα platforming, side-scrolling beat 'em up σε ένα παιχνίδι με 15 επίπεδα, κάθε ένα εκ των οποίων ήταν εφιάλτης της κολάσεως. Το παιχνίδι απέκτησε φήμη για την εξαιρετική του δυσκολία, ενώ μέχρι και σήμερα θεωρείται από τα πιο δύσκολα παιχνίδια. Στη συλλογή θα βρείτε και το Battletoads Arcade, το οποίο είναι στην ουσία νέο παιχνίδι για τα Arcades. Χωρίς τους περιορισμούς του NES, η Rare βελτίωσε ιδιαίτερα τα γραφικά και παρουσίασε έναν τίτλο αντάξιο της φήμης του πρώτου: το τελικό boss δεν μπορούσε να υποστεί ζημιά για κάποια χρονική διάρκεια. Τα Battletoads θεωρούνται από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της Rare, αφού έγιναν και τηλεοπτική σειρά και κατάφεραν να αποκτήσουν το μέγεθος για το οποίο προορίζονταν. Οι fans ζητούν νέο παιχνίδι εδώ και χρόνια, ενώ ένας από τους Battletoads θα έρθει και ως guest χαρακτήρας στην 3η σεζόν του Killer Instinct για το Xbox One.

Η Rare τότε ήταν στη χρυσή εποχή της, καθώς προσπέρασε σχετικά γρήγορα το SNES (αφήνοντας έναν ογκόλιθο μόνο με το όνομα Donkey Kong Country) και φτάνουμε στα χρόνια του Nintendo 64. To Killer Instinct ερχόμενο αντιμέτωπο με θρύλους, όπως το Mortal Kombat και το Street Fighter κατάφερε και κρατήθηκε ζωντανό και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα απ' τα καλύτερα fighting franchises. Το Blast Corps αποτελεί έναν εξομοιωτή καταστροφής, καθώς μπορείτε με το όχημά σας να ισοπεδώσετε ό,τι βλέπετε στην πίστα. Ένας άλλος τιτάνιος τίτλος για τα platformers γεννήθηκε το 1998, το Banjo & Kazooie. Είχε ξεκινήσει ως Dream για να εναντιωθεί απέναντι στο Mario 64, με πρωταγωνιστή ένα αγόρι, αλλά αναζητώντας κάτι πιο δυνατό για αυτό το ρόλο, κατέληξαν στην αρκούδα. Το πουλί προστέθηκε γιατί ήθελαν να δώσουν double jump στον Banjo! Έτσι γεννήθηκε η Kazooie. Αποτέλεσαν εξαιρετικό δίδυμο και ο τίτλος παραμένει ακόμα και σήμερα από τα πιο γνωστά του είδους. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε το ακόμα πιο επιτυχημένο sequel, Banjo & Tooie, ενώ σε όλα αυτά βλέπουμε την προσπάθεια της Rare να κάνει σωστή χρήση της κάμερας στα νεοφερμένα τότε 3D περιβάλλοντα και πολύγωνα.

Λίγο νωρίτερα, η Rare είχε γνωρίσει πρωτοφανή επιτυχία και βραβεία με τη μεταφορά της ταινίας του James Bond, GoldenEye 007. Λίγα χρόνια μετά, το 2000 δημιούργησε τη δική της ηρωίδα, που θα πρωταγωνιστούσε στον πνευματικό διάδοχο εκείνου του παιχνιδιού, το Perfect Dark. Ένας πιο σκοτεινός τίτλος για την Rare, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικής ποιότητας, όπως μας είχε συνηθίσει άλλωστε με πολλά στοιχεία από το GoldenEye. Ο τίτλος θεωρείται άλλη μία ναυαρχίδα για την Rare, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 2005 κυκλοφόρησε το prequel, Perfect Dark Zero, ως launch τίτλος για το Xbox 360, ένας εξίσου εξαιρετικός FPS τίτλος.

Στο ενδιάμεσο, η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει το Jet Force Gemini, που βλέπουμε στη συλλογή. Ένα Third Person Shooter, που έδωσε τις βάσεις και για τους επόμενους τίτλους. Sci-fi με εξωγήινες επιθέσεις και εσάς να προσπαθείτε να προστατέψετε φυλές από όλο το γαλαξία. Το 2001 κυκλοφόρησε ένας τίτλος με ενήλικο περιεχόμενο, καθώς είχαν επικριθεί ότι χρησιμοποιούσαν μόνο κυρίως χαριτωμένα περιβάλλοντα για μικρότερες ηλικίες (με εξαίρεση τα 2 προαναφερθέντα shooters φυσικά). Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ίσως ένα απ' τα πιο δημιουργικά και αστεία παιχνίδια όλων των εποχών: το Conker's Bad Fur Day. To παιχνίδι χρησιμοποιούσε voice-overs, τα οποία είναι εξαιρετικά αστεία και έβαζε τον Conker, το σκίουρο σε τρελές περιπέτειες, επηρεασμένες από ταινίες της εποχής, όπως τη "Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν" και το "The Matrix". Αξιοθαύμαστο είναι ότι όλο το παιχνίδι διατηρεί μια τεράστια ποικιλία στο gameplay του μέχρι και το τέλος, ώστε να μη βαρεθεί ο παίκτης ή να νιώσει την επανάληψη. Δυστυχώς, δε βλέπουμε την remastered έκδοση του Xbox, αλλά την αρχική του N64.

Το πρώτο παιχνίδι της Rare για Xbox ήταν το Grabbed by the Ghoulies. Ο τίτλος ακόμα και σήμερα φαίνεται πάρα πολύ όμορφος, καθώς πάει να συνδυάσει το καρτουνίστικο ύφος με κάτι πιο horror σε μια στοιχειωμένη έπαυλη. Δυστυχώς όμως το gameplay του είναι αρκετά ρηχό. Επόμενο στη λίστα είναι το Kameo: Elements of Power, ένας εξαιρετικός action adventure τίτλος με μια ηρωίδα που μπορεί να λάβει διάφορες μορφές για να λύσει puzzles ή να εξοντώσει εχθρούς. Η συλλογή συνεχίζει με τα "Animal-Crossing" Viva Pinata και Viva Pinata: Trouble in Paradise, 2 τίτλους, που... ποτέ δεν καταλάβαμε, αλλά για καλή τύχη της Microsoft, γνώρισαν εμπορική επιτυχία. Το Jetpac Refuelled αποτελεί το τέταρτο παιχνίδι της σειράς Jetpac, ενώ η συλλογή κλείνει με το τρίτο και τελευταίο Banjo παιχνίδι, το Banjo & Kazooie: Nuts & Bolts. Παρεξηγημένος τίτλος, ο οποίος έδωσε μεγάλη βάση στα οχήματα, κάτι που δεν άρεσε στους fans της σειράς.

Κρίνοντας τα παιχνίδια

Από τους 30 τίτλους, οι αρχικοί 7 θεωρούμε ότι είναι ιστορικής σημασίας και ιδιαίτερα δύσκολο να παιχτούν εν έτη 2015. Παρόλα αυτά, οι retro fans, θα βρουν μερικά εξαιρετικά κομμάτια. Οι υπόλοιποι τίτλοι θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον playable. Τα παιχνίδια του NES έχουν τα θέματά τους, αλλά με λίγη βοήθεια από το εξαιρετικό Rewind χαρακτηριστικό, μπορούν να τερματιστούν πολλές φορές. Σας δίνεται η δυνατότητα στα optons να ενεργοποιήσετε αυτή τη βοήθεια ή απεριόριστες ζωές. Πρόκειται για το Α και το Ω των παιχνιδιών εκείνης της εποχής. Το Rewind θα σας βοηθήσει, πατώντας το LT, να γυρίσετε πίσω μερικά δευτερόλεπτα για να γλιτώσετε από το θάνατό σας. Είναι το χαρακτηριστικό που ονειρευόταν κάθε παίκτης του Battletoads. Επιτέλους θα μπορέσετε να δείτε και πέρα από το τέταρτο επίπεδο!

Με ή χωρίς τις βοήθειες, η Rare έκανε τα παιχνίδια αυτά ακόμα πιο ελκυστικά, προσθέτοντας το χαρακτηριστικό save/load system (που βλέπουμε και σε emulators), cheats για ενεργοποίηση κατά βούληση και ένα φίλτρο CRT, το οποίο αλλάζει την εικόνα και την κάνει να μοιάζει ότι προέρχεται από CRT οθόνη. Κάποια παιχνίδια προτιμήσαμε να τα παίξουμε έτσι. Μέχρι να φτάσουμε στα παιχνίδια του N64, τα προηγούμενα θα κερδίσουν την προσοχή σας μέχρι να τα τερματίσετε (με τις ευκολίες φυσικά) ή μέχρι να πάρετε κάποια achievements, καθώς κάθε ένα από αυτά έχει 5 ή 10.

 

Φτάνοντας στα παιχνίδια του N64 (εξαιρώντας το Blast Corps, το οποίο έχει arcade στοιχεία), αυξάνεται σημαντικά το βάθος των τίτλων. Παιχνίδια, όπως το Killer Instinct και το Perfect Dark δεν είναι του ενός απογεύματος, όπως είναι τα παλιότερα. Το καθένα αποτελεί από μόνο του αιτία αγοράς αυτού του πακέτου. Ξεχωρίσαμε μερικά, τα οποία θεωρούμε ότι άνετα θα μπορούσαν να πωληθούν (μπορεί να το έχουν κάνει μάλιστα στο παρελθόν) και ξεχωριστά.

Τα 2 Perfect Dark αποτελούν και σήμερα εξαιρετικές First-Person-Shooter εμπειρίες με τα μπόλικα όπλα και τα gadgets της ηρωίδας να κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. Το πρώτο ίσως σας φανεί λίγο απαρχαιωμένο εμφανισιακά, αλλά από κάτω δεν παύει να κρύβεται ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι. Τα 2 Battletoads παιχνίδια αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες να βρεθείτε σπίτι ένα απόγευμα με τους φίλους σας για να νιώσετε λίγο το old-school στοιχείο με επίσης εξαιρετική ποικιλία. Τέλος, τα 3 platformers της συλλογής αυτής Banjo & Kazooie, Banjo & Tooie και Conker's Bad Fur Day θεωρούμε ότι μπορούν να σας κρατήσουν συντροφιά δεκάδες ώρες και ελλείψει "σοβαρών" προτάσεων στο platforming στις μέρες μας, να σας δώσουν ικανοποίηση. Άλλη μια εξαιρετική πρόταση είναι και το Kameo. Να αναφέρουμε ότι σε αυτά τα παιχνίδια (πλην του Battletoads) δεν υπάρχουν οι έξτρα ζωές, το Rewind κλπ.

Backwards Compatibility και τα προβλήματα

Ο τίτλος είναι χωρισμένος σε 10 κομμάτια. Ένα είναι το βασικό των 12GB με το base του Rare Replay, ενώ τα άλλα είναι 9 παιχνίδια του Xbox 360. Παιχνίδια που ήδη έχουν κυκλοφορήσει για το Xbox 360 σε κανονική ή Xbox Live Arcade μορφή. Αυτά τα 9 έχουν τα δικά τους achievements και γενικότερα τους "δικούς τους κανόνες". Δεν έχουν τα Snapshots, δεν έχουν τις έξτρα βοήθειες και για να μπείτε σε αυτά, πρέπει να κάνει το emulation το Xbox One. Τι σημαίνει αυτό; Καταρχήν, θα κατέβουν οι πληροφορίες σας από το LIVE για το 360, αν είχατε προφίλ από εκεί, στη συνέχεια θα εμφανιστεί το σήμα του 360 και θα εξομοιωθεί το περιβάλλον. Θα είναι ακριβώς όπως στο 360 σας. Στην ουσία θα παίξετε ένα παιχνίδι για N64, το οποίο έχει γίνει remade/remastered στο Xbox 360 μέσω εξομοίωσης software στο Xbox One. Μέσα σε συλλογή...

Το backwards compatibility του Xbox One για τα παιχνίδια του Xbox 360, το περιμένουμε επισήμως το Νοέμβριο. Τα παιχνίδια της συλλογής λοιπόν, είναι μια πρώτη γεύση γι' αυτό. Από αυτά, τα περισσότερα "τρέχουν" μια χαρά. Εντοπίσαμε όμως προβληματικό framerate σε κάποια. To μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν τα Perfect Dark Zero και Banjo & Kazooie: Nuts & Bolts, ενώ παρατηρήσαμε και κάποια stutters στους 2 άλλους Banjo τίτλους. Σίγουρα είναι λεπτομέρειες, όμως δεν παύουν να υπάρχουν. Απ' όσο είδαμε, ο κάθε τίτλος από τους emulated, μπορεί να ενημερωθεί με update ανεξάρτητα, οπότε ίσως δούμε βελτιώσεις σε αυτό.

Ένα άλλο πρόβλημα που δεν περιμέναμε είναι ότι ο τίτλος δε διαθέτει για κανένα παιχνίδι online multiplayer. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα, αν μπορούσαμε να αναβιώσουμε το "διπλό" που παίζαμε πριν 20 χρόνια στο Battletoads αυτή τη φορά online, αλλά δυστυχώς δε μας δίνεται η δυνατότητα. Τα παραπάνω προβλήματα όμως δεν είναι αρκετά για να αμαυρώσουν την εικόνα της συλλογής, ούτε καν η έλλειψη των GoldenEye και Donkey Kong.

Screenshot-Original (7)

To συνολικό πακέτο

Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε καν ότι η Microsoft θα μας έκανε τέτοιο δώρο στα 30 ευρώ με όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Σα να μην έφταναν αυτά, το δέσιμο του πακέτου αυτού, φαίνεται εξαιρετικά δουλεμένο με όλες τις μικρολεπτομέρειες (quick launch, leaderboards, κλπ) που θα περιμένατε. Δε βρήκαμε κάτι να λείπει από χαρακτηριστικά. Μέχρι και alternate control scheme για κάποια παιχνίδια.

Πάνω σε όλα αυτά, προσέθεσαν 4000 Gamerscore μέσω των Milestones, τα οποία σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα games στο Xbox 360, φτάνουν τα 10000G για όσους κυνηγούν τα achievements. Το τρίτο mode του παιχνιδιού, στο οποίο δεν αναφερθήκαμε, είναι το Snapshots. Πρόκειται για ειδικά challenges, 5 για κάθε παιχνίδι, τα οποία σας αναθέτουν σε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο συνήθως να βγάλετε εις πέρας μια αποστολή. Είτε να περάσετε μεμιάς ένα πολύ δύσκολο σημείο, είτε να φτάσετε ένα συγκεκριμένο σκορ. Είναι ευφάνταστο, έχει δικά του leaderboards, δίνει αξία για όσους έχουν παίξει ήδη τα παιχνίδια και προσθέτει και εξαιρετικό replay value, καθώς έχουν ενσωματώσει και playlists με αυτά τα Snapshots, ώστε να ολοκληρώσετε 5 ίδιας κατηγορίας με 3 μόνο ζωές.

Από άποψη περιεχομένου, πέρα από τα 2 παιχνίδια που αναφέραμε, δε θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τίποτα παραπάνω. Η Microsoft θέλει να μας δείξει ότι πιστεύει στην Rare, θέλει να επενδύσει σε αυτήν και να την επαναφέρει στην κορυφή, όπου βρισκόταν κάποτε. Ας ελπίσουμε αυτή να είναι η αρχή για την επάνοδο της τεράστιας αυτής εταιρείας του gaming. Αναμένοντας το Sea of Thieves...

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Microsoft Studios στην χώρα μας, Microsoft Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Rare Replay

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Rare

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

4 Αυγούστου 2015

Είδος

Compilation

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετική αξία για τα χρήματά σας
+ Απίστευτη μουσική επένδυση
+ Μοναδικό δέσιμο για συλλογή
+ Αμέτρητες ώρες gameplay και υλικού προς παρακολούθηση
+ Εξαιρετικό replay value χάρη στα extras
+ Το Rewind χαρακτηριστικό

Αρνητικά

- Απουσία Goldeneye και Donkey Kong
- Κάποια από τα παλιότερα παιχνίδια απλά θα τα αγνοήσετε
- Κάποια θέματα με το framerate στα emulated games της συλλογής
- Τα νεότερα games δεν έχουν snapshots
- Το multiplayer περιορίζεται σε τοπικό μόνο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

To Rare Replay αποτελεί ένα video game documentary και είναι μια μοναδική συλλογή, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Σκιαγραφεί πλήρως το portfolio μίας απ' τις πιο αγαπημένες εταιρείες στο gaming, βραβευμένης πολλάκις και συρράπτει τα πάντα με μοναδικό τρόπο. Όλα αυτά τα games, με δικά τους achievements, όλα τα extra features, την ανεπανάληπτη παρουσίαση και τα documentary videos για το πώς φτιάχτηκαν μερικά από τα αγαπημένα μας παιχνίδια όλων των εποχών.

Αν η συλλογή συμπεριλάμβανε τα Goldeneye και Donkey Kong Country, σίγουρα θα μιλούσαμε για φαινόμενο στην ιστορία του gaming. Ακόμη κι έτσι όμως, καταφέρνει να θέσει νέα standards για τις συλλογές στα video games, καθώς προσφέρει τεράστιο όγκο gameplay και υλικού, όπως και extras και αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το επερχόμενο backwards compatibility του Xbox One.

Όλα αυτά στα 30 ευρώ είναι σα να κλέβουμε εκκλησία. Όσοι ενδιαφέρεστε έστω και λίγο για κάποιο από τα 30 παιχνίδια, όσοι ενδιαφέρεστε ιστορικώς για τα games, όσοι συμπαθείτε αυτήν την εταιρεία και τα παιχνίδια της, αγοράστε το με κλειστά τα μάτια. Μια εξαιρετική πρόταση για όλους τους κατόχους Xbox One.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1