Tech Review - Spartan Gear Phoenix Wired 7.1 Headset for PC

by Βαγγέλης Λερός on 25 Οκτωβρίου 2019

Η Spartan Gear είναι μια μάρκα ελληνικής προέλευσης, γεννημένη από τα σπλάχνα της Enarxis Dynamic Media, γνωστής εταιρίας διανομής που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Με σήμα τη Σπαρτιάτικη περικεφαλαία, η αναφορά στην... εντοπιότητά της γίνεται ξεκάθαρη στο αγοραστικό κοινό που, πλέον, αναγνωρίζει τα προϊόντα της, όχι μόνο από το branding, αλλά και από τις πολύ ελκυστικές τιμές σε περιφερειακά gaming υψηλής ποιότητας.

Ως τώρα, βέβαια, η Spartan Gear μας είχε συνηθίσει σε κυκλοφορίες περιφερειακών, όπως keyboard, mouse και gamepad, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόταση στον τομέα του ήχου.

 

Το Phoenix Wired 7.1 Headset έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα προϊόντα της Spartan Gear, προσφέροντας αυτό ακριβώς που περιμένουμε από την εταιρία· μια ποιοτική και οικονομική λύση για να αναβαθμίσουμε την ακουστική μας εμπειρία στο gaming και όχι μόνο.

Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμα και από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος του headset είναι εξαιρετικής ποιότητας, με το μαύρο ματ πλαστικό να κυριαρχεί στις περισσότερες επιφάνειες και με δερματίνη να ντύνει τα σημεία επαφής με το κεφάλι και τα αυτιά. Το "στεφάνι" είναι φτιαγμένο από μεταλλικό υλικό υψηλής αντοχής και συνολικά το headset δείχνει να αντέχει αρκετό "ξύλο".

Η εφαρμογή τους είναι ικανοποιητική, ιδιαίτερα για όσους έχουν μεγάλο κεφάλι, ενώ δεν υπάρχει ρύθμιση θέσεων για τα ηχεία, παρά μόνο ένα ελαστικό headband που προσαρμόζεται στο μέγεθος του κρανίου. Τα μαξιλαράκια είναι από εξίσου ποιοτικό υλικό, μαλακά, ενώ η δερματίνη που χρησιμοποιείται δεν θερμαίνεται εύκολα, επιτρέποντας στον χρήστη να τα φοράει για αρκετή ώρα χωρίς να ιδρώνει.

Αν και τα ηχεία αγκαλιάζουν όμορφα τα αυτιά, δεν μπορούμε να πούμε πως μονώνουν τον ήχο αποτελεσματικά, ούτε προς τα μέσα, αλλά ούτε προς τα έξω. Συγκεκριμένα, όταν δεν παίζει κάτι δυνατά, μπορείτε να ακούσετε θορύβους, ενώ ταυτόχρονα, ακούγεστε και στους γύρω σας όταν χρησιμοποιούνται σε πλήρη ένταση. Η κατάσταση δεν διαφέρει σημαντικά από τα περισσότερα over-ear ακουστικά, απλά θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν, αν προτιμάτε τη διακριτικότητα.

Όσο διακριτικοί μπορεί να γίνετε βέβαια φορώντας ακουστικά με κόκκινα φωτάκια, αφού τα Phoenix διαθέτουν... καγκούρικο στυλ με elegant λεπτομέρειες που το βοηθούν να ισορροπεί, αισθητικά, κάπου στη μέση. Με το λογότυπο να αχνοφαίνεται πίσω από το πλαϊνό grid, φωτίζεται διακριτικά από κόκκινο LED. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, για τα standard της εποχής, όχι απλά δεν έχουμε RGB με δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων, αλλά δεν υπάρχουν καν επιλογές παραμετροποίησης, όπως παλμικός φωτισμός ή, έστω, απενεργοποίησης.

Στο αριστερό ακουστικό μπορείτε να βρείτε μια "ρόδα" για τη ρύθμιση της έντασης, ενώ χαμηλότερα, στην ίδια πλευρά, υπάρχει μικρόφωνο που αποδίδει εξαιρετικά σε χρήση voice chat και σε κάθε ερασιτεχνική χρήση ηχογράφησης. Θα ήταν πιο βολικό αν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε το μικρόφωνο ή τουλάχιστον να υπάρχει μηχανισμός ανάκλησης, αλλά πρέπει να αρκεστούμε στο ελαστικό υλικό που επιτρέπει, απλά, να το γυρίσουμε προς κάποια κατεύθυνση, χωρίς όμως να φεύγει μακριά από το πρόσωπο. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα raw ηχητικό απόσπασμα για να σχηματίσετε γνώμη.

Microphone Test

Το δίμετρο καλώδιο είναι φτιαγμένο από καλό πλαστικό, είναι παχύ και δείχνει να μην κόβεται εύκολα. Η κατάληξη σε USB έχει, παραδόξως, πιο πλατύ σχήμα από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να μη χωράει στην υποδοχή του PS4 μου, χωρίς αυτό να με εμποδίζει τελικά να το συνδέσω με διαφορετικό τρόπο, είτε χρησιμοποιώντας την πίσω είσοδο, είτε αξιοποιώντας τον εναλλακτικό τρόπο διασύνδεσης. Γενικά, αν και ποιοτικό, το καλώδιο είναι αρκετά βαρύ και σε ορισμένες περιπτώσεις ένιωσα να με τραβάει προς τα κάτω.

Όπως μαρτυρά το όνομά του, το Phoenix είναι ένα ενσύρματο headset με virtual surround ήχο 7 καναλιών. Προορίζεται για χρήση σε PC, όμως χάρη στη διπλή κατάληξη σε USB και "καρφί" 3.5 χιλιοστών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε συσκευή με αντίστοιχο interface. Ο προσδιορισμός του virtual δίνεται σε τέτοια ακουστικά επειδή η αίσθηση του πολυκάναλου ήχου δημιουργείται μέσω software που προσομοιώνει την ύπαρξη πολλαπλών καναλιών, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει γίνει στον κλάδο της ψυχοακουστικής τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η εμπειρία να μην συγκρίνεται άμεσα με ένα κανονικό σύστημα 7 ηχείων, αλλά σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ τα συμβατικά stereo ακουστικά, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο gaming.

Το virtual surround είναι ένα gimmick που πουλάει αρκετά όχι μόνο στα headset, αλλά και στις ανερχόμενες ηχόμπαρες τηλεοράσεων που υπόσχονται να αναβαθμίσουν την εμπειρία θέασης. Όσον αφορά τα headset, κάνοντας μια μικρή έρευνα, θα διαπιστώσετε πως μπορείτε να μετατρέψετε, κυριολεκτικά, κάθε stereo headset σε virtual surround, χρησιμοποιώντας αντίστοιχο software. Τα Windows παρέχουν μια δωρεάν λύση με το Sonic Spatial Sound, ενώ το Dolby Atmos είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν. Οι εταιρίες που κατασκευάζουν ακουστικά, πάλι, δημιουργούν το δικό τους software, που άλλες φορές βοηθά να αναδείξουν την τεχνολογία virtual surround, ενώ άλλες δεν τα καταφέρνουν.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μια πολύ καλή βάση από προδιαγραφές σε κάθε headset, για να υποστηρίξει με software τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες. Τα Phoenix έχουν χαρακτηριστικά, που, αναλογικά με την τιμή τους, τα τοποθετούν δίπλα σε τεράστια ονόματα που κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα.

Επίσημα Χαρακτηριστικά προϊόντος:

  • Ήχος 7,1 (μέσω του λογισμικού που περιλαμβάνεται στη συσκευασία)
  • Τύπος σύνδεσης: USB για PC και υποδοχή 3.5 χιλιοστών για χρήση με κινητά τηλέφωνα
  • Διάμετρος οδηγού: 50 χιλιοστά
  • Μέγιστη ισχύς τροφοδοσίας: 20mW
  • Απόκριση συχνότητας: 20-2000 HZ
  • Ευαισθησία ηχείων: 117Db±3db
  • Ευαισθησία μικροφώνου: -38dB±2dB
  • Κόκκινο φως LED

Κάπως έτσι, η απόδοση των ακουστικών σε λειτουργία virtual surround εμπίπτει στο software της Spartan Gear και πώς ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας. To "Phoenix Audio Center" μπορούμε να πούμε πως μας απογοήτευσε, αφού όχι μόνο δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, από άποψη παραμετροποίησης, αλλά μένει αρκετά χρόνια πίσω, συνολικότερα. Επί παραδείγματι, τα Windows δεν αναγνωρίζουν αυτόματα τα ακουστικά, κατεβάζοντας το πρόγραμμα οδήγησης. Θα πρέπει να το εγκαταστήσετε μόνοι σας, οπότε, αν ακολουθείτε τη μόδα, που λέει πως τα οπτικά μέσα περιττεύουν στα σύγχρονα συστήματα, θα εκπλαγείτε όπως κι εγώ, διαπιστώνοντας πως τα drivers υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στο CD που συνοδεύει τα Phoenix. Το site της Spartan Gear δεν έχει ενημερωθεί, ενώ το αντίστοιχο μενού της επίσημης ιστοσελίδας μας παραπέμπει στο manual, που με τη σειρά του μας ζητάει να χρησιμοποιήσουμε το CD. Εν συντομία, αν δεν έχετε CD/DVD drive, δεν έχετε software, άρα δεν έχετε 7.1 virtual surround.


Αφού δανείστηκα εξωτερικό drive, κατάφερα να εγκαταστήσω το πρόγραμμα οδήγησης και αποφάσισα πως πρέπει να μοιραστώ τα αρχεία εδώ, μέχρι να ενημερώσει η Spartan Gear το site της και να διαθέσει σε ψηφιακή μορφή τα drivers.

Κατεβάστε το πρόγραμμα οδήγησης από εδώ

 

Προσπερνώντας τις τεχνικές δυσκολίες της εγκατάστασης, δοκιμάσαμε τα ακουστικά, κυρίως σε FPS παιχνίδια, ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες του εικονικού 7.1 και όντως είδαμε αποτέλεσμα! Ο ήχος ήταν πλούσιος, σε μεγάλο εύρος συχνοτήτων και με απροσδόκητα καλό μπάσο. Οι ήχοι είχαν "διάσταση" και υπήρχε κλιμάκωση στην ένταση και την κατεύθυνση κατά το παιχνίδι. Δεν είμαστε σίγουροι αν ωφελεί πραγματικά έναν ανταγωνιστικό παίκτη, δίνοντας ουσιαστικό insight του περιβάλλοντος χώρου, ωστόσο, στα πλαίσια του εφέ και της αναβάθμισης του ήχου σε κάτι πιο σύνθετο, μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι.

Δοκιμάσαμε, επίσης, τα Phoenix σε κινητό και κονσόλα, όπου λειτουργούν σαν απλά στερεοφωνικά ακουστικά, με την ποιότητα του ήχου να μένει, κατά τα λοιπά, στα ίδια υψηλά επίπεδα. Προφανώς, δε μιλάμε για τα αγαπημένα ακουστικά των audiophiles, αλλά η περιβόητη "αναβάθμιση" σε σχέση με συμβατικά ακουστικά γίνεται αισθητή και εδώ.

Συνοψίζοντας, τα Spartan Gear Phoenix είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή για όποιον επιθυμεί να κάνει μια αναβάθμιση στον ακουστικό τομέα της gaming εμπειρίας του. Ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών του και προσφέρει προδιαγραφές πολύ ακριβότερων ακουστικών σε μια πολύ φιλική τιμή. Το software και κάποιες επιλογές, όπως η απουσία controller πάνω στο καλώδιο, μαρτυρούν την "απειρία" της εταιρίας, που δικαιολογείται από το γεγονός πως τα Phoenix αποτελούν το βάπτισμα του πυρός για τους "Σπαρτιάτες", στον χώρο του ήχου.

Το headset μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Tech Review - Spartan Gear Phoenix Wired 7.1 Headset for PC

Συντάκτης
25 Οκτωβρίου 2019
Developer

Spartan Gear

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / Κονσόλες / Κινητά

Είδος

Virtual Surround (7.1) Headset

Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής

37,90€

Θετικά

+ Ποιότητα κατασκευής

+ Βαθύς καθαρός ήχος

+ Πολύ καλή σχέση αξίας/τιμής

Αρνητικά

- Το πρόγραμμα οδήγησης θα μπορούσε να είναι καλύτερο

- Το μικρόφωνο δεν αφαιρείται ούτε μετακινείται εύκολα

- Απουσία controller για mute και volume πάνω στο καλώδιο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Τα Spartan Gear Phoenix είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή για όποιον επιθυμεί να κάνει μια αναβάθμιση στον ακουστικό τομέα της gaming εμπειρίας του. Ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών του και προσφέρει προδιαγραφές πολύ ακριβότερων ακουστικών σε μια πολύ φιλική τιμή. Το software και κάποιες επιλογές, όπως η απουσία controller πάνω στο καλώδιο, μαρτυρούν την "απειρία" της εταιρίας, που δικαιολογείται από το γεγονός πως τα Phoenix αποτελούν το βάπτισμα του πυρός για τους "Σπαρτιάτες", στον χώρο του ήχου.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1