Shadow Tactics: Blades of the Shogun

by Βασίλης Καμακάρης on 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η Daedalic Entertainment ως προγραμματίστρια εταιρεία την γνωρίζουμε μέσα από τη σειρά Deponia, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις μας μέσα από τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες του Rufus. Σαν publishing εταιρεία έχει αποδείξει πως διαθέτει το ίδιο επίπεδο για τα παιχνίδια που αναλαμβάνει, φέρνοντας δυνατές προτάσεις για τους gamers. Μια από τις προτάσεις έχει ένα έντονο άρωμα Ιαπωνίας, κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες στα PC και πλέον και στις κονσόλες και ακούει στο όνομα Shadow Tactics: Blades of the Shogun.

Το Shadow Tactics: Blades of the Shogun είναι ένα δημιούργημα της Γερμανικής Mimimi Productions, η οποία έγινε αρκετά γνωστή χάρις στο προηγούμενο παιχνίδι της, The Last Tinker: City of Colors. Το Shadow Tactics αποτελεί έναν tactical τίτλο, που ακολουθεί τα πρότυπα της σειράς Commandos. Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται κατά την περίοδο Έντο ή αλλιώς περίοδο Τοκουγκάβα, με έναν νέο Shogun να διοικεί την Ιαπωνία, ενώ επιχειρεί να φέρει ειρήνη και ευημερία στην χώρα. Φυσικά ο νέος Shogun θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με ίντριγκες και επαναστάσεις. Η μοναδική λύση θα είναι να τον βοηθήσουν 5 επίλεκτοι πολεμιστές, με μοναδικές μαχητικές ικανότητες.

Οι παίκτες θα χειριστούν αυτούς τους 5 επιδέξιους πολεμιστές, με σκοπό να εισβάλουν μυστικά στο άντρο των αντίπαλων τους και να βγάλουν εις πέρας αποστολές, όπως δολοφονίες ή κλοπές μυστικών εγγράφων, που θα βοηθήσουν τον Shogun στα σχέδια του. Υπάρχουν 13 διαθέσιμες αποστολές, οι οποίες διαδραματίζονται σε διάφορες καιρικές συνθήκες, καθώς και σε εναλλακτικές περιοχές. Η λογική σε κάθε αποστολή είναι να γίνουμε ένα με τις σκιές, να περάσουμε απαρατήρητοι και να ολοκληρωθεί η αποστολή, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό. Για να το καταφέρουμε αυτό θα χρειαστεί να μετακινηθούμε μέσα από φυλλωσιές ή από υψώματα κτηρίων, καθώς και μυστικά περάσματα.

Τα εμπόδια που θα συναντήσουμε στον δρόμο μας είναι πολλά. Εκτός από τους φρουρούς, που καραδοκούν σε κάθε γωνιά, έτοιμοι να μας σταματήσουν με κάθε τρόπο, ακόμα και το ίδιο το περιβάλλον όσο καλός μας σύμμαχος μπορεί να γίνει, άλλο τόσο είναι ικανό να μας προδώσει. Οι καιρικές συνθήκες ορισμένες φορές θα δώσουν ένα πλεονέκτημα στον εχθρό, φανερώνοντας τα χνάρια μας στο χιόνι ή ήχους αν περάσουμε από λιμνάζοντα νερά. Αν μας αντιληφθούν, αυτόματα θα ξεκινήσει ένα κυνηγητό, με επιπλέον ενισχύσεις να κατακλύζουν τον χώρο και εμείς θα πρέπει να κρυφτούμε όσο πιο καλά γίνεται ή να ξεκινήσουμε να σκοτώνουμε όσο περισσότερους φρουρούς μπορούμε. Το να παίξουμε στα φανερά για το Shadow Tactics είναι μια επιλογή, ωστόσο όχι η επιθυμητή, μιας και πρέπει να εστιάζουμε στις stealth κινήσεις και σε κόλπα που υπάρχουν τόσο στις περιοχές, όσο και στους ίδιους τους χαρακτήρες μας.

Η πρόκληση του τίτλου περιλαμβάνει 3 βασικά επίπεδα δυσκολίας. Σε αυτά τα επίπεδα οι φρουροί μπορεί να έχουν πιο "ελαστική" αντίληψη ή να μας εντοπίσουν άμεσα. Στα missions πέρα από το επίπεδο δυσκολίας που θα διαλέξουμε, μας δίνεται η επιλογή να επαναλάβουμε την αποστολή αν θέλουμε να συλλέξουμε τα badges. Τα badges είναι μικρά challenges που μας προκαλούν να ολοκληρώσουμε τα missions στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, καθώς και να μην χρησιμοποιήσουμε ικανότητες που κανονικά θα χρησιμοποιούσαμε.

Οι πέντε αυτοί χαρακτήρες διαφέρουν μεταξύ τους και κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του σύστημα μάχης, καθώς και μοναδικά abilities. Μέσα σε αυτούς έχουμε έναν Samurai, 2 assassins, έναν thief και έναν marksman, ο παίκτης μπορεί να χειριστεί μερικούς ή όλους μαζί στις αποστολές, έχοντας την δυνατότητα να κάνει συνδυασμούς κινήσεων ή επιθέσεων με αυτούς. Η διαφορετικότητά τους δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο τι μπορούν να κάνουν, αλλά και στο backstory τους. Κάθε ένας έχει την δική του προσωπικότητα και φωνή, φέρνοντας αρκετά σε ένα σχήμα από ομάδες ηρώων που βλέπουμε σε διάφορες ταινίες του Hollywood. Φυσικά για τους πιο "παραδοσιακούς" fans, υπάρχει η επιλογή της ιαπωνικής γλώσσας στους χαρακτήρες, που δίνει μια αίσθηση ότι παρακολουθείτε anime. Αν και οι πολεμιστές έχουν την απαραίτητη βαρύτητα σαν χαρακτήρες, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν ενδιαφέρον, το ίδιο δυστυχώς δεν ισχύει άμεσα για την ιστορία του παιχνιδιού, μιας και ακολουθεί ένα τυπικό μοτίβο ταινιών του είδους. Αυτό δίνει μια γνώριμη και προβλέψιμη γεύση στον παίκτη, αδυνατώντας να δώσει κάτι που θα μας εκπλήξει κατά την πορεία μας στο παιχνίδι.

Η Mimimi Productions αν για κάτι θα πρέπει να είναι περήφανη αυτό είναι σίγουρα το gameplay του παιχνιδιού. Το κομμάτι αυτό είναι φιλικό και εύκολο στην εκμάθηση, ενώ ο παίκτης με λίγα μόλις πλήκτρα και το ποντίκι, θα μπορεί να διαχειριστεί τους πολεμιστές, χωρίς προβλήματα. Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει όσον αφορά στον χειρισμό, είναι ο μηχανισμός που μας επιτρέπει να κάνουμε περιστροφή της κάμερας, ώστε να δούμε τον χάρτη από διαφορετική οπτική γωνία και μας βοηθά στο κομμάτι του stealth.

Στα τεχνικά της PC έκδοσης, το Shadow Tactics: Blades of the Shogun είναι άρτιο. Συνδυάζει όμορφα γραφικά με σωστές επιδόσεις. Είναι επηρεασμένο από την εικαστική κουλτούρα της Ιαπωνίας και μοιάζει αρκετά με ζωγραφικούς πίνακες σε 3D μοτίβο. Η μουσική επένδυσή του ολοκληρώνει μια αισθητική δομή που θα βυθίσει τον παίκτη σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική εμπειρία. Δεν αντιμετωπίσαμε bugs και σαν σύνολο το Shadow Tactics: Blades of the Shogun είναι πραγματικό άριστο. Ένας ιδιαίτερος strategy τίτλος που αποτελεί must επιλογή για PC και κονσόλες, φανερώνοντας το ταλέντο της Mimimi Productions. Ένας κόσμος με πανέμορφη αισθητική και gameplay μηχανισμούς, για τολμηρούς παίκτες. Το πιο σημαντικό σε αυτό το παιχνίδι είναι πως φέρνει στο προσκήνιο το moved-based real-time tactics είδος, κάτι που είχαμε να δούμε καιρό στην gaming βιομηχανία φέρνοντας τις παλιές και καλές εποχές στην οθόνη μας.

Η έκδοση για κονσόλες και συγκεκριμένα αυτή για PlayStation 4, την οποία και δοκιμάσαμε έρχεται κρατώντας έναν πολύ αξιοπρεπή οπτικό τομέα και δυνατότητα επιλογής framerate μέσω του V-Sync σε 30-60 και unlocked. Συνιστούμε την επιλογή για 60 καρέ το δευτερόλεπτο πάρα τις πολύ μικρές πτώσεις στο framerate. Τα controls του παιχνιδιού έχουν μεταφερθεί αρκετά σωστά για λειτουργία με DualShock 4, παρότι χρειάζονται λίγο χρόνο συνήθειας (κυρίως στην κίνηση της κάμερας). Η χαρακτήρες κινούνται εύκολα με τον αναλογικό μοχλό και γενικά μέσα σε 1-2 ώρες το πολύ τα controls γίνονται άμεσα κατανοητά από τον μέσο παίκτη. Ο τίτλος ήταν άκρως απολαυστικός με λεπτομέρεια στον τεχνικό τομέα και όμορφη χρωματική παλέτα και στην κονσόλα της Sony, ενώ δεν παρατηρήθηκαν bugs. Το μόνο που μπορούμε να επισημάνουμε σε όσους επιλέξουν την console έκδοση είναι ότι ίσως το παιχνίδι χρειάζεται μεγάλη σχετικά οθόνη αν παίξετε από απόσταση, ώστε να είναι όλα τα στοιχεία του πιο ευδιάκριτα (χαρακτήρες, κείμενο κλπ.) εξαιτίας της ισομετρικής κάμερας. Τα 5 επόμενα screenshots προέρχονται από το Shadow Tactics: Blades of the Shogun στο PS4.

Για την έκδοση του παιχνιδιού σε PS4, γραφεί ο Λεωνίδας Πάτρας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Daedalic Entertainment για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Συντάκτης
11 Σεπτεμβρίου 2017
Developer

Mimimi Productions

Publisher

Daedalic Entertainment

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC (πρωτίστως), PS4 (δευτερευόντως)

Κυκλοφορία

6 Δεκεμβρίου 2016 (PC)
1 Αυγούστου 2017 (PS4/XB1

Είδος

Real-Time Tactics

PEGI

16

Θετικά

+ Εξαιρετικό gameplay
+ Δυνατή πρόκληση
+ Ενδιαφέροντες χαρακτήρες
+ Ποικιλία περιοχών
+ Μπόλικα challenges
+ Άρτιος τεχνικός τομέας

Αρνητικά

- Προβλέψιμη πλοκή

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.7
Συνοψίζοντας

Το Shadow Tactics: Blades of the Shogun αναμφίβολα είναι ένας εξαιρετικός tactical τίτλος που πρέπει να δοκιμάσετε. Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία με ιαπωνικό άρωμα και κυρίως... παλαιάς σχολής, που βάζει τον παίκτη να σκεφτεί τη στρατηγική του.

Αν ασχοληθείτε μαζί του, είναι εγγυημένο πως θα επενδύσετε αρκετές ώρες πάνω του, αλλά και θα σας ανταμείψει.

9.0
Βαθμός
9.7
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1