Scribblenauts Showdown

To party της δημιουργικότητας
by Παναγιώτης Τριάντης on 26 Μαρτίου 2018

Δεν είναι συχνό φαινόμενο το να δίνεται στον παίκτη ελευθερία στο παιχνίδι που παίζει και να αφήσει τη φαντασία του να δημιουργήσει. Κάτι τέτοιο έκανε το Scribblenauts το 2006 στο Nintendo DS δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες να εισάγουν λέξεις μέσα στο παιχνίδι και να δουν αυτήν τη λέξη να "ζωντανεύει". Από τότε η σειρά έχει εμφανιστεί σε διάφορες κονσόλες και έξυπνες συσκευές με αρκετούς τίτλους. Μετά από διάλειμμα πέντε ετών, η σειρά επιστρέφει με το Scribblenauts Showdown.

Αυτήν τη φορά στο τιμόνι της ανάπτυξης βρίσκουμε τη Shiver Entertainment που έρχεται να μας προσφέρειένα party game στον κόσμο του Scribblenauts και όχι μόνο. Με το που ξεκινάμε το παιχνίδι βρισκόμαστε σε ένα μενού. Κανένα εισαγωγικό cutscene, καμία αρχική οθόνη που να μας λέει να πατήσουμε οποιοδήποτε κουμπί για να προχωρήσουμε παρακάτω. Δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Ένα μικρό εισαγωγικό βίντεο να δείχνει τους πρωταγωνιστές να έρχονται αντιμέτωποι μέσα από διάφορα παιχνίδια θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για το τι θα συναντήσουμε παρακάτω. Αυτό, όμως, δεν γίνεται και μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό.

Πρώτο στη σειρά βρίσκουμε το Versus, ένα mode στο οποίο μπορούμε να παίξουμε ένας εναντίον ενός. Το συγκεκριμένο mode είναι απλό και γρήγορο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς το είδος του παιχνιδιού που θα παίξουμε και τον αριθμό των γύρων. Τα είδη των αγώνων χωρίζονται σε Wordy, Speed, Both και Freeplay. Στο Wordy βρίσκουμε παιχνίδια, στα οποία θα πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας γράφοντας τη λέξη ενός αντικειμένου. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας προσδιορίζεται τυχαία μία κατηγορία και πρέπει να επιλέξουμε ένα αντικείμενο με βάση αυτή. Ανάλογα με το mini-game, χρειάστηκε να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας μιας και κάποια απαιτούν βαριά αντικείμενα, άλλα γρήγορα και άλλα μικρά.

Στο Speed βρίσκουεμε mini-games στα οποία πρέπει να είμαστε γρήγοροι, χωρίς να δημιουργήσουμε κάποιο αντικείμενο. Στο Both έχουμε μια μίξη των δύο τύπων παιχνιδιών και, τέλος, στο Free Play μπορούμε να επιλέξουμε ένα παιχνίδι μεμονωμένα και να το απολαύσουμε όποτε εμείς θέλουμε. Οι γύροι που μπορούμε να βάλουμε στα Wordy, Speed και Both χωρίζονται σε 5, 7, 9, 15 και 25 γύρους με το τελευταίο ίσως να κουράζει λίγο σε σύγκριση με τα άλλα, όμως, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να παίξουν αρκετή ώρα.

Το επόμενο mode ονομάζεται Showdown και θα λέγαμε πως είναι το ζουμί της υπόθεσης. Μέχρι τέσσερις παίκτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στο συγκεκριμένο mode. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως χρειάζονται μόλις δύο χειριστήρια για να απολαύσουν το παιχνίδι τέσσερις παίκτες. Από την άλλη, αυτό περιορίζει όλα τα mini-games στο να παίζει ένας εναντίον ενός. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, mode θυμίζει άμεσα τίτλους όπως το Mario Party, με τους παίκτες να τοποθετούνται πάνω σε ένα ταμπλό που παραπέμπει σε επιτραπέζιο. Εκεί, κάθε παίκτης λαμβάνει έναν αριθμό από κάρτες οι οποίες του επιτρέπουν να μετακινηθεί στο ταμπλό, να επηρεάσει τη διαδρομή του παίκτη και να “προκαλέσει” μία μονομαχία. Το παιχνίδι μπορεί να χωριστεί σε γρήγορο, μέτριο και μεγάλο, όμως το ταμπλό παραμένει το ίδιο και απλά προστίθενται “βήματα”.

Τα mini-games χρησιμοποιούν διάφορα πλήκτρα του χειριστηρίου, αλλά και τις δυνατότητες του DualShock 4 κάνοντας μας να το γείρουμε δεξιά και αριστερά για να χειριστούμε τον χαρακτήρα μας, ανάλογα πάντα με το mini-game. Πολλά από αυτά θα μας θύμισαν απλά παιχνίδια όπως το Flappy Bird με εμάς να προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από εμπόδια χωρίς να χάσουμε ζωή χρησιμοποιώντας ένα αντικείμενο -που εμείς επιλέξαμε γράφοντας το- για να πετάξουμε πιο γρήγορα από τον αντίπαλο μας, το Dinner Dash, με τους χαρακτήρες μας να σερβίρουν γρήγορα πιάτα με το φαγητό που επίσης έχουμε επιλέξει και να μαζεύουμε τα πιάτα, και άλλα με έντονες επιρροές ακόμα και από τη σειρά Smash Bros. Δυστυχώς, τα mini-games που υπάρχουν δεν είναι αρκετά, μιας και σε μόλις δύο ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού καταφέραμε να πάρουμε τα τρόπαια που έλεγαν να παίξουμε όλα τα παιχνίδια τύπου Wordy και Speed.

Τρίτο, έχουμε το sandbox mode στο οποίο βρίσκουμε επτά διαφορετικά θεματικά επίπεδα μέσα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας έμαθε η σειρά, να γίνουμε δημιουργικοί. Κάθε επίπεδο έχει ορισμένες φανερές αποστολές μέσα από τις οποίες κερδίζουμε αστέρια, το νόμισμα του παιχνιδιού, κρυφές αποστολές και άλλα πράγματα που μπορούμε να ανακαλύψουμε. Τα αστέρια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ξεκλειδώσουμε χαρακτήρες, αντικείμενα και πίστες στο sandbox κομμάτι του τίτλου. Τέλος, έχουμε ένα character creation στο οποίο μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας χαρακτήρα και να τον δούμε να έρχεται αντιμέτωπος με άλλους κλασικούς χαρακτήρες όπως τον Maxwell.

Το Scribblenauts Showdown δεν είναι ένα κακό party game, αλλά ούτε και από τα καλύτερα. Το γενικότερο vibe που αφήνει είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν παιδικό τίτλο και όχι κάτι που αφορά ενήλικες. Τα γραφικά, αλλά και τα είδη των παιχνιδιών βοηθούν πολύ στο να αφήσει μία τέτοια εντύπωση, κάτι που γίνεται και με την απλότητα του sandbox mode. Τα λίγα mini-games και το μικρό βάθος του sandbox δεν μας επιτρέπει να το προτείνουμε σε παίκτες ηλικίας άνω των 15 ετών κάνοντας το ένα ιδανικό party game για παιδιά, αλλά μέτριο για όλους τους υπόλοιπους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Shiver Entertainment

Publisher

Warner Bros. Interactive Entertainment

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

9 Μαρτίου 2018

Είδος

Party / Puzzle / Action

PEGI

12

Θετικά

+ Ελευθερία και δημιουργικότητα όπως μας έχει μάθει η σειρά
+ Ποικιλία mini-games εμπνευσμένα από πολλά παιχνίδια
+ Ιδανικό για μικρούς παίκτες
+ Sandbox mode, παρόλο που εστιάζει στο είδος του party game

Αρνητικά

- Μικρός αριθμός mini-games
- Οι ηλικιακά μεγαλύτεροι δεν θα το βρουν ενδιαφέρον
- Το Showdown mode θα μπορούσε να έχει περισσότερο βάθος ως κύριο κομμάτι του τίτλου
- Λείπουν cutscenes με τους κλασικούς χαρακτήρες να μας βάζουν στο κλίμα του παιχνιδιού

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το Scribblenauts Showdown είναι ένα ιδανικό party game για τους μικρούς φίλους των video games, με απλά παιχνίδια που θα τους επιτρέψουν να εξασκηθούν στα Αγγλικά και να διασκεδάσουν. Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι παίκτες μπορεί να βαρεθούν γρήγορα από τον παιδικό τόνο, το μικρό βάθος και τα λίγα mini-games που επαναλαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο περιορισμός των δύο παικτών στα mini-games σίγουρα δεν βοηθάει, αλλά την κατάσταση σώζει το γεγονός πως με δύο χειριστήρια μπορούν να παίξουν τέσσερις παίκτες. Εάν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, τότε το Scribblenauts Showdown είναι μια πολύ καλή πρόταση για party game, όμως οι μεγαλύτεροι μπορούν να στραφούν σε πιο ενδιαφέρουσες επιλογές.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1