The Vanishing of Ethan Carter

Μια θλιβερή ιστορία από τους δημιουργούς του Bulletstorm
by Νίκος Λυμπέριος on 4 Αυγούστου 2015

Το The Vanishing of Ethan Carter αποτελεί μεταφορά του παιχνιδιού ανοιχτού κόσμου μυστηρίου και εξερεύνησης για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τον δημιουργό The Astronauts. Αρχικά ήταν φτιαγμένο με τη χρήση της Unreal Engine 3, μεταφέρθηκε στο PlayStation 4 και ξαναφτιάχτηκε από την αρχή χτισμένο πάνω στην ολοκαίνουρια Unreal Engine 4.

Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε το ρόλο του ντετέκτιβ για υπερφυσικά φαινόμενα Paul Prospero. Δουλειά μας είναι να λύσουμε το μυστήριο της εξαφάνισης όπως προδίδει και ο τίτλος του παιχνιδιού, του νεαρού Ethan Carter στο Red Creek Valley. Ο τίτλος χρονικά εξελίσσεται το 1970, στην Pensylvania, σε μια άλλοτε οικονομικά ανεπτυγμένη -από την ύπαρξη ορυχείου- πόλη, που η κατάρρευσή του οδήγησε στην ολική εγκατάλειψη και οικονομική καταστροφή της.

The-Vanishing-of-Ethan-Carter_20150731193834

Οι The Astronauts από το πρώτο λεπτό ενημερώνουν τον παίκτη πως το παιχνίδι δεν διαθέτει κάποιου είδους βοήθεια στο κομμάτι του gameplay αλλά και της αφήγησης του, δίνοντας στον παίκτη την ελευθερία να ανακαλύψει μόνος του το μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνιση του Ethan. Αυτό σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα αποτελούσε πρόβλημα για τον παίκτη και την ροή της ιστορίας, αλλά στο The Vanishing of Ethan Carter ο κόσμος είναι χτισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην νιώσουμε ποτέ ότι χάνουμε τον δρόμο μας, καταφέρνοντας παράλληλα να δίνει την ψευδαίσθηση της ελευθερίας, μιας και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για τις κινήσεις του παίκτη, τον τερματισμό του παιχνιδιού και πώς ο καθένας θα τον προσεγγίσει.

Το The Vanishing of Ethan Carter μας μαγεύει από τα πρώτα λεπτά του ανοίγματος του. Τα καταπράσινα δάση που συνοδεύονται άριστα από μικρές ηχητικές λεπτομέρειες όπως το θρόισμα των φύλλων από των αέρα, το χτύπημα των τρυποκάρυδων στους κορμούς των δέντρων και η απαλή μυστηριώδης μουσική συνθέτουν ένα τέλειο σκηνικό που συνοδεύει άψογα την ιστορία μυστηρίου που με μεγάλη μαεστρία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Τα ερειπωμένα σπίτια, χτισμένα με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, από τα φαγωμένα από τον καιρό ξύλα και τα σκορπισμένα αντικείμενα μέχρι την σκόνη που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα δίνουν βάθος και συνοδεύουν άψογα στο χτίσιμο του μυστηρίου που έχουν συνθέσει οι The Astronauts. Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού, αν σκεφτεί κανείς ότι έρχεται από τους δημιουργούς του Bulletstorm και του Gears of War: Judgment.

Ο τίτλος δεν διαθέτει κάποιο ουσιώδες gameplay mechanic και λειτουργεί με τη λογική των παλιών point n' click adventure games με το πλεονέκτημα της συνεχούς ροής και των μηδαμινών loadings. Κοντινά παραδείγματα παιχνιδιών που προσφέρουν παρόμοια gameplay στοιχεία είναι τα Outlast, Gone Home και Slender. Τα σημεία που προσθέτουν κάποιο είδος διαδραστικότητας με το παιχνίδι είναι τα puzzles υπό μορφή flashbacks που με τη λύση τους παίρνουμε μικρά στοιχεία για τα συμβάντα που οδήγησαν στην εξαφάνιση του Ethan αλλά και του τι έχει συμβεί στην μικρή πόλη.

Τα Flashbacks αυτά στο σύνολο τους βασίζονται στην ανάλυση κάποιου σκηνικού εγκλήματος και πάντα ξεκινάνε με την ανακάλυψη ενός στοιχείου, συνήθως ενός δολοφονημένου ανθρώπου που μας δίνει πληροφορίες για το έγκλημα, πώς αυτό προέκυψε, τι συνέβη και πώς τελικά συνδέεται με την ροή και την εξέλιξη της ιστορίας. Για να ξεκλειδώσει η αναπαράσταση του εγκλήματος, που στην ουσία αποτελεί μια μικρη αφήγηση ενός κομματιού της ιστορίας του Ethan, πρέπει να βρούμε όλα τα στοιχεία που συνέθεσαν το έγκλημα και τελικά μέσα από μια supernatural απεικόνιση του εγκλήματος να θέσουμε με χρονολογική σειρά τα συμβάντα που οδήγησαν σε αυτό.

Στο The Vanishing of Ethan Carter πρακτικά δε πεθαίνουμε ποτέ εκτός από ένα συγκεκριμένο σημείο που στην ουσία δε χάνουμε, αλλά στην προσπάθεια μας να λύσουμε ένα γρίφο μέσα σε έναν λαβύρινθο ορυχείων, αυτός μηδενίζεται και αρχίζουμε από την αρχή. Το σημείο αυτό αποτελεί ίσως και το μόνο Horror στοιχείο του τίτλου δανειζόμενο στοιχεία από το Slender και είναι και το μόνο σημείο του παιχνιδιού που υπάρχει κάποια υποτυπώδης τιμωρία για το λάθος μας. Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως Horror τίτλος από τους δημιουργούς του, καλύτερα όμως θα του ταίριαζε ο χαρακτηρισμός υπερφυσικό θρίλερ, μιας και δεν υπάρχουν σημεία με jump scares και τα crime scenes δεν αποτελούν στοιχεία τρόμου, ούτε η ατμόσφαιρα του δημιουργεί τρομακτικά συναισθήματα ώστε να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό αυτό.

Παρόλο που o τίτλος είναι μια φανταστική οπτικο-ακουστική εμπειρία με ρεαλιστικά δημιουργημένα περιβάλλοντα, είναι πολύ σύντομο. Οι γρίφοι είναι λίγοι χωρίς δυνατότητα επιπλέον επιλογών για διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα και δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη σκέψη, ανάλυση ή χρήση σημειώσεων για την επίλυση τους. Αυτό σημαίνει ότι ο τίτλος εκτός από μικρός σε διάρκεια δεν έχει και αξία στο χρόνο.

Ο στόχος φυσικά των δημιουργών, ήταν να δώσουν στο κοινό ένα χαλαρό παιχνίδι μυστηρίου χωρίς κουραστικές επιλογές και γρίφους που απαιτούν συγκέντρωση και συλλογή στοιχείων, χρήση σημειωματάριων και αρκετή τύχη. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία μιας υπέροχης ιστορίας μυστηρίου που θα κρατήσει τον παίκτη μέχρι το τέλος αυτής της ανατρεπτικής ιστορίας.

Τεχνικά στο κομμάτι των γραφικών το The Vanishing of Ethan Carter είναι άρτιο με πολύ καλή χρήση της μηχανής γραφικών Unreal Engine 4 καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που απορροφάει τον παίκτη στον κόσμο του. Από την άλλη ο τίτλος πάσχει από ιδιαίτερα χαμηλό framerate που μεταφράζεται όχι ως σπαστή κίνηση αλλά ως χαμηλή ανανέωση της οθόνης κουράζοντας τον παίκτη και συγκεκριμένα τα μάτια. Το πρόβλημα αντισταθμίζεται από τις επιλογές που δίνει για ρύθμιση του smoothness της κάμερας. Επίσης αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα στις σκηνές flashback με αυτές να κολλάνε και να μην προχωράει η ιστορία του παιχνιδιού. Αυτό προέκυψε τρεις φορές. Το παιχνίδι ευτυχώς σώζει σε κάθε συμβάν και δεν υπήρξε πρόβλημα με απώλεια προόδου.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Vanishing of Ethan Carter

Συντάκτης
4 Αυγούστου 2015
Developer

The Astronauts

Publisher

The Astronauts

Διανομή

Nordic Games

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

15 Ιουλίου 2015

Είδος

Adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Υπέροχο Art

+ Πανέμορφα περιβάλλοντα

+ Καλογραμμένη ιστορία

Αρνητικά

- Χαμηλό Framerate

- Μικρή διάρκεια

- Μηδαμινή αξία στο χρόνο

- Υψηλή τιμή

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Το Vanishing of Ethan Carter μπορεί να μην βυθίζει τον παίκτη ιδιαίτερα στον κόσμο του σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους, παραμένει όμως ένα πανέμορφο παιχνίδι που διηγείται μια καλογραμμένη ιστορία υπερφυσικού περιεχομένου και αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα συνηθισμένα παιχνίδια δράσης που απαρτίζουν την συλλογή κάθε gamer.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1