SnowRunner

To Death Stranding των φορτηγών;
by Λεωνίδας Πάτρας on 26 Μαΐου 2020

Όλοι μας θα θέλαμε να κάνουμε μια από τις επιθυμίες μας πραγματικότητα και αν για εσάς μια από αυτές είναι να ταξιδέψετε σε άγριες τοποθεσίες με το off-road όχημά σας, το SnowRunner μπορεί εικονικά να σας το πραγματοποιήσει. Όμως η διαδρομή σας δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο αλλά ένας Γολγοθάς εμποδίων, που θα δοκιμάσει την υπομονή σας και θα σας ανταμείψει με την ολοκλήρωσή του...

Το SnowRunner ανήκει σε μια όχι και τόσο διαδεδομένη κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών, αυτή των Truck Simulators που μπορεί μεν να φαίνεται ότι προορίζεται για τους φίλους των φορτηγών και των off-road οχημάτων, αλλά ίσως κερδίσει και παίκτες που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο. Μέσα από το αργό, απαιτητικό, σε σημεία κουραστικό, αλλά ίσως εθιστικό gameplay του, το SnowRunner μπορεί να είναι ο τίτλος που θα θέλατε για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η Saber Interactive, εταιρεία που δημιούργησε το 2017 το αντίστοιχο sim με όνομα MudRunner, επανέρχεται με αρκετές βελτιώσεις “πλασάροντας” στο κοινό το SnowRunner. Ο σκοπός του τίτλου είναι να μετακινήστε από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο μέσα από λασπώδεις, χιονισμένες και γενικά δύσκολες διαδρομές για να εκτελέσετε αποστολές. Οι κύριες αποστολές αφορούν τη μεταφορά υλικών στην καρότσα των φορτηγών που θα οδηγείτε (λαμαρίνες, τούβλα, ξύλα κτλ.) ή κάποια tasks που σας επιτρέπουν να επισκευάσετε τους δρόμους και τις γέφυρες που θα περνάτε κάνοντας το έργο σας λίγο ευκολότερο.

Οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού είναι και οι δυσκολότερες και αυτό γιατί τα διαθέσιμα οχήματα στην αρχή είναι εντελώς ακατάλληλα για τις συνθήκες αυτές, ενώ λόγω του μικρού level σας, αλλά και των λίγων χρημάτων που θα έχετε στη διάθεση σας δεν μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε κάτι καλύτερο. Αν καταφέρετε και ξεπεράσετε αυτό το μαρτύριο των πρώτων 5-10 ωρών, το παιχνίδι ανοίγει περισσότερο δίνοντας σας περισσότερες επιλογές.

Όσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί με το Death Stranding θα δείτε ομοιότητες στο gameplay, με την έννοια ότι θα πρέπει να μετακινηθείτε σε δύσβατες περιοχές χωρίς να χαλάσετε το φορτίο σας, κάτι που αποτελεί τον πυρήνα του gameplay και στα δυο παιχνίδια (με διαφορετική οπτική φυσικά). Απλά στο SnowRunner αν κολλήσετε στη λάσπη και τίποτα δεν μπορεί να σας σώσει (ούτε ακόμη να ρυμουλκήσετε το όχημα με το σχοινί σας), τότε αυτό σημαίνει ότι όλα ξεκινάνε πάλι από την αρχή (ευτυχώς υπάρχει η ανακουφιστική επιλογή για recover του οχήματός σας, που σας μεταφέρει κατευθείαν στο γκαράζ με επισκευασμένο όχημα και γεμάτα καύσιμα).

Το παιχνίδι απαιτεί μεν κάποια skills οδήγησης, αλλά περισσότερο αφορά τη σωστή προετοιμασία και τη σοφότερη επιλογή διαδρομής ώστε να ολοκληρώσετε τον στόχο σας. Σε αυτό βοηθάνε τα scout vehicles με τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε περιοχές, να βρείτε upgrades των οχημάτων αλλά και watchtowers, πύργους που “ανοίγουν” τoν χάρτη και υποδεικνύουν τυχούσες παγίδες.

Δυστυχώς, τα tutorials του παιχνιδιού είναι πολύ ανεπαρκή και σχεδόν άχρηστα και τα περισσότερα πράγματα θα πρέπει να τα ανακαλύπτετε μόνοι σας στην πορεία. Το ίδιο κακό είναι και το objective σύστημα των αποστολών που θα σας βάλει σε μπελάδες μέχρι να το κατανοήσετε. Μας έχει τύχει τρεις φορές να ανεβούμε με το τζιπάκι μας σε μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή και παρότι μας βγάζει το waypoint στον χάρτη ότι είμαστε στο σωστό μέρος, έπρεπε τελικά να “ενεργοποιήσουμε” την αποστολή σε ένα άλλο σημείο του.

Συνολικά υπάρχουν τρεις περιοχές με ξεχωριστούς χάρτες η κάθε μια. Η άγρια εξοχή του Michigan, η χιονισμένη και παγωμένη Αλάσκα και η Ρωσική βαλτώδης Τούνδρα. Από την αρχή του παιχνιδιού μπορούμε να κάνουμε αποστολές σε όποια από τις τρεις περιοχές θέλουμε. Συνολικά υπάρχουν δεκάδες οχήματα διαφόρων κατηγοριών και δυνατοτήτων. Από τα scout και τα τζιπάκια που αναφέραμε παραπάνω, στα heavy duty που έχουν δυνατότητες προσθήκης γερανού, μέχρι τα ογκώδη και δυσκίνητα highway φορτηγά. Οι καρότσες επίσης διαφέρουν τόσο σε μέγεθος, όσο σε ασφάλεια αλλά και χωρητικότητα. Το μελανό σημείο αυτού του “roster” είναι ένα πανίσχυρο pay-to-win όχημα που έρχεται με τη μορφή επί πληρωμής DLC και η αγορά του κάνει τη ζωή σας πολύ, πολύ πιο εύκολη.

Πολλά από τα σημαντικά upgrades των οχημάτων, αλλά και γενικότερα πολλά από τα δυνατότερα οχήματα, είναι κλειδωμένα πίσω από ένα απαιτούμενο level ή ένα σεβαστό ποσό χρημάτων. Για να φτάσετε στο επίπεδο να έχετε ένα σοβαρό γκαράζ, με τα απαραίτητα upgrades, χρειάζονται πολλές ώρες επιμονής και αφοσίωσης. Μια διαδρομή 30 λεπτών μπορεί να καταστραφεί από την υποτίμηση μιας μεγάλης πέτρας που μπορεί να τουμπάρει το όχημα μας ή ενός βούρκου που μοιάζει μικρός αλλά αποδεικνύεται υπερβολικά βαθύς για να τον περάσετε.

Η οδήγηση διαφέρει αρκετά από όχημα σε όχημα και αποστασιοποιείται γενικά από τα υπόλοιπα driving games. Έτσι, στα μεγαλύτερα οχήματα για παράδειγμα θα χρειαστεί να επαναφέρετε το τιμόνι μετά από μια μεγάλη στροφή. Είναι ιδιαίτερη, αλλά συνηθίζεται. Το SnowRunner υποστηρίζει και την οδήγηση με τιμονιέρα αλλά δεν θα την προτείναμε, καθώς η χρήση και η περιστροφή της εξωτερικής κάμερας είναι αναγκαία για να βλέπετε που μετακινείστε και τι κίνδυνοι υπάρχουν όχι μόνο μπροστά, αλλά παντού. Το θετικότερο στοιχείο της οδήγησης είναι τα physics του εδάφους σε συνδυασμό με το πάτημα των οχημάτων και κάπου εκεί “πατάει” και το SnowRunner για να αναδείξει την όποια ποιότητά του, ένας τίτλος που δεν περιέχει κανενός είδους story και ούτε μια λέξη σε ό,τι αφορά τα voice overs (τα πάντα γίνονται με τη χρήση κειμένου στην οθόνη).

Άξιο αναφοράς είναι και το online multiplayer του παιχνιδιού μέχρι τεσσάρων ατόμων, με τον host να κάνει το πραγματικό progress, αλλά και τους υπόλοιπους να κερδίζουν τα τυχόντα XP και χρήματα από την ολοκλήρωση των αποστολών. Αν έχετε κάποιον φίλο που ενδιαφέρεται, αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε.

Οπτικά, έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο με αξιοπρεπή γραφικά και όμορφα τοπία, με highlight θα λέγαμε την απεικόνιση των λασπωμένων περιοχών και των βάλτων. Δεν αποτελεί κάποιο τρομερό οπτικό επίτευγμα, αλλά τουλάχιστον είναι αξιοπρεπέστατο από πλευράς textures, ενώ υπάρχει και η εναλλαγή καιρικών συνθηκών, αλλά και η real time εναλλαγή μέρας-νύχτας. Το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και τρέχει σε σταθερά 30 καρέ το δευτερόλεπτο (PS4 και PS4 Pro). Πέρα από τα όμορφα τοπία, στο μοναχικό αυτό ταξίδι, σας συνοδεύει και η ήρεμη country rock μουσική (χωρίς στίχους), αν και παρατηρήθηκαν κάποια bugs στον ήχο με περίεργες αυξομειώσεις στην ένταση γκαζιού και μουσικής.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

SnowRunner

Συντάκτης
26 Μαΐου 2020
Developer

Saber Interactive

Publisher

Focus Home Interactive

Διανομή

AVE

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

28 Απριλίου 2020

Είδος

Racing / Simulation

PEGI

3

Θετικά

+ Από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο παιχνίδι, στην κατηγορία του
+ Όμορφος κόσμος, γεμάτος... παγίδες
+ Μεγάλη ποικιλία σε οχήματα και upgrades
+ Εθιστικό... ανά περιπτώσεις
+ Τα Physics γενικότερα

Αρνητικά

- Κάκιστα tutorials και markers για τις αποστολές
- Οι πρώτες απογοητευτικές ώρες
- Το pay-to-win όχημα
- Ορισμένα bugs, κυρίως στον ήχο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.5
Συνοψίζοντας

Μέσω του αργού αλλά εθιστικού gameplay του, το SnowRunner είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να σας κρατήσει για δεκάδες ώρες με την προϋπόθεση ότι έχετε τη διάθεση για να ασχοληθείτε με κάτι αντίστοιχο. Αν αγαπάτε να σας ταλαιπωρούν, να πρέπει συνεχώς να πιέζεστε για να βρείτε το στόχο σας μετά από αρκετές αποτυχίες, τότε αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.

Είναι ένας τίτλος αρκετά μακριά από το τέλειο, με ορισμένα τεχνικής φύσεως προβλήματα και κάπως "φτωχό" γενικά production (ίσως είναι και πολλά τα χρήματα που ζητάει), αλλά κάποιοι ίσως βρουν το "διαμαντάκι" που έψαχναν μέσα στους βάλτους των διαδρομών του SnowRunner...

7.0
Βαθμός
8.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1