Sniper Elite 4

One bullet, one death
by Κώστας Βλάχος on 20 Φεβρουαρίου 2017

Ελέυθερος σκοπευτής... Ένα όπλο αρκετά καταστροφικό και θανατηφόρο, που μπορεί ν’ αφαιρέσει πολλές ζωές από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές δολοφονίες επίτιμων προσώπων και μη, έχουν εκτελεστεί με το συγκεκριμένο όπλο. Τοποθετούνται σε μεγάλες αποστάσεις, θέλουν ειδική εκπαίδευση για την αποτελεσματικότητά τους και έχουν μεγάλη «επιτυχία» αναφορικά με τον σκοπό τους.

Σε πολλά video games χρησιμοποιείται μεγάλη γκάμα όπλων, καθώς και ο ελεύθερος σκοπευτής. Τι γίνεται όμως, όταν χρησιμοποιείται μόνο αυτός; Πόσο καλοί είστε στο να δίνετε σε δολοφόνους αυτό που αξίζουν με τη βοήθεια ενός τέτοιου όπλου; Η σειρά Sniper Elite επιστρέφει με το 4ο παιχνίδι της, που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και υπόσχεται μια από τις καλύτερες shooting εμπειρίες.

Αρχικά, το Sniper Elite 4 τοποθετείται στα γεγονότα που συμβαίνουν ακριβώς μετά το Sniper Elite 3. Πιο συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στην Ιταλία του 1943, στην οποία μαίνεται πόλεμος μεταξύ των ημεδαπών και των Γερμανών. Ο ήρωάς μας ονομάζεται Karl Furbairne και είναι πράκτορας της OSS (Office of Strategic Services), μιας οργάνωσης των ΗΠΑ που λίγο-πολύ είναι ο πρόγονος της σημερινής CIA. Ο Karl στέκεται στο πλάι των Ιταλών με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Ο τρόπος αυτός βασίζεται στην άριστα καταρτισμένη εκπαίδευση του ήρωά μας στη χρήση πολεμικών όπλων. Βέβαια, το μεγάλο του ατού είναι η ικανότητές του στην ελεύθερη σκόπευση, που θα μας δώσει και το πάνω χέρι έναντι των εχθρών μας. Ως sequel του προηγούμενου παιχνιδιού, το Sniper Elite 4 προσφέρει 8 μοναδικά κεφάλαια μιας ιστορίας. Το ερώτημα είναι: Θα μας δώσει το κίνητρο ν' ασχοληθούμε μαζί τους;

Sniper Elite 4_20170216223636

Πριν από κάθε chapter, μπορούμε να οργανώσουμε τα πολεμοφόδιά μας, με βάση τα θέλω μας. Μπορεί ο τίτλος του παιχνιδιού να εμπεριέχει τη λέξη “Sniper”, αυτό όμως δε σημαίνει ότι υπάρχει μόνο αυτό το όπλο. Thompson M1A1, Kar98k, Sten καθώς και μικρά πιστόλια, μας παρέχουν τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσων για κάθε λογής προβλήματα που θ’ αντιμετωπίσουμε. Και πιστέψτε μας, σε κάθε πίστα είναι διαφορετικά, αν και όχι όμως όλα ενδιαφέροντα.Υπολογίστε πως κάθε επίπεδο απαιτεί 1 ώρα ενασχόλησης τουλάχιστον, όμως πέρα από τα kills δε μας δίνει και το κάτι παραπάνω ν’ ασχοληθούμε μαζί του. Ρηχό σαν story και αρκετά προβλέψιμο.

Οι χάρτες είναι ακόμα μεγαλύτεροι από τον προκάτοχό του, οπότε αυτόματα παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ν’ ανακαλύψουμε τον καλοσχεδιασμένο κόσμο της Ιταλίας και ταυτόχρονα να εξασκούμε την ικανότητά μας στο λεγόμενο “sniping”. Οι εχθροί είναι αναρίθμιτοι και ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας, θα πρέπει να διαλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα τους «βγάλετε από τη μέση». Μια άστοχη βολή ή μια λάθος εκτίμηση στην τακτική σας και τα εχθρικά όπλα μπορούν να σας σημαδεύουν απ’ το πουθενά.

Υπολογίστε πως κάθε επίπεδο απαιτεί 1 ώρα ενασχόλησης τουλάχιστον, όμως πέρα από τα kills δε μας δίνει και το κάτι παραπάνω ν’ ασχοληθούμε μαζί του.

Το VG24 λέει

Στην περίπτωση που θα επιλέξετε χαμηλά επίπεδα δυσκολίας τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απαιτητικά, αφού αν τυχόν αποκαλυφθείτε, μπορείτε με τον υπόλοιπο εξοπλισμό (αυτόματα όπλα και μη), να καθαρίσετε τους εχθρούς. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη και το “restart from checkpoint” είναι μονόδρομους. Πλέον, έχει προστεθεί και ο βαθμός officer στο αντίπαλο τάγμα, που ουσιαστικά αναλαμβάνει ρόλο αρχηγού κάποιων ομάδων. Αν σκοτωθεί αυτός, τότε οι υπόλοιποι θα κάνουν πίσω και θα σας δωθεί μεγάλο πλεονέκτημα.

Sniper Elite 4_20170217175546

Το θέμα είναι, πως ο τίτλος μας δίνει εξ’ αρχής μια πληθώρα επιλογών αναφορικά με την ολοκλήρωση της εκάστοτε αποστολής. Θέλουμε μια ήσυχη μέρα χωρίς παράπλευρες απώλειες, ή μια αιματοχυσία χωρίς έλεος; Αυτό είναι στο χέρι σας! Απλά να ξέρετε, πως κάθε χάρτης είναι φτιαγμένος ώστε να σας ωθεί να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας ως ακροβολιστής. Έτσι, θα καταφέρετε πολλά με πολύ λιγότερα πυρομαχικά.

Για παράδειγμα, βλέπετε από το σκόπευτρο ένα στρατιωτικό φορτηγό και 3-4 οπλίτες γύρω από αυτό. Η μια επιλογή είναι να τους σκοτώσετε έναν προς έναν, ενώ η άλλη είναι να χτυπήσετε το ντεπόζιτο με μια βολή και να τους εξαϋλώσετε. Κάποιος όμως θα είχε την εξής ένσταση: «Μα καλά, με τέτοια έκρηξη δε θα σημάνει συναγερμός;» Το Sniper Elite 4 έχει τη λύση και σ’ αυτό. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα, περνάνε αεροπλάνα, πλοία και γενικά ακούγονται δυνατοί ήχοι κατά τους οποίους, αν εμείς προβούμε σε οποιαδήποτε ηχηρή ενέργεια, εκείνη δεν θ’ ακουστεί. Άψογο και βγαλμένο από την πραγματικότητα!

Sniper Elite 4_20170216224043

Επιπροσθέτως, σε κάθε πτώμα μπορείτε να κάνετε loot και να βρείτε, πυρομαχικά, medkits, όπλα, χειροβομβίδες και κάθε λογής χρήσιμα υλικά που θα σας βοηθήσουν στη συνέχεια. Το ιδανικό είναι να έχετε στην κατοχή σας suppressed ammo που θα σας δώσει το πάνω χέρι στην επιβίωση. Όπως και να το κάνουμε, βολές με σιγαστήρα προκαλούν έναν «ήσυχο» θάνατο χωρίς πολλές συνέπειες.

Εκτός του σιγαστήρα, η δουλειά σας μπορεί να ολοκληρωθεί όσο πιο stealth γίνεται και με άλλους τρόπους. Βασικό συστατικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο αντιπερισπασμός. Για παράδειγμα, σ’ ενα σύστημα μετάδοσης σημάτων, μπορείτε να τοποθετήσετε εκρηκτικά και να προκαλέσετε εσκεμένη βλάβη, ώστε να έρθει ο ανυποψίαστος εχθρός και... μπουμ. Αντίστοιχα το κάνετε και σε πτώματα ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε και μια πέτρα για να τους υποδείξετε το σημείο. Ή μήπως προτιμάτε να ρίξετε μια σφαίρα σ’ ένα δίχτυ που κρατάει κουτιά, μάρμαρα και άλλα βαριά υλικά, το οποίο θα πέσει στα κεφάλια των οπλιτών. Οι επιλογές είναι πολλές, γι’ αυτό επιλέξτε σοφά.

Sniper Elite 4_20170217182556

Απ’ όλα όσα αναφέρθηκαν, θα έχετε κι έναν επιπλέον άσσο στο μανίκι σας που ενδεχομένως να σας λύσει τα χέρια. Τα κυάλια είναι ένα σημαντικό βοήθημα, αφού καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση και «ταγκάρουν» εχθρούς και υλικά ώστε να ξέρετε τι έχετε ν’ αντιμετωπίσετε. Παράλληλα, όσο ανεβαίνετε level, θα ξεκλειδώνετε και διάφορα skills που θα σας δίνουν ικανότητες όπως επιπλέον ίδια αντικείμενα στην τσάντα, αύξηση του μέγιστου αριθμού πυρομαχικών, αύξηση του μέγιστου καρδιακού παλμού που βοηθάει στον καλύτερο χειρισμό του sniper.

Όπως και σε προηγούμενα Sniper Elite, έτσι και στο 4 έχουμε μια συγκλονιστικά λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας του σώματος, ενώ το gore στοιχείο βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο!

Το VG24 λέει

Τέλος, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η X-Ray Camera που μας δείχνει επακριβώς τη ζημιά που παθαίνει ο άτυχος εχθρός όταν δεχθεί μια σφαίρα από το sniper. Όπως και σε προηγούμενα Sniper Elite, έτσι και στο 4 έχουμε μια συγκλονιστικά λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας του σώματος, ενώ το gore στοιχείο βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο!

Προχωράμε με το διαδικτυακό κομμάτι του παιχνιδιού που χωρίζεται σε 2 υπο-κατηγορίες:

 1. Multiplayer και περιλαμβάνει τα:
 • Team Deathmatch (6 εναντίον 6)
 • Deathmatch (ο καθένας για τον εαυτό του)
 • Team Distance King (6 εναντίον 6 με πόντους ανάλογα με την απόσταση βολής)
 • Distance King (ομοίως με το Team Distance King αλλά ο καθένας για τον εαυτό του)
 • No Cross (6 εναντίον 6 με κάθε ομάδα να βρίσκεται στη δική της περιοχή)
 • Control (γίνεται spawn ένας αναμεταδότης στον χάρτη και κάθε ομάδα τρέχει να τον αποκτήσει)
 1. Cooperative και περιλαμβάνει τα:
 • Campaign (αποστολές από το story του παιχνιδιού με συμμετοχή άλλου 1 παίκτη)
 • Survival (2 άτομα συνεργάζονται για να σκοτώσουν waves εχθρών)
 • Overwatch (2 άτομα συνεργάζονται σε random objectives)

Αυτά που ξεχωρίσαμε, είναι το No Cross και το Campaign. Από τη μια στο No Cross υφίσταται ο περιορισμός «ο καθένας στην περιοχή του» οπότε και θα πρέπει να βρεθούν σωστές τοποθετήσεις για τον καλύτερο δυνατό στόχο. Από την άλλη, το Campaign κυλάει πιο ευχάριστα όταν υπάρχει βοήθεια, διότι το πνεύμα της στρατηγικής υπερισχύει και ο ένας λύνει, ενώ ο άλλος δένει. Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίσαμε κάποια θέματα αναφορικά με τη σύνδεση με διάφορα disconnections λόγω error. Το καλό είναι πως όσο ανεβαίνουμε level στο online, τόσο ανεβαίνει και στο offline και αντίστροφα.

Sniper Elite 4_20170218201156

Η Rebellion Developments είναι ένα μικρό studio και είναι φυσικό να μη δημιουργεί υψηλά standards στον οπτικοακουστικό τομέα. Όμως, τα γραφικά δεν είναι αδιάφορα και τα textures είναι καλοσχεδιασμένα και με σωστά reflections που προσφέρουν μια smooth εμπειρία για το ανθρώπινο μάτι. Δεν υπάρχουν σημεία που να εμφανίζεται το ενοχλητικό pop-in και όλα λειτουργούν ρολόι. Φυσικά δε μιλάμε για επίπεδο Uncharted, όμως είναι τίμια η δουλειά που έχει γίνει. Τα fps κυμαίνονται με cap στα 30 για το Xbox One, uncapped 30-45 για το PS4 και από 45-60 για το PS4 Pro, ενώ οι χαμηλότερες τιμές παρουσιάζονται όταν έχουμε μεγάλες εκρήξεις ή όταν κοιτάμε μέσα από το σκόπευτρο του sniper (απορίας άξιον). Η ανάλυση και για τις 3 εκδόσεις είναι στα 1080p, ακόμα και για το PS4 Pro. Στο PS4 Pro βλέπουμε βέβαια και περαιτέρω βελτιώσεις, όπως καλύτερο draw distance, γρηγορότερα loading times, κλπ.

Τα fps κυμαίνονται με cap στα 30 για το Xbox One, uncapped 30-45 για το PS4 και από 45-60 για το PS4 Pro.

Το VG24 λέει

Ο ήχος είναι πολύ καλός αφού κάθε όπλο έχει τη δική του ξεχωριστική ακουστική ιδιομορφία και σε συνδυασμό με τις εκρήξεις αλλά και τους ήχους του περιβάλλοντος, έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί πως στην X-Ray Cam όταν σπάνε ανθρώπινα όργανα, η σκηνή και ο ήχος είναι σε ανατριχιαστικά επίπεδα. Ο χειρισμός δεν έχει κάτι αξιοσημείωτο και είναι εύκολος, ενώ τα NPC μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν άφοβα και χαζά (βαριά έκφραση αλλά ισχύει). Είναι αδιανόητο να είσαι δίπλα του και να κοιτάει αλλού και μ’ ένα πτώμα να βρίσκεται στο έδαφος.

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sniper Elite 4

Συντάκτης
20 Φεβρουαρίου 2017
Developer

Rebellion Developments

Publisher

Rebellion Developments

Διανομή

IGE S.A

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

14 Φεβρουαρίου 2017

Είδος

Tactical Shooter, Stealth

PEGI

18

Θετικά

+ Τεράστιοι χάρτες
+ Προσεγμένο οπτικοακουστικό περιβάλλον
+ Όμορφη αίσθηση στο shooting
+ Διασκεδαστικό multiplayer

Αρνητικά

- Ρηχό story
- Επαναλαμβανόμενα missions-objectives
- Προβληματική AI

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.1
Συνοψίζοντας

Αν λέγαμε ότι το Sniper Elite 4 ήταν μια ευχάριστη έκπληξη θα ήταν υπερβολή; Όχι ιδιαίτερα, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι της σειράς. Πλέον, προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία του ελέυθερου σκοπευτή και προσπαθεί να κάνει τον εκάστοτε παίκτη να σκεφτεί μια στρατηγική που θ’ αποδώσει καρπούς.

Δυστυχώς η επαναληψιμότητα των αποστολών και κατά συνέπεια των objectives, σε συνδυασμό με το ρηχό story και την κακή AI των εχθρών, χαμηλώνει τον βαθμό του παιχνιδιού. Όμως, η Rebellion Developments, διατηρώντας την X-Ray Camera και παρουσιάζοντας έναν αξιόλογο οπτικοακουστικό τομέα μαζί με την ελευθερία που προσφέρουν οι τεράστιοι χάρτες και το multiplayer περιεχόμενο, δημιούργησε έναν τίτλο αντάξιο των προσδοκιών που δε θα πρέπει να λείψει από κανέναν gamer που αρέσκεται σε shooter games.

7.5
Βαθμός
7.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1