Sniper: Ghost Warrior Contracts

Ο καλύτερος τίτλος της σειράς
by Άρης Φουρναράκης on 20 Ιανουαρίου 2020

Το Sniper: Ghost Warrior Contracts είναι ο πέμπτος τίτλος της σειράς Sniper, του tactical shooter που μας έρχεται από την Πολωνική CI Games (πρώην City Interactive). Παρόλο που τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς δεν ενθουσίασαν τους κριτικούς, κατάφεραν να κάνουν αξιοπρόσεκτη πορεία από άποψη πωλήσεων.

Έχοντας περάσει δύο χρόνια από την κυκλοφορία του επιεικώς μέτριου Sniper: Ghost Warrior 3, η CI Games επανέρχεται με τον επόμενο τίτλο ο οποίος δεν φέρει το 4 στο όνομα του, αλλά το Contracts. Ο εν λόγω τίτλος έχει δοθεί σκοπίμως, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να αφήσει πίσω την αποτυχημένη απόπειρα του open-world, και να κινηθεί σε μια πιο μαζεμένη προσέγγιση, αυτή των συμβολαίων. Το αν έκανε καλά θα το δούμε στη συνέχεια.

Όπως προϊδεάζει ο υπότιτλος του παιχνιδιού το Sniper: Ghost Warrior Contracts χωρίζεται σε αποστολές και δεν διαθέτει την ανοιχτή μορφή του προκατόχου του. Η CI Games αφήνει επίσης πίσω της, τη δημιουργία χαρακτήρων και υπερ-στρατιωτών που μόνο κακό έκαναν σε παιχνίδια που βασικό τους στοιχείο ήταν το sniper.

Η πλοκή του παιχνιδιού είναι απλή. Από τη μια πλευρά έχουμε τον handler ο οποίος μας αναθέτει αποστολές, συνήθως κάποια δολοφονία ή ανάκτηση πολυτίμων δεδομένων και από την άλλη έχουμε τον πρωταγωνιστή μας που αναφέρετε ως seeker. Όλες οι αποστολές λαμβάνουν χώρα στη Σιβηρία, η οποία έχει πλέον σχηματίσει το δικό της κράτος καθώς έχει αποσχιστεί από τη Ρωσία. Βασικός στόχος σε κάθε αποστολή συνήθως αποτελεί κάποιος από τους αξιωματικούς του νεοσύστατου κράτους, τους οποίους αφού εξοντώσετε θα προκαλέσετε μεγάλη αναστάτωση στα εσωτερικά του. Η αφήγηση γίνεται κυρίως μέσα από loading screens, όπου ο handler μας παρουσιάζει τις πληροφορίες κάθε αποστολής με αρκετά μιλιταριστικό τρόπο, κάτι που ενισχύει τον ρόλο του ανώνυμου μισθοφόρου του πρωταγωνιστή μας.

Το σενάριο του Sniper: Ghost Warrior Contracts είναι αρκετά κλισέ και δεν αξίζει να σπαταλήσετε τον χρόνο σας διαβάζοντας πληροφορίες για τις πολιτικές προεκτάσεις που βρίσκονται πίσω από τον διαχωρισμό των δυο χωρών. Από την άλλη, αποτελεί μια προτιμότερη προσέγγιση σε σχέση με το σενάριο του προηγούμενου τίτλου που προσπάθησε μάταια να μας κάνει να δεθούμε με τους χαρακτήρες του.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η CI Games άφησε πίσω τις ογκώδεις ανοιχτές περιοχές ώστε να επιστρέψει σε πιο συμμαζεμένους χάρτες, οι οποίοι είναι μεν ευμεγέθεις αλλά σε πιο ελεγχόμενες εκτάσεις ώστε να αποφεύγεται το ανελέητο backtracking και η κάλυψη κουραστικών εκτάσεων.

Συνολικά υπάρχουν μόλις πέντε διαθέσιμοι χάρτες/αποστολές τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε από το κεντρικό μενού του παιχνιδιού. Κάθε χάρτης περιέχει αρκετά βασικά objectives (συνήθως 4 - 6) και κάποιες προαιρετικές δοκιμασίες οι οποίες ποικίλουν. Από εξόντωση κάποιων στόχων από συγκεκριμένη απόσταση, μέχρι ανακρίσεις των αντιπάλων πριν τους σκοτώσετε κλπ. Πέρα από την ολοκλήρωση των βασικών και των προαιρετικών objectives, απουσιάζει οποιοσδήποτε λόγος για περαιτέρω εξερεύνηση.

Τα objectives μπορείτε να τα ολοκληρώσετε με όποια σειρά θέλετε, αν και λίγη σημασία έχει, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση της μιας αποστολής με την άλλη. Βέβαια αυτός ο τρόπος δίνει μια αίσθηση ελευθερίας στον παίκτη, μαζί με το γεγονός ότι κάθε αποστολή μπορεί να προσεγγιστεί από διάφορες πλευρές και διόδους, προτρέποντάς σας έτσι να εξερευνήσετε πρώτα την περιοχή, ώστε να βρείτε τη βέλτιστη stealth διαδρομή μέχρι τον στόχο σας.

Στο Sniper: Ghost Warrior Contracts μπορείτε να ακολουθήσετε είτε τη stealth τακτική, είτε την πιο επιθετική, χωρίς όμως να συνιστούμε τη δεύτερη επιλογή. Ο seeker στο normal επίπεδο δυσκολίας πεθαίνει με ελάχιστες σφαίρες, οπότε οποιαδήποτε τακτική προσέγγιση πέραν της αθόρυβης θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της οθόνης του game over σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ευρισκόμενοι σε αρκετές κοντινές μάχες, διαπιστώσαμε ότι η CI Games δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην A.I. των αντιπάλων όταν βρίσκονται σε ανταλλαγή πυρών από κοντινή απόσταση. Οι εχθροί δεν καλύπτονται επαρκώς, τρέχουν κατευθείαν πάνω σας ή σας αγνοούν και σας προσπερνούν. Γενικά, η συμπεριφορά τους είναι αλλόκοτη και αφύσικη πολλές φορές.

Από την άλλη, η A.I. σε stealth καταστάσεις είναι πιο αξιόλογη. Οι αντιδράσεις των αντιπάλων είναι πιο αληθοφανείς τόσο σε θορύβους όσο και σκοτωμένους αντιπάλους, ενώ το βασικότερο είναι ότι δεν ηχεί ο συναγερμός με το που σας ανακαλύψουν, αλλά έχετε τη δυνατότητα να τους εξοντώσετε πρώτα, χωρίς να πάει στράφι η αποστολή σας και σας γυρίσει στο προηγούμενο, μακρινό, checkpoint.

Εκτός από τις stealth τακτικές, το βασικότερο κομμάτι του Sniper: Ghost Warrior Contracts είναι τα snipers και οι μακρινές εκτελέσεις των αντιπάλων. Η CI Games έχει δώσει τη δέουσα προσοχή στον χειρισμό και στην αίσθηση που αφήνει το κάθε sniper. Το κάθε kill, πριν γίνει, λαμβάνει μορφή ιεροτελεστίας. Αφού εποπτεύσετε την αντίπαλη βάση με τα κιάλια σας, μαρκάρετε του στόχους σας και καταγράψετε την απόστασή τους, σημαδεύετε από τη διόπτρα, επιλέγετε τους απομονωμένους στόχους, ρυθμίζετε τον μετρητή απόστασης και αφού λάβετε υπόψη την κατεύθυνση του αέρα, πατάτε τη σκανδάλη. Αν πετύχετε κάποιο εξεζητημένο σημείο όπως το κεφάλι, το παιχνίδι σας επιβραβεύει με ένα slow motion της σφαίρας και την κατάληξή της στον στόχο σας.

Η παραπάνω διαδικασία δεν κουράζει σε κανένα σημείο της οκτάωρης περιπέτειας και δίνει μια αίσθηση υπεροχής στον παίκτη, ειδικά όταν βρίσκεται σε ιδανικό σημείο για την εποπτεία μιας εχθρικής βάσης. Η χρήση του sniper είναι αρκετά ευχάριστη και δεν αλλοιώνεται σε κανένα σημείο από εξωτερικούς παράγοντες. Βέβαια δεν είναι όλοι οι αντίπαλοι το ίδιο, καθώς υπάρχουν και κάποιοι πιο ενισχυμένοι. Το παιχνίδι δεν σας αφήνει αβοήθητους καθώς σας δίνει τη δυνατότητα, με τα χρήματα που κερδίζετε από κάθε αποστολή, να αγοράσετε καινούργια όπλα, ενώ μπορείτε να αναβαθμίσετε και τις ικανότητες του χαρακτήρα σας μέσα από ένα περιορισμένο skill tree. Με την παραπάνω λειτουργία η CI Games έδωσε μια νότα RPG στο Sniper: Ghost Warrior Contracts.

Για τα γραφικά του Sniper: Ghost Warrior Contracts έχει χρησιμοποιηθεί η CryEngine, από την οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ικανοποιητικά οπτικά αποτελέσματα. Οι παγωμένες δασώδεις εκτάσεις της Σιβηρίας είναι σχεδιασμένες με σχετική λεπτομέρεια, οι βάσεις και τα φρούρια έχουν ποικιλία, όμως δεν θα δείτε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί σε FPS του είδους. Οι slow motion εκτελέσεις αποτελούν το highlight αν και δεν ξεχειλίζουν από λεπτομέρεια.

Τεχνικά, δοκιμάσαμε το Sniper: Ghost Warrior Contracts τόσο στο PS4, όσο και στο PC και οι διαφορές ήταν αμελητέες. Πέραν της διαφοράς των frames και κάποιων κολλημάτων στην κονσόλα της Sony, δεν παρατηρήθηκε κάποια μεγάλη απόκλιση στη λεπτομέρεια των γραφικών, παρόλο που η έκδοση για PC έχει εξωφρενικές απαιτήσεις για την ποιότητα των γραφικών που προσφέρει το παιχνίδι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sniper: Ghost Warrior Contracts

Συντάκτης
20 Ιανουαρίου 2020
Developer

CI Games

Publisher

CI Games

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC / PlayStation 4

Κυκλοφορία

22 Νοεμβρίου 2019

Είδος

Tactical shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Απολαυστική η χρήση του sniper
+ Πληθώρα όπλων και gadgets
+ Το σύστημα των αποστολών και η ελευθερία ολοκλήρωσης κάθε objective
+ Ικανοποιητική A.I. σε stealth καταστάσεις

Αρνητικά

- Μόλις πέντε αποστολές
- Προβληματική A.I. σε κοντινές μάχες
- Εξωφρενικές απαιτήσεις στην PC έκδοση και κάποια κολλήματα στην PS4 έκδοση
- Ο οπτικός τομέας αν και όμορφος δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
7.0
Συνοψίζοντας

Συνοπτικά, με το Sniper: Ghost Warrior Contracts η CI Games κάνει ένα ουσιαστικότερο βήμα μπροστά σε σχέση με τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, χωρίς να στοχεύει μακριά και πέρα από τις δυνάμεις της.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό tactical shooter που παρόλα τα προβλήματά του, προσφέρει μια ευχάριστη οκτάωρη εμπειρία και προτείνεται κυρίως στους λάτρεις των stealth παιχνιδιών. Μπορεί να μην προσφέρει τίποτα καινούργιο στο είδος, όμως αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον καλύτερο τίτλο της σειράς.

7.0
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1