Samurai Jack: Battle Through Time - Review

Διαχρονικό gameplay
by Αντώνης Κοντοδήμας on 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Samurai Jack είναι ένας animated χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη σειρά του Cartoon Network η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται από το Αμερικάνικο δίκτυο στις αρχές του 2000. Η σειρά εξελίσσεται με έναν σαμουράι, τον Jack να καταδιώκει την προσωποποίηση του κακού, τον Aku. Ο Jack, λίγο πριν σκοτώσει τον δαίμονα με τη μαγική του κατάνα, θα μεταφερθεί στο μέλλον από τον Aku. Η σειρά ακολουθεί την ιστορία του Jack ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στο αρχικό του timeline. Το Samurai Jack γνώρισε μεγάλη επιτυχία και εκτός Αμερικής βάζοντας μια άνω τελεία στον 4ο κύκλο της ζωής του. Το 2017, το δίκτυο του Adult Swim αναβίωσε το Samurai Jack και έδωσε ένα τέλος στις περιπέτειες του ταλαιπωρημένου σαμουράι, που άφησε μερικά ερωτήματα. Καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του έχουν κυκλοφορήσει τρία παιχνίδια βασισμένα στη σειρά, με το τρίτο, το Samurai Jack: Battle Through Time να κυκλοφορεί τρία χρόνια μετά το φινάλε της σειράς και 16 χρόνια μετά το τελευταίο παιχνίδι. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού ολοκληρώθηκε από την ομάδα της Soleil, γνωστή για το Naruto to Boruto: Shinobi Striker αλλά και το πιο πρόσφατο Ninjala που σημειώνει επιτυχία στο Nintendo Switch. To Samurai Jack: Battle Through Time κυκλοφορεί από την Adult Swim Games από τις 21 Αυγούστου για κονσόλες και PC.

Το παιχνίδι συνεχίζει ακριβώς από το φινάλε της τηλεοπτικής σειράς με μία νέα άτυπη ιστορία η οποία θέλει τον Jack να μπαίνει σε νέους άθλους εξαιτίας του Aku. O Jack για ακόμη μια φορά χάνει τον χρόνο κάτω από τα πόδια του και μεταφέρεται στο παρελθόν και το μακρινό μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες της πλοκής. Ο Jack θα διασχίσει γνωστές τοποθεσίες από τη σειρά και θα συναντήσει οικεία πρόσωπα, φιλικά και εχθρικά. Δε χρειάζεται κάποιος να έχει παρακολουθήσει τη σειρά για να καταλάβει τι συμβαίνει στο παιχνίδι αφού όλα εξηγούνται αμέσως. Ο Jack αγωνίζεται στο πέρασμα του χρόνου για να σμίξει με την αγαπημένη του και να επιστρέψει στο σπίτι του ώστε να τελειώσει τους λογαριασμούς του με τον Aku. Το σενάριο υπογράφει ο Darrick Bachman, βετεράνος συντελεστής της σειράς. Δυστυχώς η πλοκή γίνεται προβλέψιμη σε ορισμένα σημεία με αποτέλεσμα να γίνεται αδιάφορη και βαρετή και λειτουργεί μόνο για τους λάτρεις του animation. Το σενάριο διαρκεί περίπου 5 ώρες ή 8 αν παίζετε σε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Το σύστημα μάχης που είναι και ο βασικός πυρήνας του παιχνιδιού, αφού το σενάριο περνάει κάπως απαρατήρητο, μας ικανοποιεί αρκετά. Το Samurai Jack: Battle Through Time στις μικρότερες δυσκολίες είναι ένα καθαρό button masher που ρίχνει τον παίκτη από δωμάτιο σε δωμάτιο με κύματα εχθρών. Μόνο από τα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας ο παίκτης μπορεί να λάβει όλα όσα έχει να προσφέρει το gameplay του, λίγα και καλά δηλαδή. Σίγουρα δεν ανακαλύπτει τον τροχό και δε συστήνει νέες ιδέες όμως το κομμάτι της μάχης είναι κλιμακούμενο, κάτι που του δίνει ενδιαφέρον. Η πρόκληση που προσφέρει είναι αρκετά μεγάλη και τα κύματα εχθρών που έρχονται κρατάνε τον παίκτη σε εγρήγορση. Χρειάζεται ταχύτητα και τακτική για την αποφυγή και την αντιπαράθεση στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έρχονται προς το μέρος του Jack, πολλές φορές από πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Η AΙ δεν είναι από τις εξυπνότερες που έχουμε συναντήσει, είναι όμως από τις πιο επίμονες. Τέλος τα είδη των εχθρών που συναντάμε είναι επαναλαμβανόμενα και κουράζουν όμως δείχνουν πόσο πιστό είναι το παιχνίδι στη σειρά. Τα boss fights είναι ευφάνταστα και στον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας πέφτουν με το στανιό και τα χτυπήματά τους προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά όσο το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του.

Δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν και μερικά RPG στοιχεία. Ο Jack κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του συλλέγει essences τα οποία απαιτούνται για να γίνουν upgrades στο skill tree του χαρακτήρα, που χωρίζεται σε τρία μέρη. Tο Spiritual κομμάτι, που βοηθά στη συγκέντρωση, το Combat που δίνει πρόσβαση σε περισσότερες κινήσεις και το Physical που συνδέεται με τις παθητικές ικανότητες του Jack, τη μπάρα υγείας και τον τρόπο που συμπεριφέρεται στη μάχη. Το RPG στοιχείο που υιοθετεί δεν περιορίζεται μόνο στα abilities, και μάλιστα τα όπλα που χρησιμοποιεί ο Jack έχουν μετρητή ακεραιότητας, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο τα χρησιμοποιεί ο Jack, το durability μειώνεται με αποτέλεσμα να χάνεται το όπλο. Αυτό γίνεται μόνο στα side weapons τα οποία μπορεί να βρεθούν στο περιβάλλον από εχθρούς ή να αγοραστούν από τον πλανόδιο πωλητή. Επίσης μπορούμε να επιδιορθώσουμε τα όπλα, κάτι που συμφέρει περισσότερο από την αγορά καινούργιου. Από τον πωλητή μπορούν επίσης να αποκτηθούν και άλλα αναλώσιμα ή throwing weapons όπως αστεράκια shuriken και στιλέτα. Επίσης υπάρχουν τα Charms τα οποία ανεβάζουν τα στατιστικά του Jack για λίγη ώρα. Το Samurai Jack: Battle Through Time κρύβει επίσης σεντούκια για να ανακαλύψετε, και collectibles σε δύσβατα σημεία. Κάποια από αυτά γίνονται προσβάσιμα κάτω υπό ειδικές συνθήκες και έτσι, αυτόματα, ανεβαίνει το replayability, τουλάχιστον για τους completionists.

Το Samurai Jack: Battle Through Time είναι ένα παραδοσιακό hack n’ slash παιχνίδι από εκείνα που απουσιάζουν αισθητά τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έχουμε από το παιχνίδι είναι πως το puzzling και το platforming είναι μηδαμινά έως και ανύπαρκτα, κάτι που θα δυσαρεστήσει πολλούς φίλους του είδους. Θα μπορούσε να παραδώσει μια πολύ καλύτερη εμπειρία gameplay, πέρα από τις μάχες που, αν και έντονες, πολλές φορές γίνονται επαναλαμβανόμενες. Ακόμη και έτσι, οι παίκτες που ψάχνουν για προκλήσεις θα ανταμειφθούν.

Κάποιος που γνωρίζει τη σειρά μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως την ιδιαίτερη αισθητική της και τα εικαστικά της. Το ίδιο art style υιοθετεί και το παιχνίδι. Υπάρχουν cutscenes τα οποία είναι animated, ενώ τα CG είναι αρκετά εντυπωσιακά. Η Unreal Engine 4 μεταφράζει πολύ όμορφα την τέχνη της σειράς σε shell shaded γραφικά. Ο σχεδιασμός των χώρων είναι πολύ όμορφος, με σχέδια που ποικίλουν ενώ βλέπουμε τοποθεσίες που έχουν προβληθεί στη σειρά κινουμένων σχεδίων. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχουν segments που η προοπτική αλλάζει και γίνεται δισδιάστατη. Με αυτόν το τρόπο προσδίδει μια πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην αφήγηση της πλοκής αλλά κάνει και το gameplay λίγο πιο ενδιαφέρον. Μια από τις πιο ευχάριστες λεπτομέρειες του παιχνιδιού είναι η φθορά των ρούχων του Jack η οποία είναι ανάλογη με το ποσοστό υγείας του. Συνολικά, το εικαστικό κομμάτι δεν απογοητεύει.

Οι voice actors της σειράς χαρίζουν για ακόμη μία φορά τις φωνές τους στους χαρακτήρες τους, με τους Phil LaMarr, Greg Baldwin και την Tara Strong να επιστρέφουν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έτσι το studio χαρίζει στους φίλους του Samurai Jack μια αυθεντική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα κλειδώνει την αρτιότητα σε αυτό το σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Το soundtrack του Battle Through Time είναι πιασάρικο με γνώριμους ήχους και κομμάτια που μένουν στο μυαλό, και έρχεται σε αρμονία με τις πίστες και το θέμα που παρουσιάζουν.

Το Samurai Jack: Battle Through Time, παρά τη μικρή διάρκειά του, θα βρει το κοινό του στους φίλους της animated σειράς για το φινάλε που δίνει στην ιστορία του Samurai Jack. Προτείνεται όμως σε όλους όσοι θέλουν να παίξουν ένα hack n’slash με τις παλιές κλασικές βάσεις. Παρά την απουσία του platforming αλλά και των γρίφων υπόσχεται να σας κάνει να περάσετε καλά. Η παραγωγή του Samurai Jack: Battle Through Time είναι υψηλή και προσεγμένη και με λιγότερα λάθη από όσα συνηθίζεται να βλέπουμε σε licensed τίτλους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Samurai Jack: Battle Through Time - Review

Συντάκτης
17 Σεπτεμβρίου 2020
Τίτλος

Samurai Jack: Battle Through Time

Developer

Soleil

Publisher

Adult Swim Games

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

21 Αυγούστου 2020

Είδος

Action-Adventure / Hack n' Slash

PEGI

16

Θετικά

+ Οι μάχες είναι πολύ ικανοποιητικές
+ Όμορφο art direction

Αρνητικά

- Αισθητή η απουσία του platforming
- Κάπως αδιάφορο σενάριο
- Δεν φέρνει νέες ιδέες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

To Samurai Jack: Battle Through Time έρχεται με μία παλιά νοοτροπία, όντας ένα παραδοσιακό hack n’slash. Έρχεται με ένα σενάριο που είναι αδιάφορο αλλά με μάχες που θα ανταμείψουν τους φαν του είδους. Υπόσχεται να σας διασκεδάσει για μερικές ώρες και, σε γενικές γραμμές, τα καταφέρνει.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1