The Amazing Spider-Man 2

by Παύλος Κρούστης on 20 Μαΐου 2014

O φιλικός Spider-Man της γειτονιάς επιστρέφει

2014 και βρισκόμαστε στην δεύτερη ταινία της δεύτερης σύγχρονης κινηματογραφικής ζωής του Ανθρώπου-Αράχνη. Έπειτα από αμέτρητα reboots και ιστορίες από διάφορα σύμπαντα των ιστοριών του Spider-Man, φέτος ήρθε το sequel της ταινίας του 2012, που ακολουθεί τις "amazing" ιστορίες και εξελίξεις του συγκεκριμένου ήρωα. Αναπόφευκτα, η εταιρεία που διατηρεί τα δικαιώματα για τα video games, Activision, επωφελούμενη το hype της κινηματογραφικής ταινίας, μας δίνει άλλο ένα παιχνίδι tie-in για να πλέξουμε τους ιστούς μας.

To 2010 η σειρά παιχνιδιών Spider-Man μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου (για τις βασικές εκδόσεις τουλάχιστον) στην Beenox, η οποία είχε αναδείξει τις ικανότητές της σε ένα κατά αρκετά άνω του μετρίου παιχνίδι στη μορφή του Shattered Dimensions. Η ιδιαίτερη απήχηση που είχε ο συγκεκριμένος τίτλος έφερε το όχι και τόσο επιτυχημένο, άμεσο sequel: Εdge of Time, όπου δυστυχώς ξαναπήραμε τη βόλτα προς τη μετριότητα. Σειρά είχε το tie-in του 2012 του Amazing Spider-Man, όπου η Beenox θέλησε να μεταφέρει τη σειρά των video games στην παλιά της δόξα επί εποχές Spider-Man 2 (2004), του ομόφωνα και αντικειμενικά πιο καλοφτιαγμένου Spider-Man παιχνιδιού. Αυτό θα το έκανε αφήνοντας τον υπερήρωα της γειτονιάς ξαμολυμένο σε open-world πεδίο για freestyle web-swinging και πάλι. Ο τίτλος του 2012 δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, καθώς εκτός από το "ανοιχτό" gameplay έφερε στο προσκήνιο βελτιωμένη μάχη (επηρεασμένη από τις επιτυχίες της Batman: Arkham σειράς), το Web Rush που βοηθάει στη αέναη μετακίνησή σας μες στην πόλη, αλλά και αρκετά άλλα νέα στοιχεία, που τελικώς κατέστησαν τον τίτλο σε μία απ' τις καλές στιγμές της σειράς, αν και δεν έφτασε τη δόξα του 2004. Φέτος ακολουθεί το sequel...

ΣΕΝΑΡΙΟ/CONCEPT

Το The Amazing Spider-Man 2 ακολουθεί αρκετά "άπιστα" την ταινία που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα, όπως είχε γίνει περίπου και με το αντίστοιχο tie-in παιχνίδι πριν 2 χρόνια. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για συνέχεια της ιστορίας βέβαια, αλλά για μια εναλλακτική ματιά. Και πάλι υπάρχει ο Electro και τον γνωρίζετε πριν γίνει αυτός που έγινε, ενώ υπάρχει και το story με τον Harry Osbourn, αλλά ταυτόχρονα θα ασχοληθείτε και με ακόμα 3-4 κακούς από το σύμπαν του συγκεκριμένου κόμικ με περισσότερη βαρύτητα σε αυτούς παρά σε αυτούς της ταινίας.

Θα ξεκινήσετε ψάχνοντας τον κακοποιό που σκότωσε τον θείο Μπεν. Η έρευνα αυτή θα σας οδηγήσει στην καρδιά της εγκληματικότητας της πόλης, καθώς θα ανακαλύψετε ότι κανείς δεν είναι αυτός που φαίνεται. Μέσα στις 10 ώρες θα συναντήσετε πολλές γνώριμες φάτσες όπως o Shocker και η Felicia (aka Black Cat), ενώ άλλοι θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο όπως ο Cletus Kasady και ο Wilson Fisk (aka Kingpin). Πρόκειται για ένα απ' τα highlights του παιχνιδιού, καθώς η συνεχόμενη εναλλαγή "κακών" δε θα σας αφήσει να βαρεθείτε, αν είστε fans του Spidey και των εχθρών του, ενώ τα παράπλευρα σενάρια έχουν δεθεί με ικανοποιητικό τρόπο στο κεντρικό και δε φαίνονται ξεκάρφωτα.

 

GAMEPLAY

Το παιχνίδι χάρη στην open-world φύση του, θα σας αφήσει να κρεμαστείτε από τα κτίρια της Νέας Υόρκης, καθώς θα ολοκληρώνετε την κάθε μία απ' τις 14 βασικές αποστολές, ενώ παράλληλα θα καταπολεμάτε το έγκλημα, αλλά και άλλες "ενοχλήσεις" σε κάποια θα λέγαμε καταναγκαστικά side missions. Ταυτόχρονα θα βοηθάτε τους πολίτες που σας έχουν ανάγκη, θα ψάχνετε για collectibles στη μορφή σελίδων κόμικ για μία ακόμα φορά (300 και πάλι...) και όλα αυτά, ενώ θα έχετε και το χρόνο σας ως Peter Parker με την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ, ώστε να πάρετε κάποιες απαντήσεις γι' αυτά που γίνονται.

Ολοκληρώνοντας τις βασικές αποστολές, αλλά και αρκετά απ' τα side objectives φτάσαμε τις 9-10 ώρες, κάτι το οποίο έγκειται στα αρνητικά του τίτλου, καθώς και ο προηγούμενος τίτλος ήταν αισθητά μεγαλύτερος σε διάρκεια, αλλά έτσι έχουμε συνηθίσει και από άλλα παιχνίδια στο είδος αυτό. Για κάποιον που θα κυνηγήσει και τις 300 σελίδες των κόμικ, οι 15 περίπου ώρες θα είναι αρκετές για να δείτε ό,τι έχει να προσφέρει ο τίτλος. Τα side missions είναι αρκετά ανανεωμένα θα λέγαμε αυτή τη φορά, καθώς περιλαμβάνουν διασώσεις από κτίρια που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, απαγωγές με κυνηγητά σε αυτοκίνητα, stealth sections όπου θα πρέπει να "καθαρίσετε" κάποια κρυσφήγετα συμμοριών, αγώνες όπου πρέπει να περάσετε από checkpoints μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και τέλος να συλλέξετε φωτογραφίες από συγκεκριμένα μέρη μες στην πόλη, έπειτα από προτροπή μέσω e-mail, από το αφεντικό σας J. Jameson.

Οι παραπάνω δραστηριότητες υλοποιούνται μέσω εξερεύνησης, μάχης, αλλά και stealth και παρόλο που βλέπουμε μια ικανοποιητική ποικιλία σε side-missions για το είδος, υπάρχει μεγάλη επανάληψη, καθώς η εύρεση μιας βόμβας και η εξουδετέρωσή της σημαίνει απλά ότι θα πάτε σε ένα σημείο που σας δείχνει ο χάρτης, θα ενεργοποιήσετε τη Spider Sense για να τη βρείτε (πάρα πολύ εύκολα), θα πατήσετε το Υ για να την πάρετε και θα την πάτε στο σημείο που φαίνεται στο χάρτη. Ίδια διαδικασία είναι και η διάσωση των ανθρώπων απ' τις φωτιές ή η διάσωσή τους από άλλα ατυχήματα. Διακρίνουμε την διάθεση της Beenox να μας δώσει περισσότερα πράγματα να κάνουμε, αλλά όταν η διαφορά στο gameplay είναι ελάχιστη, το αίσθημα της επανάληψης είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Κάτι το οποίο είναι ελαφρώς φρέσκο για το είδος, αλλά που πολλοί θα βρουν ενοχλητικό, είναι η μπάρα του "ηρωισμού" του Spidey. Αντίστοιχα με τη σειρά inFamous, προστέθηκε μια μπάρα που σας δείχνει, πάντα ανάλογα με τις πράξεις σας, αν είστε "απειλή" ή ήρωας για τους πολίτες της Νέας Υόρκης με 3 επίπεδα για την κάθε πλευρά. Η πρωτοτυπία έγκειται στο πώς δουλεύει αυτή η μπάρα. Τα περισσότερα side missions αυτή τη φορά είναι με χρονόμετρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε για το καθένα μόνο μερικά λεπτά στη διάθεσή σας μέχρι να σβήσουν απ' το χάρτη. Αν τα ολοκληρώσετε τότε σας δίνονται "ηρωικοί" πόντοι, αν όμως τα παραμελήσετε, η μπάρα θα γεμίσει "απειλητικά". H διαφορά στις 2 πλευρές είναι ότι όταν είστε "καλός" θα ακούτε σχόλια θαυμασμού από τον κόσμο, αλλά όσο είστε "στα κόκκινα", εκτός από τα αναμενόμενα σχόλια θα έχετε στην πλάτη σας την Τask Force που έχει θέσει στην πόλη ο Frisk να σας κυνηγά. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε γωνία σχεδόν θα πρέπει να αποφύγετε τις περιπολίες από τα ιπτάμενα ρομπότ, τα κανόνια στα κτίρια και τους ενισχυμένους φρουρούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση για τον παίκτη και χαλάει το ρυθμό του παιχνιδιού. Οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να ολοκληρώνετε side missions, ώστε ο κόσμος να σας έχει στα "ώπα-ώπα". Στα θετικά τουλάχιστον είναι ότι η μπάρα μπορεί να γύρει από τη μία άκρη στην άλλη, ολοκληρώνοντας μόλις 4-5 side missions και πέφτει λίγο μόνο με κάθε απόρριψη κάποιου side mission.

Οι μάχες του Spider-Man ακολουθούν το freeflow combat του πρωτοδιδάξαντος Batman, χωρίς να έχει τη στιβαρότητα ή τα επίπεδα εκείνου όμως. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είδαμε σημαντική βελτίωση τόσο στα counter attacks, όσο και στη γενικότερη απόκριση και feeling της μάχης. Έχει γίνει ελαφρώς πιο στιβαρή. Στην πορεία θα αποκτήσετε και κάποιες δυνάμεις από τον Shocker αλλά και τον Κraven που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους πιο δυνατούς εχθρούς σας και κυρίως τα bosses. Tα stealth κομμάτια του τίτλου είναι αρκετά εύκολα, καθώς με την Web Rush ιδιότητα, που υπάρχει από τον προηγούμενο τίτλο, μπορείτε σχεδόν να παγώσετε το χρόνο και να δηλώσετε ακριβώς το σημείο πάνω στο οποίο θέλετε να "κολλήσετε". Αυτό σας κάνει σχεδόν αόρατους, ειδικά όταν εξελίξετε τις δυνάμεις σας με τα XP που θα κερδίζετε από τις μάχες, ώστε να βλέπετε με χρώμα (ενεργοποιώντας την Spider Sense) ποιο είναι το πεδίο όρασης των εχθρών. Με λίγα λόγια, το stealth είναι καλό για την ποικιλία στο gameplay, ταιριαστό στο χαρακτήρα, αλλά αρκετά εύκολο.

Μια αρκετά μεγάλη αλλαγή είναι το web-swinging του Spider-Man που σας επιτρέπει να μεταφερθείτε μες στην πόλη. Το feeling του συγκεκριμένου mechanic είναι και πάλι αρκετά καλό, όταν δουλεύει σωστά και δεν κολλάτε πάνω στα κτίρια. Τα physics κάπου εκεί μπορεί να μπλεχτούν. H αλλαγή στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ότι πατώντας τη δεξιά σκανδάλη πετάτε ιστό με το δεξί σας χέρι, ενώ αντίστοιχα με την αριστερή ρίχνετε με το αριστερό χέρι. Στην πορεία κρατώντας και τις δύο σκανδάλες θα μπορείτε να boostάρετε το swinging σας. Δεν είναι πιο δύσκολο, παρόλο που θα αισθανθείτε τη διαφορά, αλλά κυρίως θα χρειαστεί ελαφρώς να το συνηθίσετε. Τέλος, στην πόλη θα χρειαστείτε κτίρια για να κολλήσετε τον ιστό σας, αλλά στα main missions που μεταφέρεστε σε άλλες τοποθεσίες, μπορείτε να κολλήσετε τον ιστό σας ακόμα και στον... αέρα. Πολλοί είχαν παραπονεθεί από τους προηγούμενους τίτλους, καθώς αυτό δεν είναι ρεαλιστικό (για τον Spider-Man) και απ' ό,τι φαίνεται η Beenox διάλεξε μια μέση λύση.

Πάνω σε όλα τα προηγούμενα, θα παίξετε όσο δεν έχετε ξαναπαίξει ως Peter Parker, καθώς το παιχνίδι αυτή τη φορά έχει αρκετές cut-scenes και σκηνές με διαλόγους. Διαλόγους, που θα σας δώσουν την επιλογή για τις ερωτήσεις σας, ώστε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία. Παρόλο που πρακτικά δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στο παιχνίδι, θα λέγαμε ότι μας φάνηκε θετική προσθήκη, διότι δίνει βαρύτητα περισσότερη στους χαρακτήρες και το σενάριο. Άλλα στοιχεία του gameplay απαρτίζουν τα νέα κοστούμια του Spidey, τα οποία εκτός απ' την εκπληκτική τους σχεδίαση, έχουν για πρώτη φορά νόημα, καθώς το καθένα έχει διαφορειτικά bonus, όπως για παράδειγμα η Stealth στολή, με την οποία δε σας βλέπουν οι εχθροί τόσο εύκολα. Άλλες λεπτομέρειες είναι η αλλαγή του health system, όπου λειτουργεί πλέον με μπάρα ενέργειας, η οποία αναπληρώνετα μόνο όταν κρατήσετε εσείς πατημένο το "κάτω" και θέλει κάποια δευτερόλεπτα. Τέλος, θα επισκεφθείτε το comic shop του Stan Lee, το οποίο λειτουργεί ως hub για να έχετε πρόσβαση στα κόμικ που συλλέξατε (που έχουν πλήρη μορφή για... διάβασμα), σε concept art αλλά και στα νέα combat challenges.

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού σίγουρα είναι απ' τα κακά του σημεία. Οι βελτιώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο προ δύο ετών είναι ελάχιστες εως ανύπαρκτες, με την πόλη να φαίνεται πανομοιότυπη, ενώ έχουμε ελαφρώς καλύτερο φωτισμό. Τα οπτικά εφέ θέλουν ρετουσάρισμα, καθώς φαίνονται ελλιπή, με τις φωτιές και τους ιστούς να δείχνουν το χειρότερό τους εαυτό, ενώ οι σκιές είναι αντίστοιχα χαμηλής ποιότητας. Τα μοντέλα του Spider-Man με τα διάφορα κοστούμια είναι αρκετά λεπτομερή και το ίδιο ισχύει και τους περισσότερους απ' τους bosses, ενώ τα cut-scenes αναδεικνύουν αρκετά τις λεπτομέρειές τους. Οι κοινοί αντίπαλοι επίσης δεν έχουν ούτε την λεπτομέρεια αλλά ούτε την ποικιλία που θα θέλαμε. Τα animations των κινήσεων του Spider-Man παραμένουν όμορφα, όμως είναι ακριβώς τα ίδια, που έχουμε ξαναδεί. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το motion capture στις cut-scenes, το οποίο δείχνει υπερκινητικούς χαρακτήρες, που θέλουν να δείξουν εκφραστικότητα κουνώντας χέρια και σώμα, αλλά είναι τόσο έντονες οι κινήσεις που φαίνονται παράλογες. Τα facial expressions και το lip sync είναι ικανοποιητικά, αλλά απέχουν ιδιαίτερα από τα επίπεδα των GTA V ή inFamous: SS που μας δείχνουν πού είναι τα τεχνολογικά επίπεδα σήμερα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μιας και το παιχνίδι είναι ο πρώτος τίτλος για τον ήρωα στη νέα γενιά, περιμέναμε πολύ περισσότερα.

Από τον τίτλο λείπουν οι άδειες για μια ακόμα φορά της χρήσης της ομοιότητας των χαρακτήρων με αυτούς της ταινίας και ακόμα και οι φωνές τους. Παρόλα αυτά, τα voice overs είναι σε καλό επίπεδο, όπως και τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ. Ο Peter μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικός όμως όταν ακούτε τις (ποικίλες, είναι η αλήθεια) ατάκες του για το πώς δεν μπορεί να κολλήσει τον ιστό του κάπου, όπου δεν υπάρχει κτίριο. Κατά τ' άλλα το χιούμορ του και οι ατάκες του τις περισσότερες φορές είναι αρκετά πετυχημένες. Η μουσική είναι άφαντη συνήθως και δεν τραβάει καμία προσοχή, όταν υπάρχει.

Ο χειρισμός του Spider-Man θέλει θεμελιώδεις αλλαγές εδώ και αρκετά παιχνίδια. Συνολικά το παιχνίδι και πάλι έχει την αίσθηση του ρευστού που ίσως θεωρεί η Beenox ότι ταιριάζει στον χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτό που θα θέλαμε από ένα παιχνίδι με έναν απ' τους αγαπημένους μας ήρωες. Συγκεκριμένα, το web-swinging έχει καλή αίσθηση όταν δουλεύει σωστά και έχει δοθεί μια ιδιαίτερη έμφαση στο momentum αυτή τη φορά, χωρίς μεγάλη επιτυχία όμως, αφού πιο πιθανό είναι να κολλήσετε σε κάποιο κτίριο και να μην μπορείτε να κάνετε web rush. Όταν "τρέξετε" όμως στον αέρα, είναι ωραίο το feeling. Οι μάχες έχουν καλύτερο timing και απόκριση, ενώ τα counter attacks δουλεύουν σε καλύτερο χρονικό πλαίσιο. Συνολικά, θα λέγαμε ότι είναι καιρός να αλλάξει εκτός απ' τα animations και το όλο σχέδιο ελέγχου σε κάτι πιο... next-gen και πιο ακριβείας.

Τα υπάρχοντα glitches δε βοηθούν ιδιαίτερα σ' αυτό. Εκτός απ' τα κλασικά προβλήματα με την AI που βλέπουμε με τους npc's στις πόλεις, έχουμε και προβλήματα σε πολύ πιο κλειστά περιβάλλοντα με τους εχθρούς σας να κολλάνε μέσα σε τοίχους, ενώ προβλήματα με το collision system θα βρείτε και στην περιπλάνησή σας, ενώ "swingάρετε" με τους ιστούς σας. Άλλα τυχαία glitches περιλαμβάνουν προβλήματα με τις σκιές ή κάποια μακρινά textures που μπλέκουν τον ένα με το άλλο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η Beenox φτιάχνοντας το τέταρτο Spider-Man παιχνίδι της ακολούθησε πιστά το μονοπάτι του αμέσως προηγούμενου παιχνιδιού της, σε σημείο που τα δύο παιχνίδια μπορεί να φαίνονται πανομοιότυπα. Από εκεί και πέρα, έχει κάνει κάποιες προσθήκες που βοηθούν τη ροή του gameplay σε κάποια σημεία, ενώ σε άλλα δυστυχώς δεν ανταπεξέρχεται κυρίως λόγω εκτέλεσης με ένα σενάριο που κρατάει το ενδιαφέρον χάρη στους χαρακτήρες του. Σε μια μετα-GTA V εποχή, όπου ήδη οι νέες κονσόλες έχουν λάβει θέσεις, το The Amazing Spider-Man 2 είναι ένα βήμα πίσω σίγουρα στον τεχνικό τομέα, ενώ χρειάζεται μια νέα πνοή στο gameplay του, αν συνεχίσουν να μας προσφέρουν "amazing" εμπειρίες με τον Άνθρωπο-Αράχνη.

Το παιχνίδι προτείνεται για τους fans του ήρωα, όπου θα ευχαριστηθούν από αυτό το σενάριο με τους villains της υπόθεσης, που είναι και το highlight. Οι υπόλοιποι που τους άρεσε ο προηγούμενος τίτλος της σειράς, δεν έχουν λόγο να μην ευχαριστηθούν ξανά το ίδιο πακέτο, ενώ θα ήταν σοφότερη επιλογή η ενοικίαση λόγω μικρής διάρκειας. Αυτοί, που θα ήθελαν μια ΑΑΑ εμπειρία Spider-Man, μπορούν να ελπίζουν σε αυτά που έχει να προσφέρει η εταιρεία με τα επόμενα παιχνίδια της, καθώς θα περάσει με πιο ουσιαστικό τρόπο στην επόμενη γενιά.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Activison στη χώρα μας, IGE S.A. , για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Amazing Spider-Man 2

Συντάκτης
20 Μαΐου 2014
Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Beenox

Publisher

Activision

Διανομή

IGE S.A.

Tested on

PC

Κυκλοφορία

2 Μαΐου 2014

Είδος

Action/Adventure, Open World

PEGI

16

Θετικά

- To web-slinging είναι για μία ακόμα φορά διασκεδαστικό
- Bosses
- Πιο ενδιαφέρον σενάριο απ' το πρώτο
- Το voice acting είναι σε καλό επίπεδο
- Αρκετά side missions
- Εστίαση στην κινηματογραφικότητα
- Τα έξτρα κοστούμια

Αρνητικά

- Μέτρια γραφικά
- Αρκετά glitches
- Ο χειρισμός είναι "χαλαρός"
- Eπαναλαμβανόμενα side missions
-- Mικρή διάρκεια για open-world
- Περίεργη κινητικότητα των χαρακτήρων στα cut-scenes

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το παιχνίδι προτείνεται για τους fans του ήρωα, όπου θα ευχαριστηθούν από αυτό το σενάριο με τους villains της υπόθεσης, που είναι και το highlight. Οι υπόλοιποι που τους άρεσε ο προηγούμενος τίτλος της σειράς, δεν έχουν λόγο να μην ευχαριστηθούν ξανά το ίδιο πακέτο, ενώ θα ήταν σοφότερη επιλογή η ενοικίαση λόγω μικρής διάρκειας. Αυτοί, που θα ήθελαν μια ΑΑΑ εμπειρία Spider-Man, μπορούν να ελπίζουν σε αυτά που έχει να προσφέρει η εταιρεία με τα επόμενα παιχνίδια της, καθώς θα περάσει με πιο ουσιαστικό τρόπο στην επόμενη γενιά.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1