Rise & Shine

by Βασίλης Καμακάρης on 26 Ιανουαρίου 2017

Αν ρωτήσεις έναν gamer “ποια θα ήταν η μεγαλύτερη φαντασίωση του”, πέρα από τα γκρι ρούχα και τα σκοινιά, μια από τις απαντήσεις που θα έδινε θα ήταν πως θα ήθελε να ζει σε έναν κόσμο που κατοικούν οι αγαπημένοι του χαρακτήρες. Σίγουρα για πολλούς από εμάς θα ήταν ένας επίγειος παράδεισος, να ζούμε σε μια ουτοπία σαν αυτή, με την μοναδική εξαίρεση να μην πάνε όλα στραβά και μια νεαρή και ατίθαση ψύχη να πρέπει να φέρει την ελπίδα στον κόσμο (τι πρωτότυπο…), κάτι που η Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team έρχεται να αναπλάσει με το νέο της δημιούργημα, Rise & Shine.

Το Rise & Shine είναι ένα action platformer παιχνίδι, το οποίο είναι διαθέσιμο για PC και Xbox One. Η ιστορία του τίτλου, μάς ταξιδεύει στην φανταστική Gamearth, έναν κόσμο που όλοι οι διάσημοι χαρακτήρες από videos games του παρελθόντος ζουν αρμονικά. Όλα ξαφνικά περνούν μια απρόσμενη τροπή, όταν οι Space Grunts θα εισβάλουν σε αυτή την ουτοπία και θα καταστρέψουν τα πάντα στο διάβα τους. Εδώ ξεκινά το ταξίδι του κεντρικού μας χαρακτήρα, Rise, ο οποίος θα βρεθεί στην μέση αυτού του χάους και θα συναντήσει τον Shine, ένα όπλο με χαρισματικές ικανότητες. Μαζί θα πρέπει να διασχίσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι με σκοπό να βρουν την αρχέγονη πηγή της Purity Engine και να αφανίσουν κάθε εχθρό που απειλεί την Gamearth.

Από την αρχή, μέχρι και το τέλος του, το Rise & Shine μοιάζει με μια υπέροχη γραφική νουβέλα, που όσο την ξεφυλλίζεις, τόσο βυθίζεσαι μέσα της και αυτό το καταφέρνει με έναν ιδιαίτερο εικαστικό κόσμο. Εδώ ωστόσο υπάρχει μια παγίδα: από μια πρώτη ματιά, μπορεί κάποιος να το θεωρήσει ως ένα παιδικό παιχνίδι, λόγων της εμφάνισης του. Ωστόσο, η παγίδα αυτή είναι η υπογραφή της Adult Swim Games. Την Adult Swim όσοι έχουμε δει γνωστές της τηλεοπτικές σειρές, ξέρουμε καλά την ιδιαιτερότητα της και αυτή σίγουρα δεν την λες για μικρά παιδιά. Ακόμα και στα video games, οι τίτλοι που έχει στην φαρέτρα της, ως publisher εταιρεία έχουν και αυτά μια ιδιαιτερότητα για λίγο πιο μεγαλύτερο κοινό.

Το εικαστικό κομμάτι έχει ένα βάθος σαν οπτική τόσο στα γαλήνια μέρη, όσο και στα χαρακώματα, ενώ οι νεκροί και οι διαμελισμοί χαρακτηρίζονται από τη γραφική βία. Το μεγάλο υπέρ, σε αυτό το κομμάτι, αποτέλεσαν οι τόνοι από references γνωστών video games της παλιάς ή νέας εποχής, όπως Super Mario, Zelda, Duck Hunt και άλλα, που χαρίζουν μια νοσταλγία στον παίκτη που έχει παίξει αυτούς τους τίτλους.

20170123215828_1

Μιας και οι πρώτες σελίδες ξεφυλλίστηκαν, πάμε στο ζουμί της υπόθεσης που δεν είναι άλλο από το gameplay στοιχείο του τίτλου. Στον πυρήνα του, το Rise & Shine είναι ένα run'n'gun game, στο οποίο οι παίκτες θα πρέπει να εξολοθρεύσουν διάφορους εχθρούς που θέλουν να σας κάνουν με τα κομματάκια. Το όπλο μας, ο Shine, μας προσφέρει αρκετές ικανότητες από απλές ή ηλεκτρικές σφαίρες, μέχρι και την ικανότητα να κινούμε κάποιο βλήμα σε ένα ειδικό περιθώριο ή να το μετατρέπουμε σε μια βόμβα.

Αν και είναι λίγα σε αριθμό τα abilities μας, το παιχνίδι ενθαρρύνει την στρατηγική και η πρόκληση που προσφέρει ο τίτλος είναι από τα πολύ δυνατά κομμάτια του. Η πρόκληση εδώ δεν είναι ούτε χλιαρή, ούτε πολύ καυτή ώστε να μην αντέχει ο παίκτης, αλλά μοιάζει σαν μια καραμέλα γλυκιάς και ξινής γεύσης. Σε αυτό το παιχνίδι δε σκοπεύει να σας βγάλει από τα ρούχα σας, αλλά σίγουρα θέλει να σας παιδέψει έως ένα σημείο. Σε αυτό είναι μάλιστα πολύ καλοί οι εχθροί, με τον κάθε ένα να έχει μια ιδιαιτερότητα, τόσο στις κινήσεις, όσο και στον τρόπο που επιτίθενται, κάτι που μέχρι και τα boss fights το κάνουν με μαεστρία.

Στο combat μέρος του παιχνιδιού, ο παίκτης έχοντας λίγες σφαίρες θα πρέπει να βρίσκει μια καλή, αλλά και ανθεκτική κάλυψη, ώστε να προστατεύεται από τα πολλαπλά πυρά των αντίπαλων, εκμεταλλευόμενος πιθανές ευπάθειες ή τον τρόπο κίνησής τους. Ο αριθμός των πυρομαχικών μας για να αυξηθεί θα πρέπει να εντοπίσουμε διάφορα chests που μας προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα ή τα minigames που μας βάζουν να παίξουμε με το Shine σκοποβολή, basket και αγώνες επιβίωσης.

Να είμαι ειλικρινής, αν και αρκετά παιχνίδια τα απολαμβάνω με χειριστήριο στο PC, το Rise & Shine είναι από τα λίγα games που ο χειρισμός τους μου φάνηκε αρκετά βολικός στο combo πληκτρολόγιο + ποντίκη, κάνοντας πιο smooth την εμπειρία μου, με ένα σχετικά μεγάλο πρόβλημα… τέλειωσε κάπως γρήγορα. Το Rise & Shine αν και εξαιρετικό σαν παιχνίδι, η εμπειρία του κυμαίνεται περίπου στις 2-3 ώρες στο βασικό campaign, το οποίο μπορεί να αυξηθεί μόνο αν αποφασίσουμε να γίνουμε πέρα από πολεμιστές και εξερευνητές, βρίσκοντας μέχρι και το τελευταίο secret ή κάνουμε κάποιο καλό score στα 3 διαθέσιμα minigames του, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται δραματικά την διάρκεια του.

Αυτό όντως είναι ένα κακό για το παιχνίδι, μιας και η δράση και η ιστορία σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο εικαστικό και μουσικό περιβάλλον, που έχει να προσφέρει το παιχνίδι δένουν τόσο όμορφα. Σίγουρα υπήρχε χώρος για επιπλέον περιεχόμενο, ώστε να απολαύσουμε μια πιο πλούσια εμπειρία. Ωστόσο, όσοι το προτιμήσουν είναι σίγουρο πως θα απολαύσουν ένα εξαιρετικό παιχνίδι, με φόντο την αγάπη τους για τα games.

20170123210456_1

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Adult Swim Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Rise & Shine

Author

Βασίλης Καμακάρης

Developer

Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team

Publisher

Adult Swim Games

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

13 Ιανουαρίου 2017

Είδος

Action

PEGI

16

Θετικά

+ Πανέμορφος κόσμος
+ Δυνατή πρόκληση

Αρνητικά

- Σύντομο σε διάρκεια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Παρά την υπερβολικά μικρή του διάρκεια, το Rise & Shine είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, αλλά παράλληλα και ένα κρυφό διαμάντι που είναι ικανό να προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία με τις καυτές τις εκρήξεις που τονίζουν την πρόκληση του τίτλου. Σίγουρα πολλοί λόγω του μεγέθους να δειλιάσουν, αλλά οι τολμηροί θα περάσουν καλά.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1