Sunset Overdrive

Η Insomniac δίνει την καλύτερη ως τώρα αποκλειστικότητα του Xbox One
by Παύλος Κρούστης on 27 Οκτωβρίου 2014

Καλωσήρθατε στην Awesomepocalypse. Έναν κόσμο γεμάτο χρώμα, χιούμορ, τρέλα και ενέργεια, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί. Τι κι αν η ζωή σας πριν ήταν βαρετή με ένα αφεντικό που μισούσατε, μια δουλειά που βαριόσασταν μέχρι αηδίας και μια καθημερινότητα που κυλούσε σε ρυθμούς χελώνας; Μετά το... ατύχημα της FizzCo, σας δίνεται η ευκαιρία να μετατρέψετε αυτήν την αφόρητη ζωή στο πεπρωμένο που σας ταιριάζει καλύτερα, αυτό του ήρωα. Η Insomniac επιστρέφει στην πρώτη γραμμή με μια εκρηκτική συνεργασία με τη Microsoft, αποκλειστική για το Xbox One.

H εταιρεία που μας έχει προσφέρει στο παρελθόν αξιομνημόνευτους τίτλους, όπως τα Spyro the Dragon, Ratchet & Clank, Resistance κ.α. επιστρέφει δυναμικά αυτή τη φορά στο πλευρό της Microsoft για να φέρει μια αποκλειστικότητα που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο line-up της κονσόλας. Έχοντας λειτουργήσει ευεργετικά για το PlayStation brand με τις σειρές Spyro, Ratchet και Resistance, πριν μερικά χρόνια γύρισε σε multiplatform, με την κυκλοφορία του αρκετά μέτριου Fuse, όμως η Microsoft βρήκε την ευκαιρία να προσλάβει τους ταλαντούχους προγραμματιστές και να στήσουν μαζί άλλο ένα επιτυχημένο franchise.

To Sunset Overdrive σας βάζει στη θέση του "The Player", κάτοικο της Sunset City, καθώς η εταιρεία FizzCo λανσάρει στην αγορά το νέο της αναψυκτικό, Overcharge Delerium XT τεστάροντας πρώτα το προϊόν στη συγκεκριμένη πόλη. Εσείς και μια μειοψηφία που δε θα πιείτε το αναψυκτικό, θα γίνετε μάρτυρες ενός γεγονότος που θα ταίριαζε σε horror σκηνικό, καθώς όσοι το ήπιαν μεταλλάχθηκαν σε τέρατα, τα οποία τα ονόμασαν OD (όχι overdosed). Σκοπός σας η διαφυγή. Πάνω στον πανικό γνωρίζετε τον πρώτο άνθρωπο που θα σας δώσει ένα χέρι βοηθείας... σχεδόν. Η αλήθεια είναι ότι δε θα βρείτε και πολλά χέρια βοηθείας, καθώς όλοι όσοι συναντήσετε, έχοντας τα θέματά τους, θα σας ζητήσουν χάρες. Μετά θα έρθουν και οι ανταμοιβές. Αφού αρχίζετε και νιώθετε ως ήρωας αυτής της πόλης, θα ξετυλίξετε και το μυστήριο πίσω από το "ατύχημα" της FizzCo.

Το story εξυπηρετεί προφανώς τον τύπο του παιχνιδιού. Η αρχική ιδέα φαίνεται ότι ήταν πρώτα για το gameplay, καθώς είναι πεντακάθαρο ότι η ιστορία τυλίχτηκε μετά γύρω του. Στην πορεία προστέθηκαν οι λεπτομέρειες, οι οποίες εξυπηρετούν στην αρκετά ομαλή ροή του, όπως είναι οι side characters, καθώς και οι ιστορίες των faction, που υπάρχουν στην πόλη. Πέρα από τη βάση για να κινηθεί η ιστορία, βλέπουμε πολλές πινελιές, οι οποίες είναι και τελικά αυτές που κάνουν τη διαφορά. Μιλάμε για το χιούμορ του τίτλου, το οποίο δε διστάζει να διακωμωδήσει τα όσα προσπαθεί να κάνει το gameplay, κοροϊδεύοντας ευθέως την ύπαρξη του Narrator με την επιβλητική φωνή, με μπόλικους σαρκασμούς για τα mechanics των σημερινών παιχνιδιών και σπάσιμο του "4ου τοίχου" καθώς ο πρωταγωνιστής δείχνει την απορία του σε εσάς, κοιτάζοντας την οθόνη. Τα pop culture αστεία έχουν να κάνουν με τα πάντα από το προφανές με το energy drink, τα ονόματα των όπλων και τις αποστολές τις ίδιες. Ένα απ' τα πρώτα missions δανείζεται στοιχεία από τη γνωστή σειρά Breaking Bad, καθώς ο πρωταγωνιστής φωνάζει "Science, Bitches!". Ένα από τα όπλα πετάει μπάλες του Bowling και έχει την ονομασία "The Dude" (The Big Lebowski reference). Αναφέρεται μέχρι και η ταινία Gymkata! Μιλάμε για άφθονο υλικό. Κορυφαίες στιγμές τα respawn animations, ενώ το αγαπημένο μας είναι αυτό που ο "Player" βγαίνει από μια τηλεόραση, ως άλλη Samara από το The Ring.

Το παιχνίδι ξεκινά με ένα tutorial καταμεσής ενός πανικού, όπου σας μαθαίνει το dodgeroll. Γνωστή τακτική για δυναμικό ξεκίνημα, καθώς μετά το tutorial σας μεταφέρει μερικές ώρες πίσω, ώστε να σας δείξει τι ακριβώς έγινε. Η πρώτη γεύση που παίρνετε, θα σας θυμίσει έντονα κάτι από τη σειρά inFAMOUS, καθώς θα σας εκθαμβώσει με την ενέργειά του. Επιπρόσθετα, αφού δείτε το grinding (γλίστρημα σε μακρόστενες επιφάνειες), θα ξυπνήσει ο Tony Hawk μέσα σας. Θα λέγαμε ότι μας έδωσε την εντύπωση της πιο χιουμοριστικής, καρτουνίστικης, θεότρελης και γεμάτη-ενέργεια έκδοσης του inFAMOUS, σχεδόν αντίστοιχα με τη σειρά Saints Row σε σχέση με το Grand Theft Auto.

Το overgriding (γλίστρημα σε ράγες - και όχι μόνο) και undergrinding (πιάσιμο με το χέρι από κάτω από τις ράγες με λοστό) γίνεται με το πάτημα του X και σε συνδυασμό με το πήδημα πάνω σε αντικείμενα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μετακινείστε στην πόλη. Η ίδια η εταιρεία μας ενημερώνει στα loading screens ότι αν ψάχνετε sprint button, ονομάζεται grinding, το οποίο είναι και η βάση του gameplay. Χρησιμοποιώντας τα πάντα κυριολεκτικά σ' αυτόν τον τόπο, θα μπορέσετε να πάτε οπουδήποτε μπορεί να δει το μάτι σας. Ακόμα και στα πιο ψηλά κτίρια. Έπειτα από το πρώτο μέρος του παιχνιδιού, θα έχετε στη διάθεσή σας άλλη μία κίνηση που είναι το air boost, το οποίο θα είναι και αυτό που θα σας λύσει τα χέρια, καθώς θα διανύετε έξτρα αποστάσεις στον αέρα, ως άλλος Air Mike.

To set των κινήσεων ενώ βασίζεται στη ουσία σε δύο κουμπιά (Α και Χ) αποκτά μεγάλο βάθος, με τη χρήση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα αν πατήσετε το Χ πάνω σε ένα τοίχο, τότε κάνετε οριζόντιο wall run, ενώ αν το πατήσετε πάνω σε κάγκελα ή οποιαδήποτε άκρη επιφάνειας, θα κάνετε grind. Τα πολύχρωμα κάγκελα και καλώδια θα σας κάνουν ακόμα πιο φανερό το ποιες επιφάνειες είναι διαθέσιμες με αυτές τις κινήσεις, χωρίς να φαίνεται τίποτα παράταιρο με το art direction που έδωσε στον τίτλο η εταιρεία. Επιπρόσθετα πατώντας το Α την ώρα που πατάτε σε κάποια επιφάνεια για bounce, θα κάνετε super bounce. Προσθέστε σε όλα αυτά το RB, το οποίο "δίνει γκάζι" στην κίνηση σας ή το LT που καθυστερεί (προς βοήθεια της σκόπευσης και όχι μόνο) και τότε έχετε όλα τα εργαλεία να πάτε όπου θέλετε.

Η εκμάθηση των κινήσεων δε θα είναι εύκολη. Τις αρχικές ώρες, ο τίτλος μας φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς "δεν είχαμε πιάσει το νόημα" ακόμα. Κυκλοφορώντας στο έδαφος απλά γίνεστε εύκολη λεία για τους εχθρούς, ενώ μηδενίζεται και το style meter, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Αρκεί να πούμε πως κάθε σπιθαμή του τίτλου σας ωθεί να παίξετε με ενέργεια και κίνηση, καθώς έτσι μόνο θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Τεράστια βοήθεια σε αυτό είναι τα σχετικά challenges, τα οποία θα σας εξοικοιώσουν με το χειρισμό, ενώ έπειτα από κάποιες ώρες τα ακροβατικά με τα οποία θα μετακινείστε στο παιχνίδι, θα εντυπωσιάσουν και εσάς, αφού θα θυμίζει το αρχικό video της παρουσίασης του τίτλου που είχαμε δει στην Ε3.

Έπειτα από τις κινήσεις σας, αυτό το οποίο μας προβλημάτιζε ήταν αν θα μπορούσατε με όλο αυτό το χαμό να καταφέρετε να στοχεύετε σωστά τους εχθρούς που θέλετε. Η Insomniac έπραξε σωστά τοποθετώντας ένα soft auto aim, το οποίο σας βγάζει ένα κόκκινο στόχο πάνω στον εχθρό, τον οποίο lockάρει, ο οποίος θα είναι και όποιος είναι πιο κοντά στο κέντρο της οθόνης σας. Με λίγα λόγια, αρκεί να στρέψετε την κάμερα προς τη γενικότερη κατεύθυνση του εχθρού και αν δεν υπάρχουν εμπόδια στη μέση, τότε σίγουρα θα γίνει η δουλειά σας. Το συστημα δουλεύει αρκετά καλά, αν λάβουμε υπόψη μας και τις φρενήρεις ταχύτητες με τις οποίες θα κινείστε στις 3 διαστάσεις.

Στη σκόπευση βοηθούν αρκετά και τα όπλα, καθώς αυτά που κάνουν πιο μαζικές καταστροφές, δε χρειάζεται να στοχευθούν ακριβώς, ενώ τα όπλα (κυρίως μονόβολα) που χρειάζονται στόχευση, θα κάνουν και το απαραίτητα μεγαλύτερο damage. Το οπλοστάσιο του Overdrive είναι γέννημα-θρέμμα στα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρείας. Ό,τι έχουμε συνηθίσει απ' την παράνοια του οπλοστασίου της σειράς Ratchet, εδώ έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να τα νιώθουμε πιο οικεία. Το πρώτο πυροβόλο όπλο σας λέγεται High Fidelity (!) και πετάει βινύλια στους εχθρούς. Το πρώτο μονόβολό σας είναι ένα περίστροφο που θυμίζει με αναφορές τον Dirty Harry (μπορείτε να δείτε και απολαυστικά video tutorials για το καθένα). Εδώ αρχίζει και γίνεται πολύπλοκο το θέμα. Τα όπλα αναβαθμίζονται όσο σκοτώνετε με αυτά και ανεβαίνουν levels (μέχρι το 5), ενισχύοντας τα στατιστικά τους. Αν ένα όπλο είναι level 2, τότε μπορείτε να του προσθέσετε ένα ενισχυτικό με την ονομασία "Amp". 

Τα Amps δίνουν διάφορες ιδιότητες στα οπλα, όπως δυνατότητα για extra damage με φωτιά, ηλεκτρισμό και άλλα. Τα είδη των εχθρών είναι 3: οι μεταλλαγμένοι (OD), οι Scabs (άνθρωποι, που θέλουν να σας βλάψουν και έχουν όπλα, ενώ οργανώνονται σε ομάδες και είναι τα κλασικά "αρπακτικά", που έχουμε συνηθίσει σε post-apocalyptic τίτλους) και τέλος τα Fizzco Bots (robots της σατανικής Fizzco).  Κάθε ομάδα έχει τις δικές της υποκατηγορίες με μεγέθη που ποικίλουν από νορμάλ εώς γιγαντιαία. Ο κάθε εχθρός απαιτεί διαφορετικές τακτικές και όπλα. Τόσο ανά ομάδα, όσο και ανά μονάδα. Για παράδειγμα, οι OD έχουν τη φωτιά ως αδυναμία, ενώ τα πυροβόλα όπλα κάνουν ζημιά σε ομάδες. Αντίστοιχα τα robots "πονάνε"με ηλεκτρισμό και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος καλό είναι να αντιμετωπιστούν με τα μονόβολα, πιο δυνατά όπλα.

Εκτός απ' τα Weapon Amps, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και Amps στο χαρακτήρα σας. Το style meter έρχεται να βοηθήσει τον αγώνα σας, καθώς όσο κάνετε ακροβατικά και σκοτώνετε εχθρούς θα ανεβαίνει levels. Στο level 2 ενεργοποιείται το Hero Amp και τα Weapon Amps. Στο level 3 ενεργοποιούνται τα Epic Amps. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο σκοτώνετε με στυλ, τόσο περισσότερη ζημιά θα κάνετε, καθώς θα ανεβαίνει το combo meter. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα για να περιγραφεί με λέξεις, το οποίο όμως λειτουργεί πολύ όμορφα ώστε να σας ωθήσει να παίξετε με στυλ, ταχύτητα και ενέργεια.

Προσθέστε σε όλα αυτά και τα Overdrives, τα οποία είναι ένα άλλο σύστημα για update του χαρακτήρα σας αντί για leveling up, πολύ πιο ευέλικτο. Όσο κάνετε πράγματα, πχ. grinding, wall run, σκοτώνετε με πυροβόλα όπλα κλπ. τόσο θα σας χαρίζει badges, τα οποία μπορούν να εξαργυρωθούν ώστε να ξεκλειδώσετε Overdrives. Τα Overdrives αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο χαρακτήρα σας ανά πάσα στιγμή, καθώς δίνετε βάρος ανάλογα με το playstyle σας ακριβώς. Για παράδειγμα μπορείτε να ξεκλειδώσετε "extra 10% Life" κερδίζοντας 2 badges για 4 συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τα wall run και άλλα. Μετά φορτώνετε το Overdrive στο χαρακτήρα σας και έχετε 10% extra ζωή. Πάνω σε αυτό, μπορείτε να τα αναβαθμίσετε κιόλας!

Στο εξαιρετικά πολύπλοκο αυτό σύστημα, η συρραφή είναι στα χέρια σας για να φτιάξετε το χαρακτήρα που εσείς θέλετε. Επιπρόσθετα, απ' τις αποστολές σας θα κερδίζετε νέα ρούχα, όπλα, χρήματα και αναψυκτικά. Τα ρούχα και η εμφάνιση είναι ένα απ' τα ατού του τίτλου με άπειρες επιλογές να φτιάξετε το χαρακτήρα που θέλετε. Η υπερβολή και το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό του customization σε συνδυασμό με το όλο punk style. Η μουσική που σας ακολουθεί όσο είστε "ενεργοί" ίσως σας κουράσει λίγο με το "σταμάτα-ξεκίνα". Amps επίσης θα φτιάχνετε πηγαίνοντας στο κατάλληλο μέρος με τα ανάλογα εφόδια, τα οποία είναι και τα collectibles του τίτλου (χαρτί υγείας, βρωμερά παπούτσια κλπ), που με αυτόν τον τρόπο η ανεύρεσή τους γίνεται αρκετά σημαντική, ενώ υπάρχουν και τα smartphones, που θα δώσουν ένα background στην ιστορία.

Tα main missions του παιχνιδιού θα σας δωθούν, όπως έχετε συνηθίσει στα παιχνίδια του είδους, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα side missions, που θα βοηθήσετε άλλους επιζήσαντες της πόλης. Επίπρόσθετα έχετε τα challenges τα οποία ανήκουν σε πάρα πολλές κατηγορίες, όπως τα weapon challenges, που σας "διδάσκουν" την καλύτερη χρήση ενός όπλου ή τα traversal που σας βοηθούν να μάθετε καλύτερα τις κινήσεις σας. Οι αποστολές θα σας αναθέτουν κυρίως να ξεπαστρεύετε εχθρούς σε συγκεκριμένα playgrounds, να βρίσκετε αντικείμενα ή ένα είδος Tower Defense, το οποίο θα σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε και το άλλο είδος όπλων που έχετε στη διάθεσή σας, που είναι οι παγίδες. Πλατφόρμες με ελατήρια και καρουζέλ με σπαθιά μπορούν να συνδυαστούν, ώστε να αυτοματοποιηθεί ο όλεθρος που θα προκαλέσετε.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του Review δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο multiplayer κομμάτι του τίτλου, το Chaos Squad. Πρόκειται για ένα co-op κατά βάση mode, για 2-8 παίκτες, όπου καλείστε να ολοκληρώσετε objectives σκοτώνοντας εχθρούς και ψάχνοντας αντικείμενα. Στο τέλος του οποίου session έχετε τη δυνατότητα να παλέψετε με κύματα εχθρών που σας επιτίθενται σε συνεργασία με άλλους παίκτες. Όσο καλύτερες οι επιδόσεις σας, τόσο πιο καλά τα rewards που θα σας έρθουν στη μορφή των πολυπόθητων Amps, όπλων κλπ. ενισχύοντας το ανταγωνιστικό στοιχείο. Η πρόοδός σας απ' το multiplayer κομμάτι στο single μεταφέρεται. Κατά αυτόν τον τρόπο, όσο παίζετε multi, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή σας στο single. Στο Chaos Squad μπορείτε να έχετε πρόσβαση, μέσω κάποιων συγκεκριμένων σημείων μέσα στην Sunset City. Ανυπομονούμε να το πιάσουμε στα χέρια μας.

Τεχνικά, ο τίτλος στέκεται στα καλύτερα δείγματα της κονσόλας με μια παλέτα χρωμάτων, που δεν έχετε αντικρύσει ξανά, animations που θα ζήλευε και η Pixar και μια τόσο πολύπλοκη geography, που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στην current gen. O τίτλος τρέχει στα 900p, και μας χαλάει ελαφρώς την τελειότητα, αλλά τα 30 fps του είναι εκπληκτικά σταθερά, παρά τον όλο χαμό από τα δεκάδες μοντέλα και εκατοντάδες particle effects ταυτόχρονα στην οθόνη. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα με μια υπερβολική, πανέμορφη comic αισθητική (χτυπώντας το λοστό σας στο έδαφος, σχηματίζονται ρωγμές με τη λέξη "κρακ" ή όταν εκρήγνυται κάποιος OD, οι σταγόνες του σχηματίζουν "splash") ενώ το στυλ είναι διάσπαρτο παντού. Δεν έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Μας θυμίζει σε κίνηση, μόνο αντίστοιχες προσπάθειες από big budget animated ταινίες, όπως τα πολύχρωμα Horton Hears a Who και Wreck-It Ralph.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Microsoft Studios στη χώρα μας, Microsoft Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Insomniac Games

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

31 Οκτωβρίου 2014

Είδος

Action-adventure, third-person shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα

+ Ποικιλία εχθρών που θέλει διαφορετικά όπλα

+ Άφθονο χιούμορ

+ Ιδιαίτερα πολύπλοκο sandbox level design

+ Πολυεπίπεδο σύστημα για το Style Meter

+ Εθιστικότατα challenges

+ Tα respawn animations

Αρνητικά

- Θα αργήσετε ελαφρώς να συνηθίσετε τις κινήσεις

- Μερικά glitches, συνηθισμένα σε open word

- Αρκετά amps και ενισχυτικά χωρίς μεγάλο νόημα

- Η συνεχόμενη εναλλαγή παύσης/έναρξης της μουσικής μπορεί να κουράσει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
Συνοψίζοντας

To Sunset Overdrive έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιοθήκη στου Xbox One με τα 3rd Person Shooters, καθώς συνδυάζει στοιχεία παρμένα από άλλα παιχνίδια του είδους (και όχι μόνο) συνδυάζοντάς τα σε έναν κόσμο που δεν έχετε ξαναδεί. Όλα τα στοιχεία του υποβοηθούν το ένα το άλλο. Αυτό από μόνο του είναι επίτευγμα. Προσθέτοντας στη συνταγή τα γνωστά στοιχεία της Insomniac με το τρελό χιούμορ, τα εκθαμβωτικά χρώματα και τα απίθανα όπλα, μπορούμε να πούμε άνετα ότι "we have a winner". Η εταιρεία δίνει πιθανότατα τον καλύτερό της εαυτό και κάνει για το Xbox ό,τι είχε κάνει για το PlayStation τα προηγούμενα χρόνια. Γέννησε ένα νέο εξαιρετικό franchise. Μαζί με το Forza Horizon 2 και την επερχόμενη συλλογή Halo, τo Xbox One απέκτησε ένα πολύ "καυτό" φθινόπωρο για τη φετινή χρονιά.

9.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1