Sid Meier's Civilization VI (Console Version)

Η ιστορία ξαναγράφεται από εσένα...
by Λεωνίδας Πάτρας on 15 Δεκεμβρίου 2019

Παρά την παρατεταμένη αναμονή των τριών χρόνων από την κυκλοφορία του στα PC, το Sid Meier’s Civilization VI κάνει επιτέλους την εμφάνισή του στις κονσόλες. Η αρχή έγινε πέρυσι με την έκδοση του τίτλου για το Nintendo Switch ενώ από αυτόν τον Νοέμβρη μπορούμε πλέον να το απολαύσουμε και στα PS4 και Xbox One. Η σειρά Civilization είναι από τις “αρχαιότερες” του είδους και σίγουρα είναι ακουστή ακόμη και στους λιγότερο σχετικούς με το είδος gamers. Από το 1991 και ανα πέντε σχεδόν χρόνια έχουμε και απο μια κυκλοφορία τίτλου, χρονικό διάστημα στο οποίο δίνει στους Developers τον χρόνο και την εμπειρία να εμπλουτίσουν το διάσημο αυτό παιχνίδι στρατηγικής με νέα στοιχεία. Το πιο πρόσφατο λοιπόν κεφάλαιο της σειράς το Civilization VI είναι πραγματικά το πιο ολοκληρωμένο από πλευράς περιεχομένου ενώ προσπαθεί να εξαλείψει και πολλές από τις αδυναμίες των προκατόχων του (όπως για παράδειγμα το βαρετό mid-game).

Οι κριτικές που απέσπασε ο τίτλος με την κυκλοφορία του το 2016 στα PC ήταν αξιόλογες, σχεδόν εξαιρετικές για την ακρίβεια. Η εκδοσεις των κονσολών δεν υστερούν σε κάτι μιας και το gameplay μεταφέρετε επακριβώς και παραμένει αναλλοίωτο. Παρότι μιλάμε για έναν τίτλο που είναι γενικά φτιαγμένος για PC και ποντίκι η μεταφορά του σε περιβάλλον κονσόλας έχει γίνει πολύ σωστά με κάποια πολύ μικρά shortcomings που αφορούν κυρίως κάποια hotkeys για την επιλογή των μονάδων. Όλο το περιεχόμενο, όλες οι λειτουργίες του gameplay ακόμη και ο οπτικός τομέας του τίτλου περιλαμβάνεται σε αυτές τις νέες εκδόσεις (δυστυχώς τα expansions πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά και είναι πανάκριβα).

Τι είναι ακριβώς το Civilization για έναν που έχει άγνοια για την σειρά αλλά μπορεί να ενδιαφέρεται για την ενασχόληση με το παιχνίδι; Το Civilization είναι ένα Turn-based παιχνίδι στρατηγικής που καλεί τον παίκτη να οδηγήσει έναν λαό με επιτυχία από την προϊστορική εποχή στην πιο μοντέρνα σύγχρονη κυριαρχόντας των αντιπάλων του. Τα matches παίζονται σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι όπου κάθε παίκτης εκτελεί τις κινήσεις του μέχρι να ξεκινήσει η νέα σειρά. Το παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει από δύο ως και αρκετές περισσότερες ώρες ανάλογα με το μέγεθος του χάρτη, της δυσκολίας αλλά και άλλων παραμέτρων. Να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο πως το Civilization VI δεν περιλαμβάνει κάποιου είδους campaign και λειτουργεί σε ξεχωριστά παιχνίδια με την ιστορία να γράφεται διαφορετικά σε κάθε ένα από αυτά. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια προκατασκευασμένα Scenarios με κάποιους από τους μεγάλους ηγέτες της ιστορίας όπως ο Μέγας Αλέξανδρος που έχουν έναν κάπως πιο συγκεκριμένο και διαφορετικότερο σκοπό.

Το Civ6 μας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξουμε μια από τις 20 και πλέον ιστορικές φυλές ανάμεσα τους οι Ελληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Ιάπωνες, οι Αζτέκοι, οι Αμερικάνοι (εδώ γελάμε), οι Σουμέριοι και πολλοί άλλοι. Κάθε λαός έχει και έναν δικό του leader. Μπορούμε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι διαλέγοντας τον Leader που θα πάρουμε αλλά και τους αντιπάλους Leaders, το μέγεθος του χάρτη, την ταχύτητα και τη δυσκολία του παιχνιδιού, ή απλά να μπούμε σε ένα quick game με τυχαίες παραμέτρους. Κάθε ηγέτης έχει τις δικές του ιδιοτροπίες και τι δική του φιλοσοφία, η πριγκίπισσα ελισάβετ της Αγγλίας για παράδειγμα εξαρτάται πολύ από τους κατασκόπους που στέλνει στις άλλες χώρες ενώ η Κλεοπάτρα αρέσκεται στους λαούς με μεγάλη στρατιωτική δύναμη τους οποίους τους προσελκύει για συμμαχους. Επίσης, όλοι οι ηγέτες έχουν και από ένα τυχαίο κάθε φορά μυστικό ability και όλα αυτά σε συνδυασμό κάνουν το παιχνίδι πιο απρόβλεπτο κάθε φορά.

Ξεκινώντας από έναν απλό Settler το 4000 π.Χ. δημιουργούμε την πρώτη μας πόλη την οποία αναπτύσσουμε σταδιακά με καινούρια districts εκμεταλλευόμενοι και τα αγαθά που μας δίνονται στον χάρτη. Ο χάρτης αποτελείται από πολλά μικρά εξάγωνα κάθε ένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και δυνατότητες στα οποία κινούνται και οι μονάδες μας. (στρατιώτες, πλοία, κατάσκοποι κτλ). Στο Civ6 μπορούμε να συνδυάσουμε δύο μονάδες για παράδειγμα μπορούμε να βάλουμε συνοδούς πολεμιστές σε μια ομάδα κατασκόπων ενώ μπορούμε να ενώσουμε δύο ομάδες μαχητών που είναι στο ίδιο εξάγωνο ώστε να γίνουν μια μεγαλύτερη. Οι χτίστες (builders) πλέον μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι τρία κτίρια και στην συνέχεια εξαφανίζονται κάτι που εξαλείπτει το spamming. Τα Trade routes φτιάχνουν αυτόματα τους δρόμους από την μία πόλη στην άλλη ώστε να γίνει η ανταλλαγή προϊόντων.

Το παιχνίδι ξεκινάει αργά και με την πάροδο των χρόνων γίνεται πιο πολύπλοκο καθώς νέοι μηχανισμοί εισέρχονται στην παρτίδα. Εκτός από την επιλογή στρατηγών και πολιτεύματος ο παίκτης θα χρειαστεί να επιλέξει και θρησκεία κάθε μια με διαφορετικά bonus που πρέπει να λάβει υπόψιν του. Η διπλωματία παίζει σημαντικό ρόλο για την νίκη και με σωστές (αλλά και ύπουλες) κινήσεις τακτικής μπορούμε να βρεθούμε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση από τον αντίπαλό μας. Η AI των αντιπάλων ηγετών στις μεγαλύτερες δυσκολίες γίνεται πιο έξυπνη χρησιμοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεση του το παιχνίδι.

Φυσικά σημαντικότατο ρόλο παίζουν τα technology και civic trees που υπάρχουν στο παιχνίδι και αφορούν τις τεχνολογίες που μπορούμε να αναπτύξουμε ανάλογα με το πως θέλουμε να κινηθούμε στην σκακιέρα του Civilization VI. Θα δώσουμε περισσότερη έμφαση στην δημιουργία δυνατού στρατού ή θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε με όπλο μας την πολιτισμική ανάπτυξη μέσω της κατασκευής “θαυμάτων” (wonders); Με την ολοκλήρωση side objectives μπορούμε να επιταχύνουμε τον χρόνο για την ανάπτυξη όλων των παραπάνω. Υπάρχουν πάρα πολλές διαδρομές να ακολουθήσετε ενώ θα πρέπει να έχουμε στο νου μας για τις Dark και Golden Ages που είναι περίοδοι που είτε ανεβάζουν την αποδοτικότητα των μονάδων μας είτε την ρίχνουν σημαντικά (Rise and Fall DLC).

Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω χρειάζονται οι κατάλληλοι πόροι (resources) οι οποίοι αποκτώνται με την σωστή τοποθέτηση των κτιρίων στα κατάλληλα εξάγωνα. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε το έδαφος σωστά για να ξέρουμε που πρέπει να δώσουμε έμφαση για την εξόρυξη μετάλλων, την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία και που θα χτίσουμε το κάθε district. Μέσω του χρυσού (gold) μπορούμε να αναβαθμίσουμε κτίρια και μονάδες, να κατασκευάσουμε ορισμένα νέα κτίσματα, να αγοράσουμε εξάγωνα που διευρύνουν την πόλη μας αλλά και να χρησιμοποιήσουμε χρυσό για τις διαπραγματεύσεις μας με ξένους leaders.

Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μηχανισμοί για να διατυπωθούν όλοι σε ένα review όμως το Civilization VI καταφέρνει και τους συνδυάζει αρκετά σωστά. Αυτή η πολυπλοκότητα όμως κάνει το παιχνίδι δύσκολο να προταθεί σε αρχάριους παίκτες ή παίκτες που δεν έχουν ιδιαίτερη υπομονή (να θυμίσουμε πως δεν μιλάμε για ένα strategy πραγματικού χρόνου που η δράση είναι πιο άμεση). Πέρα αυτών το παιχνίδι, που προσφέρει ταυτόχρονα και τεράστιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις απαιτεί πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. “Φίλος” μας όμως στην προσπάθεια για την κατανόηση των μηχανισμών είναι ο advisor που μας συμβουλεύει σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε να επισκεφτούμε την Civilopedia, την εγκυκλοπαίδεια δηλαδή που εξηγεί οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο game.

Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στην ολοκληρωση του παιχνιδιού νικώντας τους αντιπάλους μας υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ο πιο άμεσος τρόπος είναι το Domination με την στρατιωτική κυριαρχία στον πλανήτη ενώ η νίκη μπορεί να έρθει και με άλλες μεθόδους (Religion Victory, Diplomatic Victory κτλ). Αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν επέλθει καμία από τις πάνω νίκες τότε ο νικητής καθορίζεται από το συνολικό Score που μετράτε από το παιχνίδι.

Το Mid-game, έχει εμπλουτιστεί αρκετά ώστε να μην γίνεται πλέον ένα συνεχές χτύπημα διαδοχικών κλικ μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό που θέλουμε να χτίσουμε ή να αναπτύξουμε. Σε αυτό βοηθούν αρκετά και τα δύο expansions του παιχνιδιού Rise and Fall και Gathering Storm τα οποία όχι μόνο προσθέτουν νέους πολιτισμούς να εξερευνήσουμε αλλά εισάγουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικα όπως οι φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, αρρώστιες, ηφαίστεια) αλλά και ένα πλήθος επιλογών σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών.

Το παιχνίδι φυσικά μπορεί να παιχτεί σαν single player αλλά και σαν Multiplayer είτε στην ίδια οθόνη (οι παίκτες εκτελούν τις κινήσεις τους με τη σειρά ό ένας μετά τον άλλο) είτε online. Μπορειτε να βρείτε παιχνίδια με άλλους παίκτες μέσω internet αλλά να περιμένετε πως θα υπάρχουν και αποχωρίσεις καθώς πολλοί παίκτες κάνουν quit πριν το τέλος ενός πολύωρου παιχνιδιού.

Γενικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα μενού του Civ6 και το πως έχουν αλλαχτεί ώστε να γίνεται πιο εύκολη η λειτουργία τους με χρήση χειριστηρίου αν και θα θέλαμε μια σωστότερη χρήση των Hotkeys των συντομευσεων δηλαδή για την επιλογή των μονάδων μας. Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής στο νέο UI ιδιαίτερα για τους νέους παίκτες αλλά γενικά είναι αρκετά λειτουργικό.

Στα παραπάνω βοηθούν ιδιαίτερα τόσο το performance του παιχνιδιού που είναι πολύ σταθερό στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο με σχετικά μικρά loading times (PS4, PS4 Pro) αλλά και τα ίδια τα γραφικά του Civilization VI που πλέον έχουν μια περισσότερο καρτουνίστικη και λιγότερο ρεαλιστική αισθητική σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Αυτό βοηθά στο να δίνεται ένας απλούστερος τόνος στον παίκτη σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο παιχνίδι κάνοντας το πιο προσιτό οπτικά τουλάχιστον. Μην περιμένετε λοιπόν υπερβολικά λεπτομερή γραφικά με τρομερά textures αλλά ένα πιο “συντηρητικό” αλλά όμορφο κατα την άποψή μας τεχνικό τομέα. Τέλος, αν κάτι ακόμη κέρδισε την προσοχή μας είναι το ιδιαίτερα ταιριαστό soundtrack του παιχνιδιού το οποίο εναλλάσσεται όχι μόνο με βάση τον πολιτισμό που διαλέγουμε εμείς αλλά και με αυτούς που γνωρίζουμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιου. Φυσικά αγαπούμε και το γεγονός πως οι διαφορετικοί ηγέτες, μας μιλούν στην μητρική τους γλώσσα συνοδευόμενοι από μερικά εξαιρετικά animations κατά την εμφάνισή τους.

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sid Meier's Civilization VI (Console Version)

Συντάκτης
15 Δεκεμβρίου 2019
Developer

Firaxis Games

Publisher

2K Games

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

22 Νοεμβρίου 2019 (console)

Είδος

Turn-based Strategy

PEGI

12

Θετικά

+ Περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενο της PC Version με τις βελτιώσεις του
+ Πληθώρα μηχανισμών και πολλοί "δρόμοι" για την νίκη
+ Σταθερός οπτικός και εξαιρετικός ακουστικός τομέας
+ Οι χαρακτήρες των ηγετών και οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που παρέχει το παιχνίδι
+ Εύκολη χρήση των μενού με το χειριστήριο...

Αρνητικά

- ...αλλά θα μπορούσε να παρέχει λίγες ακόμη διευκολύνσεις
- Απαιτεί υπομονή και άριστες γνώσεις τις αγγλικής γλώσσας
- Ο αργός ρυθμός μέχρι το mid-game μπορεί να αποθαρύνει αρκετούς παίκτες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.1
Συνοψίζοντας

Για κάποιον που έχει σκοπό να αφιερώσει χρόνο, ώστε να κατανοήσει τους πολλούς μηχανισμούς του, το Sid Meier’s Civilization VI είναι μια εξαιρετική επιλογή όσον αφορά τα turn-based παιχνίδια στρατηγικής. Η μεταφορά του στις κονσόλες έρχεται με αρκετές τροποποιήσεις που αφορούν στη λειτουργικότητά του με χρήση χειριστηρίου. Η console version δεν υπολείπεται σε τίποτα σε σχέση με την έκδοση για PC, ενώ έχει μάλιστα όλες τις βελτιώσεις που έχουν γίνει ως τώρα. Είναι πάντως ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι για να το προτείνουμε σε αρχάριους παίκτες, αλλά σίγουρα οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν όλα όσα θέλουν ώστε να γίνουν οι ηγέτες του λαού που επιθυμούν και να τον οδηγήσουν στην δόξα... ή στην αφάνεια...

8.0
Βαθμός
8.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1