Sayonara Wild Hearts - Review

Ένα αξέχαστο παιχνίδι-μουσικό άλμπουμ
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 24 Σεπτεμβρίου 2020

Μόλις παίξεις την πρώτη πίστα του Sayonara Wild Hearts, ίσως νομίζεις πως είναι ένα απλό, κλασικό παιχνίδι τύπου “rhythm”, που θα σε βάλει να μαζεύεις γυαλιστερά αντικείμενα για να πιάσεις high scores και να ακολουθείς μουσικές νότες με τις κινήσεις σου. Όλα αυτά, πράγματι, υπάρχουν στο Sayonara Wild Hearts. Υπάρχουν high scores, το gameplay θυμίζει τα runners, τα on rails παιχνίδια σαν το Rez, και όντως η μουσική έχει βασικό ρόλο. Όμως, το Sayonara Wild Hears είναι κάτι παραπάνω.

Οι πρώτες πίστες του δεν είναι αρκετές για να σε τραβήξουν στον κόσμο του ολοκληρωτικά, καθώς δεν δείχνουν αμέσως όλα τα δυνατά στοιχεία του. Βέβαια, η υπέροχη καλλιτεχνική επιμέλεια είναι έκδηλη από το πρώτο δευτερόλεπτο και έτσι, ακόμα και αν δεν σε πείσει μεμιάς, ίσως σου κινήσει το ενδιαφέρον. Το Sayonara Wild Hearts έχει κυκλοφορήσει ήδη από το 2019, όμως τώρα απέκτησε physical edition για το PS4, για τον εορτασμό των 4 χρόνων της εκδότριας εταιρείας Annapurna Interactive.

Και το στόρι: μια νεαρή γυναίκα ξεκινά με το πατίνι της σε μία περιπέτεια στον παράξενο κόσμο του παιχνιδιού με στόχο να επαναφέρει την αρμονία και να ενώσει τα σπασμένα κομμάτια της καρδιάς της, που έχει πληγωθεί. Θα τρέξει πάνω σε μοβ κτήρια, θα οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σε ηλιοβασίλεμα από νέον, θα αντιμετωπίσει ρομποτικούς εχθρούς τρέχοντας με τη μηχανή της σε σκοτεινά δάση. Η ιστορία είναι τουλάχιστον παράξενη, μπορεί να χωρέσει σε δύο-τρεις προτάσεις, όμως είναι απροσδόκητα έντονη συναισθηματικά, εξαιτίας του συνδυασμού της σωστής, μετρημένης αφήγησης, του ιδιαίτερου ύφους, των πετυχημένων συμβολισμών, της πανέμορφης εικαστικής αποτύπωσης και την εκπληκτικής μουσικής. Είναι μία ιστορία που μπορεί να αγγίξει τον κάθε παίκτη αλλιώς και να του «πει» διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με την ερμηνεία που θα δώσει, με τον τρόπο που θα αντιληφθεί την αφήγηση.

Το Sayonara Wild Hearts έχει απλό σενάριο, όμως έχει ψυχή και καταφέρνει να βάλει την ιστορία στο επίκεντρο, και να προκαλεί διάφορα συναισθήματα στον παίκτη, μελαγχολικά, νοσταλγικά, αλλά και ευχάριστα, ελπιδοφόρα, χωρίς να πασχίζει ιδιαίτερα. Το ότι η Simogo, η εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου, κατόρθωσε με τόσα λίγα εργαλεία στα χέρια της να μεταδώσει δυνατά συναισθήματα και να μας κάνει να νιώσουμε δέσιμο με τον κόσμο και τους χαρακτήρες, αλλά και να στήσει αρκετές αξέχαστες σκηνές, λέει πολλά για την ικανότητα των συντελεστών της.

Τελικά, αφού περάσουν οι πρώτες, ιδιαίτερα σύντομες πίστες και χτιστεί το βασικό σεναριακό υπόβαθρο, με τη φωνή της Queen Latifah στην αφήγηση, βλέπουμε για πρώτη φορά τι μπορεί να κάνει το Sayonara Wild Hearts στο gameplay. Ενώ αρχικά απλώς ταξιδεύουμε σε μονόλεπτες πίστες μαζεύοντας κρυστάλλινες καρδιές για να πάρουμε το χρυσό, το ασημένιο ή το μπρούτζινο σκορ, ξαφνικά παίζουμε περίπλοκα σκηνοθετημένα επίπεδα, που περιλαμβάνουν στοιχεία από shooter, αλλάζουν την οπτική από τρίτο σε πρώτο πρόσωπο, εισάγουν τμήματα που θυμίζουν fighting game ή platformer, ενώ υπάρχουν μέχρι και bosses… Και όλα αυτά, σε ένα παιχνίδι που διαρκεί περίπου όσο ένα μουσικό άλμπουμ, μία ώρα δηλαδή -και αυτός είναι και ο στόχος του, να είναι ένα παιχνίδι-μουσικό άλμπουμ.

Το Sayonara Wild Hearts σπάει τα όρια μεταξύ rhythm game, action, platformer, μουσικού άλμπουμ, εικαστικής εμπειρίας και το κάνει με εκλεπτυσμένο τρόπο, χωρίς φθηνά κόλπα. Εκεί που περιμένεις πως θα παίξεις ένα παιχνίδι του οποίου οι κινήσεις οδηγούνται από τη μουσική, βλέπεις πως αυτό δεν ισχύει ακριβώς, αλλά ούτε το αντίθετο, και τίποτα παρόμοιο. Η μουσική υπάρχει και πράγματι αν ακολουθούμε τον ρυθμό της θα τα πάμε καλύτερα, ωστόσο δεν έχει καμία σημασία, αν δεν θέλουμε να έχει. Το Sayonara Wild Hearts απευθύνεται σε όλους, και όχι σε όσους έχουν γρήγορα αντανακλαστικά ή αυξημένη εμπειρία και αντίληψη. Αν δεν έχετε συνηθίσει να παίζετε γρήγορα παιχνίδια και να αντιδράτε σε ταχύτατους χρόνους, να μην ανησυχείτε καθόλου. Εδώ, μπορείτε να ολοκληρώσετε την ιστορία χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού το μόνο που απαιτεί από εσάς το παιχνίδι είναι να αιωρηθείτε μαζί του, να κυλήσετε στον ρυθμό του, να απολαύσετε τα έντονα χρώματά του και να ακούσετε την υπέροχη μουσική του.

Δεν χρειάζεται ούτε να πιάσετε υψηλά σκορ, ούτε να κάνετε δύσκολους ελιγμούς, καθώς, τα λίγα σημεία που παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία και εμφανίζονται προς το τέλος, μπορούν να προσπεραστούν πλήρως αν σας ζορίσουν αρκετά. Όποτε χτυπάμε σε κάποιο εμπόδιο και χάνουμε, το παιχνίδι επανέρχεται αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις, και μας βάζει πάλι στη δράση, λίγο πριν από το σημείο όπου χάσαμε. Αν αυτό συμβεί μερικές φορές συνεχόμενα στο ίδιο εμπόδιο, μας δίνεται η επιλογή να πάμε απευθείας παρακάτω. Μία απόλυτα καλοδεχούμενη λειτουργία, για όσους και όσες την επιθυμούν, που μπορεί μάλιστα να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Θα σας περιέγραφα πιο αναλυτικά το gameplay, τις ιδέες, τις ανατροπές και τους πειραματισμούς που κάνει το Sayonara Wild Hearts, όμως δεν θα τα κάνω γιατί είναι πραγματική μαγεία η ανακάλυψή όλων αυτών. Οι μηχανισμοί είναι πάντοτε απλοί και χρησιμοποιούν μόνο τον μοχλό κίνησης και ένα ακόμα πλήκτρο. Ωστόσο, το στήσιμο και οι πειραματισμοί του gameplay, που εισάγει στοιχεία από διάφορα είδη, αλλά και παραμορφώνει όσα έχουμε δει στο ίδιο το παιχνίδι από την αρχή του, χτίζοντας νέες πατέντες πάνω τους ή αλλάζοντας πλήρως την προσέγγιση για λίγο, καταφέρνουν να δώσουν ένα σύνολο μοναδικό, διασκεδαστικό και γεμάτο εκπλήξεις. Παίζοντας μία πίστα, δεν θα μπορείτε να φανταστείτε τι σας περιμένει στην επόμενη.

Δεν είναι, βέβαια, όλες οι πίστες εξίσου εκθαμβωτικές, καθώς υπάρχουν μερικές μεταβατικές, που απλώς ενώνουν ιδέες, τοποθεσίες και χαρακτήρες μεταξύ τους, λειτουργώντας ως εισαγωγικές για κάθε κεφάλαιο. Αυτό, από μόνο του, δεν είναι αρνητικό –αντιθέτως μάλιστα- όμως υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της δομής που πλήττει ελαφρώς την εμπειρία. Όταν παίζουμε για πρώτη φορά, η ιστορία ξετυλίγεται μέσω ξεχωριστών επιπέδων-τραγουδιών, μεταξύ των οποίων βγαίνουμε στο μενού για να επιλέξουμε το επόμενο. Αυτή η παύση είναι αχρείαστη και σπάει κάπως τη ροή. Θα μπορούσε να υπάρχει από την αρχή η επιλογή να παίξουμε όλες τις πίστες συνεχόμενα, χωρίς διάλειμμα –κάτι που ξεκλειδώνεται μετά τον τερματισμό.

Αν θέλετε, πάντως, να ασχοληθείτε με high scores και challenges, υπάρχουν και αυτά και είναι μάλιστα αρκετά απαιτητικά, αλλά και ικανοποιητικά. Το να πάρεις το υψηλότερο σκορ σε μία πίστα είναι πραγματικός άθλος μερικές φορές και, δυστυχώς, ένα κομμάτι της δυσκολίας προέρχεται από τον όχι απόλυτα ακριβή χειρισμό και την κάμερα που ενίοτε μπερδεύει όσον αφορά την προοπτική και τη θέση των αντικειμένων. Επίσης, θα βρείτε κάποια κρυμμένα challenges, σε στιλ trophies, που σας δίνουν κωδικοποιημένες αποστολές και πρέπει να κατανοήσετε τι ακριβώς εννοούν, και φυσικά να το κάνετε. Είναι ενδιαφέρουσες προκλήσεις, αρκετές, καλοστημένες, επαρκώς δύσκολες και διασκεδαστικές, που δύσκολα θα ολοκληρώσετε άθελά σας, απλώς παίζοντας. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυξάνεται η διάρκεια του τίτλου που, αν τον τερματίσετε μία φορά, θα σας πάρει μία περίπου ώρα. Όμως, ακόμα και χωρίς προκλήσεις και σκορ, θα γυρίσετε πιθανότατα ξανά, θα παίξετε και πάλι απλώς για να απολαύσετε τα visuals, να ακούσετε τη μουσική, ή να νιώσετε καλύτερα, ένα μελαγχολικό απόγευμα.

Κάθε επίπεδο έχει κάποια βασικά patterns που σχετίζονται με το boss που περιμένει στο τέλος του συγκεκριμένου κεφαλαίου. Αυτά, μπορεί να είναι θεματικά αλλά και να περιλαμβάνουν στοιχεία του gameplay. Σε ένα σημείο θα πολεμήσετε με τα bosses με γιγάντια σπαθιά πάνω από μία πόλη, σε άλλο θα προσαρμόσετε τις κινήσεις σας με βάση εναλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον κάθε λίγα δευτερόλεπτα, όποτε το boss χτυπάει ρυθμικά τα χέρια του. Οι ιδέες είναι πολλές, ταιριαστές πάντα και σκάνε η μία μετά την άλλη, χωρίς όμως να παραγεμίζουν το gameplay. Τα πάντα γίνονται με ένα κουμπί, σε στιλ QTE, και, όσο κι αν ακούγεται ως έλλειψη interactivity, δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί η εξαιρετική σκηνοθεσία καταφέρνει να μας κάνει κομμάτι της κάθε πίστας. Επίσης, δεν έχει καν ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρόκειται για μία συναισθηματική εμπειρία που δεν βασίζεται σε περίπλοκους μηχανισμούς.

Το soundtrack είναι πραγματικά κορυφαίο, είτε το κατεβάσετε για να το ακούτε στο κινητό σας, είτε συνοδεύει το gameplay σας. Έχει γίνει τρομερή δουλειά και τα τραγούδια, εκτός από πολύ ευχάριστα και «κολλητικά», είναι απόλυτα ταιριαστά στο ιδιαίτερο ύφος της ιστορίας και των εικαστικών. Δίνεται, συνολικά, μία εικόνα που συνδυάζει το παλιό, το ρετρό ύφος, με το σύγχρονο gaming, με νέες τεχνοτροπίες και σύγχρονα χρώματα, διατηρώντας μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Η εικόνα είναι σε κάθε στιγμή υπέροχη και η μουσική επίσης, και μαζί καταφέρνουν να δώσουν συναισθηματικές διαστάσεις ακόμα και στις πιο απλές σκηνές. Η συνολική ατμόσφαιρα θυμίζει εκείνη τη μελαγχολική ποπ μουσική που σε γεμίζει νοσταλγία και θέλεις να κλάψεις, αλλά να το κάνεις χορεύοντας.

Αν το Sayonara Wild Hearts σας φαίνεται έστω και λίγο ενδιαφέρον, να το παίξετε. Μπορείτε να το προτείνετε μάλιστα σε άτομα που δεν παίζουν βιντεοπαιχνίδια καν, και ίσως να το απολαύσουν, αν η αισθητική του ταιριάζει με τη δική τους. Όπως και να ‘χει, είναι ένα παιχνίδι γεμάτο ψυχή, ιδέες και δημιουργικότητα, ενώ καταφέρνει με την απόλυτα μίνιμαλ ιστορία του να προκαλέσει δυνατά συναισθήματα. Μία μοναδική, μαγική, αξέχαστη εμπειρία, έντονη, φορτισμένη με εύστοχους συμβολισμούς, απίθανα χρώματα, υπέροχο σχεδιασμό και τρομερό soundtrack. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιομνημόνευτα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sayonara Wild Hearts - Review

Συντάκτης
24 Σεπτεμβρίου 2020
Developer

Simogo

Publisher

Annapurna Interactive

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC, PS4, Switch, Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

19 Σεπτεμβρίου 2019 (PS4, Switch, iOS)
12 Δεκεμβρίου 2019 (PC)
25 Φεβρουαρίου 2020 (Xbox One)

Είδος

Rhythm, action

PEGI

12

Θετικά

+ Πανέμορφο, με έντονα χρώματα, ισχυρή προσωπικότητα και εξαιρετικό σχεδιασμό
+ Δυνατό σενάριο, μίνιμαλ, απλό, αλλά ικανό να προκαλέσει συναισθήματα
+ Εκπληκτικό soundtrack, είτε ως σκέτο άκουσμα είτε ως συνοδευτικό για το παιχνίδι
+ Πετυχημένα challenges για αύξηση διάρκειας
+ Δεκάδες έξυπνες, πρωτότυπες ιδέες

Αρνητικά

- Ο χειρισμός δεν είναι αρκετά ακριβής, η κάμερα δεν βοηθάει πάντα
- Η επιλογή να παίξουμε χωρίς παύσεις ανάμεσα στα τραγούδια δεν είναι αμέσως διαθέσιμη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
Συνοψίζοντας

Αν το Sayonara Wild Hearts σας φαίνεται έστω και λίγο ενδιαφέρον, να το παίξετε. Μπορείτε να το προτείνετε μάλιστα σε άτομα που δεν παίζουν βιντεοπαιχνίδια καν, και ίσως να το απολαύσουν, αν η αισθητική του ταιριάζει με τη δική τους. Όπως και να ‘χει, είναι ένα παιχνίδι γεμάτο ψυχή, ιδέες και δημιουργικότητα, ενώ καταφέρνει με την απόλυτα μίνιμαλ ιστορία του να προκαλέσει δυνατά συναισθήματα. Μία μοναδική, μαγική, αξέχαστη εμπειρία, έντονη, φορτισμένη με εύστοχους συμβολισμούς, απίθανα χρώματα, υπέροχο σχεδιασμό και τρομερό soundtrack. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιομνημόνευτα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων.

9.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1