Rock Band 4

Επιτέλους Rock Band νέας γενιάς... not
by Παύλος Κρούστης on 18 Οκτωβρίου 2015

Τα Rhythm/Music games εμφανίστηκαν αρκετά χρόνια πίσω, αλλά το 2005 έγινε το μεγάλο μπαμ με το Guitar Hero της RedOctane και της Harmonix, που κατάφερε με το δεύτερο και τρίτο μέρος να δώσει νέα υπόσταση στις μαζώξεις στα σαλόνια των gamers. Το είδος αποτελεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία ως party game μαζί με τα Motion Sports, Dance games και άλλα. Ανάμεσα στο Guitar Hero 3 και το επόμενο, World Tour, η Harmonix τράβηξε το δρόμο της, καλύφθηκε υπό τη στέγη της EA και δημιούργησε το επόμενο μεγάλο βήμα στο είδος, που είναι το Rock Band.  To 2007 λοιπόν, η Harmonix καταφέρνει να αλλάξει ξανά τα standards, προσθέτοντας και ντραμς στη συνταγή, αλλά και φωνητικά στην ορχήστρα μας.

Rock Band 4_20151007002504

Από εκεί και έπειτα είχαμε απανωτές κυκλοφορίες σε Rock Band και Guitar Hero παιχνίδια που "ενστερνίστηκαν" τη νοοτροπία του Rock Band, άρχισαν να χρησιμοποιούν και αυτά drums και η κόντρα, τα απανωτά updates στα νέα όργανα/hardware που χρειαζόταν για να παίξει κανείς, κάποιες ασυμβατότητες (στην αρχή τουλάχιστον) σε συνδυασμό με τα Pro-Instruments του Rock Band 3 κόρεσαν την αγορά για αυτά τα παιχνίδια και σταμάτησαν οι πωλήσεις. Κανείς δε σκέφτηκε τότε ότι ο κόσμος δε θέλει να έχει στο σαλόνι του 7 σετ από drums, 10 κιθάρες και 37 μικρόφωνα. Κάπου εκεί, το 2010, σταμάτησαν οι κυκλοφορίες αυτών των παιχνιδιών. Φέτος, είναι η μεγάλη επιστροφή και των 2 σειρών, με το Rock Band 4 και το Guitar Hero Live, που κυκλοφορεί σε μερικές ημέρες.

Η Harmonix έχοντας μάθει το μάθημά της και έχοντας μοιράσει κατά καιρούς ερωτηματολόγια στους παίκτες, αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο σχέδιό τους για τη σειρά και να προσφέρει ένα πιο... ωμό Rock Band. Πλέον δεν υπάρχουν τα Pro Instruments και το παιχνίδι δεν έχει ίχνος multiplayer (πέρα από leaderboards, δεν υπάρχει online στοιχείο). Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν καν modes που υπήρχαν παλιότερα, όπως το practice mode. Δεν υπάρχουν επίσης και τα πλήκτρα που προστέθηκαν στο RB3, αλλά υπάρχουν οι αρμονίες στις φωνές (μέχρι 3 μικρόφωνα ταυτόχρονα), που είχαμε δει για πρώτη φορά στο Rock Band: The Beatles.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα μπείτε στο μενού, θα διαπιστώσετε ότι η εισαγωγική σκηνή είναι πολύ πιο toned-down σε σχέση με τα προηγούμενα της σειράς. Επόμενη διαπίστωση θα είναι το bare-bones μενού, το οποίο έχει τα απολύτως απαραίτητα: Options, Quickplay, Find More Songs (Store - Δε λειτουργεί ακόμα), Go on Tour, Give a Show, Freestyle Solos Tutorial. Ευτυχώς στα options υπάρχει ακόμα η επιλογή για ρύθμιση της καθυστέρησης σε ήχο και εικόνα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε σε όλα αυτά τα games.To Quickplay έχει ανοιχτά από την αρχή πλέον και τα 65 τραγούδια που περιλαμβάνει ο τίτλος. Το Show είναι στην ουσία το Quickplay αλλά για να παίξετε και παραπάνω κομμάτια. Τέλος, θα βρείτε Tutorial για το νέο χαρακτηριστικό, που είναι τα Freestyle Solos και είναι το μοναδικό στοιχείο "φρεσκάδας" του τίτλου. Τα σημεία με τα solo στην κιθάρα έχουν αντικατασταθεί στα κομμάτια (αν θέλετε το απενεργοποιείτε και επαναφέρετε το αρχικό) και πλέον μπορείτε να εκφραστείτε με τις δικές νότες. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι περιμέναμε κάτι πιο απλό και ξέφρενο στο άκουσμα freestyle, αλλά ευτυχώς δεν είναι έτσι. Όπως θα δείτε και στο tutorial, έχει τις long notes, τις half notes και τις ακόμα πιο μικρές αξίες (τέταρτα και δέκατα-έκτα). Υπάρχουν σημεία που σας δείχνει ότι μπορείτε να κάνετε tapping, και σημεία που μπορείτε όντως να πατήσετε ό,τι θέλετε. Κατά τη διάρκεια των Freestyle Solos βλέπετε τις απαραίτητες ενδείξεις στο διάδρομο, ώστε να ξέρετε τι από τα παραπάνω να κάνετε για να μη χάσετε το streak σας, αλλά ταυτόχρονα μπορείτε να πατήσετε διάφορα κουμπιά ή συνδυασμούς αυτών, ώστε το αποτέλεσμα να έχει μέσα και δική σας πινελιά. Συνήθως αν ακολουθείτε τις οδηγίες, θα ακούσετε ένα αρκετά καλό και groovy solo!

Λίστα τραγουδιών & On Tour Mode

Στα ενδότερα του τίτλου, αυτά που ενδεχομένως να κρατήσουν κάποιον στο παιχνίδι είναι setlist και το On Tour mode. Η λίστα είναι ο ορισμός της μετριότητας, κάτι το οποίο βγαίνει και λογικά, αφού περιλαμβάνει αρκετά γνωστά ονόματα, όπως REM, U2, Aerosmith, Dream Theater, Soundgarden, Scorpions, System of a Down και άλλους μαζί, αλλά από σχεδόν κανένα καλλιτέχνη δε θα ακούσετε πρωτοκλασάτα κομμάτια του. Spiders από SOAD ή Prayer από Disturbed δηλώνουν ότι έγινε η προσπάθεια για το όνομα, αλλά όχι για ικανοποιητικό κομμάτι, οπότε η λίστα συμπληρώνεται κάπως έτσι από... B-sides... τρόπος του λέγειν. Κάποια country κομμάτια, άλλα άγνωστα πιο πρόσφατης χρονολογίας συμπληρώνουν τα 65 με τα περισσότερα από αυτά να μην έχουν καν εκτελεστικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν όλα τα είδη της Rock μουσικής με μια μεγαλύτερη έμφαση στα indie και το classic rock. Η επιλογή της λίστας είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν κάνουν τόσο καλή δουλειά όσο έκαναν παλιότερα. Τουλάχιστον το παιχνίδι είναι συμβατό με τα εκατοντάδες τραγούδια των προηγούμενων Rock Band. Έτσι λένε τουλάχιστον. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα, παρακάτω, στη συμβατότητα.

Το On Tour mode σας επιτρέπει να φτιάξετε τη δική σας μπάντα, τους δικούς σας χαρακτήρες και με τις δικές επιλογές να χτίσετε την καριέρα σας. Για αρχή, οι επιλογές στη δημιουργία χαρακτήρα είναι πολύ απλές και πολύ λιγότερες σε σχέση με προηγούμενους τίτλους (δεν υπάρχει πχ. η δυνατότητα να αλλάξετε το physique του χαρακτήρα σας). Επιπλέον για κάποιο λόγο όταν αλλάζετε μαλλιά για παράδειγμα, αλλάζει το χρώμα τους σε πράσινο ή κάτι άλλο, αν αλλάξετε φρύδια, το ίδιο κ.ο.κ. Αφού καταφέρετε να φτιάξετε τους χαρακτήρες σας, δε θα έχετε πολλές επιλογές ακόμα για την ένδυσή τους. Όσο προχωράτε στην καριέρα σας θα ξεκλειδώνετε διάφορα ρούχα (εκεί υπάρχει αρκετή ποικιλία), τα οποία θα τα αγοράζετε με τα χρήματα που κερδίζετε. Το ίδιο και με τα όργανα που θα παίζετε in-game. Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε και λίγο στον οπτικό τομέα του τίτλου, ο οποίος, ναι μεν, δεν είναι σημαντικός σε ένα τέτοιο game, παραμένει όμως "φτυστός" με την προηγούμενη γενιά με λίγο καλύτερα framerates και ανάλυση. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια αλλαγής ή βελτίωσης σε οτιδήποτε βλέπετε. Τα clubs που θα παίζετε είναι όλα ίδια και οι χαρακτήρες είναι με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως τους θυμάστε από παλιά. Θα μπορούσατε άνετα να μην αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για το 4ο της σειράς.

To career mode (On Tour) έχει αλλάξει ελαφρώς αυτή τη φορά. Αφού στήσετε την μπάντα σας και της δώσετε έδρα, θα ξεκινήσετε να δίνετε shows. Άλλοτε με 2 ή 3 κομμάτια και αργότερα και με περισσότερα. Θα παίξετε στις κοντινές σας πόλεις, μέχρι να μαζέψετε αρκετά αστέρια και να ξεκλειδώσετε το επόμενο σκέλος. Εκεί το παιχνίδι σας δίνει επιλογή για 2 δρόμους. Τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με περισσότερες απολαβές ή έλεγχο πάνω στα κομμάτια που θα παίξετε. Πολλές φορές μπλέκετε με κάποιον ατζέντη ή αρτίστα που σας ζητά να παίξετε συγκεκριμένα κομμάτια ή να φορέσετε συγκεκριμένα ρούχα, αυξάνοντας έτσι κάποιο χαρακτηριστικό. Όσο προχωράτε θα κερδίζετε χρήματα και οπαδούς, μέχρι να φτάσετε να δίνετε συναυλίες σε άλλες πόλεις (με ολόιδια clubs), ώστε να φτάσετε κάποια στιγμή στο τέλος, μετα από περίπου καμιά 50αριά shows. Θα παίξετε ΠΟΛΛΕΣ φορές τα ίδια κομμάτια, αλλά αρκετές θα έχετε επιλογή για το ποια να παίξετε. Επιπρόσθετα σας δίνεται η επιλογή αν θέλετε να παίξετε encore ή αν θέλετε να αλλάξετε κάποιο κομμάτι σας με κάποιο request από το κοινό. Η διαδικασία της ψηφοφορίας γίνεται άμεσα μετά το τέλος κάποιου κομματιού όπου με multiple choice επιλέγουν τα μέλη της μπάντας τι θέλουν, με αντίστοιχο τρόπο, όπως επιλέγεται ένας χάρτης σε κάποιο online multiplayer shooter. Συνολικά το On Tour mode είναι απλά βαρετό. Οι αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες, αλλά η μέτρια setlist σε συνδυασμό με την έλλειψη κινήτρου για να προχωρήσετε, το κάνουν αγγαρεία.

 

Συμβατότητα

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Ένα απ' τα σημαντικότερα στοιχεία και σημείο που βασίζει την προώθησή του το παιχνίδι είναι ότι είναι συμβατό με σχεδόν όλα τα προηγούμενα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει για τη σειρά, όπως και με τα όργανα. Το θέμα είναι το τι σημαίνει "σχεδόν". Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάθε είδος συμβατότητας είναι μόνο είτε από PS3 σε PS4 και από Xbox 360 σε Xbox One. Όσον αφορά τα όργανα μπορείτε να βρείτε έναν πίνακα για το ποια όργανα είναι συμβατά με ποια παιχνίδια Rock Band και Guitar Hero. Οι πιθανότητες λένε ότι αν είναι από το 2008 περίπου και μετά, έχετε όργανα που είναι συμβατά με όλα τα παιχνίδια, αλλά πρέπει να τσεκάρετε τον πίνακα για να βεβαιωθείτε. Εμείς παίξαμε σχετικά απροβλημάτιστα με τα όργανα του Band Hero. Το κακό με την ελληνική αγορά είναι ότι δυστυχώς δε θα καταφέρετε να βρείτε καθόλου σε στοκ τα παλιά. Μόνο μεταχειρισμένα ή εναλλακτικά αγοράζετε τα νέα, αλλά προτείνουμε να μην το κάνετε. Το νέο Guitar Hero Live δε θα είναι συμβατό και ποιος ξέρει αν θα συνεχίσει η Harmonix τις συμβατότητες.

Εμείς αντιμετωπίσαμε θέμα μόνο με το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε bend με την κιθάρα και δεν έπιαναν οι χαμηλότερες νότες (touch) της κιθάρας του Band Hero. Δε θα σας είναι απαραίτητα και είναι σχετικά μικρή λεπτομέρεια. Τα drums λειτουργούν απροβλημάτιστα με το πράσινο κουμπί να μπορεί να ενεργοποιηθεί και από το πράσινο τύμπανο, αλλά και από το πορτοκαλί κύμβαλο όπως ήταν και παλαιότερα. Τα drums είναι και τα μόνα που υποστηρίζει το RB4 σε Pro Mode, καθώς μπορείτε να προσθέσετε άλλα 2 τύμπανα στο ήδη υπάρχον σετ. Δυστυχώς, οι υποσχέσεις της εταιρείας ότι δε θα χρειαζόμαστε usb adapters, καθώς τα όργανα συνδέονται με bluetooth, δεν ισχύει και χρειαστήκαμε και τα 2 adapters για drums και κιθάρα. Στην έκδοση για Xbox, η λύση είναι λίγο πιο απλή και λέγεται Xbox Legacy Controller. Πρόκειται για ένα adapter, το οποίο κάνει συμβατά τα όργανα του Xbox 360 με το Xbox One.

Όσον αφορά τα τραγούδια, μέχρι στιγμής είμαστε πλήρως απογοητευμένοι. Για αρχή, τα κομμάτια που έχετε αγοράσει στο Xbox LIVE δεν μπορείτε να τα κατεβάσετε μέσω του PS Store και τούμπαλιν, κάτι το οποίο το περιμέναμε, καθώς δεν έχει να κάνει με τη Harmonix, αλλά την Sony και τη Microsoft. Όσον αφορά όμως τα κομμάτια που μπορείτε να κατεβάσετε από την τόσο μεγάλη βιβλιοθήκη της σειράς, μέχρι και σήμερα (11 ημέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού), μπορείτε να κατεβάσετε ένα νέο πακέτο DLC που έχει κυκλοφορήσει και περίπου 60 από τα παλιά. 60 από μια συλλογή που έχει εκατοντάδες. Φυσικά θα προστεθούν και άλλα εν καιρώ, αλλά τα νέα είναι ανησυχητικά. Η Harmonix πουλάει το παιχνίδι σε αυτή τη βάση και αυτή τη στιγμή δεν ισχύει. Οι λόγοι είναι κυρίως τα δικαιώματα των τραγουδιών. Πολλά απ' αυτά, η Harmonix τα έχασε μετά από τόσα χρόνια και προσπαθεί να τα αγοράσει ξανά. Τέλος, άλλο ένα μελανό στοιχείο της συμβατότητας είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε export τα κομμάτια των προηγούμενων Rock Band, οι οποίοι δεν είναι καθόλου εύχρηστοι, απαιτούν κωδικούς που πιθανότατα έχετε πετάξει και μεταφορά από κονσόλα που ήδη θα έχετε δώσει...

Rock Band 4_20151015185930

Γενικά

Το 2015 σηματοδοτεί την επιστροφή των Rhythm/Music games. Το Rock Band 4 παραμένει πιστό στο πνεύμα της σειράς, αλλά οι ελάχιστες αλλαγές, το χαμηλότερο budget και η περικοπή των extra features δεν το βοηθούν ιδιαίτερα. Η συμβατότητα με παλαιότερα όργανα, αλλά και η συμβατή λίστα με τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει είναι πολύ ευπρόσδεκτα, παρόλο που υπάρχουν και εκεί προβλήματα. Το Freestyle Solo επίσης έχει αρκετά μεγαλύτερο βάθος ως gameplay χαρακτηριστικό απ' ότι περιμέναμε.

5 χρόνια αργότερα η σειρά επέστρεψε με ελάχιστες αλλαγές, αρκετές ελλείψεις, χωρίς online αυτή τη φορά, και το σημαντικότερο: με μια μέτρια setlist, αλλά ευτυχώς συμβατότητα με παλιότερο hardware και τραγούδια. Παραμένει πολύ διασκεδαστικό, καθώς είναι στη φύση του, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αυτό που περιμέναμε τόσα χρόνια. Αναμένουμε να δούμε και τη νέα προσπάθεια του Guitar Hero, όμως το Rocksmith είναι αυτό που έχει θέσει τον πήχη ψηλά πλέον στο είδος.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Harmonix για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Rock Band 4

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Harmonix

Publisher

Harmonix / Mad Catz

Διανομή

Harmonix

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

6 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Rhythm / Music

PEGI

12

Θετικά

+ Συμβατότητα με παλαιότερο hardware και τραγούδια
+ Το ίδιο εθιστικό gameplay που ξέρουμε
+ Τα Freestyle Solos έχουν περισσότερο βάθος απ' ότι περιμέναμε
+ Dream Theater: Metropolis pt. 1

Αρνητικά

- Η setlist είναι αντικειμενικά μέτρια με λίγα ΑΑΑ κομμάτια
- Στασιμότητα στα πάντα, 5 χρόνια αργότερα
- Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας
- Βαρετό On Tour mode
- Έλλειψη πολλών modes/χαρακτηριστικών που υπήρχαν παλιότερα
- Λιτό career mode
- H συμβατότητα είναι δύσχρηστη και με προβλήματα ως τώρα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

To να παίζετε κιθάρα στο Rock Band ή να εξελίσσεστε και να παίζετε σε ανώτερα επίπεδα δυσκολίας καλύπτεται με μια πρωτόγονη αίσθηση ικανοποίησης από gameplay. Ακόμα περισσότερο στο drumset, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τα πραγματικά drums απ' ότι η κιθάρα. Αυτό το τόσο διασκεδαστικό gameplay όμως έχει παραμείνει εξαιρετικά στάσιμο χωρίς νέες ιδέες εδώ και αρκετό καιρό. Περιμέναμε με την επαναφορά της σειράς να έρθουν μεγάλες αλλαγές τόσα χρόνια αργότερα και μάλιστα στη νέα γενιά, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Το Rock Band 4 είναι το χειρότερο παιχνίδι της σειράς σίγουρα, αλλά παραμένει Rock Band που σημαίνει instant-fun. Αν θέλετε να παίξετε κιθάρα όμως σε video game, δοκιμάστε το Rocksmith 2014. Μπορεί να μην έχει την αμεσότητα του RB, αλλά έχει πολύ περισσότερα πράγματα για να σας κρατήσει. Και αναμένουμε την προσπάθεια του Guitar Hero Live, που μπορεί να μην έχει συμβατότητες, αλλά φέρνει νέες ιδέες στο τραπέζι...

Το Rock Band 4 προτείνεται μόνο σε όσους έχετε αγοράσει νέα κονσόλα, σας έχουν ξεμείνει τα όργανα από τα PS3/Xbox 360 και έχετε προβεί και σε αγορά τραγουδιών. Τότε ναι, αγοράστε το Rock Band 4 για να μην τα πετάξετε. Για όλους τους υπόλοιπους, θα λέγαμε να μην προβείτε ξανά σε αγορά, ειδικότερα αν δεν έχετε ήδη τα όργανα.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1