South Park: The Stick of Truth

Γέλιο και διασκέδαση σε αφθονία
by Κώστας Νικολούζος on 24 Μαρτίου 2014

 Καλωσορίσατε στην παρουσίαση του South Park: The Stick of Truth από το VG24. Για ότι θα σας πούμε παρακάτω μας είχε προϊδεάσει ο Παύλος Κρούστης στο σχετικό Preview του το Φεβρουάριο, ύστερα από την επίσκεψή του στα γραφεία της CD Media και το τοπικό event όπου είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το παιχνίδι νωρίτερα.

Επιτέλους, ύστερα από αρκετή καθυστέρηση το πρώτο πραγματικό Tie-in βιντεοπαιχνίδι της γνωστής ενήλικης σατιρική αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων βρήκε το δρόμο προς τα ράφια των καταστημάτων. Ο τίτλος πέρασε τη δική του περιπέτεια όντας περιουσιακό στοιχείο της -χρεωκοπημένης πια- εκδότριας εταιρίας THQ. Ευτυχώς η Ubisoft εκμεταλλεύτηκε γρήγορα το γεγονός και εξαγόρασε τα δικαιώματά του. Βέβαια, από πλευράς και των δύο εταιριών υπήρξε αναβολή της ημερομηνίας κυκλοφορίας. Γεγονός που έβαζε υποψίες πως ίσως κάτι δεν πάει καλά στην ανάπτυξή του.

 Αυτό που μπορούμε να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε την αναλυτική μας παρουσίαση είναι να σας διαβεβαιώσουμε πως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να συμβαίνει σε ένα παιχνίδι όπου οι δημιουργοί της ίδιας της τηλεοπτικής σειράς, Trey Parker και Matt Stone, προτίμησαν το- έμπειρο σε RPG- στούντιο της Obsidian Entertainment για την ανάπτυξή του αλλά με εκείνους επικεφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της, έχοντας αναλάβει εξ ολοκλήρου και το σενάριό του. Μιας σειράς που παρεμπιπτόντως συνεχίζει με επιτυχία για 17η σεζόν να σκορπάει γέλιο στο ενήλικο κοινό της Αμερικής και όχι μόνο. Η 17η σεζόν έχει ολοκηρωθεί και εντός του έτους αναμένεται η έναρξη της 18ης.

Ιστορία

Τα γεγονότα του παιχνιδιού πραγματοποιούνται στην ομώνυμη πόλη του South Park στο Κολοράντο, γνωστή σε πολλούς από την τηλεοπτική σειρά. Εκεί, λοιπόν, μετακομίζει ο 9χρονος πρωταγωνιστής μας με την οικογένειά του με σκοπό να αφήσουν πίσω το μυστήριο ένοχο παρελθόν του, για το οποίο πάντως ο ίδιος δε θυμάται το παραμικρό.

 Ύστερα από παρότρυνση των γoνιών του, το New Kid –έτσι θα σας αποκαλεί η κοινότητα του South Park- βγαίνει από τα σπίτι για να κάνει φίλους. Αμέσως θα γίνει μέρος του φανταστικού παιχνιδιού ρόλων των παιδιών του South Park όπου υποκρίνονται μάγους, πολεμιστές, ξωτικά, πριγκίπισσες και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ένα κλασικό RPG. Αυτά, σε μία περιπέτεια που θα εξαπλωθεί τελικά σε ολόκληρο το South Park και θα αποκτήσει καίρια σημασία για το μέλλον της πόλης. Στο παιχνίδι θα συναντήσετε πολλούς από τους χαρακτήρες της τηλεοπτικής σειράς όπως είναι οι Cartman, Craig, Clyde, Kenny, Mr. Slave, Jesus, Mr. Garrison, τα Goth Kids, οι underpants gnomes και τα Girls (τα κορίτσια).

Gameplay

Οι δημιουργοί της σειράς αποφάσισαν το Stick of Truth να συμπεριληφθεί στο είδος των RPG, των κλασικών RPG μάλιστα αφού το σύστημα μάχης του έχει τον χαρακτήρα του Turn-Based. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι δημιουργημένος σε 2D διαστάσεις, ακριβώς όπως και η τηλεοπτική σειρά, με το artwork του επίσης να έχει αυτόν τον χάρτινο χαρακτήρα του South Park. Η δουλειά που έχει γίνει στην απεικόνιση είναι τόσο καλή που θα μπορούσατε άνετα να πιστέψετε πως βλέπετε κάποιο επεισόδιο South Park. Αντ’ αυτού όμως, σας δίνεται η αίσθηση πως είστε οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε κάποια South Park ταινία . Τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο. Αυτό είναι και το πρώτο θετικό Tie-in δείγμα.

Με το που θα ξεκινήσετε το παιχνίδι θα φτιάξετε τον χαρακτήρα σας (πρόσωπο, μαλλιά, ρούχα κτλ) έχοντας στη διάθεσή σας αρκετές επιλογές. Η ενδυμασία πάντως δεν θα παίζει ιδιαίτερο ρόλο αφού σύντομα και συχνά από εκεί και πέρα θα αλλάζει με βάση τον εξοπλισμό σας. Μετά από λίγα λεπτά επιλέγετε και την κλάση σας (όπως και σε πολλά κλασικά RPG με θέμα τον μεσαίωνα). Οι τέσσερις επιλογές σας είναι αυτές των Mage(Μάγου), Thief(Ληστή), Fighter(Μαχητή) και Jew(Εβραίου). Ουσιαστικά, μικρή σημασία έχει ποιο class θα επιλέξετε αφού όσο εξερευνείτε τον κόσμο του παιχνιδιού θα βρίσκετε εξοπλισμό για όλα τα γούστα.

 

Σύστημα Μάχης

Το σύστημα μάχης, από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός RPG, βασίζεται όπως είπαμε ήδη στη λογική του Turn-Based. Κάθε παράταξη επιτίθεται με τη σειρά της. Το ποιος θα παίξει πρώτος ορίζεται από το ποιος πέτυχε το πρώτο χτύπημα πριν τη μάχη. Ναι, δεν υπάρχει κάποιο random σύστημα encounter. Όλους τους αντιπάλους σας πριν τους πολεμήσετε θα έχετε την ευκαιρία να τους δείτε. Αρκετές φορές δε θα χρειαστεί καν να τους πολεμήσετε, αφού θα μπορείτε να τους βγάλετε νοκ-άουτ χρησιμοποιώντας το περιβάλλον γύρω σας.

Κύριο χαρακτηριστικό της μάχης είναι οι QTE μηχανισμοί. Για να είναι οι επιθέσεις αλλά και οι άμυνές σας αποτελεσματικότερες απαιτείται το πάτημα του σωστού κουμπιού τη σωστή στιγμή. Έτσι, όταν επιτίθεστε συγχρονισμένα η ζημιά που θα κάνετε θα είναι αισθητά μεγαλύτερη. Αντίστοιχα, αν αμυνθείτε σωστά η ζημιά που θα λάβετε θα είναι αισθητά μικρότερη. Ευτυχώς, για τη ψυχική γαλήνη των Gamers οι QTE μηχανισμοί λειτουργούν άρτια. Πέρα από τις βασικές επιθέσεις υπάρχουν τα abilities και οι μαγείες, τα elemental attacks -αν θέλετε- τα οποία βάζουν σε μεγάλο βαθμό στη μάχη τα buffs και debuffs. Μερικά παραδείγματα είναι τα Bleed, Sleep, Gross και Attack Up.

 Πάμε τώρα στο ψυχαγωγικό και Σαουθπαρκικό –επιτρέψτε μας την έκφραση- κομμάτι της μάχης. Τα διαθέσιμα όπλα του παιχνιδιού εκτός του ότι είναι πολλά και χωρίζονται στα melee και ranged έχουν το ανάλογο ενήλικα σατιρικό ύφος. Με έμπνευση από τη σειρά, θα δείτε τον χαρακτήρα σας να επιτίθεται με ότι θα μπορούσε να επιστρατεύσει ένας 9χρονος στον κόσμο του South Park. Από ξύλινα σπαθιά βεβαίως-βεβαίως μέχρι… dildos, πάντα με εύστοχες ονομασίες. Τα όπλα σας, όπως και όλος ο εξοπλισμός σας, θα χρίζουν παραμετροποίησης ώστε να γίνουν δυνατότερα με την χρήση add-ons. Περισσότερο γέλιο προκαλούν οι ειδικές επιθέσεις. Θανατηφόρες αποβολές φυσικών αερίων, φλεγόμενα οπίσθια και η επίδειξη παιδικού αγορίστικου στήθους προς αποπλάνηση του αντιπάλου είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Ναι, όπως είπαμε η σάτιρα και το χιούμορ του South Park απευθύνεται κυρίως στο ενήλικο κοινό οπότε μη βιαστεί κάποιος να μιλήσει για αισχρότητες. Εξάλλου το παιχνίδι έχει ένδειξη PEGI 18.

Menu Interface

Το interface όπου φιλοξενείται το μενού του South Park (χάρτης, εξοπλισμός κτλ) είναι βασισμένο σε browser με καρτέλες. Δυο λόγια για το interface. Αρχικά, η περιήγηση σε αυτό δεν είναι όσο γρήγορη θα μπορούσε να ήταν και κάποιες στιγμές που θα θέλετε να βιαστείτε ίσως σας φανεί εκνευριστικό φαινόμενο. Επίσης, ο χάρτης του South Park συμβαδίζει με το 2D Paper σχεδιασμό του υπόλοιπου παιχνιδιού και θα χρειαστείτε το χρόνο σας μέχρι να τον συνηθίσετε. Το interface φιλοξενεί και μία απλοποιημένη εκδοχή του Facebook. Κυρίαρχο μέσο δικτύωσης και στο παιχνίδι, μαζί με το Twitter (στο δεύτερο γίνεται απλά αναφορά από τους χαρακτήρες). Όπως καταλαβαίνετε, εφόσον υπάρχει το Facebook ένας από τους στόχους του παιχνιδιού είναι το να κάνετε κι εκεί νέους φίλους. Η ικανότητά του New Kid στο συγκεκριμένο τομέα –το να κάνει φίλους- θα αποδειχθεί σημαντικότατη στην ιστορία του Stick of Truth. Δε σας λέμε περισσότερα για να αποφύγουμε τυχόν spoilers.

 Όπως κάθε RPG, έτσι και εδώ έχουμε δευτερεύοντα quests και άφθονο loot να ασχοληθούμε, παράλληλα με την κεντρική ιστορία.

Άφθονο γέλιο

Δυνατότερο σημείο του South Park: The Stick of Truth και δεύτερο δείγμα του επιτυχημένου Tie-in είναι αναμφίβολα οι «θεϊκές», ξεκαρδιστικές ατάκες και στιγμές που θα ακούτε και θα βιώνετε διαρκώς. Τόσο ο Cartman, όσο και άλλες γνωστές φυσιογνωμίες της σειράς, με το black humor, τη συνεχή αστεία υπενθύμιση πως πρόκειται για φανταστικό παιχνίδι, τα απίστευτα στιγμιότυπα και την εύστοχη και επίκαιρη σάτιρα θα σας κάνουν να λιώσετε στα γέλια. Προς ευχάριστη έκπληξη αντιληφθήκαμε πως το γέλιο στο Stick of Truth είναι περισσότερο ακόμη και από την ίδια τη σειρά. Εδώ ταιριάζει απόλυτα η φράση του συνεργάτη Παύλου Κρούστη από το σχετικό preview πως «είναι σαν να κρατούσαν τα αστεία για το παιχνίδι».

Η ευρωπαϊκή λογοκρισία

Το South Park: The Stick of Truth διαθέτει αρνητικό στοιχείο, αποκλειστικό προνόμιο της ευρωπαϊκής έκδοσης. Η ίδια η Ubisoft αποφάσισε πως για τα δεδομένα της Ευρώπης κάποιες σκηνές ήταν αρκετά ακραίες, με αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές εκδόσεις των κονσολών αυτές να κοπούν και στη θέση τους να μπει ένα χιουμοριστικό κείμενο που εξηγεί τι συνέβη. Η PC έκδοση δεν δέχτηκε την σχετική λογοκρισία και περιέχει πλήρες το περιεχόμενο. Για όσους ενδιαφέρονται, οι σκηνές είναι από δύο σημεία του παιχνιδιού όπου στο προσκήνιο έρχονται α) η πρωκτική εισχώρηση από κάποιον εξωγήινο εξοπλισμό και β) η διαδικασία της έκτρωσης. Αντικειμενικά, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ήθελαν να δουν τόσο ακραίες -για εκείνους –σκηνές και θα τις θεωρούσαν αρνητικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι. Εμείς ως αρνητικό βλέπουμε πως -αν και σε ελάχιστο βαθμό- η εμπειρία των ευρωπαϊκών εκδόσεων σε PS3 και Xbox 360 δεν είναι ολοκληρωμένη.

Διάρκεια

Από άποψη διάρκειας δεν μπορούμε να πούμε πως συμβαδίζει με RPG παιχνίδι. Για να ολοκληρώσετε την κεντρική ιστορία έχοντας πραγματοποιήσει και μερικά δευτερεύοντα quests δε θα χρειαστείτε περισσότερες από 14 ώρες. Όμως αυτές τις 14 ώρες να είστε σίγουροι πως θα βαρεθείτε από σπανίως έως ποτέ και τα εύσημα πηγαίνουν στο άφθονο γέλιο που προαναφέραμε. Σε αντίθεση με κάποιο RPG των 50 ωρών που απαιτεί υπέρμετρο grinding και χρησιμοποιεί «δόλιες» μεθόδους για την αύξηση της διάρκειας του. H διασκέδαση που μας πρόσφερε μας έκανε να θέλουμε κι άλλο. ‘Η αν όχι μεγαλύτερη διάρκεια, σίγουρα τη συνέχιση του franchise με την ίδια συνταγή.

Οπτικοακουστικός Τομέας

Οπτικά, μην περιμένετε να δείτε επαναστατικά γραφικά. Δεν είναι και στόχος του παιχνιδιού άλλωστε αυτός. Αυτό που ήθελε η Obsidian να κάνει και το πέτυχε απόλυτα ήταν να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της σειράς. Το πέτυχε σε τέτοιο βαθμό που μέχρι και τα τσαλακώματα από το χαρτόνι είναι εμφανή. Όπως ήδη αναφέραμε, οι λεπτομέρειες μας έκαναν να νομίζουμε πως είμαστε πρωταγωνιστές σε κάποια ταινία της σειράς. Στον αντίποδα, το παιχνίδι πάσχει από στιγμιαία πτώση των καρέ, το λεγόμενο stuttering. Κάποιες φορές όταν θα τρέχετε ή ακόμα και μέσα στις μάχες θα διαπιστώσετε αυτό το μικρό αλλά ενοχλητικό κόλλημα της εικόνας.

Ηχητικά, θα του βάλουμε άριστα. Το voice acting των χαρακτήρων έχουν αναλάβει οι ίδιοι ηθοποιοί που το πραγματοποιούν και στην τηλεοπτική σειρά. Επομένως η εμπειρία παραμένει αναλλοίωτη. Η μουσική υπόκρουση επίσης δένει απόλυτα με το μεσαιωνικό RPG στοιχείο που περικλείει τον πυρήνα του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Ubisoft στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

South Park: The Stick of Truth

Συντάκτης
24 Μαρτίου 2014
Developer

Obsidian Entertainment

Publisher

Ubisoft

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / Xbox 360 / PS3

Tested on

PS3

Κυκλοφορία

7 Μαρτίου 2014

Είδος

RPG

PEGI

18

Θετικά

+ O ορισμός του επιτυχημένου Tie-in παιχνιδιού

+ Προσφέρει περισσότερο γέλιο κι από την τηλεοπτική σειρά

+ Άρτιοι μηχανισμοί στο σύστημα μάχης

+ Μας έκανε να θέλουμε sequel επειγόντως

Αρνητικά

- To περιστασιακό Stuttering

- Η λογοκρισία στις κονσόλες για την Ευρώπη

- Το Menu Interface δεν εναλλάσεται όσο γρήγορα θα μπορούσε

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
9.0
Συνοψίζοντας

Για πρώτη φορά στο Review θα μιλήσω σε α’ ενικό. Νιώθω τυχερός που ανέλαβα εγώ την παρουσίαση του South Park: The Stick of Truth, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για RPG που αποτελεί το αγαπημένο μου genre. Πρόκειται για τον ορισμό του επιτυχημένου Tie-in βιντεοπαιχνιδιού από τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες. Στον τομέα του γέλιου και της σάτιρας ξεπερνάει ακόμα και την ίδια τη σειρά.

 Σίγουρα, από τεχνικής άποψης δεν είναι τέλειο. Η δουλειά που έγινε όμως από πλευράς Obsidian και South Park Digital Studios ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, η λογοκρισία της ευρωπαϊκής έκδοσης στις κονσόλες αφήνει μία πικρία. Βέβαια, όταν υπάρχει το διαδίκτυο ή ακόμα και η PC έκδοση είναι πολύ εύκολο να δω το ελάχιστο υλικό που έχασα.

 Με το South Park: The Stick of Truth διασκέδασα όσο με λίγα παιχνίδια τα τελευταία χρόνια και με έκανε να ζητάω τη συνέχιση του franchise με την ίδια συνταγή. Σας το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Μέχρι την επόμενη φορά… καλή διασκέδαση!

8.0
Βαθμός
9.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1