Scarlet Nexus - Review

Σας θέλουν για το μυαλό σας...
by Στάμος Μιχελλαράκης on 7 Ιουλίου 2021

Η Bandai Namco δεν είναι ξένη στο cel-shading, στα παιχνίδια με anime τεχνοτροπία, στη δράση και στα RPGs. Η τελευταία νέα IP που μας προσφέρει, το Scarlet Nexus, είναι μια μίξη όλων των στοιχείων που η Bandai Namco γνωρίζει καλά να χειρίζεται και το έχει αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν με τίτλους όπως το God Eater, το Code Vein και τη σειρά Tales of. Είναι αξιοθαύμαστο, επίσης, το γεγονός ότι η Ιαπωνία συνεχίζει μετά από τόσα χρόνια να παράγει τίτλους με τόσο “τραβηγμένη” αισθητική που αγγίζει την παράνοια...ή την τελειότητα. Για να δούμε που ακροβατεί το Scarlet Nexus όμως μέσα σ’ όλα αυτά.

Ο κόσμος του Scarlet Nexus είναι ένα δυστοπικό μέλλον όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με μεταλλαγμένες οντότητες που ονομάζονται “Others” και τρέφονται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Για να πολεμήσουν αυτή την απειλή, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει μία επίλεκτη ομάδα, τους “OSF”, με ειδικά μεταφυσικά χαρίσματα, όπως τηλεκίνηση, τηλεμεταφορά, πυροκίνηση και τηλεπάθεια. Η ιστορία ακολουθεί τους δύο πρωταγωνιστές μας, τον Yuito και την Kasane, από την πρώτη μέρα τους ως δόκιμοι σ’ αυτή την ομάδα και την εξέλιξή τους, τη μεταξύ τους σχέση αλλά και τη μοίρα ολόκληρης της ανθρωπότητας ενάντια στους Others και τα γεγονότα που οδήγησαν τον μελλοντικό αυτό κόσμο στην τωρινή του κατάσταση. Παρόλο που δεν προσφέρει κάτι καινοτόμο ή φρέσκο στον τομέα της υπόθεσης και του γενικότερου storytelling, το Scarlet Nexus καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο μέσα από την visual novel ροή της ιστορίας και τον οπτικά ιντριγκαδόρικο κόσμο του. Οι διάλογοι και οι σχέσεις των χαρακτήρων δυστυχώς πέφτουν επίσης στην κατηγορία των κλασικών anime tropes, οπότε μια ατμόσφαιρα “been there, done that” επικρατεί. Το σωτήριο χαρακτηριστικό είναι πως όλοι οι χαρακτήρες τόσο σχεδιαστικά, όσο και συμπεριφορικά, κλίνουν προς το φάσμα του “συμπαθή” και γλιτώνουν τον χαρακτηρισμό της κόπιας.

Το Scarlet Nexus έχει προμοταριστεί ως ένας “brain punk” κόσμος, το οποίο είναι μία cool χρήση του genre cyberpunk στην ουσία. Μεγάλα κτήρια που θυμίζουν Τόκιο και βιομηχανικά κατεστραμμένα τοπία, με αισθητική τύπου “Akira” και “Ghost in the Shell”, ντύνονται από digital σημάνσεις και καλωδιώσεις, χάρη στα visual implants των χαρακτήρων, που τους δίνουν πληροφορίες για το περιβάλλον και επικείμενους κινδύνους, αλλά επίσης συνοδεύονται από ελεγχόμενη όραση και μπλοκάρισμα εικόνων που δεν θέλει η κυβέρνηση να δουν, αλά Black Mirror.

Πριν ξεκινήσουμε, μάς δίνεται η επιλογή να επιλέξουμε τον Yuito ή την Kasane και να δούμε την υπόθεση μέσα από τη δική τους προσωπική σκοπιά. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί πως πρόκειται για δύο δραματικά διαφορετικές εμπειρίες και όχι απλά ένα reskin του ίδιου content. Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών και οι χαρακτήρες που τις πλαισιώνουν διαφέρουν αρκετά ακόμη και αν εμπλέκονται σε κάποια σημεία και ακόμη και οι τοποθεσίες δράσης, που επισκέπτονται και οι δύο, ξεδιπλώνονται μέσα από διαφορετικές διαδρομές. Το gameplay επίσης διαφέρει αρκετά ανάμεσα στους δύο, καθώς ο Yuito εξειδικεύεται σε επιθέσεις κοντινής απόστασης με σπαθί, ενώ η Kasane σε μακρινές επιθέσεις με μαχαίρια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το 20ωρο campaign του καθενός και το γεγονός ότι προτείνεται να παίξουμε τα σενάρια και των δύο χαρακτήρων για να σχηματίσουμε μία σφαιρική εικόνα για την υπόθεση, προσθέτουν μεγάλο replayability στον τίτλο.

Οπτικά, το Scarlet Nexus διαθέτει πολύ λεπτομερείς χαρακτήρες και το cel-shading είναι εξαιρετικό. Η κίνηση είναι smooth και παρά τις γρήγορες επιθέσεις, υπάρχει ροή από τη μία κίνηση στην άλλη, με τη δραματική τοποθέτηση της κάμερας σε μεγάλες psychic επιθέσεις να προσθέτει στον κινηματογραφικό χαρακτήρα των μαχών. Η αντίθεση των έντονων χρωμάτων στους χαρακτήρες με τα πιο ρεαλιστικά περιβάλλοντα και τις γκροτέσκες φιγούρες των εχθρών, δημιουργούν ένα μοναδικό πάντρεμα που προσφέρει άπλετα ερεθίσματα στις αισθήσεις. Τα Others κλέβουν σίγουρα την παράσταση με τις πολύ ιδιαίτερες μορφές τους να ποικίλουν από ανθοδέσμες με πόδια και τακούνια (καλά διαβάσατε), σε ιπτάμενα πλάσματα με ανθρώπινες μορφές να κρέμονται ως και τετράποδα όντα με βλάστηση και κλουβιά στις ράχες τους. Τα bosses επίσης κλέβουν την παράσταση, λόγω μεγέθους αλλά και οπτικού complexity και αρκετές φορές θα βρεθείτε να τα χαζεύετε, προσπαθώντας να καταλάβετε τι ακριβώς βλέπετε αντί να τα πολεμάτε.

Στον ηχητικό τομέα, το Scarlet Nexus έχει μερικά δυνατά κομμάτια στο ενεργητικό του (με το opening theme να φιγουράρει έντονα σαν έναρξη κάποιου εβδομαδιαίου anime show), αλλά ως επί το πλείστον δεν διαθέτει αξιομνημόνευτο soundtrack. Οι future pop, industrial και techno μελωδίες πλαισιώνουν επαρκώς τον τίτλο και δένουν ταιριαστά με τις τοποθεσίες, τις μάχες και το mood ανά περίπτωση, αλλά δεν ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και ενώ δεν ενοχλούν σε καμία περίπτωση, δύσκολα θα βρείτε τον εαυτό σας να θυμάται κομμάτια μετά το playthrough.

Το Scarlet Nexus σίγουρα τείνει περισσότερο προς την action, παρά τη RPG πλευρά του. Η δράση είναι real-time και χρησιμοποιούμε physical επιθέσεις, σε συνδυασμό με τις psychic δυνάμεις μας. Το σύστημα μάς ενθαρρύνει να κάνουμε combos, συνδυάζοντας και τα δύο σε διαδοχή για να διατηρήσουμε σταθερή τη ροή των επιθέσεών μας. Υπάρχει μπάρα μάλιστα που μετράει το απόθεμα psychic επιθέσεων που μπορούμε να εξαπολύσουμε, η οποία αναπληρώνεται με τον χρόνο ή γρήγορα κάνοντας δυνατές physical επιθέσεις. Παρόλο που χειριζόμαστε τον/την πρωταγωνιστή/τρια που έχουμε επιλέξει, μάς πλαισιώνουν τα μέλη της ομάδας μας που χειρίζεται η AI. Μπορούμε να επιλέξουμε αν ο κάθε χαρακτήρας θα είναι επιθετικός, αμυντικός κτλ. και παρόλο που υπακούουν επαρκώς στα settings που θα ορίσουμε, μην περιμένετε να σας σώσουν από μία εχθρική επίθεση ή να λειτουργήσουν άκρως συνδυαστικά με εσάς.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να “δανειστούμε” τις δυνάμεις των συμμάχων μας και να κάνουμε infuse τις δικές μας επιθέσεις. Μπορούμε να προσθέσουμε φωτιά, ηλεκτρισμό κτλ. στις physical επιθέσεις μας ή να τηλεμεταφερθούμε, δεδομένου ότι το ανάλογο μέλος της ομάδας βρίσκεται μαζί μας. Αυτή η ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας ενάντια σε κάποιους εχθρούς, καθώς μπορούμε να κάνουμε elemental combos για εντυπωσιακά αποτελέσματα και να εξοντώσουμε βρεγμένους εχθρούς με ηλεκτρικά φορτισμένες επιθέσεις για παράδειγμα. Τα RPG στοιχεία του τίτλου, πέρα από τα στατιστικά των χαρακτήρων και το equipment που μπορούμε να αλλάξουμε, βρίσκονται συγκεντρωμένα στο brain map, ένα σύμπλεγμα από skills και upgrades που μπορούμε να ξεκλειδώσουμε μετά από κάθε level up και να ανοίξουμε το εκάστοτε skill, είτε αυτό είναι το double jump και το fast recovery, είτε τα επόμενα επόμενα, δυνατότερα skills.

Κανένα ιαπωνικό RPG δεν είναι ολοκληρωμένο βέβαια χωρίς ένα dating σύστημα και το Scarlet Nexus δεν αποτελεί εξαίρεση. Ευτυχώς, είναι αρκετά toned down και αποτελεί ένα teammate bonding mechanic όπου σε συγκεκριμένες φάσεις μπορούμε να μιλήσουμε με μέλη της ομάδας για να τους γνωρίσουμε καλύτερα ή ακόμη και να τους δώσουμε δώρα. Όσο αυξάνεται το bonding, οι δυνάμεις που δανειζόμαστε απ’ αυτούς στη μάχη γίνονται δυνατότερες και μάλιστα, αποκτούν νέες ικανότητες για να χρησιμοποιήσουμε.

Παρόλο που το Scarlet Nexus δεν προσφέρει κάποιο groundbreaking στοιχείο που δεν έχουμε δει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε παρεμφερείς τίτλους, η sleek παρουσίασή του, τα προσεγμένα γραφικά του, η cyberpunk ατμόσφαιρα και οι πρωτότυποι εχθροί του, σε συνδυασμό με το διασκεδαστικό του gameplay, δημιουργούν ένα πακέτο που είναι δύσκολο να προσπεραστεί. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως προσφέρει στοιχεία που έχουν ξαναδεί, αλλά με πρωτότυπο τόνο, κάνοντάς το μια solid πρόταση. Οι δύο πρωταγωνιστές, με διαφορετική εξέλιξη της ιστορίας τους και το διαφορετικό τους gameplay, διπλασιάζουν το playability του τίτλου και αν και μπορεί να γίνει αρκετά επαναλαμβανόμενο και προβλεπόμενο σε αρκετά σημεία, το Scarlet Nexus είναι σίγουρα ένας τίτλος που θα απολαύσουν οι λάτρεις των action RPGs με anime ύφος.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Scarlet Nexus - Review

Συντάκτης
7 Ιουλίου 2021
Developer

Bandai Namco Studios / Tose

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

25 Ιουνίου 2021

Είδος

Action role-playing

PEGI

16

Θετικά

+ Πρωτότυπο cyberpunk setting και σχεδιασμός εχθρών
+ Διαφορετική εξέλιξη ιστορίας στους δύο πρωταγωνιστές για επιπρόσθετο replayability
+ Διασκεδαστικό fast-paced gameplay με εναλλαγή physical και psychic επιθέσεων

Αρνητικά

- Οι χαρακτήρες δεν ξεφεύγουν από τα τετριμμένα anime tropes
- Το gameplay είναι repetitive σε αρκετά σημεία
- Περιορισμένα RPG στοιχεία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Παρόλο που το Scarlet Nexus δεν προσφέρει κάποιο groundbreaking στοιχείο που δεν έχουμε δει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε παρεμφερείς τίτλους, η sleek παρουσίασή του, τα προσεγμένα γραφικά του, η cyberpunk ατμόσφαιρα και οι πρωτότυποι εχθροί του, σε συνδυασμό με το διασκεδαστικό του gameplay, δημιουργούν ένα πακέτο που είναι δύσκολο να προσπεραστεί. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως προσφέρει στοιχεία που έχουν ξαναδεί, αλλά με πρωτότυπο τόνο, κάνοντάς το μια solid πρόταση. Οι δύο πρωταγωνιστές, με διαφορετική εξέλιξη της ιστορίας τους και το διαφορετικό τους gameplay, διπλασιάζουν το playability του τίτλου και αν και μπορεί να γίνει αρκετά επαναλαμβανόμενο και προβλεπόμενο σε αρκετά σημεία, το Scarlet Nexus είναι σίγουρα ένας τίτλος που θα απολαύσουν οι λάτρεις των action RPGs με anime ύφος.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1