The Witcher 3: Wild Hunt

by Παύλος Κρούστης on 2 Ιουνίου 2015

Το The Witcher 3: Wild Hunt είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα παιχνίδια σε περιεχόμενο (και κατά συνέπεια σε διάρκεια) που έχουμε δει ποτέ. Πλησιάζει τον όγκο ενός MMO παιχνιδιού, ενώ διαφοροποιείται ως προς αυτά, καθώς δεν έχει fetch quests, αλλά κάθε πτυχή του είναι μελετημένη, σκηνοθετημένη και βασισμένη σε σενάριο και όχι copy/paste ή randomly generated. Όλο αυτό είναι ραμμένο με ένα απ' τα πιο πολύπλοκα συστήματα επιλογών και επιπτώσεων που έχουμε δει ποτέ και επηρεάζει σχεδόν τα πάντα στο διάβα σας. Παράλληλα, η ποιότητα όλων των παραπάνω είναι σε επίπεδα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς παίκτες. Με λίγα λόγια, πλησιάζει απειλητικά στην... τελειότητα.

Τι είναι αυτό που του κόβει πόντους όμως; Δυστυχώς το εγχείρημα της CD Projekt είναι τόσο γιγαντιαίο που σε συνδυασμό με την open-world φύση του, δημιουργεί bugs και glitches τα οποία θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να εντοπιστούν και να διορθωθούν όλα (αν γίνει ποτέ αυτό). Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, στις κονσόλες, στην έκδοση 1.03 και ενώ σας είχαμε δώσει μια πρώτη εικόνα ως προς το τι να περιμένετε, πλέον έχουμε δει πολύ περισσότερα πράγματα και έχουμε ακούσει και διαβάσει τις εμπειρίες του κόσμου που παίζει το παιχνίδι ασταμάτητα τις τελευταίες μέρες, όπου έχει φανεί αρκετά καλά η συνολική εικόνα του. Αυτό δε θα μπορούσαμε να δούμε πριν από 10 ημέρες. με 20 ώρες gameplay. Πλέον με 70 περίπου ώρες και αφού έχουμε τελειώσει το story και συνολικά περίπου 100 quests, μπορούμε να παρατηρήσουμε καλύτερα το σύνολο. Ας δούμε όμως πρώτα με τι έχουμε να κάνουμε παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο:

Αυτή είναι η δουλειά του Witcher. Αυτό καλείστε να κάνετε στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, όπως ακριβώς το περιγράφει το εκπληκτικό αυτό trailer. Θα συναντήσετε βέβαια δεκάδες διαφορετικά τέρατα, καθένα εκ των οποίων θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Θα χρειαστεί να προετοιμαστείτε με διαφορετικό τρόπο για το καθένα και αυτό απλά είναι η "δουλειά" σας. Οι fans της τηλεοπτικής σειράς Supernatural θα βρουν πολλά κοινά στοιχεία. Το παιχνίδι, πάνω σε αυτό το κομμάτι, έχει έναν απ' τους πιο ζωντανούς κόσμους που θα δείτε ως τώρα, ενώ διαθέτει και ένα σενάριο που συνδυάζει στοιχεία από fantasy έργα, όπως το Game of Thrones με την πολυπλοκότητα ενός τιτάνιου RPG. To σενάριο του αν γραφόταν ποτέ σε βιβλία θα ήταν δεκάδες τόμοι. Το υλικό που περιλαμβάνει δεν έχει προηγούμενο και ο συγγραφικός όγκος είναι μεγαλύτερος πέρα από κάθε φαντασία. Υπάρχει ένα τεράστιο main story, το οποίο έχει ένα γιγάντιο υπόβαθρο που έχει χτιστεί και με τα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ τέλος υπάρχουν αμέτρητες κυριολεκτικά ιστορίες προς κατανάλωση σε όλο τον κόσμο του παιχνιδιού. Ένα απλό side quest θα ήταν το βασικό σενάριο ενός βιβλίου από άλλο δημιουργό. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύμπαν του The Witcher, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο αφιέρωμά μας και πάμε να δούμε πού ακριβώς ξεκινά το The Witcher 3: Wild Hunt.

Εισαγωγή

witcher3-b

Στο τέλος του The Witcher 2: Assassins of Kings, ο Geralt είχε ανακτήσει τη μνήμη του και αποφάσισε να συνεχίσει να ψάχνει για την Yennefer. Αυτή τη φορά στο πλευρό του βρίσκεται η πατρική φιγούρα σχεδόν για όλους τους εναπομείναντες Witchers, ο Vesemir. Μαζί θα φτάσουν στο χωριό White Orchard, όπου και ξεκινά το παιχνίδι μας. Η περιοχή αυτή λειτουργεί ως πρόλογος και ως tutorial για τον μεγαλύτερο χάρτη που θα βρείτε μετά. Σας παρουσιάζει τα side missions παράλληλα με το κεντρικό, ενώ σας αφήνει ελεύθερους σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή, που θα σας πάρει περίπου 7-9 ώρες να την εξερευνήσετε ολόκληρη. Θα σας δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο του παιχνιδιού.

Θα ξεκινήσετε ψάχνοντας την Yennefer, αλλά στην πορεία, το παιχνίδι θα σας παρουσιάσει περίτεχνα τη σχέση του Geralt με την Ciri, το κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά που είχε σώσει αυτόν και την Yennefer από βέβαιο θάνατο. Αυτή τη φορά γνωρίζουμε μέσω flashbacks ότι ο Geralt έχει σαν κόρη του την Ciri και την έχουν μεγαλώσει σαν Witcher αυτός και ο Vesemir, παρόλο που η Ciri δεν έχει υποστεί τις μεταλλάξεις των Witchers, αλλά κυλάει στις φλέβες της Elder Blood, κάτι που την κάνει πραγματικά μοναδική.

Αφού βρείτε επιτέλους την Yennefer μετά τον πρόλογο, το τοπίο θα ξεθολώσει ελαφρώς, καθώς θα σας παρουσιάσει στον Αυτοκράτορα, Emhyr var Emreis, όπου και θα πάρετε αρκετές απαντήσεις και θα σας αναθέσει το βασικό σας quest: Να βρείτε την Ciri. Προτού φύγετε, αν έχετε ενεργοποιήσει το "simulated save" του τίτλου, σε αυτό το σημείο, θα σας πάρουν μια συνέντευξη όπου θα ορίσετε εσείς το παρελθόν σας, σαν να κάνετε import το save σας από τo Witcher 2. Έτσι θα πάρετε μερικές σημαντικές αποφάσεις για το ποιος είναι ζωντανός κυρίως και ποιος όχι, που θα επηρεάσουν και το story του παιχνιδιού σας. Εκεί ξεκινά και το ταξίδι σας, καθώς μετά το αυτοκρατορικό παλάτι, θα ταξιδέψετε στο Velen (No Man's Land).

Velen / Novigrad / Skellige

witcher3-a

O βασικός χάρτης του παιχνιδιού είναι απίστευτα τεράστιος και περιλαμβάνει το Velen και το Novigrad. Το Velen ονομάζεται αλλιώς και No Man's Land, καθώς εν μέσω του πολέμου, κανένας άρχοντας δεν έχει αναλάβει εξουσία, με αποτέλεσμα αυτή η περιοχή να μην ανήκει σε κανένα. Εκεί έχει εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση ο Bloody Baron, ένας απ' τους πιο ρεαλιστικούς χαρακτήρες που έχετε δει ποτέ σε παιχνίδι. Βγαλμένος μέσα από τη ζωή, χτυπημένος από τη μοίρα και μισητός, όσο ο κάθε εγωιστής διπλανός μας, είναι το μέσο του Geralt για τις πληροφορίες που χρειάζεται. Φυσικά η κατάσταση θα περιπλακεί περισσότερο, όταν ο Βαρώνος σας ζητήσει να του επιλύσετε το πρόβλημά του και εσείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ιδιότητά σας ως Witcher για να φέρετε εις πέρας του κόσμου τα θέματα.

Θα φύγετε από το κάστρο του και θα ταξιδέψετε στους βάλτους, όπου εκεί θα συναντήσετε τις τρεις μάγισσες (Crones), οι οποίες ταλανίζονται από άλλα προβλήματα, ενώ όλος ο κόσμος απ' ό,τι φαίνεται χρειάζεται τη δική σας βοήθεια. Το Velen διατηρεί μια απόκοσμη ομορφιά με τα πανέμορφα δάση του, τα οποία μπορεί να είναι σχετικά απογυμνωμένα, αλλά σφύζουν από ατμόσφαιρα. Η όλη αισθητική με τις μάγισσες και τα φαντάσματα χτυπάει κορυφή στο No Man's Land, καθώς θα ταξιδέψετε από άκρη σε άκρη του για να βρείτε τις πληροφορίες που θέλετε. Αφού καταφέρετε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες, θα έχετε στη διάθεσή σας την Ciri για να προσπελάσετε ένα flashback. Η Ciri διαθέτει τελείως διαφορετική γκάμα κινήσεων από τον Geralt με διαφορετική αίσθηση του βάρους και ταχύτητα. Έχει στη διάθεσή της μια εκπληκτική δύναμη, την οποία δε θα την δείτε παρά μόνο στα μετέπειτα flashbacks.

Το χαρακτήρα της Ciri θα τον αναλάβετε σε όλα τα flashbacks, τα οποία θα απεικονίζονται στην οθόνη σας μέσα από τις αφηγήσεις των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί της, μέχρι να την βρει ο ίδιος ο Geralt. Σιγά σιγά έτσι χτίζεται μια ιστορία κομμάτι κομμάτι από αυτά που μαζεύετε, ώστε αν τα βάλετε σε μια σειρά, θα καταλάβετε την πορεία της. Πρόκειται για έναν επαναστατικό τρόπο αφήγησης, για τον οποίο πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην CD Projekt. Διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο και αφού μαζέψετε όλα τα κομμάτια πληροφοριών από όλες τις περιοχές, τότε θα καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη και θα πάρετε τη λύτρωσή σας.

 

Μετά το πρώτο flashback, θα ταξιδέψετε στο Novigrad, το οποίο είναι και η πόλη του παιχνιδιού. Πρόκειται για μια οχυρωμένη περιοχή, αρκετά επίπεδη, που βρίθει από ζωή και αποτελεί την πιο πολιτισμένη εκδοχή των περιοχών που θα συναντήσετε. Θα μασκαρευτείτε να πάτε σε γιορτή, θα φάτε και θα πιείτε στις τοπικές ταβέρνες και θα ανεβάσετε μέχρι και δικό σας θεατρικό έργο στα quests του παιχνιδιού. Το Novigrad επίσης χρησιμοποιείται και ως εργαλείο για την ένωση του τρίτου Witcher με το δεύτερο, καθώς η πλειοψηφία των χαρακτήρων που θα συναντήσετε εδώ προέρχεται από το παρελθόν της σειράς. Η Triss Merigold, ο Zoltan, o Dandelion και άλλοι θα βρεθούν σε αυτήν την περιοχή, καθώς αναπόφευκτα έχουν σχέση με την εύρεση της Ciri. Το Novigrad μας φάνηκε λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις άλλες περιοχές του τίτλου, κυρίως γιατί λόγω των περιβαλλόντων άλλαξε λίγο το ύφος του τίτλου. Με πιο ελαφριά διάθεση και πιο αδιάφορα quests ως επί το πλείστον θα ταξιδέψετε στους υπονόμους της πόλης και στα περίχωρα, αναλαμβάνοντας από γελοία quests μέχρι πιο σοβαρά. Επιπρόσθετα, θα θέλαμε μια μεγαλύτερη ποικιλία ή κάτι πιο χαρακτηριστικό στα κτίριά του, ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα τα διάφορα μέρη.

Έπειτα από το Novigrad έχουν σειρά τα νησιά Skellige. Πρόκειται για ένα μέρος, όπου ο αέρας, η θάλασσα, τα βουνά και το χιόνι γίνονται ένα. Βγαλμένο από τη νορβηγική μυθολογία, διατηρεί μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις άλλες περιοχές και τονίζει ιδιαίτερα τον πολύ εκκεντρικό χαρακτήρα του πληθυσμού του. Ως ένας λαός που παραμένει ανυπότακτος, καταφέρνουν και ξεχωρίζουν με πρωταγωνιστή το θάρρος τους και την... αδιακρισία τους. Πρόκειται πιθανότατα για την πιο όμορφη περιοχή του τίτλου, στην οποία θα βρείτε αμέτρητα quests, που θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον, όπως στοιχειωμένους φάρους στην άκρη των νησιών ή εξερεύνηση κάποιου νησιού για να βρείτε τον χαμένο άρχοντα που έχει απαχθεί από κάποιο τέρας. Χιονισμένα λιμάνια και παγωμένες σπηλιές. Ιδανικό περιβάλλον για έναν Witcher.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Witcher 3: Wild Hunt

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

CD Projekt RED

Publisher

Bandai Namco

Διανομή

Bandai Namco Games Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

19 Μαΐου 2015

Είδος

Action / RPG

PEGI

18

Badges
Θετικά

+ Συνδυάζει ποιότητα και ποσότητα

+ Ο τεράστιος, πανέμορφος και γεμάτος περιεχόμενο κόσμος του

+ Πολλαπλά επίπεδα μάχης και προετοιμασίας για αυτήν

+ Εξαιρετική προσοχή στην ποιότητα των Side Quests

+ To open-world δίνει άλλη έννοια στο immersion στον κόσμο του Witcher

+ Μερικές εξαιρετικές τεχνικές πτυχές, όπως ο φωτισμός, οι υφές, οι ήχοι κλπ.

+ Το κλείσιμο του σεναρίου σε μια απ' τις πιο καλογραμμένες τριλογίες που έχετε δει σε video game

+ Ένα απ' τα πιο πολύπλοκα συστήματα επιλογών/επιπτώσεων με πολλές λεπτομέρειες

Αρνητικά

- Κάποια πολύ σημαντικά τεχνικά θέματα

- Το framerate χρήζει περαιτέρω βελτίωσης

- Η καμπύλη δυσκολίας και εκμάθησής του είναι λίγο απότομη

- Ο χειρισμός θα μπορούσε να είναι πιο "σφιχτός"/αποκρίσιμος

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
9.1
Συνοψίζοντας

Το The Witcher 3: Wild Hunt είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και σίγουρα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς. Είναι όσα μας υποσχέθηκε η CD Projekt RED και αυτή η ειλικρίνεια είναι βασισμένη στην αυτοπεποίθησή τους για το προϊόν που δημιούργησαν, άσχετα απ' το πολυσυζητημένο downgrade των γραφικών. Βεβαίως, θα θέλαμε να δούμε την έκδοση για τα PC να φτάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά και όπως είναι πρόκειται για ένα τιτάνιο κατόρθωμα, το οποίο συνδυάζει ποσότητα και ποιότητα. Θα νιώσετε ότι παίζετε το The Witcher 3, το 4 και το 5, μαζί σε έναν τίτλο. Τέτοια αξία και τόσο περιεχόμενο κατάφεραν και έδωσαν οι Πολωνοί στο παιχνίδι τους.

Σίγουρα, έχουμε κάποιες ενστάσεις όσον αφορά κάποιες προγραμματιστικές επιλογές, ενώ υπάρχουν και σοβαρά τεχνικά θέματα, που δεν περνούν απαρατήρητα. Ο ογκόλιθος όμως της συνολικής προσπάθειας που κατέβαλε (και συνεχίζει να καταβάλλει) η εταιρεία αφανίζει οποιαδήποτε αμφιβολία, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιχνίδι από όλες τις απόψεις. H αλλαγή σε open-world έδωσε νέα πνοή στην ήδη εκπληκτική "συνταγή" gameplay της σειράς (για τους λάτρεις του Supernatural και όχι μόνο!), ενώ το μέγεθος του περιεχομένου του δεν έχει προηγούμενο. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το περιεχόμενο είναι ποιοτικό. Έτσι όπως θέλουμε τα παιχνίδια μας.

Σε μερικούς μήνες, που θα έχουν διορθωθεί τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, θα μιλάμε για ένα απ' τα καλύτερα RPGs όλων των εποχών. Το The Witcher 3 θα μείνει ως ένα έπος για τα video games, που θα δυσκολέψει πολύ οποιαδήποτε προσπάθεια ανταγωνισμού.

9.5
Βαθμός
9.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
14%
Cheers
81%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
5%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1