ScreamRide

Θα συμβούν ατυχήματα
by Παύλος Κρούστης on 2 Μαρτίου 2015

Το ScreamRide είναι ο πρώτος αποκλειστικός τίτλος του 2015 για τις κονσόλες της Microsoft. Δημιουργός του η Frontier Developments, που μας έχει προσφέρει στο παρελθόν την πολύ γνωστή σειρά Rollercoaster Tycoon (πιο πρόσφατα και το επιτυχημένο kickstarter project, Elite: Dangerous), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει συμφωνία με την Microsoft, καθώς εξέδωσε το προηγούμενο παιχνίδι της, Zoo Tycoon, επίσης μόνο για τα Xbox. Για όσους δε γνωρίζουν, πρόκειται για games που αφορούν στο builder είδος παιχνιδιών, αφού σας δίνουν όλα τα εφόδια να χτίσετε το ζωολογικό πάρκο ή το λούνα παρκ (αντίστοιχα τα Zoo και τα Rollercoaster), που ονειρεύεστε. Τι έχει να πει το τελευταίο τους δημιούργημα όμως που προωθεί η Microsoft ως μία απ' τις αποκλειστικότητες της κονσόλας για το 2015;

Press_9 (Copy)

To παιχνίδι ακολουθεί τη λογική των προηγούμενων τίτλων της εταιρείας, όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι, αλλά αυτή τη φορά έχει προσθέσει 3 διαφορετικά modes σε ένα. Το πακέτο γίνεται ακόμα πιο δελεαστικό από τη στιγμή που πωλείται στα 40 ευρώ. Αξίζει όμως την προσοχή μας; Και ναι και όχι. Αρχικά το ότι η εταιρεία ασχολήθηκε να προσφέρει κάτι παραπάνω από απλά ένα rollercoaster builder είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη, ενώ από την άλλη αν περιμένετε κάποια "μεγάλη" αποκλειστικότητα για να δικαιολογήσετε τα χρήματα που αγοράσατε το Xbox One σας, τότε καλύτερα να κοιτάξετε αλλού.

Θα βρείτε 2 modes στο βασικό μενού του παιχνιδιού: το ένα είναι το "παικτικό" κομμάτι, που το ονομάζει "Campaign", ενώ το άλλο είναι το δημιουργικό και λέγεται Sandbox. Στο πολύ καλοδεχούμενο Career, ευτυχώς έχετε μπόλικα πράγματα να κάνετε, εν αντιθέσει με άλλους "creation" τίτλους, όπως το φτωχό σε αυτόν τον τομέα, Project Spark. Η Frontier φρόντισε να κάνει ενδιαφέρον το παιχνίδι ακόμα και γι' αυτούς που δεν έχουν το χρόνο ή την όρεξη να φτιάξουν το δικό τους περιεχόμενο.

16 (Copy)

Το Campaign mode είναι αυτό που αναφέραμε ως "3 σε 1". Σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε 3 διαφορετικές καριέρες: α) ScreamRider, β) Demolitions Expert (ειδικός κατεδαφίσεων) και γ) Engineer (μηχανικός). Οι 3 αυτές καριέρες χρησιμοποιούν τελείως διαφορετικά gameplay mechanics, αλλά όλα συνδυάζονται στον κόσμο του τίτλου. Τα 3 μονοπάτια είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, καθώς θα ανεβαίνετε level σε καθεμία απ' τις ειδικότητες. Αυτό που είναι κοινό, είναι οι πίστες του παιχνιδιού ή τα Series, όπως τα ονομάζει, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλον τον κόσμο. Χωρίζεται σε 6 από αυτά και κάθε ένα περιλαμβάνει 3-4 πίστες για την κάθε ειδικότητα. Όσο εξελίσσεστε, μπορείτε να ξεκλειδώνετε τις επόμενες Series, αλλά μόνο για την ειδικότητα στην οποία έχετε εξελιχθεί. Με λίγα λόγια μπορεί να έχετε ξεκλειδώσει το τελευταίο Series για το ScreamRider, αλλά να είναι ακόμα κλειδωμένες οι πίστες για τις άλλες ειδικότητες. Συγκεκριμένα, όσο παίζετε κάποιο από τα σενάρια, θα έχετε ως στόχο, τόσο το πιο μεγάλο σκορ, όσο και το να ολοκληρώνετε τα bonus objectives. Έτσι, θα σας δίνονται "commendations", τα οποία χρειάζεστε για να ανεβείτε level και να ανοίξετε τις νέες περιοχές.

Οι ευκαιρίες για τις 3 αυτές καριέρες σας δίνονται από την εταιρεία Screamworks, η οποία πειραματίζεται με τα ανθρώπινα όρια του άγχους, του στρες, του φόβου κλπ. δημιουργώντας νέους τρόπους για να κάνει τον κόσμο να ζαλιστεί, να φωνάξει, να του ανεβάσει την αδρεναλίνη κλπ. Γι' αυτό το λόγο έχει χτίσει διάφορους πειραματικούς χώρους και τρενάκια λούνα παρκ σε όλον τον κόσμο, ώστε πετύχει το στόχο της. Χρησιμοποιώντας εσάς στους 3 αυτούς ρόλους, θα φτιάξετε, θα καταστρέψετε και θα τεστάρετε τα όρια σας.

Πρώτη δραστηριότητα είναι το Screamriding. Πρόκειται για ένα racer στην ουσία ή απλό runner game, όπου έχετε το ρόλο του tester των rollercoaster tracks. Θα μπείτε στο τρενάκι και θα τεστάρετε κάθε τρελή διαδρομή που έχουν φτιάξει developers, οι άλλοι χρήστες ή και εσείς οι ίδιοι. Κρατώντας το RT αυξάνετε την ταχύτητά σας, ενώ το LT λειτουργεί σαν φρένο. Σκοπός σας είναι να ολοκληρώσετε τη διαδρομή όσο πιο γρήγορα μπορείτε, χωρίς να εκτροχιαστείτε (εκτός κι αν το ζητούν τα objectives της πίστας), ενώ παράλληλα αυξάνετε και την αδρεναλίνη των επιβατών. Βασικό ρόλο παίζουν τα "G" τα οποία ασκούν πίεση στο όχημά σας, αλλά και τα boosters από τα οποία περνάτε, τα οποία λειτουργούν ως QTE. Κάθε φορά που περνάτε από κάποιο, μπορείτε να αυξήσετε τον turbo μετρητή σας, μόνο όμως αν πατήσετε το Χ, πάνω στην μπλε περιοχή, στην οποία ισχύει το boost. Όσο πιο κοντά στο τέλος αυτής της περιοχής, πατήσετε το X, τόσο περισσότερους πόντους, αλλά και turbo θα κερδίσετε. Είναι αρκετά διασκεδαστικό και λειτουργεί προς όφελος του "racing" κομματιού, καθώς η χρήση του turbo σας πρέπει να είναι στρατηγική. Σε μετέπειτα πίστες, θα βρείτε εμπόδια στη μία ράγα ή θα βρείτε μία ράγα να λείπει σε ολόκληρο τμήμα, καθώς εσείς θα πρέπει να μετακινήσετε το βάρος σας ανάλογα με τη φυγόκεντρο και με τις δυσκολίες της πίστας. Μας φάνηκε το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του τίτλου και είναι αυτό με το οποίο ασχοληθήκαμε περισσότερο.

15-b-SR-png (Copy)

Η δεύτερη καριέρα, είναι αυτή του πυροτεχνουργού. Έχετε στη διάθεσή σας μια πίστα με κτίρια και κατασκευές, έτοιμες προς κατεδάφιση. Θα σας βοηθήσουν οι στρογγυλές καμπίνες ή τα βαγόνια τα οποία θα εκτοξεύσετε πάνω στα κτίρια. Το συγκεκριμένο κομμάτι ανήκει στο είδος του Wreckateer, Angry Birds και άλλων casual τίτλων, όπου με τη χρήση εκρηκτικών και ενός μηχανισμού εκτόξευσης θα προσπαθήσετε τα κάνετε όλα λαμπόγυαλο. Προστίθενται bonus objectives, όπως να πετύχετε μια κινούμενη άρκτο ή ένα αερόστατο, ενώ αν πετύχετε σημεία κλειδιά, προκαλείτε μεγαλύτερες καταστροφές, κλπ. Αρκετά διασκεδαστικό mode, που καλύπτει τη λαιμαργία σας για καταστροφή.

Το τρίτο μονοπάτι είναι αυτό του μηχανικού, όπου σας δίνει τη δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να χτίσετε μια διαδρομή για το τρενάκι, το οποίο μετά θα το τεστάρετε και θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως να έχει συγκεκριμένο μήκος ή να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες λούπες ή τεχνάσματα. Σκοπός σας θα είναι να μην χάσετε τους επιβάτες του βαγονιού ή να προκαλέσετε κάποια συγκεκριμένη καταστροφή, κερδίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους.

Τα παραπάνω όλα έχουν επιπλέον δευτερεύοντες στόχους, οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν σε δεύτερη, τρίτη και πεντηκοστή προσπάθεια, προκειμένου να κερδίσετε όλα τα αστέρια, αλλά και το χρυσό κύπελλο εντέλει που θα σας δώσουν όλα τα commendations που χρειάζεστε, ώστε να ανοίξετε τις μετέπειτα πίστες. Πρόκειται για δοκιμασμένη συνταγή τόσο σε hardcore τίτλους, όπως πχ. το Driveclub, όσο και άλλους casual, όπως τα Angry Birds ή το Joe Danger, και άλλα. Είναι ένα εθιστικό μοντέλο, το οποίο σας καλεί να μάθετε καλύτερα τους μηχανισμούς του παιχνιδιού και να αφιερώσετε χρόνο ακόμα και σε κάτι τόσο απλό όσο η εκσφενδόνιση μιας μπάλας. Ευχάριστο mini game με λίγα λόγια.

SR_capture_0038_Layer 5

Για όλα τα παραπάνω θα έχετε τη δυνατότητα, να χτίσετε μόνοι σας, τις δικές σας πίστες, χρησιμοποιώντας αντικείμενα κλπ. που θα έχετε κερδίσει, όσο ανεβαίνετε level. Αυτές τις πίστες, μπορείτε στην πορεία να τις μοιραστείτε με άλλους, αλλά και να δείτε τις τρελές δημιουργίες άλλων παικτών, κατεβάζοντάς τες. Διαθέτει όλα τα εργαλεία που έχουμε δει και σε άλλους τίτλους με αντίστοιχες δημιουργίες χρηστών, όπως σύστημα αξιολόγησης, tutorials, αλλά και οδηγούς για το sharing της πίστας σας με ένα πολύ χρήσιμο checklist, ώστε να μπορείτε να μοιραστείτε με σωστό τρόπο.

Αυτά μπορεί να ακούγονται δελεαστικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος δεν προσφέρει και πολλά, πέρα από μερικές ευχάριστες ώρες για αυτούς που δεν έχουν σκοπό να φτιάξουν δικές τους πίστες. Θα ανεβείτε σε ένα τρενάκι και θα περάσετε μερικά εμπόδια, προσπαθώντας να κάνετε καλύτερο χρόνο, ενώ αντίστοιχα θα προσπαθήσετε να κάνετε καλύτερο σκορ στοχεύοντας στα κτίρια σας, στο mode με τις καταστροφές. Το Engineering δεν είναι τόσο εκτεταμένο όσο θα περιμέναμε, καθώς πέρα από τα 2 παραπάνω (rollercoaster και καταστροφές) δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ολόκληρο luna park ή να παίξετε κάποιο παιχνίδι στρατηγικής εξάπλωσης, όπως θα περιμέναμε από την Frontier.  Από την άλλη, θα εντοπίσετε κάποια προβλήματα με την κάμερα του παιχνιδιού όσον αφορά τις καταστροφές, αλλά και τα aftertouch controls, καθώς πολλές φορές δεν είναι εκεί που πρέπει.

Τεχνικά, ο τίτλος στέκεται ικανοποιητικά, διαθέτοντας χιούμορ και comic στοιχεία για τους χαρακτήρες, μια εκφωνήτρια, τύπου Glados, ποικιλία στα χρώματα και χειρισμό γι' αυτά τα λίγα που θα κάνετε. Τα προβλήματα έγκεινται με το framerate του τίτλου, το οποίο δυστυχώς πέφτει ακόμα και σε μονοψήφιο αριθμό τις στιγμές της καταστροφής. Ο τίτλος φαίνεται να κατέχει ένα δικό του destruction system, αντίστοιχο με αυτό της σειράς Red Faction, καθώς θα βλέπετε λεπτομερώς τα κτίρια να καταστρέφονται με αρκετά σωστά physics. Δυστυχώς, τα stutters όμως και το χαμηλό framerate φαίνονται ως προβλήματα στον κώδικα του παιχνιδιού, που θα έπρεπε να μην υπάρχουν σε ένα μηχάνημα με μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, όπως είναι το Xbox One. Η ηλεκτρονική μουσική και οι κραυγές αγωνίας των χαρακτήρων θα σας συνοδεύσουν μαζί με κάποια άλλα πιο... low budget effects. Ο τίτλος κινείται τεχνικά σε ποιότητα από εντυπωσιακός μερικές φορές (όπως πχ. στο ScreamRider - Series 4, όπου θα τρέχετε με τεράστιες ταχύτητες και θα θαυμάζετε τον next gen φωτισμό) μέχρι πολύ κακός στις slo-mo στιγμές καταστροφών, όπου δυστυχώς διαφαίνονται όλες οι τεχνικές του ατέλειες.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Microsoft Studios στη χώρα μας, Microsoft Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

ScreamRide

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Frontier Developments

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

Xbox 360 / Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

6 Μαρτίου 2015

Είδος

Builder/Action

PEGI

12

Θετικά

+ Μπορεί να γίνει εθιστικό
+ 3 παιχνίδια σε 1
+ Χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση
+ Μεγάλη αντοχή στο χρόνο

Αρνητικά

- Stutters και framedrops
- Χλιαρός οπτικός τομέας
- Στην ουσία, συλλογή από mini games
- Όσοι δεν έχουν σκοπό να δημιουργήσουν, σύντομα θα βαρεθούν

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Η Microsoft προσφέρει μια αποκλειστικότητα για τα Xbox, που είναι ταυτόχρονα κάτι το εναλλακτικό, αλλά και φιλικό προς τους casual παίκτες. Οι 3 διαφορετικές καριέρες δίνουν την απαραίτητη ποικιλία, για να κρατήσουν το ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν κατά πολύ την αντοχή στο χρόνο με τα δημιουργικά εργαλεία, το sharing και το downloading για levels και blueprints άλλων παικτών. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να πούμε ότι νιώσαμε το παιχνίδι περισσότερο σαν μία συλλογή από mini games τύπου runner ή Angry Birds, που βρίσκονται σε αφθονία σε κινητά και tablets, παρά μια ουσιαστική προσθήκη στο roster της κονσόλας.

Αν είστε λάτρης των Rollercoaster Tycoon ή σας αρέσει να δημιουργείτε περιεχόμενο, ταυτόχρονα αυξάνεται και η αξία του τίτλου. Αν όχι, τότε το ScreamRide θα σας προσφέρει απλά μερικές ευχάριστες ώρες και τίποτα παραπάνω.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1