Until Dawn

Live or die, make your choice
by Νίκος Λυμπέριος on 31 Αυγούστου 2015

Η Supermassive Games ειναι γνωστή για την μεταφορά του πρώτου Killzone σε HD έκδοση στο PlayStation 3, τη δημιουργία του Little Big Planet για το PS Vita και επιπρόσθετα για τις δημιουργίες παιχνιδιών, όπως τα Start the Party και Walking with Dinosaurs που έκαναν χρήση του Μove controller. Το Until Dawn ανακοινώθηκε στην Gamescom 2012 ως αποκλειστικός τίτλος του PlayStation 3 που θα έκανε χρήση του χειριστηρίου Μove και θα παιζόταν σε οπτική πρώτη προσώπου με το χειριστήριο να αναλαμβάνει το ρόλο του φακού. Το παιχνίδι προοριζόταν να κυκλοφορήσει το 2013. Αργότερα ανακοινώθηκε πως αλλάζει πλατφόρμα και ότι θα είναι αποκλειστικό του PlayStation 4. Μαζί με την αλλαγή ανακοινώθηκε και η μετάβαση σε νέα μηχανή γραφικών και συγκεκριμένα αυτής του Killzone: Shadow Fall. Η μετάβαση έφερε και αλλαγή στην προοπτική του παιχνιδιού που έγινε πλέον τρίτου προσώπου. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη απόδοση των περιβαλλόντων και της τρομακτικής ατμόσφαιρας που έχει το Until Dawn.

Το Until Dawn χτίζει το σενάριο του στις πλάτες πολλών πετυχημένων teen slasher και horror movies που έγιναν γνωστά από τη δεκαετία του '80 και γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση αποκτώντας τεράστιο κοινό τη δεκαετία του '90. Ακολουθεί το κλασσικό στήσιμο της νεαρής παρέας που πηγαίνει εκδρομή σε ένα απομονωμένο εξοχικό και κάνει ότι μπορεί για να μην επιστρέψει ζωντανό. Δανείζεται εύστοχα στοιχεία από κλασσικές ταινίες τρόμου όπως το Παρασκευή και 13, το Scream και το Saw, ρίχνοντας για φινίρισμα μερικές πινελιές από το The Thing αφομοιωμένα αριστουργηματικά στον "κόσμο" του Cabin in the woods.

Until-Dawn™_20150826145827

Η ιστορία μας ξεκινάει λίγο απότομα, με έναν κουραστικό πρόλογο που μας παρουσιάζει τους μηχανισμούς του παιχνιδιού με συνεχόμενα tutorials και θέτει τις βάσεις για την έναρξη της ιστορίας με την πρώτη αναπόφευκτη τραγωδία του παιχνιδιού. Το σκηνικό γίνεται όπως θα μάθουμε και στην πορεία για χάριν χτισίματος της ιστορίας και της αφήγησης δημιουργώντας ένα μικρό παραθυράκι για να δούμε ποια είναι τα γεγονότα που οδήγησαν στην επερχόμενη περιπέτεια  και να γνωρίσουμε λίγο τους χαρακτήρες και την σχέση που έχουν μεταξύ τους. Επιπλέον αυτός ο μικρός πρόλογος δίνει μια πρώτη γεύση στον παίκτη για τους μηχανισμούς που υπάρχουν στο παιχνίδι ώστε να τον προετοιμάσει για την πορεία. Όντας ένα παιχνίδι που μας δίνει τον έλεγχο 8 διαφορετικών προσωπικοτήτων κρίνεται απαραίτητη αυτή η εξέλιξη του σεναρίου ακόμα και αν αρχικά φανεί λίγο εκτός χρόνου και ενδεχομένως μπορεί να κουράσει ή να απογοητεύσει. Αυτή η προσέγγιση θυμίζει αρκετά την ταινία I know what you did last summer, προσπαθώντας έτσι να χτίσει το σενάριο πάνω σε παλιά γεγονότα δείχνοντας τα στον "θεατή - παίκτη" αντί να τα αφηγηθεί, κάτι που τελικά δουλεύει αρκετά καλά για το Until Dawn.

Ένα από τα βασικά gameplay χαρακτηριστικά που χρησιμοποιεί το Until Dawn για να χτίσει το σενάριο του και τις σχέσεις των ηρώων του είναι το "εφέ της πεταλούδας": Μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Until Dawn Butterfly Effect

Στην ουσία κάθε επιλογή που κάνουμε στο παιχνίδι αποθηκεύεται και στην πορεία δίνει κάποιο αποτέλεσμα, είτε καλό είτε κακό. Μια τέτοια περίπτωση είναι συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού που μας δίνουν την δυνατότητα να επιλέξουμε το πώς θα κινηθούμε στην πορεία, επιλέγοντας τον γρήγορο ή τον αργό δρόμο δημιουργώντας έτσι την εξής αντίφαση: Ο γρήγορος δρόμος αποτελεί μια επιλογή που τοποθετεί τον ήρωα σε άμεσο κίνδυνο, αφού για παράδειγμα η γρήγορη ανάβαση ενός βουνού ενέχει κινδύνους για τον ήρωα μας, δίνοντας όμως το παραθυράκι για την αποτροπή ενός μοιραίου γεγονότος που εξελίσσεται παράλληλα. Από την άλλη ο αργός δρόμος και επί της ουσίας ο ασφαλής θέτει σε μελλοντικό κίνδυνο κάποιον από τους νεαρούς της παρέας και ο αντίκτυπος της επιλογής της ασφαλούς οδού δεν είναι πάντα ξεκάθαρος. Διάφορες επιλογές των διαλόγων μεταξύ των ηρώων καταγράφονται και χτίζουν στο παρόν αλλά και στο μέλλον τη σχέση μεταξύ τους ανοίγοντας διαφορετικές τροπές στην εξέλιξη του σεναρίου. Ένας τσακωμός με τη σχέση σου τώρα μπορεί αργότερα να χτίσει το νήμα της αντιπαράθεσης με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Ένα παιχνίδι όπως το Until Dawn που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αφήγηση και ιδιαίτερα όταν ο παίκτης έχει στον έλεγχο του ένα μεγάλο καστ ηρώων, πρέπει συνεχώς να εκπλήσσει και να κρατάει τον παίκτη σε εγρήγορση. Ως τύπος που έχει μανία να μαντεύει πάντα την εξέλιξη των ταινιών από τα πρώτα λεπτά εντυπωσιάστηκα από την δομή του σεναρίου και την εξέλιξη που αυτό πήρε αργότερα, γεγονός για το οποίο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη Supermassive Games, αφού το είδος των ταινιών στις οποίες βασίζεται είναι πλέον εξαντλημένο και δεν αφήνει περιθώρια για καινοτομίες και εκπλήξεις. Υπάρχουν στιγμές που η εξέλιξη της ιστορίας εκπλήσσει και ταυτόχρονα παραξενεύει αφού σε κάποιες περιπτώσεις ακροβατεί με το ασυμβίβαστο, είναι όμως όλα σωστά στημένα με στοιχεία που υπάρχουν διάσπαρτα και δένουν τα γεγονότα με έναν γήινο και προσγειωμένο τρόπο.

Όταν μιλάμε για ταινίες και παιχνίδια τρόμου ένα πράγμα έρχεται στο μυαλό: η ατμόσφαιρα. Ένα πολύπλοκο και ιδιαίτερο puzzle που χτίζεται από τον συνδυασμό του καλογραμμένου σεναρίου, τον ήχο που στην περίπτωση μας έχει κεντήσει εξαιρετικά ο Jason Graves, συνθέτης γνωστός από την εκπληκτική του δουλειά στη σειρά Dead Space και φυσικά τα καλοστημένα Jump Scares: Μια τακτική που επί το πλείστον χρησιμοποιείται για την δημιουργία φτηνών και εύκολων τρομακτικών σκηνών δημιουργώντας καταστάσεις που ο θεατής δεν περιμένει και τρομάζει. Η χρήση τους πλέον στις ταινίες τρόμου έχει ξεπεράσει το όριο και τα Jump Scares έχουν χάσει την αίγλη τους και το αντίκτυπό τους καθώς είναι εύκολο κάποιος να προβλέψει το πότε αυτά θα "χτυπήσουν". Το Until Dawn κάνει χρήση πολλών τέτοιων σκηνών και ενώ βασίζονται σε κλασσικά κλισέ ταινιών τρόμου καταφέρνει σε κάθε σκηνή να μας τινάξει από τον καναπέ. Ταυτόχρονα οι στιγμές "δράσης" όπου αναλαμβάνουμε να αντιμετωπίσουμε μια σκηνή κινδύνου εκτινάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, φτάνοντας σε σημεία να τρέμουν τα δάκτυλα μας καθώς περιμένουμε τα QTE's να εμφανιστούν στην οθόνη και ως κερασάκι στην τούρτα έρχονται σημεία που απαιτούν την πλήρη μας ακινησία, που μετά από τις έντονες σκηνές και την κορυφωμένη αδρεναλίνη φαντάζει αδύνατο. Αποτελεί όμως άκρως ρεαλιστική αναπαράσταση της κατάστασης. Ποιος θα μπορούσε να σταθεί ακίνητος μετά από ένα ξέφρενο κυνηγητό με έναν ψυχοπαθή με χαντζάρα;

Το παιχνίδι όμως προσφέρει πολλά περισσότερα από απλά Jump Scares και QTE's. Ο κόσμος του είναι ανοιχτός προς εξερεύνηση και υπάρχουν σκορπισμένα διάφορα στοιχεία που δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ των χαρακτήρων αλλά και για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Blackwood Pines δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην ιστορία του Until Dawn που είναι κάτι παραπάνω από 8 χαζούς νεαρούς έτοιμους να πέσουν στη σφαγή σαν πρόβατα.

Ένα όμορφο στοιχείο που υπάρχει στο παιχνίδι και δίνει μια ενδιαφέρουσα τροπή στο πως θα χειριστεί ο καθένας τις εξελίξεις είναι η ύπαρξη κάποιων μικρών totems που έχουν την ικανότητα να δώσουν μια μικρή ματιά στο κοντινό μέλλον. Αυτά τα totems χωρίζονται Until Dawn™_20150826144341σε 5 κατηγορίες: Death, Fortune, Loss, Guidance, Danger. Δυστυχώς η εξέλιξη της ιστορίας πολλές φορές ξεκινάει χωρίς να το επιδιώξουμε με αποτέλεσμα να μη μπορέσουμε να βρούμε πολλά από τα στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα και μέσα σε αυτά και τα totems. Επιπλέον το παιχνίδι δεν διαθέτει την δυνατότητα επανεκκίνησης του κεφαλαίου ή επιλογής κάποιου συγκεκριμένου σημείου μιας και χρησιμοποιεί ένα μοναδικό αρχείο αποθήκευσης το οποίο δημιουργείται αυτόματα και ανανεώνεται μόνο του σε κάθε επιλογή που κάνουμε. Με το τέλος του παιχνιδιού δίνεται η δυνατότητα επιλογής κεφαλαίων ώστε να δούμε τι αλλάζει βάση των επιλογών μας, θα θέλαμε όμως η επιλογή των κεφαλαίων να μην ήταν μόνο γενική και να δινόταν η δυνατότητα για υπό επιλογή κεφαλαίων που να εστιάζει στα βασικά σημεία της πλοκής. Από την αντίπερα όχθη αυτή η διακλάδωση των επιλογών δίνει μεγάλη διάρκεια στον τίτλο.

Until Dawn™_20150826150949

Αναπόφευκτα ένα παιχνίδι αυτού του είδους και δη ένα αποκλειστικό στην κονσόλα της Sony θα έρθει σε σύγκριση με τα παιδιά της Quantic Dream, εξίσου αποκλειστικά σε κονσόλα της Sony από τα οποία "αντιγράφει" ή αν θέλετε δανείζεται πολλά στοιχεία. Μεταξύ των δυο, η ουσιαστική διαφορά είναι ότι στο Until Dawn το σενάριο χτίζεται ξεκάθαρα πάνω στην αφήγηση του κόσμου του και οι επιλογές που γίνονται έχουν αντίκτυπο σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με τα Ηeavy Rain - Beyond: Two Souls που το σενάριο εξελίσσεται βάσει γεγονότων και τα αποτελέσματα των επιλογών γίνονται σχεδόν αμέσως εμφανή. Αυτό που λείπει από το Until Dawn είναι ότι δε μας δένει με τους χαρακτήρες του, κάτι που είναι λογικό αφού τα προβλήματα και οι δυσκολία των παιχνιδιών αυτών δεν είναι ίδιας βαρύτητας και το ίδιο το παιχνίδι δεν εστιάζει το ίδιο σε όλους τους χαρακτήρες. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια στον τίτλο της Supermassive Games δεν έρχεται τόσο βαριά όσο σε αυτά της Quantic Dream και το αντίκτυπο αυτής στην συνείδηση του παίκτη είναι αρκετά πιο χλιαρό. Η σύγκριση αυτή φυσικά δε γίνεται για να αναδείξει το καλύτερο παιχνίδι. Επί της ουσίας τα δυο παιχνίδια πέρα από το γεγονός ότι παίζονται με τον ίδιο τρόπο, είναι δυο διαφορετικές φιλοσοφίες στο Interactive Movie Game γένος -αν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός- και κάνοντας το επόμενο βήμα σε αυτό η Supermassive Games δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στον παίκτη όσον αφορά την κίνηση στο περιβάλλον και την εξερεύνηση αυτού.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο που υπάρχει στο παιχνίδι είναι ένα είδος online στατιστικών της προτίμησης του κόσμου σε κάθε σεναριακή επιλογή που δίνει το παιχνίδι. Η λειτουργία αυτή είναι απενεργοποιημένη και βρίσκεται στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Συστήνεται η πρώτη επαφή με το παιχνίδι και το πρώτο Playthrough να γίνει με την επιλογή ανενεργή.

Όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την μετάβαση στη νέα γενιά και την χρήση της φανταστικής μηχανής γραφικών του Killzone: Shadow Fall. Τα περιβάλλοντα και ειδικότερα οι εσωτερικοί χώροι αγγίζουν τα όρια του φωτορεαλισμού. Το φως από το φακό μας ή τη δάδα διαχέεται ρεαλιστικά στο περιβάλλον και κάθε αντικείμενο στο χώρο έχει την δική του πηγή φωτός αναπαράγοντας ρεαλιστικά τις σκιές του. Το φως που χτυπάει στους τοίχους αντανακλάται πιστά στην κάθετη επιφάνεια με ακρίβεια οποιασδήποτε μετατόπισης της γωνίας. Επιπλέον η χρήση της τεχνικής Physical Based Rendering δίνει τα μέγιστα στην αναπαράσταση όλων των αντικειμένων και των περιβαλλόντων του παιχνιδιού όσο πιο φυσικά γίνεται. Το ξύλινο πάτωμα, τα βάζα, τα φώτα, οι σημειώσεις, όλα στο περιβάλλον έχουν αληθινές ιδιότητες και σε καμία περίπτωση δε φαντάζουν ότι προέρχονται από παιχνίδι.

 

Οι εξωτερικοί χώροι αν και φτωχοί στο παρουσιαστικό τους, τονίζουν το κλειστοφοβικό στοιχείο του κινδύνου από παντού και ο χιονισμένος δρόμος αφήνει κάθε είδους ίχνος από τους χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες αποτελούν πιστό ομοίωμα των πραγματικών ηθοποιών και η ποιότητα τους αγγίζει επίπεδα CGI γραφικών.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, το framerate διατηρείται στα 30fps χωρίς εμφανείς πτώσεις και σε συνδυασμό με την υψηλή ανάλυση έχουμε ένα κρυστάλλινο αποτέλεσμα στις οθόνες μας. Μεγάλη κουβέντα αλλά για την ώρα το παιχνίδι θέτει τα νέα στάνταρ στο επίπεδο γραφικών και αφήνει πίσω οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Αν και συνήθως τα γραφικά δε θα έπρεπε να παίζουν ρόλο στην ποιότητα του παιχνιδιού, στον συγκεκριμένο τίτλο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου που θέλει να δημιουργήσει και της ιστορίας που θέλει να διηγηθεί.

Απογοήτευση δυστυχώς προκαλεί το facial animation των χαρακτήρων. Σε πολλούς από τους διαλόγους των χαρακτήρων οι εκφράσεις τους είναι ρομποτικές, ψεύτικες και ουσιαστικά στημένες χάνοντας σε μεγάλο βαθμό το συναίσθημα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν στον παίκτη, περνώντας αρκετές φορές στα σκοτεινά μονοπάτια της "αφύσικης κοιλάδας" (the uncanny valley) -η θεωρία υποστηρίζει ότι κάποιοι νιώθουν αποστροφή όταν ανθρώπινα χαρακτηριστικά μοιάζουν και κινούνται σχεδόν σα φυσικά ανθρώπινα όντα, αλλά όχι ακριβώς-. Ο συγκεκριμένος τομέας ίσως αποτελεί και την μεγαλύτερη πληγή του παιχνιδιού ειδικά για κάποιον που θα δώσει βάση στο πρόβλημα αφού η αφήγηση και ο τρόπος που παίζουν οι χαρακτήρες βοηθάει στο immersion σε αυτό το είδος παιχνιδιών, ειδικά όταν οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να αναπαραστήσουν σωστά τις καταστάσεις στον φανταστικό αυτό κόσμο.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως το puzzle συμπληρώνεται με τον τομέα του ήχου. Το δύσκολο έργο ανέλαβε ο Jason Graves. Μια τρομακτική σκηνή δε θα ήταν τίποτα αν δε συνοδευόταν από την κατάλληλη αλλαγή του ήχου σε ανατριχιαστικό τρίκλισμα που ηλεκτρίζει το σώμα του παίκτη. Μια σκηνή δράσης θα 'ταν σαν ένα ανούσιο χορευτικό αν το συνοδευόμενο ηχητικό δυναμικό δεν ανταποκρινόταν στο ύφος της κατάστασης. Το περίτεχνο πλέξιμο του ηχητικού τομέα είναι -όπως ήταν αναμενόμενο- στα υψηλά στάνταρ που έθεσε ο συνθέτης με το έργο του στη σειρά Dead Space και στη γνώση αυτή όλοι ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουμε.

Κλείνοντας τα παραπάνω το μόνο που μπορούμε να πούμε για την δημιουργό του Until Dawn, Supermassive Games, είναι ένα μεγάλο μπράβο. Το παιχνίδι το είδαμε για πρώτη φορά στην PlayStation Experience στο Mall και μας είχε προβληματίσει μέχρι και την στιγμή που τοποθετήσαμε το δισκάκι στην κονσόλα. Μπορούμε με χαρά να πούμε ότι κάθε φόβος εξανεμίστηκε στο λεπτό. Πατώντας πάνω σε γενιές horror ταινιών έχτισε μια καλά δομημένη ιστορία τρόμου που ενώ δεν αφήνει κάποιο σημάδι στον παίκτη, ούτε τα διλήμματα που παρουσιάζει δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα λύπης, καταφέρνει να ανυψώσει το είδος σε μια περίοδο μεγάλης πτώσης του, χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο όλα τα γνωστά κλισέ του Horror γένους. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε κάτοχο κονσόλας PlayStation 4, λάτρη ή όχι του είδους.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Until Dawn

Συντάκτης
31 Αυγούστου 2015
Developer

Supermassive Games

Publisher

Sony Computer Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

26 Αυγούστου 2015

Είδος

Horror

PEGI

18

Badges
Θετικά

+ Εκπληκτικά γραφικά
+ Καταπληκτικό sound design
+ Το εφέ της πεταλούδας
+ Διάρκεια τίτλου

Αρνητικά

- Facial Animation
- Κάποιοι χαρακτήρες δεν πείθουν
- Κουραστικός πρόλογος
- Δεν υπάρχει ιδιαίτερο δέσιμο με τους ήρωες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
9.0
Συνοψίζοντας

To Until Dawn της Supermassive Games αποτελεί ύμνο στις χρυσές εποχές των ταινιών Horror. Συνδυάζοντας με μαεστρικό τρόπο όλα τα κλασικά στοιχεία μια ταινίας Horror στήνει επιδέξια ένα ενδιαφέρον σενάριο που εκπλήσσει και αποφεύγει την παγίδα των κλισέ με αποτέλεσμα να κρατάει τον παίκτη διαρκώς σε ένταση. Επιπλέον τα γραφικά του αποτελούν το νέο μέτρο στις κονσόλες νέας γενιάς.

8.5
Βαθμός
9.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
22%
Cheers
78%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1