Sakura Wars

Τίναξε την ανθισμένη κερασιά
by Στάμος Μιχελλαράκης on 15 Ιουνίου 2020

Το Sakura Wars είναι ένα long-standing franchise αρκετά δημοφιλές στην Ιαπωνία που όμως δεν κατάφερε να γίνει το ίδιο γνωστό σε Αμερική και Ευρώπη, με μόνο μερικούς από τους τίτλους του να φτάνουν στη δυτική αγορά. Με το Sakura Wars για το PlayStation 4, η Sega προσφέρει ένα διαφορετικό approach σε παρουσίαση και mechanics, ενώ ταυτόχρονα εισάγει μια φρέσκια υπόθεση.

Χρονολογικά πρόκειται για sequel με ένα νέο cast χαρακτήρων, ενώ ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνισή τους, σε supporting role, χαρακτήρες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε προηγούμενους τίτλους. Η υπόθεση μπορεί να ακολουθηθεί χωρίς καμία γνώση των προηγούμενων τίτλων, ενώ υπάρχουν σχετικές αναφορές για τους φίλους της σειράς. Εδώ κολλάει και το "soft reboot" με το οποίο έχει προωθηθεί ο εν λόγω τίτλος από τη Sega.

Τη νέα αυτή αρχή ενισχύει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους προηγούμενους τίτλους που ανήκαν σε μια αμιγώς visual novel και tactical RPG υβριδική ομάδα, το νέο Sakura Wars απορρίπτει εντελώς το tactical στοιχείο για μια action RPG λογική στη μάχη. Το visual novel στοιχείο αν και ισχυρό μέσα στον τίτλο, παρουσιάζεται με fully animated cutscenes και όχι με anime stills. Αυτό το δυναμικό στοιχείο βοηθάει τη ροή των μακροσκελών διαλόγων και δεν κουράζει οπτικά.

Τα Sakura Wars ανέκαθεν εστίαζαν στο ρομαντικό και διαπροσωπικό κομμάτι ανάμεσα στον πρωταγωνιστή και το κεντρικό cast ηρωίδων και το soft reboot δεν αποτελεί εξαίρεση. Το setting αποτελεί ένα εναλλακτικό μεταπολεμικό Τόκιο το οποίο δέχεται συστηματικά εισβολή από δαίμονες (φυσικά) και έχουν αναπτυχθεί πολεμικά divisions με πιλότους mechs αναχαίτισης των εισβολέων. Ο πρωταγωνιστής μας, Kamiyama Seijuro, αναλαμβάνει την ηγεσία του Flower Division, ένα στρατιωτικό τμήμα αποτελούμενο αποκλειστικά από γυναίκες-πιλότους.

Τα προβλήματα του Kamiyama όμως δεν τελειώνουν στο να ηγηθεί και να έρθει κοντά με τις δεσποινίδες, καθώς εν καιρώ ειρήνης το τμήμα αυτό στεγάζεται και λειτουργεί ως θεατρικός θίασος ο οποίος δεν τα πάει και πολύ καλά. Καλούμαστε λοιπόν να λύσουμε και τα επαγγελματικά/οικονομικά προβλήματα των πρωταγωνιστών εν μέσω της εισβολής.

Το μεγαλύτερο τμήμα του τίτλου αφορά την εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στους χαρακτήρες και η βάση που δίνεται στο action κομμάτι του τίτλου τόσο σε gameplay, όσο και σε υπόθεση, έρχεται δεύτερη. Το θετικό είναι πως το cast είναι πολύχρωμο, με έντονες προσωπικότητες και ένα εξαιρετικό ιαπωνικό voice casting να το πλαισιώνει. Σχεδόν όλα τα quests αφορούν "πήγαινε εκεί και μίλα στην τάδε" λογική και ο καλογραμμένο διάλογος βοηθά πολύ μια διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει κουραστική γρήγορα.

Η lighthearted anime αισθητική και γενική παρουσίαση του τίτλου υποστηρίζουν την υπόθεση εξαιρετικά. Οι διάλογοι διαθέτουν multiple choice απαντήσεις για τον πρωταγωνιστή σε διάφορα σημεία και η απάντηση μας μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μας με τον εν λόγω χαρακτήρα θετικά ή αρνητικά. Τις περισσότερες φορές η σωστή απάντηση είναι αρκετά εμφανής αν και οι λάθος απαντήσεις έχουν τόσο αστείες και awkward αντιδράσεις που δελεάζουν να πάμε προς αυτό το μονοπάτι. Υπάρχουν όμως και αρκετές σοβαρές στιγμές που η σωστή ή καλύτερη απάντηση δεν είναι εμφανής και μπορεί κάτι που μας φαίνεται ως "λογικά σωστό" να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Πέρα από την έκφανση της σχέσης των χαρακτήρων, υπάρχει και πρακτική αναγκαιότητα της καλής ανάπτυξης με τους χαρακτήρες, καθώς όσο πιο κοντά ερχόμαστε μαζί τους, τόσο πιο αποτελεσματικοί είναι στη μάχη και η παντελής έλλειψη level up στοιχείου βρίσκεται ουσιαστικά κρυμμένη πίσω από αυτό το σύστημα.

Οι μάχες του Sakura Wars αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Χειριζόμαστε τα Μugen, μεγάλα mechs με dedicated πιλότο καθένα από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Ενώ το gameplay του κάθε Mugen είναι αρκετά ξεχωριστό και αποπνέει το χαρακτήρα του κάθε πιλότου, έχουν πολύ βασική γκάμα κινήσεων. Υπάρχουν 3 απλά combos για τον καθένα και μια super move που μπορεί να εξαπολύσει όταν η μπάρα γεμίσει. Παρ' όλα αυτά η ύπαρξη χαρακτήρων ranged, melee, heavy damage, fast damage κτλ. προσθέτει ένα flavor που δυστυχώς γρήγορα χάνεται λόγω της μικρής ποικιλίας σε stage και enemy designs.

Τα γραφικά του τίτλου έχουν μια εμφανή cel-shaded νοοτροπία που ταιριάζει στην anime αισθητική. Ο κόσμος του Sakura Wars είναι πολύχρωμος και το steampunk Τόκιο παντρεύεται εξαιρετικά όμορφα και αναχρονιστικά με τη μεταπολεμική Ιαπωνία. Τα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι εκφραστικά και ειδικά οι πρωταγωνιστές έρχονται στη ζωή και γίνονται ιδιαίτερα συμπαθητικοί από πολύ νωρίς. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία είναι η απώλεια cel-shading στους εχθρούς και στα mechs. Αυτή η αντίθεση δίνει μια σοβαρότητα στις μάχες που θα έλειπε υπό άλλες συνθήκες και ωθεί τους χαρακτήρες να κάνουν ακόμη περισσότερο pop out σε συνθήκες μάχης.

Η μουσική του τίτλου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από pop κομμάτια με folk ιαπωνικά στοιχεία, ταιριαστή σίγουρα με το ύφος του τίτλου, αλλά σχεδόν κανένα κομμάτι δεν είναι αρκετά δυνατό ώστε να μείνει πέρα από το βασικό θέμα. Δεν ενοχλεί παρ' όλα αυτά και ενισχύει και αυτή με τον τρόπο της την anime φιλοσοφία που είναι διάχυτη στον τίτλο.

Σε περίπτωση που δεν έχει αναφερθεί η λέξη αρκετές φορές ήδη, το Sakura Wars είναι ένας τίτλος με ΠΟΛΥ έντονο το anime στοιχείο και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά. Αυτό έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του φυσικά, καθώς έχει κάθε anime trope που μπορείτε να σκεφτείτε σε romance περιβάλλον. Αν δε σας λέει κάτι, τότε σίγουρα θα βρείτε πολλές στιγμές αρκετά awkward και εκτός πραγματικότητας.

Αν από την άλλη ένας τίτλος που αποτελείται κατά 80% από adventure και διαλόγους και κατά 20% από ένα "passable" action στοιχείο σας ακούγεται ενδιαφέρων, το Sakura Wars έχει μερικούς πολύ χαριτωμένους χαρακτήρες για να περάσετε ξέγνοιαστα απογεύματα μαζί τους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sakura Wars

Συντάκτης
15 Ιουνίου 2020
Developer

Sega CS2 R&D

Publisher

Sega

Πλατφόρμες

PlayStation‌ ‌4

Tested on

PlayStation‌ ‌4

Κυκλοφορία

28 Απριλίου 2020

Είδος

Action role-playing, Dating Sim, Visual Novel

PEGI

16

Θετικά

+ Χαριτωμένο main character cast
+ Κάποιες επιλογές διαλόγου έχουν αρκετή πλάκα
+ Πολύ έντονη anime αισθητική

Αρνητικά

- Ανέμπνευστο action RPG στοιχείο
- Το βασικό storyline επισκιάζεται πολύ από το relationship development των χαρακτήρων
- Πολύ έντονη anime αισθητική

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Σε περίπτωση που δεν έχει αναφερθεί η λέξη αρκετές φορές ήδη, το Sakura Wars είναι ένας τίτλος με ΠΟΛΥ έντονο το anime στοιχείο και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά. Αυτό έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του φυσικά, καθώς έχει κάθε anime trope που μπορείτε να σκεφτείτε σε romance περιβάλλον. Αν δε σας λέει κάτι, τότε σίγουρα θα βρείτε πολλές στιγμές αρκετά awkward και εκτός πραγματικότητας.

Αν από την άλλη ένας τίτλος που αποτελείται κατά 80% από adventure και διαλόγους και κατά 20% από ένα "passable" action στοιχείο σας ακούγεται ενδιαφέρων, το Sakura Wars έχει μερικούς πολύ χαριτωμένους χαρακτήρες για να περάσετε ξέγνοιαστα απογεύματα μαζί τους.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1