Sonic Forces

Έρχονται οι δυνάμεις! ...για 5 λεπτά.
by Παναγιώτης Τριάντης on 8 Νοεμβρίου 2017

Η σειρά Sonic εδώ και μερικά χρόνια έχει πάρει διάφορες κατευθύνσεις. Με τους πιο πρόσφατους τίτλους να επικεντρώνονται στον “μοντέρνο” μπλε σκαντζόχοιρο και στο 3D περιβάλλον, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Πριν το φετινό Sonic Mania, η σειρά είχε τίτλους από το Boom κομμάτι του franchise, με τίτλους που επικεντρώνονταν στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Το Boom αποτελεί μια διαφορετική ματιά στον κόσμο του Sonic με αλλαγές ακόμα και στους ίδιους τους πρωταγωνιστές μιας και τους βλέπουμε αλλαγμένους σε σχέση με τα κλασικά, με τον μπλε σκαντζόχοιρο να έχει ψηλώσει και τον Knuckles να είναι πιο «φουσκωτός». Όλα αυτά για μια τηλεοπτική σειρά για την οποία κυκλοφόρησαν δυο παιχνίδια βασισμένα σε αυτή. Η τελευταία αξιόλογη προσθήκη στη σειρά που θυμόμαστε (πριν το Mania) είναι το Sonic Generations και απ’ότι φαίνεται εκεί ακριβώς πάτησε και η ίδια η SEGA για τη δημιουργία του Sonic Forces, μιας και για άλλη μια φορά βλέπουμε και τον μοντέρνο και τον κλασικό Sonic.

Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Doctor Eggman να προσπαθεί για άλλη μια φορά να κατακτήσει τον κόσμο με έναν νέο σύμμαχο που ακούει στο όνομα Infinite. Όταν ο Sonic, με τη βοήθεια του Tails, προσπαθεί να τους σταματήσει, ηττάται και ο Eggman τον αιχμαλωτίζει. Μετά από μερικούς μήνες, ο δόκτωρ έχει καταλάβει το 99% του πλανήτη χτίζοντας τη δική του Eggman Empire. O Tails τα έχει χάσει εντελώς από τότε που έχασε τον Sonic, και ο Knuckles προσπαθεί να δημιουργήσει την Resistance η οποία θα προσπαθήσει να ανατρέψει τα δεδομένα. Κάπου εκεί μπαίνει και το προσωπικό μας avatar που έρχεται ως εθελοντής, προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση.

Η δημιουργία του χαρακτήρα μας στην αρχή είναι πολύ περιορισμένη, επιλέγοντας απλώς το ζώο που θέλουμε να είμαστε, τύπο ματιών και προσώπου, και χρώμα σώματος. Αφού ολοκληρώσουμε τη δημιουργία του χαρακτήρα, ξεκινάμε με την περιπέτεια μας για να ελευθερώσουμε τον Sonic. Στο μεταξύ ο… κλασικός Sonic εμφανίζεται από το πουθενά όταν ο Tails βρίσκεται σε κίνδυνο και τον σώζει. Κάπως έτσι έχουμε δύο διαφορετικούς δρόμους που σύντομα θα συναντηθούν. Ευτυχώς για όλους μας, η ροή δεν είναι η κλασική και πηγαινοερχόμαστε σε περιοχές όπως το Green Hill, οι οποίες, για άλλη μια φορά ευτυχώς, δεν είναι μονότονες και έχουν επηρεαστεί από τις καταστροφές του Eggman.

Το Sonic Forces είναι ένα platformer στα πρότυπα του Sonic Generations και αποτελείται από 30 κύρια επίπεδα. Τα επίπεδα αυτά χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες ανάλογα με το χαρακτήρα με τον οποίο μπορούμε να παίξουμε. Υπάρχουν επίπεδα στα οποία μπορούμε να παίξουμε αποκλειστικά με τον κλασικό Sonic, τα αντίστοιχα για τον μοντέρνο Sonic και τέλος τα επίπεδα στα οποία παίζουμε με τον προσωπικό μας χαρακτήρα. Τα επίπεδα του κλασικού Sonic είναι 2D, του μοντέρνου σε 3D περιβάλλον που μπορεί να έχει και 2D περιοχές και, τέλος, του avatar που κινούνται στο ίδιο μοτίβο με του μοντέρνου Sonic. Δυστυχώς οι πίστες των δυο τελευταίων παραμένουν “διάδρομοι” ως προς το design τους, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για εξερεύνηση.

Υπάρχουν και επίπεδα που παίζουμε ταυτόχρονα με τον μοντέρνο Sonic και το avatar που έχουμε σχεδιάσει, όμως είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Σε αυτές τις πίστες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ικανότητες και των δυο χαρακτήρων χωρίς να κάνουμε κάποιο tag για να διώξουμε τον ένα και να καλέσουμε τον άλλο και πραγματικά, ήταν κάτι που θα θέλαμε να δούμε περισσότερο μιας και ήταν από τα πιο διασκεδαστικά επίπεδα και έκαναν κάτι το διαφορετικό σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια από τα ίδια.

Οι τρεις χαρακτήρες ισομοιράζονται τις πίστες, ίσως με τον κλασικό Sonic να αδικείται λίγο προκειμένου να δούμε περισσότερη δράση με τον προσωπικό μας χαρακτήρα που πραγματικά προσπάθησε να πάει τη σειρά λίγο παραπέρα και να πειραματιστεί. Συγκεκριμένα, το avatar μας έχει όπλα και ειδικές ικανότητες ανάλογα με το ζώο που επιλέξαμε. Για παράδειγμα, ο λύκος μπορεί να προσελκύσει rings προς το μέρος του και ο λαγός να κρατήσει μερικά δαχτυλίδια όταν χτυπηθεί προκειμένου να αντέξει παραπάνω χτυπήματα. Αυτό ήταν καλό μιας και διαφοροποιούνται από τον Sonic ο οποίος μπορεί να τρέξει με το πάτημα ενός κουμπιού και να χτυπήσει τους εχθρούς του πατώντας το Χ δυο φορές.

Το avatar έρχεται με έναν γάντζο για να προσπερνά μεγάλα κενά και να γραπώνεται πάνω στους εχθρούς για να τους σκοτώσει. Μετά από αυτό έχουμε και διαφορετικά όπλα με τα οποία μπορούμε να το εξοπλίσουμε, τα οποία κάνουν διαφορετικά πράγματα και στις πίστες υπάρχουν τα αντίστοιχα πλασματάκια από το Sonic Colors για να τα ενδυναμώσουν. Η χρήση του όπλου, και συγκεκριμένα ενός φλογοβόλου δεν ήταν καθόλου ξένη και έδεσε όμορφα με το level design με τα αντίστοιχα power ups να εμπλουτίζουν το gameplay επιτρέποντας μας να εκτοξευθούμε στον αέρα πολλές φορές. Μπορεί τα όπλα να μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά είναι μια καλή και τολμηρή προσθήκη που ταιριάζει στη σειρά.

Οι εχθροί που θα συναντήσουμε δεν έχουν καμία ποικιλία δυστυχώς. Βλέπουμε σε όλες τις πίστες τα κλασικά πέντε έξι μοντέλα να επαναλαμβάνονται με άσχημο και καθόλου δημιουργικό τρόπο. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως είναι απλά εκεί για τα εφέ των καταστροφών και τίποτα παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για τα boss fights που ήταν κυριολεκτικά μια χαμένη ευκαιρία να ζήσουμε τρομερές εμπειρίες μιας και από την αρχή βλέπουμε τους Shadow the Hedgehog, Chaos, Zavok και Metal Sonic να βρίσκονται στο πλευρό του Infinite, στην πραγματικότητα όμως δεν τους πολεμάμε όλους και ήταν καθαρά διακοσμητικοί, αφού μας ενθουσίασαν πιστεύοντας πως θα έχουμε να κάνουμε με κάτι συναρπαστικό.

Το περιεχόμενο του τίτλου δυστυχώς δεν είναι ικανοποιητικό μιας και μπορεί οι τριάντα πίστες να ακούγονται πολλές και πράγματι θα ήταν… αν οι περισσότερες δεν διαρκούσαν δύο με τρία λεπτά η κάθε μία, με ελάχιστες να διαρκούν παραπάνω. Γενικότερα, η κύρια ιστορία του παιχνιδιού μαζί με τα cutscenes αγγίζει οριακά τις 5 ώρες, αν φυσικά δεν το τρέξετε και ασχοληθείτε με μερικά πράγματα που προκύπτουν. Αυτά τα πράγματα είναι και εκείνα που προσπαθούν να σώσουν το παιχνίδι προσφέροντας του replayability.

Καταρχάς, έχουμε τα collectibles που είναι τρία διαφορετικά σε κάθε πίστα, όμως ξεκλειδώνονται σταδιακά. Δηλαδή, πρώτα θα συλλέξουμε τα κόκκινα δαχτυλίδια, μετά θα μπούμε ξανά στην πίστα για τα νούμερα και μία τρίτη για τα moon crests. Περαιτέρω replayability έρχονται να προσφέρουν οι αποστολές που χωρίζονται στις απλές και στις daily. Οι απλές αποστολές περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση μιας πίστας, την ολοκλήρωση μιας πίστας με βαθμολογία S, την ολοκλήρωση μιας πίστας σε λιγότερο από Χ δευτερόλεπτα/λεπτά και γενικότερα να παίξουμε πολλές φορές ξανά τις πίστες που προσφέρει ο τίτλος. Επιβραβεύσεις; Μα φυσικά ρούχα για το avatar μας δημιουργώντας μια μεγάλη ντουλάπα από την οποία μπορούμε να κάνουμε τρελούς συνδυασμούς και να δώσουμε προσωπικότητα στον χαρακτήρα μας.

Τα daily missions ζητούν απλά πράγματα, όπως την αλλαγή κάποιου αξεσουάρ στο προσωπικό avatar προκειμένου να μας ανταμείψουν με bonus XP για μισή ώρα. Αυτό μας προσφέρει μεγαλύτερα σκορ για τις online κατατάξεις και ευκολία στο να κάνουμε S και να ολοκληρώσουμε τις αντίστοιχες αποστολές. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε τα daily missions των επόμενων ημερών σε περίπτωση που ξεχάσουμε κάποιο. Το αρνητικό είναι πως τα bonus ενεργοποιούνται αυτόματα σε συγκεκριμένη ώρα, άσχετα με το πότε τα ολοκληρώσαμε. Τέλος, υπάρχουν τα SOS missions που εμφανίζονται τυχαία σε διάφορες πίστες και έχουν σκοπό είτε απλά να ολοκληρώσουμε την πίστα με ένα τυχαίο avatar, είτε να ελευθερώσουμε ένα που βρίσκεται σε κάποιο σημείο εντός της πίστας.

Ως προς τον τεχνικό του τομέα, μπορούμε να πούμε με ευκολία πως έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς από το Sonic Generations και τα Sonic Lost World και Boom. Ειδικά από το Boom. Τα γραφικά φαίνονται εξαιρετικά και τα textures είναι αρκετά καθαρά στην έκδοση του PlayStation 4 με τον τίτλο να τρέχει στα 1080p. Οι χρόνοι φόρτωσης είναι μικροί και δεν μας ενόχλησαν καθόλου. Η απόκριση στον χειρισμό είναι άριστη και τα καρέ παραμένουν σταθερά σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, όσο φορτωμένο και αν είναι κάποιο πλάνο. Μπορούμε να πούμε πως τις ώρες που ασχοληθήκαμε με τον τίτλο δεν αντιμετωπίσαμε κανενός είδους bug ή glitch δίνοντας μας την αίσθηση πως έχει γίνει καλή δουλειά στο στήσιμο και τον ποιοτικό έλεγχο του τίτλου.

Το Sonic Forces είναι μία από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες που είχαμε τον τελευταίο καιρό τόσο στο κομμάτι του platforming όσο και συγκεκριμένα στις περιπέτειες του μπλε σκαντζόχοιρου. Η SEGA τόλμησε να κάνει ένα βήμα προς μια νέα κατεύθυνση εντάσσοντας όπλα και έναν νέο -και προσωπικό- πρωταγωνιστή. Δυστυχώς, το βήμα αυτό είναι πολύ μικρό και το Sonic Forces είχε πολλές ευκαιρίες να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό και ολοκληρωμένο με όλα τα νέα του χαρακτηριστικά που, όμως, δεν απέδωσαν καρπούς. Μακάρι αυτά τα θετικά βήματα να εξελιχθούν και να τα δούμε ξανά στο μέλλον.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Sonic Forces

Συντάκτης
8 Νοεμβρίου 2017
Developer

Sonic Team

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Νοεμβρίου 2017

Είδος

Platform

PEGI

7

Θετικά

+ Εμπλουτισμός του gameplay με όπλα, ειδικές ικανότητες και προσωπικό avatar/χαρακτήρα
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεχωρίζει από τους προηγούμενους τίτλους
+ Οι αποστολές που προσφέρουν replayability

Αρνητικά

- Μικρό σε διάρκεια
- Ελάχιστα είδη εχθρών / Kαθαρά διακοσμητικοί
- Θα μπορούσε να έχει καλύτερα boss fights με μεγαλύτερη ποικιλία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
4.0
Συνοψίζοντας

Το Sonic Forces είναι μια ευχάριστη platforming εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει διασκέδαση για ένα με δύο απογεύματα. Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί με τις κατατάξεις και τη συλλογή όλων των collectibles, σίγουρα θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος, αλλά και πάλι το υλικό δεν είναι αρκετό.

Η SEGA κάνει σημαντικά βήματα στον πειραματισμό της σειράς για το πώς μπορεί να εξελιχτεί και αυτά κρίνονται θετικά. Οι φίλοι των platformers θα ικανοποιηθούν, ενώ είναι ιδανικό και για παίκτες μικρότερης ηλικίας. Η έλλειψη περιεχομένου όμως σε συνδυασμό με τις χαμένες ευκαιρίες κάνουν τον τίτλο να μοιάζει περισσότερο ως ένα δοκιμαστικό προϊόν για το πού βαδίζει η σειρά παρά κάτι ολοκληρωμένο.

7.0
Βαθμός
4.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
50%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1