Ryse: Son of Rome

Μία περιπέτεια επικών διαστάσεων
by Γιώργος Νανάκης on 11 Νοεμβρίου 2014

Θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η λέξη "αποκλειστικό" κινεί τα νήματα στον χώρο τον videogames. Τίτλοι όπως το Uncharted, το Halo, το The Last Of Us, το Forza Motorsport και άλλοι αποτέλεσαν (και αποτελούν) έναν από τους βασικότερους λόγους επιλογής στρατοπέδου στις αντίστοιχες παρατάξεις των μεγάλων εταιριών. Η Microsoft, ενώ φαινομενικά στην αρχή δείχνει να τηρεί πάντα την συμφωνία, εκ των υστέρων –κατά μέσο όρο ένα χρόνο μετά- μεταφέρει αρκετούς "αποκλειστικούς τίτλους" από τις κονσόλες της στο PC. Αφενός από την μία δίνεται η ευκαιρία στους κατόχους PC να χαρούν υπέροχους τίτλους με ανανεωμένα γραφικά αλλά και περιεχόμενο παιχνιδιού, αφετέρου το αγοραστικό κοινό νοιώθει εξαπατημένο καθώς στην τελική τίθεται το ερώτημα αν έχει πραγματικά νόημα η αγορά μίας κονσόλας της οποίας 8 στους 10 μεγάλους τίτλους της θα μεταφερθούν μελλοντικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η κίνηση αυτή έχει γίνει σε αρκετούς τίτλους του Xbox 360 –που έφεραν τον τίτλο του "αποκλειστικού"- και πλέον σε 2 τίτλους του Xbox One. Το Ryse: Son Of Rome είναι ένας από αυτούς.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ως launch τίτλος στο Xbox One, το Ryse έρχεται και στο PC με όλα τα DLC που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα καθώς και γραφικά που αγγίζουν αναλύσεις μέχρι 4K. Η ιστορία του παιχνιδιού εκτυλίσσεται στην αρχαία Ρώμη και μας εξιστορεί τις περιπέτειες του Marius Titus ο οποίος μετά την δολοφονία της οικογένειας του από Κέλτες βαρβάρους, στρέφεται ενάντια στους δολοφόνους και διψά για εκδικηση. Ο Marius ξεκινάει ως ένας απλός στρατιώτης και εξελίσσεται σε ικανό στρατηλάτη ενώ καταλήγει να εκπληρώνει το πεπρωμένο του σώζοντας τη Ρώμη από το σαθρό πολιτικό υπόβαθρο της εποχής. Ασφαλώς την πορεία του Marius μέχρι την κορυφή εμπλουτίζουν ίντριγκες, ανατροπές και δολοφονίες. Η ιστορία, αν και φαίνεται να αποτελεί κινηματογραφικό κλισέ, δίνεται στον παίχτη με όμορφο τρόπο και κεντρίζει το ενδιαφέρον με τον τρόπο που εξιστορεί τα γεγονότα.

Ryse_2014-11-09_20-44-34-99.jpg

Το Ryse: Son Of Rome αποτελείται από 8 κεφάλαια. Πρακτικά το 1ο κεφάλαιο και μέρος του 2ου αποτελούν tutorial του παιχνιδιού. Συνεπώς 6 μόνο κεφάλαια εμπεριέχουν την κυρίως δράση του παιχνιδιού. Στο μοναδικό σημείο που υστερεί το Ryse θα λέγαμε ότι είναι η διάρκειά του, καθώς όλα τα κεφάλαια είναι μικρά σε έκταση. Παρόλα αυτά όμως αν κάποιος ολοκληρώσει το παιχνίδι σχετικά γρήγορα,  ο τίτλος προσφέρει και ένα online mode με το οποίο φτιάχνετε έναν δικό σας μονομάχο που τον εξελίσσετε διαρκώς παλεύοντας με σκληρούς αντιπάλους, είτε μόνος σας είτε με τυχαίους gamer ανά τον κόσμο. Οι νίκες σάς αποφέρουν χρυσά νομίσματα και εφόσον μαζέψετε αρκετά μπορείτε να αναβαθμίσετε την πανοπλία σας μέχρι να αποκτήσετε την αμέσως καλύτερη κτλ. Με αυτό τον τρόπο η βιωσιμότητα του τίτλου αυξάνεται κατακόρυφα και το online δεν αποτελεί αγκάθι όπως σε αρκετά παιχνίδια, αλλά μία ευχάριστη έκπληξη καθώς οι αρένες μάχης είναι καλοσχεδιασμένες και το co-op κομμάτι λειτουργεί αρκετά καλά. Όσον αφορά το gameplay τόσο στο online όσο και στο single player mode, ο ήρωας πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες επιθέσεις μέχρι να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Ενδεχομένως οι δημιουργοί του να είχαν κατά νου ένα gameplay ανάμεσα σε God of War και Batman Arkham series αλλά το αποτέλεσμα δεν αγγίζει το επίπεδο των μαχών των προαναφερθέντων τίτλων. Παρέχονται δύο κινήσεις ουσιαστικά στον ήρωα (μια ελαφριά επίθεση και μία βαρύτερη) καθώς και απόκρουση με ασπίδα (κάτι σαν counterattack). Η απουσία όμως περίτεχνων combos μπορεί να φανεί κουραστική στον παίχτη και το gameplay μονότονο. Οι τελικές κινήσεις κατά την εξόντωση των εχθρών, είναι γεμάτες βία και μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές του God Of War. Επίσης, τα γραφικά και η ιστορία συνδυάζονται άριστα ώστε να μην φαίνεται τόσο άσχημο και επαναληπτικό το gameplay. Ουκ ολίγες φορές παρεμβάλλονται κινηματογραφικές σκηνές από μάχη σε μάχη που σας αποπροσανατολίζουν για λίγο από την μονοτονία της μάχης.

Επίσης υπάρχουν σημεία όπου προκύπτουν μικρές διαφοροποιήσεις στο gameplay. Όπως για παράδειγμα ο σχηματισμός φάλλαγας από τους στρατιώτες και η καθοδήγησή της μέχρι την εξόντωση κάποιων συγκεκριμένων εχθρών.  Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού,  δεν κάναμε χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού αλλά ενός gamepad και συγκεκριμένα ενός χειριστηρίου Xbox 360 για PC. Σχεδόν όλα τα πλήκτρα είναι πανομοιότυπα με αυτά του Xbox One με εξαίρεση δύο πλήκτρων στη μέση. Το παιχνίδι ανιχνεύει και συνεργάζεται άριστα με το gamepad όμως το παιχνίδι ανταποκρίνεται σαν να κάναμε χρήση του χειριστηρίου του Xbox One με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μήνυμα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να πατήσουμε κάποιο συγκεκριμένο πλήκτρο που αφορούσε πλοήγηση σε μενού, το οποίο δεν είχαμε ιδέα ποιό είναι στο δικό μας χειριστήριο. Θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερο optimization σε αυτό το κομμάτι καθώς δεν είναι όλοι οι χρήστες υποχρεωμένοι να αγοράσουν το χειριστήριο του Xbox One για PC.

Ryse_2014-11-09_23-50-08-85.jpg

Και κάπου εδώ έφτασε η στιγμή να αναφερθούμε εκτενέστερα στα γραφικά. Αρχικά να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι για να τρέξει χρειάζεται μια πολύ καλή κάρτα γραφικών –το ιδανικό  θα ήταν δύο ισχυρές κάρτες σε σύνδεση SLI– συνεπώς αν δεν διαθέτετε δυνατή σύνθεση, δεν θα απολαύσετε το παιχνίδι όπως πρέπει. Να σημειωθεί ότι το σύστημα στο οποίο έτρεξε το Ryse αποτελείται από έναν επεξεργαστή intel Ι7-2600k στα 3.40GHz, 8 GΒ Ram και κάρτα γραφικών AMD Radeon R9 270x 4GB OC. Παρακάτω ακολουθούν οι ρυθμίσεις τις οποίες είχαμε στο παιχνίδι.

Ryse_2014-11-10_23-36-23-88.jpg

 

Ryse_2014-11-10_23-36-34-27.jpg

Αφήνοντας όλες τις επιλογές σε full και το multisampling στο off, είχαμε αρκετά καλές επιδόσεις, με μέσο όρο 35-40fps καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μοναδική εξαίρεση το 4ο κεφάλαιο του παιχνιδιού που διαδραματίζεται σε δάσος και το framerate ήταν σχεδόν συνεχώς κολλημένο στα 25fps, χωρίς όμως να παρουσιάζει γενικότερο πρόβλημα ενώ παίζαμε. Η μηχανή γραφικών που έχει χρησιμοποιηθεί είναι της Crytek και το αποτέλεσμα ειλικρινά δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Οι χαρακτήρες είναι απίστευτα λεπτομερείς, τα κτήρια, η απόδοση των φυσικών φαινομένων, οι επιφάνειες μέχρι και οι κινηματογραφικές σκηνές που παρεμβάλλονται, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα γραφικά μίας καλοσχεδιασμένης ταινίας με CGI γραφικά. Η δουλειά που έχει γίνει από την Crytek είναι εντυπωσιακή και θα μείνετε αρκετές φορές με το στόμα ανοιχτό από τις λεπτομέρειες των αντικειμένων και των όσων διαδραματίζονται γύρω σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το Ryse: Son Of Rome υποστηρίζει και απεικόνιση 4Κ εφόσον φυσικά διαθέτετε τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου review δεν ήταν δυνατή η δοκιμή σε αυτές τις αναλύσεις.

Ryse_2014-11-10_00-11-55-86.jpg

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον τομέα του ήχου έχει γίνει επίσης πολύ καλή δουλειά. Οι ερμηνείες των ηθοποιών εναρμονίζονται πλήρως με τους χαρακτήρες που πλαισιώνουν και τα ηχητικά εφέ, από τον απλό εξοστρακισμό των όπλων των αντιπάλων επάνω στην ασπίδα σας μέχρι τα φλεγόμενα βέλη που εκτοξεύονται κατά πάνω σας κατά την διάρκεια της μάχης είναι όλα ευδιάκριτα και μοναδικά μες στον τίτλο.

Κάθε παιχνίδι αφηγείται και από μία ιστορία. Λίγα παιχνίδια καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν πλέον το κοινό με το σενάριο και την αφήγησή τους, πόσο μάλλον με το gameplay και τα γραφικά. Μπορεί το Ryse: Son Of Rome να μην είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση όσο θα θέλαμε και να υστερεί λίγο στο κομμάτι του gameplay αλλά αποτελεί μία παραγωγή κινηματογραφικών διαστάσεων που σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει με την καταιγιστική δράση και τα μοναδικά του εφέ. Εφόσον διαθέτετε ισχυρό μηχάνημα σας προτείνουμε να προχωρήσετε στην αγορά του άφοβα. Εάν όχι, σε περίπτωση που έχετε Xbox One και δεν το έχετε ήδη στη συλλογή σας, καλό θα ήταν να το εντάξετε άμεσα.

Τέλος επειδή πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι απο άποψη γραφικών παραθέτουμε τις απαιτήσεις του συστήματος που πρέπει να έχει κάποιος για να απολαύσει τον τίτλο. Φυσικά τα παρακάτω είναι ενδεικτικά και για να αγγίξετε τις αναλύσεις 4K χρειάζεστε σίγουρα ισχυρότερες συνθέσεις.

MINIMUM: 

  • OS: Windows Vista SP1, Windows 7 or Windows 8 (64bit)
  • Processor: Dual core with HyperThreading technology or quad core CPU (4+ logical processors)
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: DirectX 11 graphics card with 1 GB video RAM
  • DirectX: Version 11
  • Hard Drive: 26 GB available space
  • Sound Card: DirectX compatible Sound Card with latest drivers
RECOMMENDED: 

  • OS: Windows Vista SP1, Windows 7 or Windows 8 (64bit)
  • Processor: Quad Core or Six Core CPU (6+ logical processors)
  • Memory: 8 GB RAM
  • Graphics: DirectX 11 graphics card with 2 GB video RAM
  • DirectX: Version 11
  • Hard Drive: 26 GB available space
  • Sound Card: DirectX compatible Sound Card with latest drivers

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media, για τις ανάγκες του Review.

Αποκτήστε το Ryse: Son of Rome από το GamerGeeks.gr στην τιμή των 40,00€.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Ryse: Son of Rome

Συντάκτης
11 Νοεμβρίου 2014
Developer

Crytek Frankfurt

Publisher

Crytek

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

Xbox One / PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

10 Οκτωβρίου 2014

Είδος

Action/Adventure, Hack n' Slash

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετικά γραφικά

+ Κινηματογραφική ατμόσφαιρα

Αρνητικά

- Επαναλαμβανόμενο gameplay

- Απαιτεί ισχυρό υπολογιστή για να τρέξει όπως πρέπει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1