Senran Kagura: Estival Versus

Get ready for the breast battle EVER!
by Σταύρος Ζήσης on 25 Μαρτίου 2016

Όταν είδα για πρώτη φορά το Senran Kagura, η πρώτη περιγραφή που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η εξής: World of Buxom! Η σειρά Senran Kagura ξεκίνησε στο Nintendo 3DS και είναι από αυτές τις θεότρελες σειρές που μόνο οι Ιάπωνες σκέφτονται. Το Senran Kagura έφερε σε άλλο επίπεδο τα προβλήματα υγείας και τις ζαλάδες που προκαλεί η 3D λειτουργία του φορητού και μετά επεκτάθηκε και στις κονσόλες τις Sony. Όπως ίσως να διαπιστώσατε από τις εικόνες και το εξώφυλλο, το fanservice είναι από τα κύρια σημεία του παιχνιδιού, αλλά πέρα από το σκίσιμο των ρούχων και το βολικό censorship, δεν πάει παραπέρα. Ξέρω άλλα δυτικά παιχνίδια που το προχωράνε πολύ περισσότερο το θέμα και όχι, το Estival Versus δεν πρόκειται να το κρίνω με βάση τους ηθικούς φραγμούς του καθενός.

Η ιστορία του Estival Versus ξεκινάει αμέσως μετά τα γεγονότα του Shinovi Versus και του Deep Crimson, αλλά αφήστε με να σας πω από τώρα ότι αν δεν είχατε καμία επαφή με κάποιο από τα προηγούμενα παιχνίδια, τότε ατυχήσατε. Το Estival πετάει αναφορές στα προηγούμενα παιχνίδια και δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση ούτε για τις σχέσεις των χαρακτήρων ούτε για τα γεγονότα. Αυτή τη φορά τα κορίτσια μας μεταφέρονται σε μια ας πούμε “άλλη διάσταση” για να συμμετάσχουν στο Kagura Millennium Festival όπου οι ψυχές των πεθαμένων shinobi έχουν την ευκαιρία να αναπαυθούν εν ειρήνη και οι ίδιες καλούνται να προχωρήσουν παραπέρα με την εκπαίδευσή τους. Για να είμαι ειλικρινής, την πρώτη φορά που έπαιξα το Shinovi Versus με άφησε έκπληκτο με το πόσο βάθος είχαν οι χαρακτήρες και οι προσωπικές τους ιστορίες. Δεν λέω ότι το σενάριο είναι συνέχεια σοβαρό ή άξιο για Όσκαρ, απλά ξέρει πότε είναι η ώρα για αστεία και πότε πρέπει να σοβαρέψουν τα πράγματα, αλλά στο Estival Versus το σενάριο λειτουργεί κυρίως σαν μια δικαιολογία για περισσότερο fanservice.

2016-03-11-004741

Α, και για την περίπτωση που δεν είναι προφανές, σχεδόν όλο το cast των κοριτσιών της σειράς μάλλον θα έχουν χρόνιες παθήσεις στην πλάτη στο μέλλον και το παιχνίδι στοχεύει επίτηδες στo να παρουσιάσει τα κάλλη τους με κάθε ευκαιρία και να πετάξει κάποια “βρόμικα” αστεία πού και πού. Αν όλα αυτά σας ακούγονται προσβλητικά ή σας κάνουν να νοιώθετε άβολα, τότε καλύτερα να μείνετε μακριά από τη σειρά, γιατί δεν απευθύνεται σε εσάς και αν τυχόν είστε από αυτούς τους Social Justice Warriors, τότε αδειάστε μου τη γωνιά και μην γράφετε προσβλητικά σχόλια. Ας επιστρέψουμε στα της ιστορίας τώρα. Όπως είπα, το Estival Versus δεν έχει μεν το βάθος που θα περίμενα, αλλά παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν και συγκινητικές σκηνές, αλλά και το καλό χιούμορ που οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων και στις ξεχωριστές τους προσωπικότητες. Αυτό το τελευταίο ειδικά φτάνει σε άλλα επίπεδα με την εισαγωγή τριών νέων χαρακτήρων, τις αδερφές Mikagura.

Στο θέμα του gameplay, η σειρά Senran Kagura είναι κατά κύριο λόγο σαν τα παιχνίδια Warriors και το Sengoku Basara, δηλαδή σας πετάει σε μια πίστα και σας ρίχνει κύματα εχθρών το ένα μετά το άλλο καθώς εσείς προχωράτε προς το τέλος. Η δική σας δουλειά είναι να σπάτε στο ξύλο όποιον εχθρό βρεθεί μπροστά σας, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς κινήσεων από μέτριες και δυνατές επιθέσεις. Λόγω της φύσης του παιχνιδιού οι συνδυασμοί από κινήσεις που μπορείτε να κάνετε δυστυχώς δεν είναι και πολλοί, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το να δέρνεις ασταμάτητα εχθρούς, να τους εκσφενδονίζεις στον αέρα και να συνεχίζεις τα κόλπα εκεί γίνεται πολύ διασκεδαστικό. Κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά όπλα και ένα πρωτότυπο move list το οποίο θα πρέπει να μάθετε να αξιοποιείτε για να ολοκληρώνετε τις αποστολές σας με υψηλά score. Υπάρχουν χαρακτήρες που ειδικεύονται σε γρήγορες αλλά σχετικά αδύναμες επιθέσεις, υπάρχουν άλλοι που προτιμούν να έχουν τους εχθρούς τους μακριά και ούτω καθεξής και καθεμιά από τα κορίτσια έχει τρεις μορφές με τις οποίες διαφοροποιείται και το movelist. Μακράν όμως τον πιο αξιοπερίεργο συνδυασμό (και κάτι που δεν έχω ξαναδεί πουθενά) τον έχει η Ryoki που χρησιμοποιεί για όπλα μια ασπίδα, μια καραμπίνα και το ίδιο της το φέρετρο! Δυστυχώς όμως η κάμερα ήθελε λίγο δουλίτσα παραπάνω. Τις περισσότερες φορές που με σφάζανε, εγώ έβλεπα μόνο τον τοίχο και όχι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χαρακτήρας μου!

Αν μη τι άλλο, το παιχνίδι έχει και μπόλικο περιεχόμενο. Η κύρια ιστορία αποτελείται από 9 κεφάλαια με συνολικά γύρω στις 60 αποστολές σε κάποιες από τις οποίες υπάρχουν εχθρικές festival platforms που θα πρέπει να καταστρέψετε για να ξεκλειδώσετε το Shinobi Girls Heart κάθε χαρακτήρα. Το Shinobi Girls Heart είναι ένα mini story mode αφιερωμένο αποκλειστικά στο κορίτσι που απευθύνεται, αποτελείται από 5 αποστολές και κύριο στόχο έχει το χιούμορ και την περαιτέρω ανάπτυξη χαρακτήρα. Το cast αποτελείται από 25 κορίτσια (+ μία γιαγιά!) και έχουν προστεθεί άλλες 2 με ένα day-1 patch το οποίο περιέχει μαζί και κάποιες εξισορροπήσεις στο gameplay. Μιλώντας για εξισορρόπηση, το βασικό παράπονο που είχα με το Shinovi Versus είναι ότι παραήταν εύκολο και δεν χρειαζόταν να διαφοροποιήσεις καθόλου τις τακτικές σου για να αντιμετωπίσεις τα διάφορα είδη των εχθρών. Στο Estival Versus αυτό ισχύει ακόμα, αλλά μόνο αν πάτε να παίξετε στο Easy mode. Στα άλλα επίπεδα δυσκολίας θα πρέπει να μάθετε να κάνετε parry και να εκμεταλλευτείτε καλά τα dash-cancel και να πάρετε το δάχτυλό σας από το τετράγωνο και το τρίγωνο, αν δε θέλετε να πεθάνετε σύντομα. Τα bosses στο τέλος του κάθε επιπέδου (που μπορεί να σας έρθουν ακόμα και τρεις με τη μία) είναι που κάνουν πιο φρενήρη τη μάχη και που θα απαιτήσουν να έχετε στρατηγική. Σε κάποια επίπεδα θα έχετε κι εσείς μια σύμμαχο, αλλά μην βασίζεστε και πολύ πάνω της γιατί το ΑΙ είναι για τα πανηγύρια και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι για να κάνετε ένα combined aerial rave, αλλά κατά τα άλλα όλη τη δουλειά εσείς θα την κάνετε.

Και εδώ ερχόμαστε και στο σήμα κατατεθέν της σειράς Senran Kagura: FANSERVICE! Όπως είπα και πιο πάνω, σχεδόν όλα τα κορίτσια έχουν αρκετά μεγάλα “εκτάρια γης” και το παιχνίδι φροντίζει με κάθε ευκαιρία να σας το υπενθυμίζει, αλλά δυστυχώς σε κάποια σημεία φτάνει στα όρια του γελοίου. Στα κομμάτια των διαλόγων ειδικά, τα κορίτσια ακόμα και με την παραμικρή κίνηση έχουν κάτι jiggle physics που θα ζήλευε και το Dead or Alive! Κατά τη διάρκεια της μάχης, αν ρίξετε αρκετά χτυπήματα ή hidden ninpo στους αντιπάλους μπορείτε να τους σκίσετε τα ρούχα και να τις αφήσετε μόνο με τα εσώρουχα (δόξα τω Θεό αυτό δεν υφίσταται και στη γιαγιά της Asuka). Με την πρώτη, δεν ακούγεται και τόσο κακό αλλά μετά από λίγο, έχοντας δει τόσες φορές το animation σκισίματος, δυστυχώς και αυτό καταντάει απλά κουραστικό σε σημείο που ευχαριστώ τους developers που έβαλαν επιλογή απενεργοποίησης της λειτουργίας. Αν από την άλλη μεριά δεν χορταίνετε, υπάρχει και το dressing room όπου έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε αμφιέσεις στα κορίτσια και να τα βάλετε να ποζάρουν σε όποια από τις κάμποσες πόζες και με τις εκφράσεις που εσείς επιθυμείτε.

Στον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι είναι μια αισθητότατη βελτίωση σε σχέση με το Shinovi Versus. Τα γραφικά και τα καινούργια τοπία είναι πολύχρωμα και πολύ όμορφα με αυτή τη δικιά τους animesque αισθητική, ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν δεχτεί και αυτά κάποιες αναβαθμίσεις. Στην έκδοση του PS4 το framerate διατηρείται επί το πλείστον στα 60fps (προφανώς), αλλά για να είμαι ειλικρινής, τα γραφικά και τα περιβάλλοντα δεν είναι κάτι που θα προκαλέσουν την υπολογιστική ισχύ της κονσόλας. Το παιχνίδι κάνει μπαμ ότι δεν έχει και μεγάλο budget και είναι φτιαγμένο με το PS Vita κατά νου, με την έκδοση του PS4 να είναι κυρίως ένα port. Η έκδοση του PS Vita τρέχει στα 30fps και αντέχει πολύ καλά ακόμα και με πολλούς εχθρούς στην οθόνη ταυτόχρονα, αλλά προφανώς το επίπεδο των textures δεν είναι ίδιο με την έκδοση της οικιακής κονσόλας. Εγώ πάντως σε όλο μου το playthrough δεν συνάντησα κάτι game-breaking ή που να χαλάει όλη τη ροή του παιχνιδιού. Μεγάλη προσοχή επίσης έχει δοθεί και στο soundtrack του παιχνιδιού, με πολλά εξαιρετικά remixes από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς ή νέα θέματα για κάθε χαρακτήρα με το καθένα να έχει τη δική του ξεχωριστή νότα.

Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι πολλά επίπεδα και εχθροί προέρχονται από το Shinovi Versus και αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της μικρής ποικιλίας των επιπέδων. Στις περισσότερες αποστολές μου ερχόταν συχνά ένα deja vu καθώς προχωρούσα παρακάτω.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Senran Kagura: Estival Versus

Συντάκτης
25 Μαρτίου 2016
Τίτλος

Senran Kagura: Estival Versus

Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Tamsoft

Publisher

Marvelous Entertainment

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PS4 / PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

18 Μαρτίου 2016

Είδος

Brawler, Hack 'n' Slash

PEGI

16

Θετικά

+ Χιούμορ
+ Οι νέοι χαρακτήρες
+ Πληθώρα χαρακτήρων κάνει το gameplay διασκεδαστικό
+ Ισορροπημένη δυσκολία
+ Fanservice
+ Αισθητά βελτιωμένα γραφικά
+ Μπόλικο περιεχόμενο

Αρνητικά

- Ή θα σας αρέσει ή όχι, δεν υπάρχει μέση λύση
- Η ιστορία δεν έχει και πολύ μεγάλο βάθος
- Κάποια προβλήματα με την κάμερα
- Μικρή ποικιλία επιπέδων και πολλά πράγματα είναι επαναχρησιμοποιημένα από το Shinovi Versus

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Στην τελική, το Senran Kagura Estival Versus είναι ένα αρκετά ευχάριστο παιχνίδι με μεγάλη δόση Ιαπωνικής τρέλας και σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Η ιστορία δεν έχει και πολύ βάθος, αλλά οι ξεχωριστοί χαρακτήρες και οι καταστάσεις εγγυούνται ότι θα ρίξετε πολλά γέλια. Το gameplay παραμένει πολύ διασκεδαστικό και η δομή του και των αποστολών είναι ό,τι πρέπει για να το παίξετε σε φορητό. Επίσης είναι και πολύ αποτελεσματικό στο να απελευθερώνετε λίγο άγχος από την καθημερινότητά σας με το να δέρνετε εκατοντάδες εχθρούς με τη μια.

Και για να λύσω την κύρια απορία, ναι, το fanservice είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού της σειράς, αλλά λειτουργεί πιο πολύ σαν το κερασάκι στην τούρτα. Αν διαβάζετε ακόμα αυτό το review και βρήκατε κάποιο ενδιαφέρον, τότε καλύτερα να ξεκινήσετε με το Shinovi Versus για να γνωρίσετε πρώτα τους υπάρχοντες χαρακτήρες πριν μπείτε στο Estival, αλλά αν είστε ήδη fans της σειράς, τότε το Estival επιβάλλεται να το προσθέσετε στη συλλογή σας.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1