Sam & Max Save the World Remastered - Review

Η επιστροφή της Telltale Games... περίπου
by Παύλος Κρούστης on 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο Sam και ο Max αποτελούν ένα από τα θρυλικότερα δίδυμα της βιομηχανίας των video games, παρότι μπορεί να μην έχουν ακουστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ο δημιουργός τους, Steve Purcell, τους έδωσε ζωή μέσα από τα κόμικς που κυκλοφόρησαν το μακρινό 1987. Δεν απέκτησαν τότε όμως το θρυλικό τους status. Αυτό ήρθε το 1993 με το point n' click adventure της LucasArts, Sam & Max Hit the Road, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά adventure games της εταιρείας, εκεί ψηλά μαζί με τα Monkey Island, το Grim Fandango και τα υπόλοιπα, που κυκλοφόρησαν κατά η χρυσή περίοδο της εταιρείας.

Δυστυχώς, τα adventure games είδαν τη δύση τους στις αρχές των 00's και αυτό συνδυάστηκε με την ακύρωση του πολυαναμενόμενου sequel, Sam & Max: Freelance Police, το 2004. Όμως η ελπίδα ήρθε λίγο αργότερα από ένα άγνωστο studio τότε, που ονομαζόταν Telltale Games, το οποίο πήρε τα δικαιώματα για τους χαρακτήρες και έφτιαξε το 2006 το Sam & Max Save the World ή όπως ονομαζόταν τότε, Sam & Max: Season 1. Αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρότερες κυκλοφορίες της νωρίτερα, η Telltale ξεκίνησε το επεισοδιακό μοντέλο της με το νέο παιχνίδι Sam & Max, το οποίο κυκλοφόρησε με τη γνωστή μορφή, για την οποία έγινε γνωστή η εταιρεία, ολοκληρώνοντας την πρώτη σεζόν το 2007. Τα περισσότερα παιχνίδια της βασίστηκαν στο ίδιο εμπορικό μοντέλο, μέχρι και το 2018, που η εταιρεία έβαλε λουκέτο, ενώ από άποψη gameplay βασίστηκε σε κοινό μοτίβο, που έδινε βάρος στην αφήγηση, την εξερεύνηση και το σύστημα διαλόγων, όμως το κομμάτι των γρίφων είχε μπει σε δεύτερη μοίρα. Το ίδιο το Sam & Max της Telltale απέκτησε 3 σεζόν και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια της Telltale.

Περνώντας στο σήμερα, έχουμε το remaster εκείνης της πρώτης σεζόν. Πώς γίνεται αυτό από τη στιγμή που έκλεισε η εταιρεία; Για αρχή, τα δικαιώματα για τα περισσότερα παιχνίδια της Telltale ανήκουν πλέον στην LCG Entertainment, η οποία μάλιστα ετοιμάζει νέες σεζόν από ήδη γνωστά franchises. Κάποια όμως από τα υπόλοιπα κατέληξαν στα χέρια άλλων ομάδων, όπως είναι και η περίπτωση του Sam & Max. Συγκεκριμένα, 4 μέλη της αρχικής ομάδας ανάπτυξης μαζί με άλλους προγραμματιστές της Telltale έχουν δημιουργήσει πλέον τη Skunkape, που βρίσκεται πίσω από αυτό το remaster. Η βασική ομάδα αποτελείται από τους Dan Connors (συνιδρυτή και πρώην CEO της Telltale Games), τον Randy Tudor (πρώην lead programmer), τον Jon Sgro (πρώην director of production technologies) και τον Jake Rodkin (πρώην creative director). Παράλληλα, είχαν βοήθεια από πολλούς πρώην υπαλλήλους της εταιρείας που τους βοήθησαν να δημιουργήσουν αυτό το remaster. Περί τίνος πρόκειται λοιπόν;

Έπειτα από αυτήν την ιστορική αναδρομή που έχει τεράστια σημασία για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το Sam & Max Save the World Remastered, μπορούμε να μιλήσουμε για το ίδιο το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα remaster και αναβλύζει αγάπη από τους δημιουργούς του. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να αντικαταστήσουν όσα κομμάτια του παιχνιδιού θεώρησαν ξεπερασμένα και εστίασαν στο πώς μπορούν να κάνουν την εμπειρία σύγχρονη με μικρές, αλλά και μεγαλύτερες αλλαγές.

Η μεγαλύτερη είναι σαφώς ο δυναμικός πλέον φωτισμός που αλλάζει πλήρως την εικόνα του παιχνιδιού, με πλάνα που αναδεικνύουν το art direction του και και επ' ουδενί δεν θυμίζουν τίτλο που κυκλοφόρησε πριν 15 χρόνια. Τα απλά textures δεν ενοχλούν και πάλι λόγω εικαστικής επιμέλειας, ενώ πολλά έχουν επανασχεδιαστεί με νέες λεπτομέρειες που δεν υπήρχαν. Η άλλη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με το κάδρο που πλέον είναι 16:9. Συγκεκριμένα, στο Switch που δοκιμάστηκε το παιχνίδι, είχαμε ανάλυση 1080p στα 60 fps, ενώ σε φορητή μορφή είναι στα 720p και 60 fps. Δεν κρατιούνται πάντα ψηλά, αλλά για το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού, δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Παράλληλα, η έκδοση Switch φαίνεται να μην έχει anti-aliasing, αν και και πάλι δεν ενοχλεί λόγω μικρής επιφάνειας σε φορητό, ενώ το ο art direction βοηθάει.

Επιπρόσθετες βελτιώσεις έχουμε στο lip sync, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού η παλιότερη τεχνική δεν θα στεκόταν καλά σήμερα. Παράλληλα, όλα τα ηχητικά αρχεία έχουν επανεπεξεργαστεί με remaster και re-encode για τη βέλτιστη ποιότητα. Τη μουσική έχει επεξεργαστεί εκ νέου επίσης ο αρχικός δημιουργός, Jared Emerson-Johnson, ενώ έχουν προστεθεί και 5 νέα τραγούδια, που εμπλουτίζουν το ήδη εξαιρετικό jazz soundtrack.

Τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν τροποποιηθεί με την εισήγηση του "πατέρα τους", Steve Purcell, ενώ έχουμε νέα intro σκηνή, αλλά και βελτιωμένο UI. Οι λεπτομέρειες στις αλλαγές έρχονται με μερικά διαφορετικά πλάνα και την αφαίρεση κάποιων αστείων, που δεν θα ταίριαζαν στο 2020, όμως δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την εμπειρία. Τέλος, έχουμε και μερικές νέες πινελιές ακόμα και στο πώς παίζουν οι ηθοποιοί. Με λίγα λόγια, η εταιρεία χρησιμοποίησε κάθε πιθανό πόρο για να μεταφέρει το παιχνίδι στο σήμερα, χωρίς να αλλάξει το αρχικό όραμα.

Το Sam & Max στο Switch παίζει είτε χρησιμοποιώντας τον αριστερό μοχλό για να κινήσετε τον Sam και τον δεξί μοχλό για να επιλέξετε αντικείμενο στο περιβάλλον σας, είτε μέσω των touch controls της συσκευής. Στα PC μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφανώς ποντίκι και πληκτρολόγιο, ενώ προστέθηκε και η επιλογή για gamepad, που δεν υπήρχε. Έχουμε καθαρόαιμη point n' click νοοτροπία, με σύστημα διαλόγων, αλλά και μερικούς γρίφους, που δεν αγγίζουν φυσικά τη δυσκολία του παιχνιδιού της LucasArts. Αυτό που κρατάμε όμως είναι το απίθανο χιούμορ και η αρκετά καλή ιστορία της πρώτης σεζόν, που εκτείνεται σε έξι επεισόδια, τα οποία είναι ξεκλείδωτα από την αρχή. Το παιχνίδι διαρκεί περίπου 12-14 ώρες και θα σας οδηγήσει σε πολλές εξωφρενικές καταστάσεις, με highlight φυσικά τους διαλόγους ανάμεσα στο εκρηκτικό δίδυμο. O σοβαρός Sam και ο αυθόρμητος Max δημιουργούν μια απίθανη δυναμική, που οδηγεί το σενάριο μέσα από τις υποθέσεις που θα συναντήσετε ως ντετέκτιβ. Το χιούμορ φυσικά είναι αυτό που θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και η γενικότερη φύση του τίτλου ταιριάζει "γάντι" στο Switch, όπως και τα περισσότερα adventures.

Οι δημιουργοί ήδη εργάζονται στα remasters της 2ης και της 3ης σεζόν και αξίζει να αναφέρουμε ότι έκαναν το κάτι παραπάνω για τους fans, αφού αγοράζοντας το παιχνίδι είτε στο Steam, είτε μέσω GOG, έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε και τα αρχικά παιχνίδια για να δείτε τις διαφορές, ενώ αν τα είχατε ήδη αγορασμένα, δεν θα αντικατασταθούν από το νέο.

Το Sam & Max Save the World Remastered αποτελεί μια από τις πολύ καλές περιπτώσεις remaster, που έρχεται να βελτιώσει ουσιωδώς σχεδόν κάθε τομέα. Οι αναγκαίες αλλαγές στα τεχνικά έδωσαν άρτιο και μοντέρνο αποτέλεσμα, ενώ οι καλλιτεχνικές αλλαγές είναι μικρότερες και δεν επηρεάζουν το αρχικό όραμα. Συνολικά, έχουμε έναν adventure τίτλο από την αρχική ομάδα ανάπτυξης, που σέβεται την πρωτότυπη δημιουργία και βοηθά τον τίτλο να σταθεί εξαιρετικά ακόμη και σήμερα, διατηρώντας τα διαχρονικά ποιοτικά του στοιχεία, όπως το σενάριο και το χιούμορ.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sam & Max Save the World Remastered - Review

Συντάκτης
18 Φεβρουαρίου 2021
Developer

Skunkape Games

Publisher

Skunkape Games

Πλατφόρμες

PC / Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

2 Δεκεμβρίου 2020

Είδος

Adventure / Puzzle / Point n' Click

PEGI

12

Θετικά

+ Αλλαγές σε κάθε τομέα εκμοντερνίζουν πλήρως τον τίτλο
+ Απίθανες στιγμές δυνατού γέλιου
+ Ο Sam και ο Max αποτελούν μοναδικό δίδυμο
+ Εξαιρετικά voice overs και και γουστόζικο jazz soundtrack

Αρνητικά

- Παρότι το λατρέψαμε, το χιούμορ του δεν είναι για όλους
- Σχετικά αδύναμοι γρίφοι

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το Sam & Max Save the World Remastered αποτελεί μια από τις πολύ καλές περιπτώσεις remaster, που έρχεται να βελτιώσει ουσιωδώς σχεδόν κάθε τομέα. Οι αναγκαίες αλλαγές στα τεχνικά έδωσαν άρτιο και μοντέρνο αποτέλεσμα, ενώ οι καλλιτεχνικές αλλαγές είναι μικρότερες και δεν επηρεάζουν το αρχικό όραμα. Συνολικά, έχουμε ένα adventure από την αρχική ομάδα ανάπτυξης, που σέβεται την πρωτότυπη δημιουργία και βοηθά τον τίτλο να σταθεί εξαιρετικά ακόμη και σήμερα, διατηρώντας τα διαχρονικά ποιοτικά του στοιχεία, όπως το σενάριο και το χιούμορ.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1