Sine Mora EX

Μια ηλιαχτίδα φωτός σε ένα ξεχασμένο είδος
by Άρης Φουρναράκης on 16 Αυγούστου 2017

Έχει γίνει πλέον μόδα να κυκλοφορούν επανεκδόσεις παλαιών τίτλων στις κονσόλες 8ης γενιάς απλά και μόνο επειδή οι εταιρίες θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καλές πωλήσεις του original τίτλου, προσφέροντας ένα πιο ελκυστικό πακέτο με καλύτερα γραφικά και κάποια εξτρά, χρεώνοντας τον εκάστοτε τίτλο full price ή απλά στοχεύοντας στη νοσταλγία κάποιων gamers για ένα τίτλο ή κάποιο είδος που κοντεύει να εξαλειφθεί από την βιομηχανία.

Το Sine Mora EX βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία, καθώς είναι μια extended (εξού και το ΕΧ) του original Sine Mora, ενός 2.5D shoot ‘em-up που κυκλοφόρησε το 2012, για τις κονσόλες 7ης γενιάς και για τους Η/Υ. Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του είναι οι Digital Reality και η Grasshopper Manufacture. Απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον τύπο και ήταν μια αρκετά καλή προσπάθεια σε ένα είδος που δεν ευδοκιμεί πλέον.

Από τις 8 Αυγούστου 2017 κυκλοφορεί για όλες τις κονσόλες 8η γενιάς και τους Η/Υ, μέσω της TQH Nordic, με τον τίτλο Sine Mora EX. Είναι μια αναβαθμισμένη προσπάθεια, τόσο σε γραφικά όσο και προσφερόμενα modes. Το αν άξιζε αυτή η κυκλοφορία, θα το δούμε παρακάτω.

H ιστορία μας εξελίσσεται στον πλανήτη Seol όπου πάνω σε αυτών κατοικούν δυο φυλές. Οι άγριοι δικτάτορες Layil Empire και η ειρηνική φυλή των Enkie. Οι Enkie όμως έχουν ένα τρομερό χάρισμα. Μπορούν να διαστρεβλώνουν τον χωρόχρονο σε σημείο που μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα ή ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό σε κάποιο σημείο στο παρελθόν ή στο μέλλον. Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους Layil Empire, οι οποίοι κατασκεύασαν μια μηχανή με το κωδικό όνομα ‘The Project’, με την οποία πλέον μπορούσαν και αυτοί να χειριστούν τον χωρόχρονο κατά το δοκούν. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μηχανή, κατάφεραν να περάσουν την άμυνα των Enkie και να βομβαρδίσουν το Atarach Kingdom.

Οι πρωταγωνιστές μας είναι αρκετοί και η εναλλαγή τους γίνεται σε κάθε πίστα του παιχνιδιού. Αρχικά έχουμε έναν πατέρα που θέλει να πάρει εκδίκηση από την Empire, καθώς εκτέλεσαν τον γιο του, επειδή αρνήθηκε να βομβαρδίσει την πρωτεύουσα των Enkie και τους τελευταίους επιζώντες της φυλής των Enkie, οι οποίοι θέλουν με την σειρά τους να καταστρέψουν την Empire επειδή ευθύνονται για τον αφανισμό της φυλής τους.

Το story του Sine Mora EX σιγουρα δεν είναι το δυνατό του σημείο και είναι αρκετά δυσνόητο στο να καταλάβετε τι συμβαίνει, καθώς τα μόνα hints που θα έχετε στη διάθεση σας, θα είναι τα λόγια των πρωταγωνιστών στην αρχή κάθε chapter. Σίγουρα, δεν παίζουν πολλοί shoot ‘em up για το σενάριο του, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο κατανοητό για τον μέσο χρήστη, καθώς με τον τρόπο που παρουσιάζεται δεν υπάρχει έστω και το παραμικρό δέσιμο με κάποιον πρωταγωνιστή καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

To Sine Mora EX, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ένα κλασικό 2.5D shoot ‘em up, όπου χειρίζεστε ένα αεροσκάφος σε δυο άξονες (μπρος και πίσω, πάνω και κάτω) και σκοπός σας είναι να αφανίσετε όλους τους εχθρούς που εμφανίζονται στην οθόνη σας. Υπάρχει μια πληθώρα εχθρών, από τανκς και αεροπλάνα, μέχρι πλοία, υποβρύχια κ.λπ., αλλά και Bοsses τα οποία προσφέρουν μια δυνατή πρόκληση, ακόμα και στο ευκολότερο επίπεδο. Κάθε αεροσκάφος εκτός από την βασική του επίθεση, διαθέτει και μια δευτερεύουσα, η οποία είναι πιο δυνατή, κάνει περισσότερη ώρα να φορτώσει και συνήθως καταστρέφει τα πάντα στην οθόνη.

Τέλος, εκτός από τις δυο επιθέσεις, διαθέτετε και δυο αμυντικές κινήσεις. Η πρώτη είναι μια ασπίδα, η οποία ενεργοποιείται μονή της μόλις δεχθείτε κάποιο χτύπημα, αλλά προϋποθέτει να έχετε μαζέψει το διαθέσιμο power up, ενώ διαθέτετε και slow motion, όπου μπορείτε να κάνετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα πάντα να κινούνται πολύ αργά, ώστε να αποφύγετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας.

Όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος. Όσο τα χρησιμοποιείτε, εκτός το primary attack, τόσο τελειώνουν. Σκοτώνοντας όμως εχθρούς, παίρνετε κάποια power up. Οι κόκκινες σφαίρες αναβαθμίζουν την βασική σας επίθεση, κάνοντας την πιο δυνατή. Κάθε σφαίρα είναι μια αναβάθμιση και μπορείτε να έχετε μέχρι εννιά. Προσοχή όμως, μόλις δεχθείτε κάποιο χτύπημα, οι κόκκινες σφαίρες διασκορπίζονται στην οθόνη, κάνοντας την βασική σας επίθεση πιο αδύναμη, οπότε πρέπει να κινηθείτε γρηγορά για να τις μαζέψετε πάλι. Οι πράσινες σφαίρες ανεβάζουν τις διαθέσιμες φορές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δευτερεύουσα επίθεση (μέχρι πέντε φορές), οι μπλε σφαίρες γεμίζουν την μπάρα του slow motion ενώ οι μωβ σας δίνουν πολύτιμα δευτερόλεπτα, στον χρόνο που διαθέτετε σε κάθε πίστα.

Τι εννοούμε παραπάνω, λέγοντας χρόνο; Στο Sine Mora EX αντί για το κλασσικό health bar, σας δίνεται χρόνος για να ολοκληρώσετε κάθε επίπεδο. Κάθε φορά όμως που δέχεστε έστω και ένα χτύπημα, ο χρόνος ελαττώνεται, ενώ με κάθε kill που κάνετε, ο χρόνος αυξάνεται. Για μένα είναι μεγάλο αρνητικό αυτό, καθώς μιλάμε για ένα τίτλο που βρίσκονται δεκάδες εχθροί ταυτόχρονα στην οθόνη, οπότε τα χτυπήματα που δέχεστε, εκτός του ότι βρίσκονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της πίστας, είναι πολλά περισσότερα από τα kills που κάνετε. Οπότε θα βρεθείτε πολλές φορές να αντικρίζετε το game over ακόμα και στο πιο εύκολο επίπεδο δυσκολίας λόγω του χρόνου. Μόλις πεθάνετε, το παιχνίδι σας δίνει ακόμα εννιά και συνολικά δέκα προσπάθειες σε κάθε πίστα, στο πιο εύκολο επίπεδο. Μόλις τις χάσετε και τις δέκα, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε το chapter από την αρχή, ακόμα και έχετε περάσει όλες τις πίστες ή αρκετά Βosses, πράγμα αρκετά εκνευριστικό, ειδικά αν βρίσκεστε κοντά στον τερματισμό του chapter.

To Sine Mora EX διαθέτει μια πληθώρα από modes για να παίξετε είτε μόνοι, είτε με κάποιον φίλο σας. Για αρχή έχουμε το βασικό Story Mode, το κλασσικό story του παιχνιδιού, το οποίο διαρκεί μόλις 2,5 ώρες και για να το απολαύσετε υπάρχουν δυο επιλογές: Normal ή challenging δυσκολία, οι οποίες διατίθενται και με Co-op επιλογή. Μπορείτε να φέρετε ένα φίλο σας και να παίξετε μαζί το βασικό story του παιχνιδιού, κάνοντας το ακόμα πιο διασκεδαστικό. Στο Arcade Μode μπορείτε να παίξετε όποια πίστα θέλετε, χωρίς cinematics και με οποίο αεροσκάφος και power up σας αρέσει. Παρόμοιο είναι και το Score Attack, απλά σε αυτό πρέπει να μαζέψετε τους πιο πολλούς πόντους.

Στο Sine Mora EX υπάρχουν 14 Bosses που εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία αφού τα σκοτώσετε μια φορά, ξεκλειδώνονται και μπορείτε να τα ξανασκοτώσετε στο Boss Training, διαλέγοντας Βoss, πίστα, αεροσκάφος, πιλότο, δυσκολία (normal, challenging, hard, insane). Ακολουθεί το Versus Mode όπου μπορείτε να παίξετε εναντίον ενός φίλου σας, σε τρία διαφορετικά stages, αλλά και το Challenge Mode, όπου υπάρχουν 15 προκλήσεις, τα οποία ξεκλειδώνονται κάθε φορά που κερδίζετε το προηγούμενο και απλά πρέπει να περάσετε μια πίστα, ακολουθώντας τους κανόνες που σας δίνονται.

Τα γραφικά βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, τα αεροσκάφη και οι εχθροί είναι καλοσχεδιασμένοι, τα τοπία είναι πανέμορφα και πολλές φορές υπάρχει κάποια κίνηση στο background, που μπορεί να σας αποσπά. Ο φωτισμός έχει βελτιωθεί και το Blur έχει μειωθεί αρκετά, σε σχέση με τον original τίτλο. Πλέον μπορείτε να απολαύσετε το Sine Mora EX και σε 4Κ αναλύσεις, τόσο στο PS4 Pro όσο και στους Η/Υ. Στον ηχητικό τομέα, δεν υπάρχουν αλλαγές, καθώς οι δημιουργίες του Akira Yamaoka  συνεχίζουν να "ντύνουν" τον τίτλο. Τα ηχητικά εφέ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, με ρεαλιστικές εκρήξεις και τους ήχους των λέιζερ να κάνουν την εμφάνιση τους σε κάθε πίστα.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sine Mora EX

Συντάκτης
16 Αυγούστου 2017
Developer

Digital Reality / Grasshopper Manufacture

Publisher

THQ Nordic

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / PC / Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

8 Αυγούστου 2017 (PC / PS4 / Xbox One)
Q2 2017 (Switch)

Είδος

Shoot 'em up

PEGI

16

Θετικά

+ Όμορφος τεχνικός τομέας με υποστήριξη 4K
+ Αρκετά modes για να ασχοληθείτε
+ Διασκεδαστικό co-op
+ Πληθώρα εχθρών και bosses

Αρνητικά

- Δυσνόητο και πολύ μικρό Story
- Ελάχιστες προσθήκες σε σχέση με το original
- H δυσκολία και μερικές προγραμματιστικές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετά νεύρα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Sine Mora EX ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς πάρα τα ελαττώματα του, βρίσκεται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο τόσο τεχνικά, όσο και από την άποψη του gameplay. Είναι ένα κλασσικό shoot ‘em up, το οποίο προσφέρεται στην τιμή των 19.99€, τιμή σχετικά υψηλή, ειδικά αν αναλογιστεί κάνεις ότι διαρκεί μόλις 2,5 ώρες και εκτός από καλύτερα γραφικά και κάποια challenges, δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει από το original.

Τόσο η πληθώρα από modes και challenges, όσο και το co-op, βοηθουν στο replayability του, αλλά κάποια στιγμή ενδέχεται να το βαρεθείτε. Όσοι έχετε τερματίσει το original Sine Mora, δεν έχετε ουσιαστικά λόγο να επιστρέψετε. Οι υπόλοιποι, απλά περιμένετε τις εκπτώσεις.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1