Salary Man Escape

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 13 Ιουλίου 2018

Γιατί VR και όχι συμβατικά, κλασικά video games; Είναι ένα ερώτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, που η εικονική πραγματικότητα έχει αρχίσει να μπαίνει στα σπίτια μας. Η εμπειρία, ειδικά στην αρχή, είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Παρόλα αυτά, μόλις συνηθίσουμε, παρατηρούμε μία τάση να γίνονται "εκπτώσεις" στα mechanics. Για παράδειγμα, ακόμη δεν έχει βρεθεί ολοκληρωτικά ικανοποιητικός τρόπος κίνησης σε περιβάλλον VR.

Τα πιο επιδραστικά παιχνίδια σε VR είναι τα horror. Αυτό συμβαίνει επειδή το immersion είναι αξεπέραστο και ο παράγοντας του τρόμου φτάνει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ποτέ. Παρόλα αυτά, όσον αφορά τα παιχνίδια αυτά καθαυτά, η πιο πετυχημένη κατηγορία είναι τα παιχνίδια γρίφων. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά που δεν χρειάζονται κίνηση. Σε αρκετά VR puzzle games ακολουθείται η λογική των escape rooms και δεν χρειάζεται να περπατάμε· είμαστε ακίνητοι και λύνουμε γρίφους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου όλο το βάρος στην ανάλυση του περιβάλλοντος και τη χρήση αντικειμένων, το VR δείχνει τη δύναμή του. Ένα παιχνίδι γρίφων, το Salary Man Escape, αποτελεί μία τέτοια περίπτωση κι ας μοιάζει περισσότερο με Jenga παρά με escape room. Ο εν λόγω τίτλος, αν παιζόταν με τον κλασικό τρόπο, σε οθόνη με χειριστήριο, θα έχανε πάρα πολλά. Είναι μία εμπειρία που είναι σαφέστατα καλύτερη σε VR, παρόλο που η χρήση της εικονικής πραγματικότητας δεν εντυπωσιάζει.

Το Salary Man Escape μάς βάζει να λύσουμε μία σειρά από puzzles με τουβλάκια. Πρέπει να δημιουργούμε διόδους ώστε να περνάει ένας κοστουμαρισμένος υπάλληλος και να φτάνει στην πόρτα της εξόδου προτού τελειώσει ο χρόνος. Για να λύσουμε τους γρίφους εκμεταλλευόμαστε τα physics. Οι ιδέες και το στήσιμο των puzzles είναι αρκετά πετυχημένα, δυστυχώς όμως πάσχουν στην υλοποίηση. Πρώτα από όλα, το immersion σπάει λίγο από την έλλειψη ήχων· όσο και αν κινούνται και τρίβονται μεταξύ τους οι επιφάνειες, δεν ακούμε τίποτα. Επίσης, τα physics δεν είναι πάντοτε σωστά, ξεκάθαρα και καλοστημένα με αποτέλεσμα να παλεύουμε να περάσουμε κάποιον γρίφο, παρόλο που ήδη έχουμε βρει τη λύση.

Ο χειρισμός δεν βοηθάει καθόλου, καθώς είναι από τους χειρότερους που έχουμε συναντήσει σε VR παιχνίδι. Είτε διαλέξουμε να παίξουμε με DualShock 4, είτε με PlayStation Move, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Με το Move, η εμπειρία είναι πιο ενδιαφέρουσα, όμως εκνευρίζει εύκολα επειδή τίποτα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Το κεντράρισμα χάνεται συνεχώς και πολλές φορές δεν μπορούμε να κουνήσουμε τα τουβλάκια, παρόλο που είμαστε στο σωστό σημείο. Με το χειριστήριο η κατάσταση είναι καλύτερη, όμως χάνει λίγο σαν εμπειρία, αφού με το Move νιώθουμε σαν να έχουμε μπροστά μας μία πραγματική κατασκευή με τουβλάκια. Ακατανόητο είναι επίσης το γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα inverted controls του DualShock 4.

Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνει το Salary Man Escape, έχει να κάνει με τα checkpoints. Αν φτάσουμε σε ένα από αυτά και χάσουμε, δεν έχουμε την επιλογή να ξεκινήσουμε από εκεί, παρά μόνο από την αρχή της πίστας. Πριν χάσουμε, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κάνουμε restart από το checkpoint. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο που συμβαίνει αυτό και είναι πραγματικά εκνευριστικό λάθος.

Η παρουσίαση του Salary Man Escape είναι το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Οι διάφορες πίστες, τα backgrounds, μοιάζουν με γραφεία κάποιας εταιρείας, τεράστια σε μέγεθος. Βλέπουμε υπερμεγέθη πληκτρολόγια, οθόνες και ρολόγια μεταξύ άλλων. Το στήσιμο έχει ενδιαφέρον και ταιριάζει θεματικά με το υπόλοιπο παιχνίδι. Δυστυχώς, τα χρώματα είναι πολύ μουντά και μετά από κάποια ώρα κουράζουν. Βέβαια, τα χρώματα, τα μουντά περιβάλλοντα και τα άσπρα και κόκκινα τουβλάκια βοηθούν πολύ στο gameplay και κάνουν ξεκάθαρα τα σημεία που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση.

Η μουσική χρειάζεται κάποια ώρα για συνηθιστεί. Ακούμε συνεχώς πολύ ανεβαστικές J-Pop μελωδίες. Η αντίθεση μεταξύ μουσικής υπόκρουσης με την οπτική απεικόνιση και το gameplay είναι έντονη, όμως κατά έναν περίεργο τρόπο λειτουργεί υπέρ του συνόλου. Ευτυχώς οι μελωδίες δεν ξεκινούν από την αρχή όταν χάνουμε και έτσι δεν εκνευρίζουν ποτέ.

Στην αρχή, οι γρίφοι είναι πάρα πολύ εύκολοι. Ποτέ δεν γίνονται ιδιαίτερα απαιτητικοί, όμως αποκτούν σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον. Όσο προχωράμε, βλέπουμε όλο και περισσότερα mechanics: κινούμενες ράμπες, ζυγαριές, πολλούς υπαλλήλους που πρέπει να καθοδηγήσουμε ταυτόχρονα. Ειδικά στις τελευταίες πίστες, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και οι γρίφοι μάς κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Πολύ θετικό στοιχείο είναι η δυνατότητα λύσης των γρίφων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αυξάνοντας παράλληλα και το replayability.

Η διάρκεια του Salary Man Escape είναι απόλυτα ικανοποιητική. Έχει 6 κεφάλαια με 10 περίπου πίστες το καθένα. Ανάλογα με τη δυσκολία, μπορεί να μας πάρουν από 1 λεπτό μέχρι και μισή ώρα. Υπάρχουν αρκετά μυστικά για να ανακαλύψουμε και γενικά υπάρχει η ικανοποίηση της ολοκλήρωσης, για την επίτευξη της οποίας το παιχνίδι μάς δίνει αρκετούς λόγους. Συνολικά, μαζί με τα bonus επίπεδα, το Salary Man Escape μάς προσφέρει 78 πίστες.

Η λογική των γρίφων είναι παρόμοια με του Jenga. Μπορούμε να μετακινούμε μόνο συγκεκριμένα τουβλάκια, όμως κάθε μετατόπιση έχει συνέπειες. Μπορεί να καταρεύσει ένα πυργάκι, να κλείσει ένα χρήσιμο μονοπάτι ή να χάσουμε ένα τουβλάκι στο κενό. Το να βλέπουμε την κατασκευή σε VR, βοηθάει πάρα πολύ και κάνει την εμπειρία πολύ πιο άμεση και πετυχημένη. Ειδικά σε δυσκολότερες πίστες, όταν κάνουμε zoom out και βλέπουμε από μακριά όλα τα τούβλα, κουνώντας τα παράλληλα με το χέρι μας, είναι εμφανές γιατί το Salary Man Escape παίζει σε VR.

Το Salary Man Escape είναι ένα απόλυτα αξιοπρεπές puzzle παιχνίδι. Θα ικανοποιήσει τους fans του είδους καθώς στήνεται πάνω σε ενδιαφέροντα mechanics και ιδέες, ενώ εκμεταλλεύεται το VR με μερικούς πολύ απλούς αλλά πετυχημένους τρόπους. Είναι ένας τίτλος που αν δεν έπαιζε σε VR θα ήταν μάλλον αδιάφορος, όμως στη μορφή που έχει είναι αξιόλογος. Επίσης η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη από του μέσου VR παιχνιδιού, χωρίς όμως να κουράζει η να επαναλαμβάνεται. Αν σας αρέσουν τα puzzles και τα τουβλάκια Jenga, σας το προτείνουμε και καλή τύχη στο να βγάλετε από το μυαλό σας τα τραγούδια του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Salary Man Escape

Συντάκτης
13 Ιουλίου 2018
Developer

Red Accent Studios

Publisher

Sony Interactive Entertainment Europe

Πλατφόρμες

PS4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

26 Ιουνίου 2018

Είδος

Puzzle

PEGI

3

Θετικά

+ Απλή αλλά διασκεδαστική VR απεικόνιση
+ Παράδοξο αλλά πετυχημένο soundtrack
+ Καλοστημένοι physics-based γρίφοι
+ Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά

- Πολύ μουντή οπτική απεικόνιση
- Κακό σύστημα χειρισμού
- Προβληματικά checkpoints

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Salary Man Escape είναι ένα απόλυτα αξιοπρεπές puzzle παιχνίδι. Θα ικανοποιήσει τους fans του είδους καθώς στήνεται πάνω σε ενδιαφέροντα mechanics και ιδέες, ενώ εκμεταλλεύεται το VR με μερικούς πολύ απλούς αλλά πετυχημένους τρόπους. Είναι ένας τίτλος που αν δεν έπαιζε σε VR θα ήταν μάλλον αδιάφορος, όμως στη μορφή που έχει είναι αξιόλογος. Επίσης η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη από του μέσου VR παιχνιδιού, χωρίς όμως να κουράζει η να επαναλαμβάνεται. Αν σας αρέσουν τα puzzles και τα τουβλάκια Jenga, σας το προτείνουμε και καλή τύχη στο να βγάλετε από το μυαλό σας τα τραγούδια του.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1