Wasteland 2

Ένας τίτλος με 26 χρόνια ιστορία
by Γιώργος Νανάκης on 11 Οκτωβρίου 2014

To Wasteland 2 αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση παιχνιδιού. Ο πρώτος τίτλος κυκλοφόρησε το 1988 και η συνέχεια κατέφθασε 26 χρόνια μετά. Το παιχνίδι μέσα στις τέσσερις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του κατάφερε να φέρει κέρδη 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω Steam στους παραγωγούς του, γεγονός που δείχνει ότι πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται μία σεβαστή μερίδα παιχτών που περίμεναν με ανυπομονησία τη συνέχεια. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος τίτλος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα παιχνίδια Fallout, καθώς οι αναφορές στο σύμπαν του Wasteland είναι παντού.

Η υπόθεση λίγο πολύ γνώριμη: βρισκόμαστε σε ένα εναλλακτικό μέλλον στην Αμερική, και συγκεκριμένα στην Αριζόνα. Ο πλανήτης έχει υποστεί πυρηνικό ολοκαύτωμα το 1998 και εσείς αναλαμβάνεται μία ομάδα που απαρτίζεται από 4 άτομα και ονομάζονται Desert Rangers, οι οποίοι περιφέρονται στα απομεινάρια βοηθώντας όσους έχουν επιβιώσει στην έρημο αλλά και γενικά όποιον χρειάζεται βοήθεια. Το παιχνίδι ξεκινάει όταν σας αναθέτουν την πρώτη σας αποστολή, την εξιχνίαση ενός φόνου και εστιάζει στην ανακάλυψη του δολοφόνου, τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην δολοφονία και την συνέχιση (αλλά και ολοκλήρωση) της αρχικής αποστολής του θύματος.

WL2 LosAngelesSneakPeek

Το παιχνίδι συγκαταλέγεται στην κατηγορία των (turn based) role playing games και ερχόμαστε να προσθέσουμε ότι έχει και αρκετά στοιχεία παιχνιδιών στρατηγικής. Ξεκινώντας το παιχνίδι, καλείστε είτε να φτιάξετε 4 νέους χαρακτήρες είτε να επιλέξετε την τετράδα σας από 9 έτοιμους. Η δημιουργία παιχτών είναι αρκετά επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία και προκαλεί σύγχυση και εκνευρισμό καθώς και απογοήτευση, κυρίως μετέπειτα στο παιχνίδι, για ενδεχόμενως λάθος επιλογές σε skills που ίσως να έχουμε θέσει στους χαρακτήρες μας από την αρχή. Γρηγορότερη και προτεινόμενη λύση είναι η επιλογή της βασικής τετράδας από τους premade χαρακτήρες που ήδη είναι διαθέσιμοι. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κλάσεις ανάμεσα στις οποίες καλείται ο παίχτης να επιλέξει, αλλά παρέχονται skill points. Ο παίχτης καλείται να κάνει την κατανομή των προαναφερθέντων points με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά επιλέγει ο χαρακτήρας του να κάνει κάτι λίγο παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι χαρακτήρες. Η απουσία κεντρικών ηρώων με ξεχωριστές ιδιότητες και ιδιαίτερη ταυτότητα είναι από τα αρνητικά του παιχνιδιού καθώς μετά από πολλές ώρες περιήγησης θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν γνωρίζετε καν τα ονόματα των ηρώων σας!

Τα γραφικά είναι αξιοπρεπή, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και κατ’ επέκταση το παιχνίδι τρέχει με απίστευτη ευκολία σε full ρυθμίσεις σε όλους τους υπολογιστές. Η κάμερα ακολουθεί τους χαρακτήρες από ψηλά και με το ποντίκι δίνεται η εντολή να κινηθεί στον χώρο η τετράδα των ηρώων σας ενώ παράλληλα μέσω του πληκτρολογίου μπορείτε να περιστρέψετε την κάμερα. Υπήρχαν αρκετές φορές που τα γραφικά σε ορισμένα σημεία φαίνονταν χοντροκομμένα όπως επίσης συναντήσαμε αρκετά προβλήματα και με την κάμερα.

WL2 dialog

Στον τομέα του gameplay και συγκεκριμένα των μαχών, μιας και το παιχνίδι στηρίζεται πάνω σε αυτό, έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά. Όπως προαναφέραμε, ο παίχτης μπορεί να χειριστεί την ομάδα των 4 παιχτών που θα δημιουργήσει, αλλά μετέπειτα μπορούν να συμμαχήσουν μαζί σας και άλλα άτομα που θα συναντήσετε στο δρόμο σας, επιτρέποντάς σας να  μέχρι και 7 χαρακτήρες, από τους οποίους όμως ελέγχετε μόνο τους αρχικούς 4, οι υπόλοιποι από τον υπολογιστή.  Οι μάχες είναι turn based και θυμίζουν έντονα τις μάχες του XCOM: Enemy Unknown για όσους έχουν ασχοληθεί και με αυτό το παιχνίδι. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν Action Points (AP) και οποιαδήποτε κίνηση τους ή ενέργειά τους κοστίζει τέτοιους πόντους. Εφόσον εξαντλήσετε όλα τα AP σας, παραχωρείτε την σκυτάλη στον επόμενο παίχτη μέχρι να έρθει εκ νέου η σειρά σας να ελέγξετε κάποιον άλλον ήρωα. Το A.I. των αντιπάλων είναι σε υψηλά επίπεδα, αρκετά θετικό στοιχείο στο παιχνίδι καθώς προσθέτει ρεαλισμό και αυξάνει το επίπεδο πρόκλησης. Μετά από κάθε επιτυχή μάχη οι παίκτες σας κερδίζουν εμπειρία  και εφόσον συγκεντρωθούν αρκετά Experience Points κερδίζετε επίπεδα και φυσικά καινούργια Skill Points για να ενδυναμώσετε τους παίχτες σας. Όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι του gameplay, το μόνο σημείο που κουράζει είναι ότι κατά την μετακίνηση των παιχτών από τη μία τοποθεσία σε μία άλλη, πρέπει διαρκώς να βρίσκουμε εναλλακτικές διαδρομές ώστε να αποφεύγουμε ζώνες που έχουν ραδιενέργεια καθώς παρατεταμένη έκθεση σε αυτά τα σημεία του χάρτη οδηγούν αυτομάτως σε θάνατο και συνεπώς σε Game Over. Επίσης κατά τη μετακίνηση των παιχτών, σπαταλείται νερό που απεικονίζεται με την μορφή ντεπόζιτου κάτω δεξιά στην οθόνη. Ο παίχτης πρέπει να βρίσκει συνεχώς οάσεις για να αναπληρώνει τη στάθμη του νερού του αλλιώς οι χαρακτήρες θα παθαίνουν ζημιά από αφυδάτωση. Τέλος, ο ήχος κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mark Morgan βρίσκεται πίσω από τις μουσικές επενδύσεις, που έχει "ντύσει" μουσικά και τα Fallout. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι αρκετά καλές και σε συνδυασμό με την μουσική επένδυση σας βάζουν για τα καλά στο κλίμα του παιχνιδιού.

WL2 Prison

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπρωσοπία της Deep Silver στην χώρα μας, Enarxis Dynamic Media, για τις ανάγκες του Review. 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

inXile Entertainment / Obsidian Entertainment

Publisher

Deep Silver

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / Mac / Linux

Tested on

PC

Κυκλοφορία

19 Σεπτεμβρίου 2014

Είδος

Role-playing

PEGI

18

Θετικά

+ Σενάριο

+ Ρεαλιστικό σύστημα μάχης

Αρνητικά

- Απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό

- Πολύπλοκη δημιουργία χαρακτήρων με τα σωστά και χρήσιμα skills

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
8.0
Συνοψίζοντας

Το Wasteland 2 δεν είναι άσχημο παιχνίδι είναι όμως αρκετά πολύπλοκο. Απευθύνεται σε ειδικό κοινό, κυρίως τους fan του πρώτου αλλά και όσους έχουν ασχοληθεί με τα Fallout. Η πολυπλοκότητά του απωθεί τους casual παίχτες καθώς για να αφοσιωθεί κάποιος στο παιχνίδι πρέπει να ξοδέψει αρκετές ώρες μαθαίνοντας τις τεχνικές του τρόπου παιξίματος αλλά και τις ικανότητες του κάθε παίχτη και πως πρέπει κάποιος να επενδύσει σωστά πάνω σε αυτές. Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών των παιχτών τότε σίγουρα πρέπει να αποτελέσει αγορά, αν όχι μην ανησυχείτε, ο Οκτώβρης έχει κατακλεισθεί από μεγάλες κυκλοφορίες και σίγουρα θα βρεθεί κάτι άλλο να σας συνεπάρει.

6.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1