Syberia

by Σταύρος Ζήσης on 8 Ιανουαρίου 2015

Όσοι πιστοί fans των παιχνιδιών με puzzle και γρίφους, προσέλθετε.  Ήρθε η ώρα να ξαναζήσετε το κλασσικό διαμάντι του 2002 που βγήκε πρώτη φορά σε PC και μετά έγινε port και σε όλες τις υπόλοιπες κονσόλες. Σοβαρά τώρα, μετά το PC ακολούθησαν και εκδόσεις για Xbox,  PS2, NDS (καταστροφική), κινητά (επίσης καταστροφική) και τώρα πλέον και σε PS3 και Xbox 360. Απ’ ότι φαίνεται το Syberia είναι από τα παιχνίδια που είχαν αφήσει εποχή, αλλά αντέχει όμως στο χρόνο;

syberia-2

Πριν ξεκινήσω το review θα πω το εξής: Το παιχνίδι ΔΕΝ είναι ένα HD remaster. Δεδομένου ότι τα backgrounds είναι απλά pre-rendered στατικές εικόνες πάνω στις οποίες κινείστε εσείς, στο στυλ μερικών παιχνιδιών του PS1, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κατατάξουμε σε αυτήν την κατηγορία. Τα animations και τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ίδια όπως και στην έκδοση του PC. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι κακό. Τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχει μια ποικιλία από την ερημιά του Valadilene που βρίσκεστε στην αρχή μέχρι και το Aralbad.

Στο Syberia αναλαμβάνετε το ρόλο της Kate Walker, μιας δικηγόρου που φτάνει σε ένα μικρό χωριό στη Γαλλία (το Valadilene που είπαμε παραπάνω -επί τη ευκαιρία, όχι δεν υπάρχει αυτό το μέρος-) απεσταλμένη από μια εταιρεία για να αγοράσει ένα εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών. Τι κρίμα όμως που φτάνει πάνω στην ώρα που η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου έχει πεθάνει και έτσι περιπλέκονται τα πράγματα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα βρεθείτε σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, με την καθεμιά να προσφέρει τη δικιά της ατμόσφαιρα και μια ποικιλία από παζλ. Σε κάθε περιοχή θα συναντάτε και διάφορους χαρακτήρες που θα πρέπει να τους βοηθήσετε με τα προβλήματά τους αν θέλετε να προχωρήσετε παραπέρα με την ιστορία. Η ιστορία του Syberia σίγουρα θα φαινόταν πολύ ενδιαφέρουσα για την εποχή που πρωτοβγήκε το παιχνίδι, αλλά με τα σημερινά standards και με τις κυκλοφορίες άλλων “εγκεφαλικών” παιχνιδιών, ίσως όχι και τόσο. Ε ρε τι γίνεται όμως μέχρι να ολοκληρωθεί μια τυπική υπογραφή συμβολαίων αγοράς...

syberia-3

Ως εδώ όλα καλά ακούγονται, ε; Στο gameplay κομμάτι είναι που έρχονται όλα μαζί τα προβλήματα του Syberia. Το original παιχνίδι είναι point-and-click, δηλαδή ο χαρακτήρας θα κινηθεί όπου κλικάρεις με το ποντίκι του υπολογιστή και θα αλληλεπιδράσει με τα αντικείμενα, κάτι που κάνει σχετικά άνετη τη μετακίνηση και το να μην καταντάει η εύρεση αντικειμένων να γίνεται εκνευριστική. Στις εκδόσεις για κονσόλες ο χειρισμός βασίζεται εξ ολοκλήρου στο χειριστήριο, κάτι το οποίο δυστυχώς κάνει το παιχνίδι να φαίνεται ακόμα πιο παρωχημένο απ’όσο θα έπρεπε. Αυτό γιατί υπάρχουν στιγμιότυπα που η αλληλεπίδραση φαίνεται λες και βγήκε από παιχνίδι του PS1. Η κίνηση και το περπάτημα της Kate μπορούν κάποιες φορές να γίνουν τελείως άτσαλα για το λόγο ότι 9 στις 10 περιπτώσεις κάτι αόρατο θα σας εμποδίζει από το να περπατήσετε και θα είναι σαν να βρίσκεται μπροστά σας ένας αόρατος τοίχος. Αυτό λύνεται όταν κατευθύνεστε ΑΚΡΙΒΩΣ προς τη σωστή γωνία που πρέπει να πάτε ή αν πάτε από γύρω-γύρω. Με λίγα λόγια, τα στενά μέρη είναι εφιάλτης.

Το δεύτερο πρόβλημα με αυτό είναι ότι πολλά αντικείμενα του περιβάλλοντος μπορεί να μην εμφανίσουν ένδειξη αλληλεπίδρασης αν δεν βρίσκεστε ακριβώς στο σωστό pixel. Το ίδιο ισχύει και για πολλά μέρη που δεν θα ξέρατε ότι υπήρχαν επειδή απλά μπορεί να βαδίζατε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν βρισκόσασταν στο ακριβές pixel για να “αλλάξετε οθόνη”. Υπήρχαν φορές που εγώ προσωπικά χρειάστηκε να ανατρέξω σε guide για να δω μήπως υπήρχε τίποτα που έχω χάσει. Τέλος, κάτι που θεωρώ επίσης απαράδεκτο για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι οι αλλαγές οθόνης, ακόμα και αν βρίσκονται στον ίδιο χώρο, παίρνουν λίγο χρόνο. Και μιλάμε για ένα παιχνίδι εποχής του PS2!!! Στο PC είναι σχεδόν στιγμιαίο αυτό. Με λίγα λόγια, αν σε ένα δωμάτιο κάνετε μερικές λάθος στροφές λόγω του άτσαλου χειρισμού που περιγράψαμε παραπάνω, ετοιμαστείτε να τραβήξετε τα μαλλιά σας. Τα ίδια τα παζλ που υπάρχουν μέσα είναι αρκετά ενδιαφέροντα και έχουν αντέξει καλά στο χρόνο, παρόλο που έχουν βγει και πιο νέα παιχνίδια σαν αυτά της σειράς Zero Escape που έχουν και πολύ ενδιαφέρον concept και γρίφους που αποτελούν πρόκληση.

syberia-review-screenshots-2

Αν έχετε παίξει την έκδοση του PC και έχετε 15€ να δώσετε για την έκδοση του PS3/Xbox 360, τότε είναι μια λύση που μάλλον δεν θα πρότεινα εκτός αν είστε τόσο πολύ fan της σειράς. Θα μείνω λίγο σε αυτό το τελευταίο. Το παιχνίδι διατίθεται μόνο σε ψηφιακή μορφή στα 15€, το οποίο παραείναι ακριβό για παιχνίδι 12ετίας που έχει επανακυκλοφορήσει σε τόσες συσκευές. Τα δύο πρώτα παιχνίδια βρίσκονται για PC με λιγότερα λεφτά. Αν ήταν ένα HD Remaster με βελτιωμένο χειρισμό τότε θα το συγχωρούσα.

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της Nordic Games στη χώρα μας, Enarxis Dynamic Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Syberia

Συντάκτης
8 Ιανουαρίου 2015
Developer

Microids

Publisher

Nordic Games

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS2 / Xbox / NDS / Windows Mobile / Android / iOS / PS3 / Xbox 360

Tested on

PS3

Κυκλοφορία

3 Δεκεμβρίου 2014

Είδος

Adventure, Puzzle

PEGI

7

Θετικά

+ Ένας θαυμάσιος κόσμος με μια ενδιαφέρουσα ιστορία

+ Ενδιαφέροντα παζλ

+ Είναι από τα classics

+ Απευθύνεται στους πιστούς fans του είδους

Αρνητικά

- Απευθύνεται στους πιστούς fans του είδους

- Ο άτσαλος χειρισμός το κάνει να φαίνεται πολύ παρωχημένο

- Ακριβό

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
8.5
Συνοψίζοντας

Καλό, ωραίο το Syberia, αλλά απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία gamer. Στους old school που μεγάλωσαν με παιχνίδια όπως το Myst. Το παιχνίδι ίσως να μην γέρασε τόσο καλά, αλλά είναι από τα λίγα στο είδος του. Αν δεν έχετε παίξει ποτέ το original και θέλετε να μπείτε στη σειρά και μπορείτε να ανεχτείτε τους μηχανισμούς του, τότε η έκδοση για PS3/X360 ίσως να είναι μια βιώσιμη λύση και σίγουρα είναι κάτι που αξίζει την προσοχή σας.

6.0
Βαθμός
8.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
40%
Cheers
20%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
20%
Rage
20%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1